Gönderen Konu: N scale kurgum ve problemlerim  (Okunma sayısı 5392 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
N scale kurgum ve problemlerim
« : Şubat 08, 2007, 18:37:09 »
uzunca zandır uraştığım ama yer sıkıntısından dolayı alıp kenara koydugum ho serisi trenlerimi satıp artık n serisi almaya ve kurgulamaya başladım. aşagıda resimlerde görünen dioramayı hazır satın aldım. yeşil atlas loko ve 1 adet yoldu vagonuyla birlikte.
elimde bulunan 1 adet roco diesel loko ve 1 adet Fleischmann lokoyu sete eklemek istedim ama olmadı. ve diğe n serisi vagonlarıda gg den temin ettim.

sorun şuki Fleischmann ve roco lokoları raylara koydugumda üzrelerine bastırmam gerekiyor. yoksa gitmiyorlar ki bastısamda zorla gidiyorlar. bunun cevacını bilen varsa çok mutlu olucam. normalde elimdeki diğer raylarla kurdugum sette hepsi çok güzel çalışıyor . ve belli yerlerde yavaşlama yapıtor belli yerlerde hızlanıyor. bazende durduruyorum tekrar çalıştırdığımda gitmiyor biras iteklemem gerekiyor.

ve diorama için tavsiyeye ihiyacım var bunu yapan arkadaşpamuk karton ve bantla zemin oluşturdugundan çok sağlam değil. ışıklandırma yok.işallah harun abinin yeni ışıklandırmalarından işimize yarıyan çıkar die çok dua ediyorum ama. bu konudada tavsiyelerinize ihtiyavım var. elimde 2 adet n scale makas ve 80 yakın ray var .




« Son Düzenleme: Şubat 08, 2007, 18:49:07 Gönderen: enges »

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #1 : Şubat 08, 2007, 19:37:08 »
Merhaba Enver bey,

Görmeden söylemek zor ama belki birkaç şey söyleyebilirim:

Bu noktada ray, ray ekleri ile lokomotif tekerleklerindeki oksitlenme rol oynayabilir.

Senaryo 1 (Bence en akla yakın senaryo)
------------------------------------------
Son aldığınız kurgudaki raylar oksitlenmiştir. Bu nedenle zayıf elektrik iletimi yüzünden lokomotif kesintili ve zorlanarak çalışır. Çözümü, raylarınızı zımpara yapmadan, bir ray temizleme takozu veya silgisi ile silmenizdir (bu konudaki ayrıntılı bilgi forumda daha önce verilmişti). Rayların iyi elektrik iletebilmeleri için parlak görünmeleri gerekir. Aynı zamanda lokomotif tekerleklerini de temizlerseniz tam performansa ulaşabilirsiniz.

Senaryo 2
------------------------------------------
Yeni kurgudaki ray eklerinde gevşeklikler vardır ve bunların sıkılması gereklidir. Eğer lokomotifin yolda kalması hep aynı noktada oluyorsa ekleri kontrol edin. 

Senaryo 3
------------------------------------------ 
Aynı zamanda hem oksitlenme vardır, hemde ekler sorunlu olabilir. Her ikisini de düzeltin.

Senaryo 4 (En az akla yatkın olanı)
------------------------------------------ 
Yeni kurgudaki ray malzemesi düşük kalite, diğer raylardaki yüksek kalite olabilir. Hepsinde oksitlenme olduğu halde, lokomotif bazı raylarda yürür, bazılarında yürümez. Yalnız, ne olursa olsun, raylar ile tekerlekler temizlendiğinde ve ekler de iyi ise sorunsuz çalışacaktır.

Kolay gelsin.


Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #2 : Şubat 08, 2007, 19:47:49 »
kamil abi çok saol bilgileriçin hemen deniyecegim. tabi bu ray silgisi ve takozunu nerden bulacagımada baglı biraz . harun abide varmı acaba?

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #3 : Şubat 08, 2007, 19:52:35 »
Harun beyde Hornby ray silgisi var diye biliyorum.

Kamil.   

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #4 : Şubat 08, 2007, 19:53:52 »
harun abide olması lazım .bende öyle biliyorum

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #5 : Şubat 13, 2007, 11:46:47 »
evet silgi aldım ama tünel içide kötü durumda oldugundan kökten bir çözümle bu dioramayı parçaladım. hafta sonu toplantıdan sonra bu işi birasdaha ilerletmem gerektiğine karar verdim ve bahausa gidip 15 mm 175 *125 osb plaka aldım ve ortadan 2 ye kestirdim. birasdaha büyük bir ray sistemide kurdum. bi aksilik olmazsa yarın resimlerini koyucam . ama çokda içimi açmadı elimde 3 adet makas var. bundan dolayı fazla kapsamlı bir kurgu yapamıyorum elinde 3 makasa yapılacak kurgu şeması olan ve bulabilecegim yer tavsiyesi olan varsa sevinirim.

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #6 : Şubat 13, 2007, 16:13:58 »
Üç makasla da çok güzel şeyler yapılabilir, sade ancak çok şey anlatan kurgular var. Aşağıdaki örneklerden size uyan olabilir mi ?

 
« Son Düzenleme: Şubat 13, 2007, 16:44:32 Gönderen: ktuzunalp »

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #7 : Şubat 14, 2007, 14:56:09 »
abi çok teşşekür ederim planlar için.bunların bir çizim programı varmı acaba. yosa ellemi çiziyosunuz merak ettim. işallah biras daha makas peşindeyim. ama ebaydan alınca 3 hafta sürüyo. bakalım ne olacak halimiz.

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #8 : Şubat 14, 2007, 15:59:35 »
El alışkanlığı AutoCAD'de çiziyorum, ama basit Paint programında bile aynısı çizilebilir.


Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #9 : Şubat 14, 2007, 22:08:31 »
sevgılı hobıdas dostumuz enver bey kardesım,
tunel ıcı problemler muhakkak suret ıle yasanacak cok onemlı unsurlardır. bu konuda benım sızlere onerım ama hazır bır kurgu almıssınnız bunu nasıl cozebılırsınız bılemıyorum su an, tunellerde olası raydan cıkmalar veya raylardakı problemlerı (oksıtlenme veya baska bır neden) cozebılmek adına tunel bolgesının uzerınde bır kapak sıstemı harıka olacaktır. ornegın tunelımızın bır dagın ıcınden gectıgını varsayın ve dagımızı en tepe bolgesının kapak gıbı alt bolge oturdugunu dusunun..
mudehale etmeye dıger bır cozum tunel bolgesıne dıorama yanından acılacak bır kapak.
anlatmaya calıstım ama olmustur ınsallah.. gercı teoman bey gıbı bır anlatım uslubuna sahıp olmayı cok ısterdım..
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus.. 

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #10 : Ağustos 27, 2007, 02:13:18 »
sonunda n scala kurgum hayal oldu. bende lokoları toplayıp  iş yerine getirdim ve toplantı masasının üzerinde bir güzel    havalandırdım. birasda turlattım. yeni aldıgım elektirikli siemens diplok, tenderli buharlı ve ice setimide test etmiş oldum. ama hayalim hala kurgu yapmak.

http://picasaweb.google.com.tr/envergencturk/Trenlerim

enver


Çevrimdışı İlyas Şıklar

  • ?lyas ??klar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: Eskişehir
  • Yaş: 62
  • İleti: 851
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #11 : Ağustos 27, 2007, 02:35:25 »
Sevgli Enver, kurgun asla hayal olmaz. Ben 1994'de ABD'den gelirken getirdiğim malzemeleri daha bu sene kutularından çıkararak kurguya başladım. Yani neredeyse 15 senelik hayalimi hayata geçirebilme olanağını yakaladım. Epeyce loko-vagon toplamışsın. N-ölçek olduğuna göre fazla yer sıkıntısı da olmayacak. Devam... Sevgiler... İlyas Şıklar

Çevrimdışı Naci

  • Naci Gürbüz
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?STANBUL
  • Yaş: 75
  • İleti: 1129
Ynt: N scale kurgum ve problemlerim
« Yanıtla #12 : Ağustos 27, 2007, 10:07:53 »
Enver Kardeşim Merhaba.N Scala diaroma çalışması yapan bir abin olarak yola devam etmeni istiyorum.Ben dioromamı %75 tamamladım.Siteye gönderdiğim resimlere bakabilirsin.Ayrıca N Scala hususunda yerinde çalışma dahil herşeye hazırım.N Scala çalışması zor fakat bir o kadar da zevklidir.Bunu N Scala yı savunmak için yazmıyorum.Ben daha önceleri(M.Ö:3000 ) HO scala diaromalar yaptım.Ancak İstanbul ev şartlarında(yersizlik demek istiyorum)N Scalaya dönmek durumunda kaldım.Şu andada çok memnunum.Hızlı trenciler bilirler sizede söyleyeyim yatak odamda diaromamı kurdum.Diaromam bittiğinde göndereceğim resimlerden tatmin olmayan hobidaşlarıma istekleri halinde diaromamı göstermeye çalışacağım.N Scala malzemelerini gördüm.Bu kadar malzeme ile bir diaroma yapmamak bende o lokolara ve vagonlara ihanet olur.Gel hep beraber başlıyalım ve bitirelim.Bak o zaman ne kadar güzel olacak.Ayrıca biz N Scalacılar (yani yersiz ve yurtsuzlar) çoğaldığımızda BayPal'a hacet kalmadan malzeme temin edebilme imkanına kavuşabiliriz.Sanıyorum bu konuda sevgili Harun Kardeşimizde ön ayak olacaktır.Sana şimdiden yeni diaroman ayırlı uğurlu olsun dileklerinde bulunuyorum.İstediğin an benimle temas kurabilirsin.Zaten halledemediğimiz bir proplemimiz olursa hobidaşlar bizlere yardımcı olurlar (tıpkı lokoların raylarda durması propleminde olduğu gibi)En derin sevgilerimi yolluyorum.
NACİ GÜRBÜZ