Merhabalar,
Çağlan geçen hafta kısa bir toplantı sebebiyle Nairobi'deydi. Kendisi Afrika kıtasına hiç yabancı değildir. Yirmibeş sene önce Afrikada iki ay epey dolaştı durdu, bu seferki izlenimleri farklı, ama konu bu değil. Giderken kendisinden rica etmişdim, vakit ayırabilirse Nairobi Tren Müzesini bizim için gezmesini. Son gün telefon etti, gidiyorum ama 50 dolar taksi parasını senden alırım dedi. Bende taksi parasını MTK nın vereceğini, üstüne Kızıltoprakda bedava spagetti kazandığını söyledim.
Taksi şoförünün söylediğine göre Nairobiye gelipte Tren müzesine giden başka kimse yokmuş. (Sizce nereye benziyor...)
Çağlan kuru kuru müze gezen birisi değildir. Müzeye gittiğinde, önce müze müdürlüğüne gidip bir yetkili buluyor ve ondan kendisini gezdirmesini istiyor. Müze Küratörü (İsmini sonra vereceğim) bu kadın ya Avrupalı bir manyak, yada CIA ajanı olduğunu düşünerek çok tedirgin oluyor, Müzeyi gezdiriyor ve Çağlanın yanından ayrılmıyor. Resimlerdende göreceğiniz gibi, tel örgü arkasında duran gerçek lokoların yanına fazla yaklaştırmıyor.
Neyse, konuyu fazla uzatmadan Kenya demiryolları hakkında sizi biraz bilgilendirmek isterim. Demiryolu inşaatı Kenyanın henüz Ugandanın bir bölgesi olduğu 1896 yılında Nairobi-Mombasa (yaklaşık 900 km) ile başlıyor, ve 1920 lerde Nairobiden Victoria gölüne kadar ulaşıyor. Kenyanın oluşumunda demiryolu inanılmaz önemli. İngiliz sömürge yöneticilerinden, Sir Charles Elliot'un 1903 de söylediği ilgi çekici, Bir ülkenin demiryolu yaratması son derece olağandır, ancak bir demiryolunun bir ülkeyi yaratması son derece olağandışıdır. Kenya bağımsızlığını ancak 1920 lerde almış.
Bu konuyla ilgilenirseniz, Çağlanın getirdiği bilgileri PDF (İngilizce) olarak isteyenlere gönderebilirim. Ayrıca Müze Küratörü kendisiyle yazışmanız halinde size daha fazla bilgi verebilecek.
Maurice W. Barasa
Müze Küratörü
P.O. Box 30121 - 00100 Nairobi-KENYA
mbarasa@krc.co.ke
Sınırlı zamanı sebebiyle ancak aşağıdaki kadar fotoğraf çekebilmiş. Umarım bilgi verir.
Nairobi, Haziran 2014
Burası tabii koruma alanı, zürafa seyredesiniz diye koymadım, arka plana bakarmısınız...
Hepsi bu kadar,
Saygı ve sevgilerimle,
Can