Gönderen Konu: Analog sistemler hakkında  (Okunma sayısı 2590 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Heroes

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 44
  • İleti: 107
Analog sistemler hakkında
« : Mayıs 12, 2009, 13:33:36 »
Herkese selamlar.
Trenlerin beslemeleri ilgili bir kaç soru kafama takıldı. Elimde ne tren ne ray ve güç kaynağı olmadığı için bir fikrimde yok. Forumuda inceledim. Ama bir türlü bulamadım sorularımın cevaplarını.

1. Kaç Amperlik bir güç kaynağı ile trenler hareket ettirilebilir?

2. Güç kaynağının ürettiği amper değeri yüksek olursa loko ya zarar verirmiyim?

3. Analog sistemlerde trenler sadece ilerimi gidiyor yoksa ileri-geri hareket ettirilebiliyormu?

4. Analog sistemlerde trenlere verilen voltaj değerini artırarak ve azaltarak hız ayarlanabiliyor mu?

5. Raylara elektrik verince lokonun çalışması için rayların sonlanması gerekiyormu ? Yani ucu açık bir ray grubunda treni hareket ettirebilirmiyiz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Emre Uygar
« Son Düzenleme: Mayıs 12, 2009, 13:38:46 Gönderen: Heroes »

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Analog sistemler hakkında
« Yanıtla #1 : Mayıs 12, 2009, 13:46:08 »
Emre bey,

Tekrar hoş geldiniz.

1. Analog sistemde treni hareket ettirmek için küçük bir adapter bile yeterli olur. Bunların Amper değeri oldukça düşüktür, lokomotiflerin çektiği miktar ise çok daha düşüktür.

2. Güç kaynağının amper değerinin yüksek olması, çok sayıda lokomotifi çalıştırabileceğini gösterir. Lokomotif içindeki motorun harcayabildiği kadar akım çeker dolayısıyla fazla kapasitesi olan bir güç kaynağının lokomotifinize doğrudan bir zararı olmaz.

Burada dikkat etmeniz gereken lokomotifinizin verilen üst gerilim değerinden daha yüksek bir gerilim vermemeniz gerektiği. Yani üst sınırı 16-17 vol gerilim olan bir motora, güç kaynağı ile 48 volt verirseniz motoruna zarar verebilirsiniz.

Güç kaynağının amper değerinin yüksek olması dijital sistemlerde aranan bir özellik, birden fazla lokomotifi çalıştırabilecek gücü sağlayabilmesi için.

3. Analog DC sistemde trenlerin yönü akımın yönü ile kontrol ediliyor. Akım yönünü değiştirirseniz hareket yönü de değişir. Buradaki ince nokta hat üzerinde iki lokomotifiniz var ise ikisi de aynı yönde hareket edecektir. Bunun çözümü dijital sistemde.

4. Analog sistemde gerilimin şiddetini voltajı arttırarak hızı arttırabilir, düşürerek hızı azaltabilirsiniz. Yine iki lokomotif aynı hatta ise ikisi de paylaştıkları voltaj oranında benzer hızlarda gidecektir. Birinin hızını diğerinden farklılaştırmak için dijital sisteme ihtiyacınız olur. Dijital sistemde hat üzerindeki gerilim sabittir ve lokomotif içindeki dekoder aracılığıyla hız kontrolü yapılır.


Çevrimdışı Heroes

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 44
  • İleti: 107
Ynt: Analog sistemler hakkında
« Yanıtla #2 : Mayıs 12, 2009, 14:51:21 »
Okan bey cevap için teşekkür ederim. Model trencilikle ilgili bilgilerim artıkça ilgimde artıyor. Yardımlarınız için herkese teşekkürler. Ufak bir sorum daha olacaktı.
Hornby raylar üzerinde Bachmann loko çalıştırılabilirmi? Anladığım kadarı sorun olmuyor. Marklin hariç hepsi birbirine uyuyor. Doğrumudur?
« Son Düzenleme: Mayıs 12, 2009, 14:55:12 Gönderen: Heroes »

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Analog sistemler hakkında
« Yanıtla #3 : Mayıs 12, 2009, 22:53:30 »
Bu konuda forumda çokça yazı var, uzatmadan kısaca şunu söyleyeyim

DC sistemde Hornby Ray üzerinde Bachman, Fleischmann, Roco, Liliput, Piko, Athearn, Atlas, Blueline, PCM, Gützold, IHC, Rivarossi, Joueff, Lima, Hamo, Trix, Katsumi gibi üretimleri çoklukla DC olan markaların lokomotiflerini kullanabilirsiniz. DC 2Ray da elektriğin iki kutbu iki raydadır. Bu üreticilerin hemen hepsinin kendi rayları da var, sistem olarak birbirine uyumlu olsa da yükseklik farkları nedeniyle uyum problemi vardır, ancak hepsi aynı elektrik sistemindedir.

AC sistemde Marklin ray üzerinde(bildiğim kadarı ile başka üç ray sistem ray üreticisi yok) sadece Marklin veya diğer markaların örneğin Roco, Fleischmann vb AC lokomotiflerini kullanabilirsiniz.


Çevrimdışı Heroes

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 44
  • İleti: 107
Ynt: Analog sistemler hakkında
« Yanıtla #4 : Mayıs 12, 2009, 23:43:47 »
Okan Bey açıklama için teşekkür ederim.