Gönderen Konu: Heljan'a rakip kibri kömür vinçi yapımı :)  (Okunma sayısı 5138 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı koraycenan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 52
  • İleti: 1335
Heljan'a rakip kibri kömür vinçi yapımı :)
« : Mart 01, 2008, 12:34:06 »
Merhaba model trenci dostlar, bu işe o kadar çok bulaştım ki bir türlü diaroma yapmaya başlıyamıyorum. Hep birşeyler çıkıyor karşıma. Bir yandan malzeme toplamaya devam ediyorum. Bir yandan da elimdeki malzemeleri nasıl daha iyi hale getiririm diye uğraşıyorum. Diaromam için aldığım Kibri marka kömür vinçini yapmaya başladım. Normalde herhamgibir motor aksamı olmayan bir modeldi. Ama ben hareketli olmasını isityordum. İleri geri gidebilmeli, aynı zamanda kule kısmı hareket edebilmeli 360 derece ve dahası vinç kısmıda yukarı aşağı hareket etmeliydi. Mümkünse kepçe ile kömür alıp vagonlara yükleme yapabilmeliydim. Tabi tüm bunları yaparken vinçin üzerinde hiç bir kablo gözükmemeli ve motorlarda gizli olmalıydı. Birde kontrol paneli yapıp burdan tüm bu fonksiynları kumanda edebilmem gerekiyordu. İşte bu fikirlerden yola çıkarak çalışmama başladım. İlk iş olarak ileri geri hareket etmeyi sağlayacak mekanizmayı yapmaya başladım. Çalışmalarımın resimlerini buradan sizlerle paylaşaçağım. Akşam resimleri yükleyeceğim. Saygılarımla.
z scale,ho scale, rc, yani model ve modelcilkle ilgili herşey...

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: Heljan'a rakip kibri kömür vinçi yapımı :)
« Yanıtla #1 : Mart 04, 2008, 22:31:52 »
koray abi güzel bir proje
detaylarını bekliyoruz.

enver

Çevrimdışı koraycenan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 52
  • İleti: 1335
Ynt: Heljan'a rakip kibri kömür vinçi yapımı :)
« Yanıtla #2 : Mart 05, 2008, 18:49:26 »
Selam Enver, hanım fotograf makinasını götürmüş resim koyamadım bu akşam kısmetse koyacağım :)
z scale,ho scale, rc, yani model ve modelcilkle ilgili herşey...

Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: Heljan'a rakip kibri kömür vinçi yapımı :)
« Yanıtla #3 : Mart 05, 2008, 20:51:58 »
sevgili dostum koray kardeş,
yine ne çılgınlıklar ortaya çıkardın .. merak içerisinde bekliyoruz..
sanırım yine devreler hazırladın ve onlara birer küçük motor ve ortaya çıkan sonuç..
'' korjan ''
kısa sürede paylaşımını beklemekteyiz..
sevgi ve saygılarımla.
nedim kuş..
« Son Düzenleme: Mart 06, 2008, 00:37:52 Gönderen: Nedim »

Çevrimdışı koraycenan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 52
  • İleti: 1335
Ynt: Heljan'a rakip kibri kömür vinçi yapımı :)
« Yanıtla #4 : Haziran 08, 2009, 00:59:18 »
evet sevgili model trenciler vinç yapımına kaldığım yerden başlamış bulunuyorum. İlk önce temel 1-2 parçayı yerleştirerek işe başladım. Bu tip çalışmalarda bana göre en zor kısmı hep yaparken yeni bir şeyler ekleme istediği ve sonuçta ise projenin sürekli bitim tarihinin uzaması. :) önce sadece hareket istedim sonra vinç dönsün istedim. v.vs. İlk önce hareket kısmıyla başladım. bunun için model uçaklarda kullanılan micro servoların içindeki motoru kullanmaya karar verdim. 3.7 voltla çalışıyor. Bu yüzden tüm sistem 3.7 voltluk alt yapıya göre hazırlanacak. Bir sürü bilinmezlik var kafamda. Sizlerle paylaşıcağım. İlk olarak yapılacak olan kitin resmi.

ilk iş olarak motorun gizlenmesi için bir kutu yapmak gerekiyordu. Bunun için kit içinden çıkan parçalara bakarken sanki benim için özel kyulmuş tam motoruma göre bir parça buldum. Bu parça vinçin ön kısmındaki harektli tekerleğin üstünde duran tahminimce gerçektede motorun bulunduğu yer. Ben bu parçayı bozup kullanmak yerine silikon kalıpla kopyalayıp aynısından yaptım. Malzeme olarak ise bir çeşit plastik olan akrilik kullandım. Daha sonra bu parça çapaklarından temizlenip motor içine oturtularak tekerleğe monte edildi. Bu vinçi ileri geri getirecek olan oldukça küçük ama çok güçlü bir motor.

tabi motora elektrik gelmesi gerekiyor ama malzelerim plastik. Bir ara acaba normal raylardan kullansam dedim ama bu seferde tekerlek sorunu oldu. Kendi tekerlekleri çok küçük olduğu için elektrik sistemi için demir  çubuklar kullanmaya karar verdim her bir rayda 2 şer olmak üzere 4 adet tel yerleştirdim. Gayet munatazam ve güzel gözüktü kötü bir görüntü oluşmadı İşte resim.

Eh tabiki sadece raylara tel döşemekle iş bitmiyor. Pabuç yapmam lazımdı ve elektrik tellerinin gözükmesine karşı allerjim olduğu için daha önceki bozulmuş bir motordan çıkardığım bobin tellerini (saç teli kalınlığında ve izolasyonlu) kullanmaya karar verdim. Pabuçları ise bilgisayarların kasasında slot yerlerinde takılı olan boş slot parçalarından keserek ve bükerek yaptım. Vinçin yine üst kısmını döndürecek motoruda karaköyden altım oldukça küçük bir motor 6 v kadar çalışabiliyor.Yine kullanmak üzere plastik dişliler aldım.

işte ana motorun yapılmış olan parçaya monte edilmiş ve pabuçların yapıştırılmış hali. Motor parçası üzerinde yine bobi tel kullanarak motoru sabitledim şimdilik. Görüntü aldatmasın bu parçalar hiç gözükmüyor normalde. :)Sol tarafta bgözüken bobin tel ise vinç kepçesi için giden uzatma oda gizlenecek.


İşte pabuçların temas hali gözükmekte. Teller 1 senedir dura dura biraz paslanmış parlatılacak tabiki :) Burda 2 adet sorun olacak gibi gözüküyor. Tellere elektrik verdiğimde motor gayet güzel çalıştı. Ama hem tekerlek hemde raylar plastik olduğu için patinaj sorunu olacak gibime geliyor.Bu sorunu patinaj lastikleri ve ağırlık koyarak çözüleceğini düşünüyorum.


İşte genel görüntüsü. Yavaş yavaş devam ediyorum şimdi sırada karşı taraftaki tekerleklerden elektrik almaya sıra geldi. Bir yandan da acaba pabuç sayısını arttırsam mı mesela 4 e mi çıkarsam diye düşünüyorum. Ufak tefek teldeki yamukluklar sorun acabilir gibime geliyor ama bakalım. Şimdilik bu kadar. Gelişmeleri iletmeye devam edeceğim.




z scale,ho scale, rc, yani model ve modelcilkle ilgili herşey...