Genel Konular > Planlar, Resimler, Projeler

Füniküler (Tünel) Modeli ile İlgili

(1/3) > >>

VGroove:
Merhaba arkadaşlar,

Son 2 aydır, işim dolayısıyla Tünel fünikülerine hergün biniyorum neredeyse. Baya bir ilgimi çekiyor bu sistem. Daha doğrusu, tünel ile aramda duygusal bir bağ oluştu diyebilirim

Modelciliğe karşı baya bir ilgim var. Zaten model uçakçıyım.

Tünel fünikülerinin de bir modelini yapıp, evde atolye olarak kullandığım kapalı balkonuma koymak istiyorum. 1-1.5 metre arası bir ray uzunluğuna sahip olacak.

Rampa hazır
Gerekli elektrik motoru, halat, makaralar ve kasnaklar hazır
Yavaş yavaş vagonları da yapmaya başlayacağım.
Rayları da, önümüzdeki haftalarda yapmayı planlıyorum.

En büyük sıkıntım raylarla ilgili. Daha önce hiç model tren işine girmedim.

Rayları hazır mı almalıyım, yoksa demir profil kesimi yapan bir atolyeden mi kestirmeliyim, buna da halen karar veremedim.

Asıl yardıma ihtiyacım olan konu, rayların ikiye ayrıldığı kısım.
Vagonlardan biri sürekli soldan, diğeri ise sürekli sağ yönden gidip geliyor.

Bu ayrımı nasıl yapacağım, internette baya aramama rağmen füniküler ray sistemi ile ilgili bir şema bulamadım.

Bu konuda bana yardım edebilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim. Önümdeki en büyük engel ray ayrımı. Bu ayrımın nasıl yapıldığını anlatabilecek arkadaş çıkabilirse, gerçekten önemli bir mesafeyi kat etmiş olacağım

Saygılarımla,

VGroove

Ferda:
Can bey merhaba,

Brawa bir süre öncesine kadar çok beğendiğim  feniküler sistemli bir set üretiyordu (Brawa 6310-6309-6410). Ancak üretimi durdurdu. Siz sadece ray aradığınız için ve tren + tren rayları konularında fazla bilgim olmadığı için ray sorununu diğer arkadaşlar belki cevaplıyabilirler. Size gerekli olan hareketsiz makasları ( Abtsche Weiche) kendiniz yapmanız gerekecek herhalde. Belki faydası olabilir diye bazı resimler ve sayfaları paylaşıyorum.

Saygılar
Ferda















Filim


Görseller
http://www.google.com.tr/search?q=brawa+standseilbahn&hl=tr&biw=1366&bih=599&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=j9eaTtWIBOTN4QS7y5H_Aw&ved=0CHYQsAQ

http://www.google.com.tr/search?q=brawa+standseilbahn&hl=tr&biw=1366&bih=599&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=j9eaTtWIBOTN4QS7y5H_Aw&ved=0CHYQsAQ#hl=tr&tbm=isch&sa=1&q=standseilbahn&oq=standseilbahn&aq=f&aqi=&aql=1&gs_sm=s&gs_upl=54139l58197l0l59657l2l2l1l0l0l0l125l125l0.1l1l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=a48d85f0655d9f84&biw=1366&bih=599

Ferda:
Hayalinizi, herşeyini kendi yaparak gerçekleştirmiş bir modelcinin çalışması.

http://www.modellbahn-rudolstadt.de/Bastelecke/Gleise/gleise.html

VGroove:
Ferda  bey, ilginiz ve yardımınız için çok teşekkür ediyorum.

Mantık olarak düşündüğümde,
statik bir makas sisteminde ; iki vagonun sürekli aynı yönlerden gidip gelebilmesi için mutlaka vagonların tekerleklerinde bir farklılık olmalı diye düşünüyorum. Birebir aynı 2 vagon ile bunun olması imkansızdır herhalde.

Eklediğiniz fotoğrafları detaylı olarak inceledim. Makas sistemini anladım diyebilirim ancak, bu ayrımın nasıl gerçekleştiğini hala tam olarak idrak edemedim. Daha önce hiç model trencilik ile uğraşmadığım için de baya bir tecrübesizim bu konuda. Mazur görün beni :)

Anladığım kadarıyla,

Vagonun bir tarafındaki tekerlekler rayı tam olarak kavrıyor, diğer tarafındaki tekerlekler ise sadece destek görevi görüyor.
Diğer vagonda ise bunun tam tersi söz konusu.

Sanırım bu yüzden de, karşılaşma noktalarında vagonların devrilme ihtimalini en az indirmek için, birçok fünikülerde ray tekerleklerinin haricinde lastikler de var. Hatta Tünel fünikülerinde de 4 adet harici lastiğin olduğunu çok iyi biliyorum.

Vagonların tekerleklerini hazır almayı düşünüyordum. Ancak şimdi iş biraz sıkıntıya girdi. Vagonların bir taraflarına, raylara oturmayan (destek) tekerlekleri koymam gerekecek.

Vagonların çizimi bitti sayılır. Yarın son kez ölçüleri ve detayları kontrol edip, çizimimi lazer kesim yapan bir atolyeye bırakıp vagonların plastik şaselerini kestireceğim.

Ancak vagonların yürüyen aksamı konusunda ne yapacağımı henüz bilmiyorum. Dediğim gibi, standart tren tekerlekleri kullanamayacak olmam kötü oldu..

Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz ?

fvefa:
Bencede ic taraftaki tekerler sabit degil herhalde. Resimdeki makas aksami sabitse baska sekli mumkun olamaz zaten. Brawa' nin o modeli keske hala piysada olsaydi cok keyifli bir diorama yapilirdi. Isiniz zor Can bey. Ama bir o kadar enteresan proje. Kolay gelsin.

Not: Ferda sanada tebrikler bu kadar guzel dokumani toparladigin icin. Harika.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git