Gönderen Konu: MTH DCS ve DCC Sistemi  (Okunma sayısı 6050 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
MTH DCS ve DCC Sistemi
« : Temmuz 19, 2009, 17:57:49 »
Merhaba,

Son günlerde MTH lokolarının DCC ye uyumlu olup olmadığı ve MTH'in sanki DCC ye alternatifmiş gibi kendine özel kumanda sistemi DCS ile DCC nin karşılaştırması yapılıyor.

Bilmeyenlerin kafası karışıyor, MTH lokolarının sanki DCC de problemli çalışacağı gibi saçma bir yargıya kapılıyorlar.

Konunun kötü niyetli, amaçlı ve açıkçası sadece MTH'i biz getirdiğimiz için açıldığını zaten hepimiz biliyoruz. Artık üstünde durmuyoruz.

Ama bu vesileyle Hem DDC yi hem de DCS yi (kullanarak) iyi bilen biri olarak kafası karışanlara açıklama yapayım.

MTH 1980 den beri büyük ölçek lokolar yapan bir firma. Onlarla başlamışlar ve yapmaya da devam ediyorlar. Ve kendi DCS (Digital Command System) dedikleri DCC den biraz daha sofistike bir kumandaları var.

Ancak DCC nin yerine geçmek ona rakip olmak gibi bir niyetler de yok.



Yukarıda resmi görülen DCS kumanda kendi ürettikleri lokoların hepsine kumanda edebiliyor.

MTH lokolarda da çok güzel özellikler var. Bu lokoların hepsi DCC de çalışıyor ve hatta bugün en "baba" kabul edilen markaların DCC dekoderlerinde olmayan DCC özellikler var.

Ama malesef kendi DCS kumandaları DCC lokomotifleri çalıştırmıyor. Ama tersine HO lokolarının hepsi Hornby Select, Piko, Roco Multimous, Bachmann Dynamis gibi giriş seviyesi kumandalar ve Esu, Hornby Elite, MRC gibi daha gelişmiş olanlarla mükemmel çalışıyor.

Kısaca MTH HO lokolar hem DCS hem DCC çalışıyor.

MTH bir lokyu DCC bir kumanda ile çalıştırırsanız ne olur?

Bu lokolardaki DCC fonksiyonların tamamını kullanabilmeniz DCC kumandanızın kabiliyetlerine bağlı. Eğer Hornby Select gibi 10 fonksiyon destekleyen bir kumandanız varsa ilk 10 fonksiyonu kullanabiliyorsunuz. Ama daha çok fonksiyonu olan Esu ile 20, ve daha da çok fonsiyonu destekleyen MRC gibi DCC kumandalarla 29 fonksiyonun tamamını kullanabiliyorsunuz.

MTH lokolardaki DCC dekoder 29 fonksiyonu destekliyor. Bu kadar fonksiyon zaten diğer DCC dekoderlerin çoğunda yok. Mesela Esu LokSound dekoderin 15 fonksiyonu var.

Sonuç olarak MTH in DCC sistemi şu anda piyasada olan DCC dekoderlerin yapabileceğinden çok daha fazla iş yapabiliyor. Mesela her sesli DCC dekoderde olan ışık, düdük, çan, fren sesleri gibi artık standart olan özelliklerin dışında, duman seviyesinin ayarlanması, kabin içi makinistlerin konuşmaları, PFA (passenger and freight announcements, istasyon anonsları ve tren sesleri), uzatılmış başlatma ve kapatma, hemzemin geçiş düdükleri ve daha fazla birçok özellik barındırıyor.

MTH HO lokolar dumanından sesine kadar tamamen hazır ve orjinaline uygun ses ve özellikler ile donatılmış olarak geliyor. İlave bir şey takmanız, ayarlama yapmanız hiç gerekmiyor.

Duman sistemi ilginç. Proto Smoke denilen patentli bir uygulama. Ses ve gidişle senkronize buhar atıyor. Ve gerçekten de çok fazla duman üretebiliyor. Bazen dumanaltı olabiliyorsunuz. Hatta kapasitesi çok fazla olduğu için DCC kumandanızdan duman miktarını azaltabiliyorsunuz. Önceki sene Lionel firması bunu kopyalamaya kalktığı için MTH'e 17 milyon dolar civarında bir tazminat ödedi. Gerçi şimdi birlikte iş de yapıyorlar.

Bu tip duman üreteçlerini şimdi Amerika'lı başka firmalar da yapmaya başladı.

Ranfor olayı DCC sistemde Advanced Consist olarak değil ama Basic ve Universal Consist olarak yapılabiliyor. Yani consist içindeki 2 veya daha fazla lokoyu tel loko gibi kullanabiliyor ama bu arada her iki lokonun fonksiyonlarına ayrı ayrı ayrı kumanda edemiyorsunuz. Basic consist yaparsanız mesela düdük veye çanı çalarsanız her iki lokonun da düdük ve çanları beraber çalışılıyor.

MTH nin bir özelliği de her lokonun sadece bir kere üretilmesi. İkinci bir üretim talep olsa dahi yapılmıyor. Ancak ikinci el bulunabiliyor. K4s ve Triplex modellerinde olduğu gibi.

Peki MTH lokomotifleri ve genel olarak kurgunuzu MTH'in kendi kumanda sistemi olan DCS ile çalıştırırsanız ne oluyor?

Henüz DCC de olmayan birçok özelliği, fonksiyonu ve ayrıca sadece lokolarla sınırlı olmayan genel kurgunuzun kumanda edilmesi ile ilgili özellikleri bulabiliyorsunuz. Zaten DCC gibi üniversal sistemlerde çok markaya uyumluk amaçlandığı için bazı özellikler sınırlı olmak zorunda.

Ama şunu kesinlikle unutmayalım. DCS sadece MTH lokolarda kullanılabiliyor. DCC lokoları çalıştırmıyor. DCC nin kesinlikle bir alternatifi değil.

Bu sebeple artık dünya standardı olmuş olan DCC yerine kullanılamaz.

Biz denemek, ne olduğunu öğrenmek için 2 sene önce 1 tane getirmiştik. Özellikleri hayret vericiydi. Daha önce hayal bile etmediğimiz özellikleri DCS de gördük.

İlk ağızda aklıma gelen birkaçını söyleyeyim. Çok fazla özellik var hepsini sıralamak imkanı yok.

Bunların tümünü DCC sistemlerde fonksiyon tuşları veya CV ayarlarıyla oynayarak yapabiliyorken DCS sistemde tamamen menüler ve butonlar yardımıyla İngilizce bilen herkesin anlayabileceği şekilde yapıyorsunuz.

-Öncelikle 100 e yakın lokomotif özelliğini kumandadan değiştirebiliyorsunuz. DCC de bunların bazılarını ancak CV ayarları ile oynayarak yapabilirsiniz.

-Sisteme yeni bir loko koyduğunuzda "Add Loco" ile sisteme otomatik olarak kaydediyor. Programlamanız gerekmiyor.

-Yürüyen lokonuzun süratini kumanda üzerinde SMPH (scale mile per hour) olarak görebiliyorsunuz.

-DCC kumandalarda ancak CV ayarlarıyla oynayarak yapabileceğiniz genel ses yüksekliği, tek tek seslerin yüksekliğini, buhar seviyesini, hız tablosunu, ve daha bir çok ayarı CV değerleri ile oynayarak değil size İngilizce olarak gelen menülerde soru cevap şeklinde yapabiliyorsunuz.

-100 adet softkey yardımı ile her lokonun ayrı özelliklerini menu komutları ile ayarlayabiliyorsunuz.

-Bunların içinde her lokoya kendi sesinizle kaydedebileceğiniz veya başka bir kaynaktan alabileceğiniz sesleri yüklemek gibi özellikler de dahil.

-Kumanda üzerindeki mikrofon veya ana modül üzerindeki ses giriş soketi ile kayıt yapabilirsiniz veya makinistin yerine siz konuşabilirsiniz.

-Proto whistle özelliği ile kendi özel düdüklerinizi yaratabiliyorsunuz.

-Çuflama oranını, yüksekliğini, çanların oranlarını, yüksekliklerini gene menu komutları ile ayarlayabiliyorsunuz.

-Proto chuff tuşuna basarak buhar makinasının daha güçlü çalıştığında ürettiği sesleri tek tuşla anında yapabiliyorsunuz.

-Clickity Clack özelliğini aktif hale getirerek genel sesler yerine belli bir süratin üzerine çıkınca ray tıkırtılarını çalıştırabiliyorsunuz.

-Kendi özel seslerinizi yüklemek için ayrı bir aparat kullanmıyorsunuz.

-Otomatik ön veya arka kuplörlerinizi (yeni Dizellerde var) tek tuşla açıp kapatabiliyorsunuz.

-Dopler Efekt: Tren sizden uzaklaşırken sesin de azalmasını ve tekrar aynı noktaya gelirken sesin yükselmesini gene sadece butonlar ile yapabiliyorsunuz.

-MTH lokomotiflerde gittiğiniz mesafeyi de ölçen bir özellik var.

-Lokomotilerinizin tek tek kaç saat çalıştığını, o ana kadar kaç mil yaptığını görebiliyorsunuz. (2. el alırken önemli olabilir)

-Bilgisayara gerek olmadan routlar programlayabiliyorsunuz.

-Bilgisayara gerek olmadan 500 komuttan meydana gelen 90 dakikalık senaryolar hazırlayıp bunları kaydedip tekrar tekrar bu senaryoları çalıştırabiliyorsunuz.

-Her bir el kumandanız içim 15 değişik senaryo hazırlayabiliyorsunuz.

Tabi ki bu özellikleri bazıları başka sisemlerde de var. Mesela route hazırlama MRC DCC kumandada da var.

Ve daha birçok burada sayamayacağımız özellik var. Bunları görmek için DCS Manueline aşağıdaki adreste göz atabilirsiniz.

http://www.modeltrenciler.com/forum/files/DCS-Manual.pdf

Ama bunları okurken gene şunu unutmamak gerekiyor.

DCS Kumanda sistemi DCC gibi üniversal bir kumanda sistemi değildir. Sadece ve sadece MTH lokomotifleri ile birlikte bir anlamı vardır.

Ve model tren kumanda sistemleri içinde şimdiye kadar gördüğüm, duyduğum en sofistike, gelişmiş sistemdir.

Almak için tavsiye eder miyim?

Eğer sadece MTH in ürettiği Amerikan lokolarından bir kurgu yapacaksam kesinlikle EVET. DCC yi düşünmem bile.

Ama bununla sınırlı kalmak istemiyorsam (ki Türkiye'de kimsenin "sadece" Amerikan lokoları ile bir kurgu yapmak isteyeceğini sanmıyorum, ben dahil) kesinlikle HAYIR.

Zaten bu yüzden de satmak için getirmiyoruz.

Ama bunları yazdıktan sonra ufak DCS bir kurgu yapmak içimden gelmedi değil.

Harun
« Son Düzenleme: Temmuz 19, 2009, 18:00:21 Gönderen: Harun »

Çevrimdışı Kahraman

  • Kahraman
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 48
  • İleti: 257
    • Tekno Kurgu Mimarl?k
Ynt: MTH DCS Ve DCC Sistemi
« Yanıtla #1 : Temmuz 19, 2009, 18:37:11 »
Ayrintili bilgiler icin cok tesekkurler Harun abi.. Bende bir DCS sistem kurup DCS kumandayla kontrol etmek istemedim diil hani simdi sen anlattiktan sonra...
Super gercekten...
     
    .---- -  -
   (   ,----- - -     \_/        ___  c--U---^--'o  [_  |--------------'_| /_(o)(o)--(o)(o)
 ====================================================================================================================================================================