Gönderen Konu: Sıfırdan başlayanlar  (Okunma sayısı 12355 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ulasaksut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 9
Sıfırdan başlayanlar
« : Haziran 08, 2009, 16:30:31 »
Merhabalar ;
Küçüklüğümden beri trenleri hep çok sevip çok istememe rağmen hiç bir zaman oyuncak trenim dahi olmadı ve hep içimde uhte kalmıştı.Ancak bu sevgimi nihayet hayata geçirebilecek bir yer bulabilme imkanı sağladığı için modeltrenciler grubuna çok teşekkür eder benide sıkı bir trensever olarak kucaklamalarını ümit ederim.

Ancak konumun başlığındanda görebileceğiniz gibi bu konuda hiçbir fikrim yokken sadece forumu okuyarak bilgiler edinmeye başladım.Ancak içimdeki heves ve istek o kadar büyüdü ki artık kontrol edemez hale geldim ve en azından başlangıç olması açısından ekonomime de uygun olan bir "LİMA HO 1/87 Yolcu vagonu" ve "Marklin C tipi ray 24094" sipariş ettim.Bundan sonrada her ay farklı parçalar edinerek modelimi genişletmeye karar verdim.

Fakat şu an kafamdaki en büyük soru bir hevesle aldığım bu vagonu bu raylar ile uyumlu kullanabilecek miyim?Bundan sonra ek yapacağım raylar ille de yine Marklin c 24094 tip mi olmalı?Ayrıca vagonum Lima HO 1/87 olduğundan bundan sonraki farklı vagonlarım ve Lokomotifimde yine Lima mı olmalı? Hangi modelleri birbiri ile uyumlu kullanabilirim?

Bu konularda acilen yardımınızı rica ederim.
Peşinen teşekkürler

Çevrimdışı Kahraman

  • Kahraman
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 49
  • İleti: 257
    • Tekno Kurgu Mimarl?k
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #1 : Haziran 08, 2009, 17:18:16 »
Öncelikle hoşgeldiniz Ulaş Bey/Hnm
İlk aşamayı atlatmışsınız sanırım.. Gelen ürünleri denedikden sonra eğer uyumsuz olurlarsa ilk aşama bu oluyor.. Biçok kez yanlış ürün alma durumunuz olabilecek..
Kendimden örnek vereyim... 1 adet set hediye geldi.. Koştur koştur ray aldım.. akabinde gittim eski setime izolasyonlu tekerlek aldım.. Raylar çok eski prinç çabuk oksitlenebildikleri gibi bendekilerle de uyumsuz.. Tekerleğin çapı olması gerekenin bi boy büyüğü fren balatalarına sürtüyor ve dönmüyor.. Bunlar ilk aşamalar.
Gelelim öneriye.. Daha 1 aylık olduğum için sizden sayılırım... Agu gugu diyorum ben de daha yani...
Ben forumu 0 dan okumaya başladım.. günler aylar yıllar alacak belki.. Bunları okurken düştüğüm düşeceğim hataları görebiliyorum.. Ve bazen de bile bile o hataları yapıyorum.. Çocuklara yürütmeyi öğretirken kimisi yürüteç kullanır kimisi düşe kalka yürümesini sağlar. Doktorlar yürüteçi önermiyorlar. Bu işi inceleyerek, koklayarak, görerek, dinleyerek, tadarak öğreneceğimi çok iyi biliyorum bugüne kadar okuduklarımdan ve dinlediklerimden anladığım kadarıyle..
Limalar sanırım 2 ray Marklinde 3 ray.. Marklin sanırım 2 ray üretmiyor ama gene de teyid bekleyin. 2 3 ray farkını forumdan okuyabilirsiniz. Ama Markin 3 ray ise tekerekleri izolasyonsuzdur. 2 rayda kullandığınızda rayları kısadevre yaptırır. Digital sistemde lokonun dekoderini yada kumandayı yakma ihtimali yüksektir.
Benim önerim 0 dan başlayarak gideceğiniz yol haritasını önünüze serin.. Kimi zaman ilk başta başlangıç seti alması öneriliyor insanların.. İşin doğrusu bu heveslendirmek için en iyi yöntem.. Ancak ben elimdeki digital başlangıç setini alındığından beri 10 kez kurup kaldırdım herhalde. ;) 2 aydır yapmayı planladığım masamı yaparak işe başlasaydım.. bu seti 2 ay önce değilde 3 hafta sonra almalıydım..
Önce hayallerinize karar verin ne yapacağınıza ne oluşturacağınıza.. Sonra orta vade planlara ve sonrasında da yakın planlara.. Gözünüzü korkutmak istemem ama... Ben bugünlerde benim diaroma çalışmamın istediğim hale gelmesi için yaklaşık 2 3 yıl öngörüyorum kendime.. Çünki tren raylarını yanyana getirmeyi ve birleştirmeyi bile daha bilmiyorum..
Yolumuz uzun... sakin, ve yavaş gitmek lazım.. Çok uzatmamışımdır umarım.. Ama "SIKI BİR TRENSEVER OLARAK KUCAKLANMAK" istemişsiniz.. Elimden daha kısası gelmedi.. :):):) :P
     
    .---- -  -
   (   ,----- - -     \_/        ___  c--U---^--'o  [_  |--------------'_| /_(o)(o)--(o)(o)
 ====================================================================================================================================================================

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #2 : Haziran 08, 2009, 17:38:05 »
Ulaş bey hoşgeldiniz,

Hayalgücünüzü sonuna kadar kullanabileceğiniz, bilgi birikiminizi farklı konularda genişletebileceğiniz ve bu konuyla ilgili pek çok kişi ile tanışmanızı sağlayabilecek bu hobiye ağırlık vermenizden dolayı tebrik ederim. Aramıza hoşgeldiniz.

Yeni başlayanlar olarak öncelikli önerimiz acele etmekten kaçının, izlediğiniz yol doğru olandır, bu forumu ve kaynak olabilecek pek çok noktada internetten araştırarak, bilgilerinizi geliştirin.

Sipariş ettikleriniz konusunda kısa bilgi vermek isterim.

Model trenler elektrik motorları ile hareket ederler, elektriği raydan alırlar. Kullanılan elektrik tipine ve raydan elektriğin alınma şekline göre 2Ray/DC ve 3Ray/AC olarak iki farklı sistem vardır. Sipariş ettiğiniz rayların üreticisi olan Marklin, yalnızca 3Ray/AC sistemde üretim yapan büyük bir firmadır. Raylarda elektrik 2raydan ve iki ray arasındaki kısa çivilerden verilir. Lokomotiflerin altındaki metal çubuk ve tekerlekler yardımıyla elektrik alınır. 3Ray/AC için Marklin, ray üreten tek firmadır.

Lima, eski bir İtalyan firması olup, bu marka günümüzde İngiliz Hornby grup tarafından üretilen modellerde kullanılmaktadır. Lima 2Ray/DC için uygun ürünler üretir. Tekerlekleri izoledir ve 2Ray/DC için vagonunuzu Marklin ray üzerinde kullanabilrsiniz.

Üretici firma seçiminden önce özellikle lokomotifler için önemli olan elektrik besleme sisteminde bir seçim yapıyor olmak gerekiyor. "Marklin" sadece AC ile beslemeye uygun ürünler üretir, sipariş ettiğiniz raylar üzerinde gidecek olan lokomotif ancak Marklin marka veya diğer üreticilerin AC uyumlu lokomotiflerinden olmalıdır.

Diğer üreticilerin(burada tekrar marka vermeyeceğim forumda göreceğiniz konularda diğer markaların isimlerini bulabilirsiniz, oldukça fazla sayıda) lokomotifleri ise DC beslemeye uygundur ve Marklin ray üzerinde çalışmaz.

Lokomotifler birbirlerine uyumsuz olmakla beraber, vagonlar farklı sistemlerde kullanılabilir. DC Vagonu Marklin ray üzerinde kullanabilirsiniz, Marklin vagonu da tekerlek değiştirerek, izole tekerlek takarak DC Ray üzerinde kullanabilirsiniz.

Bu ikisinden biri iyidir diğeri kötüdür şeklinde bir yargı mümkün değildir. Marklin yaygın ve çok çeşitli üretimler yapan bir firmadır, diğer firmalarda çok sayıda ve çok çeşitte ürünler sunmaktadır.

Hangi modeller uyumludur sorunuzun yanıtı şu şekilde olabilir.

2Ray/DC uyumlu ürün üreten, sayısı iki basamaklı olan firma ürünleri(lokomotif ve vagon olarak) birbirleriyle uyumludur, 2Ray elektriğe uygun raylar üzerinde(hangi firmanın rayı olursa olsun) kullanabilirsiniz. 2Ray/DC sisteminde ray üzerinde Marklin vagonları tekerleklerini değiştirerek(izole tekerlek takarak) kullanabilirsiniz. 2Ray/DC  üzerinde Marklin lokomotifleri kullanamazsınız. 2Ray/DC rayları pek çok değişik üreticiden alabilirsiniz, rayların elektrik sistemi uyumludur, aralarında yükseklik farkı olabilir.

3Ray/AC uyumlu ray üzerinde 3Ray/Ac uyumlu lokomotifleri kullanabilirsiniz. Bu lokomotifleri Marklin ve DC için üretim yapan firmalardan birkaçı üretmektedir. 2Ray/DC uyumlu lokomotifleri 3Ray/AC raylar üzerinde kullanamazsınız, 2Ray/DC vagonları 3Ray/AC üzerinde kullanabilirsiniz. 3Ray/AC rayları Marklin'den alabilirsiniz.

Bu doğrultuda ne yönde devam edebileceğinize, öğrendiklerinize, satın alım olanaklarınıza, ürünlerin sizin için ifade ettiklerine göre karar verebilirsiniz. Bizler size kendi kullandığımız ürünler hakkında bilgi verebiliriz. Ancak şunu da bilmenizi isterim elektrik sistemi, marka vb model trencilikte bir ayrıntı olarak yer alan kavramlardır. Pek çoğumuz hem yaygın olan 2Ray/DC ürünleri kullanırken beraberinde Marklin ürünlerini de kullanıyoruz.

Model tren hobinizde elektrik sistemi, kumanda kontrol konularında belirleyici olacaktır. Hobinizi geliştirirken ihtiyacınız olacak eskitme/boyama, binalar, ağaçlar, dağ yapımı, su modellemesi, figürler, sinyalizasyon, ışıklandırma gibi pek çok konuda bilgi biriktireceksiniz.

Bir sonraki lokomotifiniz Lima'mı olmalı sorusunun yanıtına yardımcı olabilecek bir kaç bilgi:

1. Yeni Lima lokomotifler(Hornby Grup içinde) gayet güzel eskilerinden daha kaliteli ancak Marklin ray üzerinde çalışmaz.
2. Bir sonraki lokomotifiniz Marklin olabilir, gayet güzel ve kaliteli, o raylar üzerinde çalışır.
3. Bir sonraki lokomotifiniz Roco, Fleischmann veya Liliput'un AC uyumlu lokomotifi olabilir, gayet güzel ve kalitelidirler, o raylar üzerinde çalışır.

Eminim bu bilgiler ışığında yeni sorular da oluşmuştur, çekinmeden bekleriz.

Tekrar hoşgeldiniz.

Çevrimdışı MTK

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 17
  • İleti: 21
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #3 : Haziran 08, 2009, 23:59:19 »
Ulaş bey merhaba,

Model Trenciler forumuna hoş geldiniz.

Forumumuz markalara bağımlı olmadan tüm model trencileri birleştirmek, tanıştırmak ve bilgilendirmek amacıyla kurulmuştur.

Model trencilik ile ilgili istediğiniz her konuda  sorularınızı forumumuzda sorabilir ya da mevcut bilgilerinizi diğer üyelerin de faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz.

Aramıza hoş geldiniz bol çuf çuflu günler dileriz.

Model Trenciler Kulübü
Model Trenciler Kulübü 2006-Türkiye

Çevrimdışı GOKHAN OZKAN

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 52
  • İleti: 732
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #4 : Haziran 09, 2009, 10:26:45 »
Hoş geldin Dostum.
Bende Bir Marklin set, Bir Mechano set ve Bir Piko set var.
Mechano ve Piko set birbiri ile uymulu olduğu için birleştirerek kullanabildim.
Marklin set ise sadece kendi rayı ve lokomotifini kullanabiliyorum.
Diğer setlerin vagonlarını da Marklinde çalışıyor.
G. ÖZKAN

Çevrimdışı ulasaksut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 9
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #5 : Haziran 09, 2009, 19:16:15 »
Tekrar merhabalar ,
İlgi ve yardımlarınız için cevap veren tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.Sayenizde çok yeni olmama rağmen güzel bilgiler edinebildim ama size çok basit gelebilecek sorularıma devam edeceğim yine:))
Lima vagonum ve marklin raylarım bugün elime ulaştı.Gerçekten sabırsızlıkla bekledim şimdi çok mutluyum.masamın üzerine hemen 3 adet ray üzerine vagonumu koydum.Bundan sonrada belki her hafta veya belki her ay (maddi durum elverdiğince haliyle:)) eklemeler yapacağım.
Hep ileride birgün tren seti alacağım diye oyalamıştım kendimi ama böyle teker teker alınabileceğini hiç düşünmemiştim doğrusu.keşke geçen yıl toparlamaya başlasaymışım.
Şimdi sorum şu ray konusunda kararımı değiştirdim öncelikle onu söylemek isterim.2ray/dc alacağım bundan sonra ve lokolarla vagonlarıda 2ray dc alacağım tabiki.Ancak şimdi lima vagonuma başka marka yine 1/87 2ray/dc vagon eklemek istesem birbirine bağlanabilir mi?Deneme şansım olmadığı için sizden tecrübelerinize dayanarak bilgi rica ederim.
Birde lokomotifleri hep tek görüyorum ancak lokomotif aldığımda kumandasıda dahil olacak mı yanında gelecek mi?Yani bundan sonra 2ray/dc ray alıp bir vagon takviyesi daha yapıp sonrada lokomotifimi aldığımda(digital tercih edeceğim bu arada) artık yürürtebilecek miyim?
Belki çok basit sorular ama idare edin lütfen tecrübesizlik çok kötü bişey :)

Çevrimdışı Heroes

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 44
  • İleti: 107
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #6 : Haziran 09, 2009, 19:28:19 »
Hoşgeldiniz

Vagonları birbirine bağlayan kuplör isminde bir parça var. Markaların kendilerine göre kuplör tasarımları mevcut (Nem, kadee, D-tipi vs.). Bazı vagonlarda kuplör değiştirilebiliyorken bazılarında değiştirme imkanı olmuyor. Bu konuya dikkat etmek gerekiyor. Alacağınız vagonların kuplörlerini satıcıya sorarak almanız gerekiyor.

Lokoların yanında kumanda gelmiyor. Ancak e-bay da bu tip setler mevcut( sadece loko, kumanda ve adaptör). Yada tamamen digital bir set alarak lokolarınızı yürütebilirsiniz. Lokolarınızı analog olarakta kontrol edebilirsiniz. Eğer ekonomik durumunuz müsait değilse bir bilgisayar güç kaynağı alıp raylara 12v vererek lokolarınızı yürütebilirsiniz.

Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım.

Emre Uygar
« Son Düzenleme: Haziran 09, 2009, 19:30:46 Gönderen: Heroes »

Çevrimdışı ulasaksut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 9
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #7 : Haziran 09, 2009, 20:18:19 »
hata yapmamak için tekrar tekrar soruyorum ama şöyle sorayım o halde.şimdi bir loko aldıktan sonra onu harekete geçirebilmek için almam gereken ürün ne olmalıdır? Bu arada sanıyorum lokonun digital olmasına dikkat etmem gerekli digital istediğim için ama konusu açılmışken lokolar hakkında detay bilgi yazmanız mümkün mü yani bakıyorum modellere elektrikli diyor,dizel diyor,analog,digital biraz karıştırdım ben yine doğrusu :)) artık ray seçimime göre 2ray/dc ye karar verdim loko içinde bu ok ama digital olanlar hangileridir veya dizeller nasıl çalışır bilgi verirseniz çok sevinirim.

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #8 : Haziran 09, 2009, 20:49:53 »
Loko aldıktan sonra elinizdeki raya koyup harekete geçirmek için almanız gereken ürün raylara elektrik iletebileceğiniz herhangi bir parçadır. Bu trenler için üretilmiş adaptörler/kumandalar olmakla birlikte elektrikçilerden alabileceğiniz voltaj ayarlı adaptörlerde olabiliyor. (bana da bir kere adaptör olabileceği cevabı gelmişti, oradan hareketle)

Lokonun digital olmasına dikkat etmem gerekli mi demişsiniz. Eğer digital bir sistem kurmak istiyor ve topladığınız parçaları burada kullanmak istiyorsanız lokoları digital alabilirsiniz. Ama bu demek değildir ki her lokomotifi digital almak zorundayım. İStediğiniz lokoyu alıp 40 lira civarında fiyatlardan başlayan decoder ler takarak digital hale getirebilirsiniz. Bazı lokolar dcc ready olarak satılır, bunlara decoder takmak oldukça kolaydır, kimileri ise dcc ready değildir ama forumları (burada da anlatımı vardı hatırladığım kadarı ile) dolaşarak bu lokomotiflere de decoder takmayı görebilirsiniz, biraz lehim biraz kablo işi.

Dizel/elektrikli sorunuzu hangisi nasıl çalışır olarak anladım, umarım yanlış değildir. Bütün lokomotifler raylardan aldıkları elektrik ile çalışır ve bütün hepsi digital/analog olabilirler. Lokoların dizel vb olması onların sadece dış görünüşleridir, yani zevkimize hitap etmesidir. Üst kısmı çıkardığınız zaman aşağıdan çıkacak olan basit bir elektrik motorudur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Kolay gelsin, iyi eğlenceler.

Çevrimdışı ulasaksut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 9
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #9 : Haziran 09, 2009, 21:25:15 »
Evet evet oluyor yavaş yavaş bilgilendiğimi hissediyorum:)
raylarla ilgili birkaç bölüm okudum ama yinede şöyle bir problem var.evet anladım 2ray/dc kullannak istiyorum tercihen ve ray markalarını farklı farklı seçmemek daha iyi(yükseklik vb sorunlardan dolayı)fakat raylarda da kod 80 kod 100 gibi farklar var.aynı marka rayın farklı kodları mı var ve şayet markalar aynı olsa dahi farklı kodlar birbirini tutmayacak mıdır?
birde yaşadığım sıkıntı web üzerinden ray vs bakarken özelliklerinde bu denli detay verilmiyor olması.maketimi geliştirirken hangi ray serisi üzerinden gitmeliyim.hep aynı markanın (2ray/dc olmak şartıyla) raylarından satın almam yeterli olmaz mı?kodlara da mı dikkat etmeliyim?

Çevrimdışı ulasaksut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 9
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #10 : Haziran 10, 2009, 21:20:19 »
Tekrar merhabalar ,
Bildiğiniz gibi 2 ray sistemine geçtim.Raylarımıda almak üzereyim.şimdi aşağıdaki ilk linkteki raylar yarın elime ulaşıyor,ikinci link içinse henüz alışverişi tamamlamadım.lütfen sizde kontrol edebilirmisiniz ikisi arasında yükseklik vs farkı var mıdır?var ise 2.linktekini iptal edeyim.

http://urun.gittigidiyor.com/FLEISCHMANN-1-87-Duz-Ray-Seti-10-adet_W0QQidZZ16436486


http://urun.gittigidiyor.com/FLEISMANN-RAY-LOTU-15-ADET-HO1-87-DC_W0QQidZZ18191314#aciklama


Çevrimdışı ulasaksut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 9
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #11 : Haziran 18, 2009, 18:48:18 »
merhabalar.
yardımlarınız için çok teşekkürler. sistemi kurdum ancak elektirik bağlantısı kaldı. Elimda Bachmann conrail dijital Dc sistem uyumlu bir loko var. üzerinde  DCC on board yazıyor.bunun için elektirik bağlantısını nasıl yapabilirim. kaç volt kaç amper adaptör gerekiyor. yardımcı olabilirmisiniz.Şimdiden teşekkürler

Çevrimdışı Heroes

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 44
  • İleti: 107
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #12 : Haziran 18, 2009, 22:22:56 »
Merhabalar

0-14V arası bir adaptör işinizi görür. Eğer elinizde kontrol cihazı yoksa bir bilgisayar güç kaynağı kullanarak treninizi hareket ettirebilirsiniz. Bilgisayar güç kaynakları 12V enerji sağlar. 12V uçlarına iki kablo takıp raylara bağlamalısınız.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #13 : Haziran 19, 2009, 13:44:09 »
Ulaş kardeşim, rayları kurdun galiba , elinde hiç analog veya dijital bir kumanda yok mu ?
Bak hiç aklını karıştırmadan çok basit yazayım.
Analog tren raya elektrik verince çalışır ( 12-16 volt ) trenler için özel yapılmış kumandalar
( adaptör ) üzerinde güç ayar düğmeleri vardır ve az güçle az , çok güçle ,çok hızlı giderler.
Analog trenlerin hepsi raya elektrik verince aynı anda aynı hızda ve aynı yönde hareket eder.

Dijital trenler " ki elindeki loko öyle " hemen yürümez kumandadan kendi numarası seçilince ve güç ayar düğmesi çevrilince yürür,Bunun için dijital bir kumanda gerekir.
Dijital trenler aynı hatta ve aynı anda farklı hızlarda ve farklı yönlerde hareket ettirilebilir.
Dikkat : Analog tren dijital kumanda ile yürümez ama dijital tren analog kumanda ile yürür ( tabi analog gibi çalışır )
Eğer yoksa kendine analog ya da dijital bir kumanda al ( gittigidiyorda bulabilirsin ,dijital istersen Prosesle bağlantıya geç ) Bir elektrikçide 12 voltluk bir adaptöre hem yön hem de hız değiştirecek bir düğme taktırıpta kullanabilirsin.( bu analog oluyor )
Kolay gelsin.................
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı Kahraman

  • Kahraman
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 49
  • İleti: 257
    • Tekno Kurgu Mimarl?k
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #14 : Haziran 19, 2009, 14:15:57 »
Alıntı
Dikkat : Analog tren dijital kumanda ile yürümez ama dijital tren analog kumanda ile yürür ( tabi analog gibi çalışır )
Özğr dilerim ama burda bir yanlışlık yok mu kemal bey..
Biz digital kumanda ile "0" kodu ile analog loko çalıştırabiliyoruz.. Sanırım bir anlatım hatası oldu..
Kusura bakmayın...
     
    .---- -  -
   (   ,----- - -     \_/        ___  c--U---^--'o  [_  |--------------'_| /_(o)(o)--(o)(o)
 ====================================================================================================================================================================

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #15 : Haziran 19, 2009, 16:35:46 »
Kahraman kardeşim , söylediğin özellik sadece Hornby nin kumandalarından biri tanesi için geçerli ( hangi model olduğundan emin değilim )
Yani ulaş bu kumandayı alırsa 1 adet analog treni de yürütebilir.
Bunun için Prosesle irtibata geçmesi gerek.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı fvefa

  • Ferdi Vefa
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 680
    • Ephesus Va
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #16 : Haziran 19, 2009, 20:34:32 »
Kemal beyin dediği gibi bende Hornby Select modeli var. Tek düğmeli başlangıç setlerinden çıkan. O bir Analog çalıştırabiliyor.

Çevrimdışı Aynur&Sermet

  • Aynur&Sermet ERAY
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ANKARA
  • Yaş: 69
  • İleti: 204
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #17 : Haziran 19, 2009, 23:17:17 »
Merhaba Kahraman bey,

Kemal beyin dediğinde bir yanlışlık yok.

Dijital sistemle bir adet analog loko çalıştırılabiliyor. Ama bildiğim kadarı ile çok iyi bir yol değil bence çok uzun süre çalıştırmamakta yarar var. Çünkü bazı lokolarda ısınma olabiliyormuş.

"Dual mode " denilen dekoderlarda ise DC ile normal DC loko gibi çalıştırılabiliyor.DCC ile dijital olarak çalışıyor.

umarım açıklayıcı olmuşumdur

selam ve sevgiler

Sermet Eray

Çevrimdışı ulasaksut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 43
  • İleti: 9
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #18 : Eylül 14, 2009, 13:40:50 »
Merhabalar ,
1-2 hafta içerisinde iş dolayısıyla Kocaeli(izmite) taşınıyorum.İzmit veya istanbulda bizzat gidip dükkandan veya mağazadan model tren (vagon,loko,ray,diorama malz. vs.) alışverişi yapabileceğim hangi adresler vardır.Sakıncası yoksa direkt adresleriyle birlikte bildirebilirmisiniz.yardımınız için peşinen teşekkürler.

Ulaş

Çevrimdışı GOKHAN OZKAN

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 52
  • İleti: 732
Ynt: Sıfırdan başlayanlar
« Yanıtla #19 : Eylül 15, 2009, 10:25:09 »
4-  Gargamel Modelevi
SÖÐÜTLÜÇEŞME CAD.BULVAR ÇARŞISI
NO:70 DÜKKAN NO:64
(Garanti Bankası Karşısı)
ALTIYOL / KADIKÖY İSTANBUL
TEL : 0216 450 47 97
G. ÖZKAN