Gönderen Konu: DCC için hangisi daha uygun, Z Serisi veya N Serisi ?  (Okunma sayısı 2457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

delimawi

  • Ziyaretçi
DCC için hangisi daha uygun, Z Serisi veya N Serisi ?
« : Aralık 21, 2007, 13:04:37 »
Selamlar,

20 Aralık Perşembe günü, TEPE NATILIUS'ta ki sergiyi gördükten sonra, Türkiye'de tren modelciliği ile ilgililenen bilinçli bir kesimin bir araya gelmiş olduğu gördüm ve çok sevindim. Her ne kadar bu klubün ticari bir kuruluşun "şemsiyesi-himayesi" altında geliştiğini görmüş olmam beni ilk etapta irite etti ise de, sergide tanıştığım arkadaşların yaklaşımlarından ve özellikle de forumdaki paylaşımlardan, bu durumun "hobi" adına tehlikeli olmadığına inandım.

Kendi adıma yıllardır genellikle pek az insanın ilgilendiği konularda hobilerim oldu. Bu durumun, bir kesim ticari kitlenin rant kapısı olmasını o kadar kanıksamış durumdayım ki, bu kulubü görünce doğrusu çok da farklı hissetmedim. Hobilerime olan gönülden bağlılığımın, başkaca kişilerce, bir yerde kullanılmasına; eskiden maddi imkanlarım kısıtlı bir öğrenci olduğum için, şimdilerde ise, gerçekten kendime yediremediğim için elimden geldiğince karşı durdum.

Model Trenciliğie başlamam çok eski yıllarda, daha çocuk iken oldu aslında. Yurt dışında yaşayan yakın bir tanıdığım analog bir Marklin HO Scale set hediye etmişti. O yıllarda ve daha sonrasında, her türlü elektrikli ve elektronik oyuncak ve cihaza o kadar meraklıydım ki, mutlaka içini açar, inceler, modifikasyonlar yapmaya çalışır ve sonuçta da kullanılmaz hale getirir bir kenera atardım. İlkokul yıllarımın sonuna kadar devam eden bu süreç boyunca, ailem ve çevremdeki insanlar zarar görmesini istemedikleri her türlü objeyi artık benden uzak tutmayı alışkanlık haline getirmişlerdi. Bilemiyorum, sanırım bu yaşanması gereken bir süreçti ve iyikide yaşanmış ki şu anda elektronik üzerine AR-GE yapan ve prototip geliştiren bir şirketim var, mutluyum.

Ha, bu arada, Marklin setimi ise aynı nedenlerden dolayı çoktan bozmuştum. :( Daha sonraları Marklin'in iyi bir marka olduğunu öğrendiğimde çok üzülmüştüm. Hep içimde ukte kaldı, o bozduğum seti tekrar satın almayı çok istedim. Tabiki bilinen nedenlerden dolayı, bırakın o seti bulmayı, benzer bir Marklin seti bile Türkiye'de edinmek çok zordu... 3 yıl kadar önceydi sanırım, Avusturya'ya yapacağım bir seyehat öncesinde aklıma aynı set geldi, araştırdım ve Viyana'da bir Marklin bayisi olduğunu öğrendim. İlk gün hevesle dükkanı aradım ve buldum. İçerisi bir cennet gibiydi, HO, N, Z bir sürü tren raflara sığmamış taşıyordu resmen. Z serisini görünce "olamaz böyle birşey" diye geçirdiğimi hatırlıyorum içimden. Hemen içinde bir American buharlı lokomotif, 3 yoldu vagonu, 2 elektrikli turnout bulunan Marklin MiniClub Z Analog set aldım. Tabiki yetmedi ve T3 extension aldım. Bu sayede bir sürü elektrikli makasım ve raylarım oldu.

Türkiye'ye dönüşümden sonra, DCC ve dijital kontrol ilgimi çekti, mesleğimle bağlantılı olduğu için olsa gerek, trenlerimi dijitale çevirmem gerektiğini düşündüm. DigiTrax dijital DZ143PS decoderlar Z serisi için çok uygundu, yada, en uygunuydu demek daha doğru olur. :) 1.25 A, 128 Step Hız kontrol, Back EMF ve bir sürü özellik ancak 10 x 14 mm lik bir board üzerine sığabilirdi herhalde... Fiyatları da gayet makul olan bu decoderları getirip zaman içinde geliştirmiş olduğum Z kolleksiyonumdaki 3 adet lokomotifime yerleştirdim. (Burayı çok kısa geçtim, gerçekten çok uzun ve zahmetli bir çalışma olmuştu Z scale loko lar içerisine decoder yerleştirmek.) Ancak sonuç hiç te beklediğim gibi olmadı malesef :( Z Scale lokoların hafif olması en büyük dezavantaj idi. Sıklıkla raylar ile loko arasında temas problemleri oluyor, trenin hareketlerde titremeler, hatta takılmalar oluyordu. Özellikle decoderları yerleştirmek adına, lokolar içerisindeki metal dökümlerin bir kısımlarının traşlanması gerekliliği zaten hafif olan lokoları iyice hafif hale getirmişti.

Şimdilerde ise artık bir karar verme noktasındayım. Hedefim, 1.5m x 1.5m bir alana tasarlayacağım, basit bir ovalden hallice, elektrikli sinyalizasyon ve elektrikli makas sistemi olan, minimum 3 adet trenin DCC kontrolü ile manuel ve geliştireceğim bir kısmi yapay zeka devresi ile random/otonom çalışacak bir sistem kurmak. Karar vermeye çalıştığım nokta ise, Z yada N scale arasındaki seçim. DCC söz konusu olduğunda, her ne kadar çok çaba harcadımsa da Z scale ile umduğum başarıyı elde edemedim. Tüm Z kolleksiyonumu bir kenaraya koyarak N ile yeniden başlamak ise benim için önemli bir karar.

Bu konuda benden tecrübeli modelcilerin ve hocalarımızın yorumlarını bekliyorum.
Aynı zamanda bu vesile ile de siz değerli büyüklerimizin ve tüm modelcilerin bayramını kutlarım.

İlker Değirmencioğlu


Çevrimdışı Naci

  • Naci Gürbüz
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?STANBUL
  • Yaş: 75
  • İleti: 1129
Ynt: DCC için hangisi daha uygun, Z Serisi veya N Serisi ?
« Yanıtla #1 : Aralık 21, 2007, 20:44:04 »
İlker Kardeşim.Sana aramıza hoş geldin diyebilirim herhalde.Sergiyi gördüğünden bahis etmişsin.Sergimizde benim sergi için yaptığım küçük bir N Scala kurgum vardı.Herhalde görmüşsündür.Şayet dikkat etmemişsen bir kez daha sergimizi ziyaret etmeni öneririm.Bu kurgu sana N Scala hakkında bir fikir verebilir.Ben N Scala çalışan biriyim.Evimde oldukça kapsamlı N Scala kurgu yapıyorum.Bu hususta epeyi deneyim kazandım.Öğrenmek istediğin herhangi birşey varsa bana sorabilirsin.Elimden geldiğince yardımcı olurum.Ayrıca kulübümüzdeki diğer arkadaşlarda sana yardımcı olurlar.N Scala ilgili forumumuzda yazdığım yazılar var,bunlardan da faydalanabilirsin.Tekrar aramıza hoşgeldin diyor,bol selam ediyorum.
NACİ GÜRBÜZ