Selamlar,
Marklin 800 serisi kolleksiyonumdan 1955 üretimi 1. versiyon F800 (Class 01).
Orijinal kutusunda ve el kitapçığı ile birlikte. Orijinal paket kağıtları bile duruyor. Satan kişinin söylediğine göre hiç kullanılmamış ancak pick-up shoe birkaç test turu attığını söylüyor, hiç kullanım izi yok. "Marklin geprüft" yani "Marklin onayı" etiketi üzerinde. Gövde ve şasi metal, tender plastik. 4-6-2 teker dizilimi.
Dikkat çekenler: Gövdede klasik 1960 öncesi "Marklin", model no, ve bisiklet logosu. Tender'da model numarası, "Marklin" yazısı ve logosu. Şeffaf traction-tire'lar. Modern pick-up shoe. Buhar jeneratörü yok, içini açmadım ama yerinin hazır olduğunu sanıyorum çünkü baca üstünde çıkartılabilir kapak var; eski kataloglarda bu modeli hep buhar çıkartırken resimlemişler. Farlar eski tip; ampul ucu dışarı çıkacak şekilde konarak yapılmış.
Enteresan bir şekilde gövde şasiye alttan vidalanmış; 2. versiyon ve 3048'lerde üstte tek vida var.
F800'ler, efsanevi Marklin modeli olan 3048'lerin atası. Class 01 tipi ekspres lokomotifler hem gerçek demiryollarında hem de model dünyasında özel bir yere sahip - bu konuda Jimmy Cem bize bilgi verebilir. 1970'lere kadar Marklin kataloglarında en prestijli ürünler arasında sergilendi. Son üretim yılını bilmiyorum ama 3048'ler uzunca bir süredir üretilmiyor. Onun yerini plastik gövdeli digital modeller aldı; hatta bunlarda bile Class 01 versiyonu olan Class 01.10 üretiliyor. Benim görebildiğim fark: 01.10'un bacası daha geniş ve tender farklı ama tabi daha birçok fark vardır.
F800'ler 3048 olarak devam etmeden önce (sanırım 1958-59 yıllarında) ikinci bir versiyonu piyasaya çıktı. 2. versiyonda 3 far var ve 1. versiyonda far çevresindeki tel koruma (6. fotoğrafta net olarak gözüküyor) kaldırılıp yerine iki adet tel dikme kondu (DA800'dekinin aynısı - DA800 konusuna koyduğum resimlerde görülüyor).
İşte böyle, merak ettikleriniz varsa yazın.
Cem.