Gönderen Konu: Hisart Müzesi maket ve tarih kokan bir müze...  (Okunma sayısı 2820 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Hisart Müzesi maket ve tarih kokan bir müze...
« : Aralık 02, 2014, 14:35:28 »
Ödüllü bir maketçi ve koleksiyoner Nejat Çuhadaroğlunun yılların birikimiyle açtığı müze görülmeye değer
Özellikle savaş diaromaları müthiş
herkesin görmesini tavsiye ederim

http://www.hisartmuseum.com/

HİSART'IN HİKAYESİ
Çuhadaroğlu Holding’in İstanbul Çağlayan’da bulunan binasının restore edilmesiyle kurulan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile açılmıştır.

Alışılmış müzecilik anlayışının dışına çıkan bir tasarımla oluşturulan müzede, binlerce eser sergilenmektedir. Orijinal eserlerin yanı sıra, yüzlerce diorama (üç boyutlu maket) ile tarihi olaylar etkileyici bir sunumla canlandırılmaktadır.

Tarihte dönüm noktası olan olaylar, dönemin gravürleri, resimleri, afişleri, fotoğrafları, dioramaları ve dönemsel kıyafetlerle hazırlanmış modelleri ile oluşturulan bir konsept içerisinde sergilenmektedir.

Ziyaretçileri tarihin etkileyici sayfalarında masalsı ve görsel bir yolculuğa sürükleyecek olan Hisart, Nejat Çuhadaroğlu’nun emek ve sabrının şekle dönüşmüş halini yansıtmaktadır. Her bir eserde alın teri bulunan Nejat Çuhadaroğlu, 30 senelik maket deneyimini, 25 senelik diorama yeteneğini, 18 senelik koleksiyoner kimliğini ve birikimini Hisart ile tarih ve sanatseverlerle paylaşmaktadır.

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi 1.500 metrekarelik, 6 kata yayılan bir sergi alanından oluşmaktadır. Sergi alanlarında Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Kurtuluş Savaşı, I. ve II. Dünya Savaşları gibi dünya tarihinin oluşumuna etki eden pek çok medeniyet ve olaya ait askeri ve etnografik tarihi eserler yer almaktadır. Sergilenen eserler, savaşlarda kullanılan askeri malzemelerin teknolojik gelişimlerini gösterdiği gibi, savaşlarla birlikte yaşanan sosyolojik, ekonomik ve kültürel etkileşimler ile savaşın karşılaşmayı hiç istemeyeceğimiz acı yüzüne de ışık tutmaktadır. Müze, yüzlerce dioraması ile “Dünyanın en kapsamlı diorama koleksiyonuna sahip müzesi” özelliğini taşımaktadır. Ziyaretçilerine tarihi yaşatmayı vaat eden dioramalar Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’ni, tarihin sanat ve tasarımla buluştuğu bir merkez haline getirmektedir.

Müzede bulunan kılıç, pala, tabanca, tüfek, zırh gibi askeri materyallerin hepsi, mankenlerin giydirildiği üniforma, kaftan gibi tekstil malzemelerinin ise büyük çoğunluğu tamamen orijinaldir. Osmanlı dönemi kıyafetlerinin günümüze kadar aktarılamaması nedeniyle 19. yüzyıla kadarki süreci betimleyen kıyafetler, gravür ve resimlerden esinlenilerek, aslına sadık kalınarak hazırlanmıştır. Bu replikalar orijinalleri kadar o dönemi tüm gerçeği ile yansıtmaktadır.

Mankenlerin üzerindeki kıyafetlerin tamamlanması duruma göre; 1 ay, 1 yıl ya da 10 yıl sürebilmektedir. Bu durum mankenin temsil ettiği kişi ve dönemine göre değişmektedir. Nejat Çuhadaroğlu, kıyafetleri mankenlere giydirirken, bu işleme öncelikle baş kısmından başlamaktadır. Miğfer, kask, şapka gibi materyallerle başlayan giydirme işlemi vücudun alt kısımlarına doğru ilerlemektedir.

Nejat Çuhadaroğlu koleksiyonunu Türkiye’nin yanı sıra yurt dışındaki araştırmalarıyla da zenginleştirmiştir. Avrupa ülkeleri, Amerika, K. Afrika ülkeleri, Balkan ülkeleri ve Rusya gibi ülkeler Çuhadaroğlu’nun koleksiyonu için ziyaret ettiği ülkeler arasındadır.