Gönderen Konu: Yeni Modeltrenci  (Okunma sayısı 4129 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fırat Bilge

  • Ziyaretçi
Yeni Modeltrenci
« : Mart 06, 2007, 23:45:43 »
Selam arkadaşlar bu model tren işine acayip isteğim var fakat bu işin kolay olmadığını foruma biraz göz atınca anladım.Bu iş için hem zaman hem de para lazım.Cidden pahalı bi hobi.
Şimdi sizden isteğim şu...Bu işe nasıl başlayabilirim amatör olarak ucuz yoldan...Bir de kaliteden ödün vermden...
Şimdiden teşekkürler...

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: Yeni Modeltrenci
« Yanıtla #1 : Mart 07, 2007, 00:07:24 »
fırat bey öncelikle aramıza hoş geldiniz. evet dediğiniz gibi bu hobi özveri biraz maddiyat ve birde bolca yer isteyen bir uğraş.eğer bir tren setiniz yoksa işe bir başlangıç seti ile başlamanızı öneririm. ölçek olarakta 1/87 HO veya 1/72 OO ölçek kullanın .çünkü bu sektörün en kolay temin edilebilir ölçekleri bunlar. başlangıç setinde raylar lokomotif vagon ve transformatör bulunduğu için bu malzemeleri tek tek almanıza gerek kalmaz ve aldığınız seti daha sonra geliştirebilir ve büyüte bilirsiniz. 400 veya 500 YTL ye setler mevcut hatta proses te 550 YTL ye DCC dijital set bile temin edebilirsiniz. ray olarak hornby ray kullanmanızı öneririm. kolay temin ve uygun fiyatın yanında kaliteli olmasıda bir avantaj. set olarak Hornby DCC setlerden önerebilirim. zaten daha sonra gerisi gelecektir. sorunlarınızla ilgili forumda değişik başlıklar altında yazılmış yazıları ve önerileri okursanız gerekli açıklamaları bulacaksınız. tekrardan hoş geldiniz. bol eğlenceli dakikalar. 

Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: Yeni Modeltrenci
« Yanıtla #2 : Mart 07, 2007, 00:51:01 »
sevgılı dostumuz fırat bılge bey,
oncelık ıle hosgeldınız. bu hobıye olsun, ısterse baska bır hobıye zaten bam dıye en tepeden baslanmıyor.. hıc bırımızın ozellık ıle kendı adıma ekonomık degerlerının cok ama cok yukarılarda oldugunu sanmıyorum (ıstısnalar kaıdelerı hıc bır zaman bozmazlar).. yasamdada zaten hıcbır olgu en sondan baslamıyor.. yanı emeklemeden yurumeye yurmeden kosmaya baslayamıyorsunuz..
bu model tren hobısı bende 1974 yılından bu yana olan bır sevda ve bu kadar gecen zamanda olusan kendımce bır bırıkım.. oncelık ıle bu hobıden alacagınız haz ve mutluluk onemlı sızın ıcın.. eger mutluluk duymakta ısenız yavas yavas bır sekılde gelır.. Amerıka 'da ıkamet etmekte olan saygıdeger bır hobıdasımız olan Sn. Derya FERENDECİ 'nin cok guzel bır sozu var hersey kutudan hazır cıkmaz.. bu sıtede gozden kacırmamanız gereken bır konu daha var dostlarımızın el becerılerı ile olusturmaya calıstırdıklarını bırbırlerı ıle anlatım yolu ıle paylasmaya calıstıklarını gormek.. belkı bırcok dostumuzun bellı bır portfoy yok bu konuda ama en azından sevdaları var. sızın de sevdanız olusmus sankı.. hıc acele etmeyınız yavas yavas olacaktır hersey..
bu vırus bır bulasmaya gorsun.. sevgılı dostum gercekten hıc acele etmeyınız.. sabır ve elbecerısı ve paylasım ıle zaman ıcerısınde bır seyler olusur..
tekraren hosgeldınız aramıza..
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus.. 

Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: Yeni Modeltrenci
« Yanıtla #3 : Mart 09, 2007, 00:10:15 »
sevgılı dostumuz fırat bılge bey,
tekraren hosgeldınız.. oncelık ıle sızın bır parca hemserınız sayılırım cunku 6 yas ıle 16 yas arasındakı yasamım Bursa 'da gectı aılem (anne ve baba) hala Bursa 'da ıkamet ederler.. Sızlerı Bursa geldıgımde zıyaret etmek ve tanısmak ısterım. Bu baslangıc konusunda sıte/forum kurucusu Harun bey dostumuz sızı muhakkak suret ıle yanıtlayacaktır. Sizde bu model tren sevgısı var ıse bır sekılde devam eder zaten hıc acele etmeyın.. benım bıldıgım kadarı ılede Bursa 'dan bırkac hobıdas dost var form dahılınde ama her seyın oncesınde herkezı oldugu gıbı sızlerı de kulup uyesı olarak gormek ısterız. Baslangıc setı ıle baslamak en guzelı.. ben dıjıtal onerecegım ılk zamanlarda bende cok korktum dıjıtal sısteme gecmekten ama hornby dıgıtal bır harıka cunku bırcok lokoma uyguladım, sırada bekleyenler var..
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus.. 

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: Yeni Modeltrenci
« Yanıtla #4 : Mart 09, 2007, 19:04:07 »
Fırat merhaba,

Önce şunu belirteyim.

İlk defa olarak "Yeni Başlayanlar" bölümüne bir cevap yazıyorum.

Hem Proses firmasını temsil ettiğim, hem de forum üyesi olduğum için bu bölüme yanlış anlaşılır, tarafsız olmadığım düşünülür diye özellikle yazmadım.

Ama Nedim ve Ömer (avsali) Harun bey yardımcı olur, muhakkak yanıtlar diye yazdıkları için bir anlamda mecbur kaldım.

Öncelikle karar vermeniz gereken bir konu var.

Çok kabaca, kısaca ve basitçe anlatıyorum.

Model trenler temel teknik olarak 3 raylı (AC ve temelde Marklin markası) veya 2 raylı (DC ve Marklin dışındaki hemen hemen tüm markalar) olarak yapılıyorlar. İstisnalar var ama genel yaygın kullanılan markalar açısından durum böyle.

AC Alternatif akım DC ise düz akımın yabanci kısaltmaları.

AC veya 3 ray demek lokomotife giden alternatif akımın sağ ve soldaki 2 ray parçasının dışında bir de rayın ortasından alınması demek.  Sağ ve sol raylarda akımın aynı ucu ortada ise diğer ucu var. Bu tip ray sistemlerinde rayın ortasında küçük nokta şeklinde kabarcıklar oluyor akımın bir kısmı buradan alınıyor. Lokomotifin altında ise ortada bu kabarık noktalara değen bir metal parça oluyor. Bu sistemi Marklin markasi icad etmis ve kullaniyor.

Diğer sistem yani DC veya 2 ray dediğimiz sistemde ise gerçek demiryollarındaki gibi sadece sağda ve solda 2 ray parçası var. Rayın birinden + diğerinden - yüklü akım geliyor. Lokomotifler de sağ ve sol tekerleklerinden bu akımı alıyorlar.

Bu sistem hemen hemen tüm model tren markalarının %90 ından fazlasında kullanılıyor ve birbirleriyle uyumlu.

Yani bu sistemi kullanan aynı ölçekteki değişik markalarin lokomotiflerini aynı markaymış gibi kullanabiliyorsunuz.

Dediğim gibi 3 rayli denen sistemi birkaç istisna dışında sadece Marklin kullanıyor. Sisteminiz buysa Marklin veya Marklin için de lokomotif üreten firmaların lokolariyla sisteminizi loko açısından zenginlestirebilirsiniz.

Diğer yol ise 2 raylı sistemi baz alan onlarca marka açısından birini seçerek ya o markayla ya da istediginiz diğer tüm markalarla devam edebilirsiniz. Bu markaların hemen hepsi birbiriyle uyumludur ve aynı ray sisteminde yani 2 raylı sistemle çalışırlar.

Bunun en büyük avantaji marka sınırınızın hemen hemen ortadan kalkmasıdır. İstediğiniz lokomotif hangi markada varsa onu alıp kullanabilirsiniz. Her ne kadar Marklin için diger markalar da lokomotif üretseler de bu 2 raylı sistem için yaptıkları lokolardan oran olarak çok daha azdır ve bazı markalarda 3 raylı sistemler için yapılan lokolar daha pahallıdır.

Bir diğer karar vermeniz gereken konu bütçedir. Marklin dünyanın en eski model tren firmasıdır ve çok kalitelidir.

Ancak fiyatları diğer tüm markalara oranla çok daha yüksektir.

Geçmişte Marklin'in en kaliteli marka olduğu süphesizdir. Ancak bugün tüm yeni arabalarin aynı bilgisayar programlarıyla dizayn edilip aerodinamik açıdan birbirlerine benzemeleri gibi model trencilikte de kalite, özelikle globalleşme ve değişik markaların aynı dizayn ve üretim teknlojilerini kullanmalari hatta aynı veya benzer fabrikalarda yapilmaları sonucu kalite farkından çok bahsedilemiyor. Belli markalar arasında kalite, detay farkı artık sıfırlanmış durumda. Tabii çıtanın çok altında olan markalar hariç.

Şu anda Marklin, Roco, Hornby v.b. dahil aklınıza gelebilecek "tüm" markaların ya bir kısmı ya tamamı Çin'de Sanda Kan adlı fabrikada yapılıyor. Dolayısı ile bu forumda daha önce çok tartışması yapılmış Çin malı, Alman malı gibi tartışmalar da manasızlaşıyor.

Diğer markalar arasında bizim ithalatını yaptığımız ve anlaşmalarını yapıp yakın gelecekte ithalatına başlayacağımız şu markalar bulunuyor.

Hornby, Rivarossi, Lima, Liliput, Bachmann, Jouef,Aristo ve bazı diğer markalar.

Hornby zaten 7 senedir distribütörü olduğumuz firma. Alt yapı olarak 100 senelik bir firma, ray sistemleri tartışmasız çok kaliteli, bu sene çıkarttıkları digital sistemleri ise hem fiyat açısından hem de fonsiyon ve kalite açısından çok iyi.
Bunlar forum üyeleri tarafından da defalarca tekrarlanmış olduğu için çekinmeden söyleyebiliyorum. Hornby ray sistemleri ve digital sistemi tüm HO ölçek tren markaları ile uyumlu (marklin hariç).

Yani alt yapınızı Hornby olarak kurarsanız ileriye dönük problem yaşamazsınız.

Hornby ölçek olarak OO denilen ve 1/76 ya karşılık gelen HO (1/87) ölçeğinden yaklaşık %10 daha büyüktür. Ancak bu fark birçok kullanıcının da söylediği gibi sırıtmamaktadır. Ve Hornby sadece İngiliz modellerini yapar.

Ama Hornby rayları HO (1/87) ölçek ile tamamen aynı olup HO ölçek modeller üreten Lima, Rivarossi, Electrotren, Jouef firmalarının zaten paketlerinin içinden de çıkmaktadır. Hornby rayları tüm HO tren markaları için kullanılabilir.

Hornby geçtiğimiz sene Italyan, Fransız ve İspanyol markaları olan Lima, Rivarossi, Jouef ve Electrotren markalarını satın aldı. Dolayısı ile Hornby bir grup haline geldi ve dolayısı ile biz bu markaların da Türkiye distribütörüyüz.

Bu birleşme sonucunda Hornby grubu sadece İngiliz modellerini değil tüm Avrupa ve hatta Amerikan modellerini de üretir konuma geldi. Bu model çeşitliliği açısından olumlu bir gelişme oldu.

Bizim distribütör olduğumuz diğer bir grup da Bachmann grubu. Bu grup da Liliput, Bachmann, Aristo gibi orijin olarak Avusturya, Amerikan İngiliz firmalarının birleştiği bir grup.

Bu grubun en üst kalitedeki markası da Liliput. Liliput ile ilgili yorumları forumda bulabilirsiniz.

Firma olarak Proses'den de bahsetmek gerekirse şunu söyleyebiliriz.

Proses elinden geldiğince "yurt dışı, Avrupa satış fiyatları" ile satış yapmaya çalışıyor. Setler dışında bu fiatları genellikle sağlayabiliyoruz. Eğer daha pahallı kaldığımız bazı ürünler varsa bunları da sizlerle paylaşıyoruz.

Ayrıca Model Trenciler Kulübü üyelerine de %10 indirim yapıyoruz.

Eğer DC 2 raylı bir sistem düşünürsen vade konusunda da biraz yardımcı olabiliriz.

Ama AC 3 raylı Marklin düşünüyorsan forumda Marklin bölümünde Pera Hobby ve Yücel beyin adresi olacak onlara başvurabilirsin.

Başka soruların olursa cevaplamaya gayret ederim.

Selamlar,

Harun
« Son Düzenleme: Mart 26, 2007, 18:26:00 Gönderen: Harun Yamanlar »