Gönderen Konu: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...  (Okunma sayısı 35273 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« : Aralık 21, 2006, 17:58:30 »
Merhaba,

Forumu ilk açtığımız günlerde Kamil Bey'in bir sorusu üzerine Türkiye'deki hobi sektörü üzerine fikirlerimi açıklama ihtiyacı hissetmiştim. Kendi açımdan önemli bulduğum için bu konuda yazdıklarımı aşağıya kopyalıyorum.

---------------------------------------

Eylül 29, 2006

Kamil Bey,

Burada bunları açık açık konuşmak ne kadar doğru bilemiyorum. Ama bir taraftan da "burada açıkça konuşmak ve dolayısı ile hobilerine gönül vermiş insanlar aydınlanabilsin" diye de düşünmüyor değilim.

Ancak öncelikle şunu özellikle belirtmek istiyorum ki hobi konusunda ithalat/satış yapan firmaları tanımıyorum ve kimseyi de zan altında bırakmak istemem.
Diğer firmalar ile ilgili bildiklerim genellikle müşterilerimizden duyduklarım.

Bu forum her ne kadar benim, dolayısı ile Proses Elektronik tarafından kurulmuş olsa da, benim ağzımdan ne diğer markalar aleyhine ne de isim/firma belirterek satıcılara yöneltilmiş karalamalar olmayacaktır. Söylediklerim tek başına hiç kimseyi hedef almayan ancak senelerdir bu sektörde içime dert olan genel konulardır.

Daha önce bazı bölümlerde yeri geldiğince kendimden bahsetmiştim.

48 yaşına gelmiş olmama rağmen malesef iş adamı/tüccar zihniyetine sahip olamadım. Bundan dolayıdır ki iş hayatına başladığım 1981 yılından beri sadece hobilerimle sevdiğim konuların işini yapıp onlardan para kazanmaya çalışıyorum. Ancak insan işadamı/tüccar olamayınca ya da hobisi "para kazanmak" olmayınca ticareti de başka türlü yapıyor.

Ben prensip olarak sadece para kazanmak için "kesinlikle" hiç bir iş yapmıyorum. Bundan dolayıdır ki Türkiye'de bazı konuları, bazı hobileri insanlar ilk defa Proses Elektronik sayesinde tanıdı. Örneğin "elektronik hobi kitleri", 1981 senesinde bunları Türkiye'de ilk defa biz ürettik, üstelik senelerce de İtalya'ya ihraç ettik. Örneğin "slot car" hobisi. Bu işi ilk defa kulüplerini kurarak, aktivitelerini yaparak, a dan z ye bütün yedek parçalarını ve aksesuarlarını da bünyemizde bulundurarak Türkiye'de ilk defa biz yaptık. Kulübümüz ile ilgili olarak 30 saate yakın TV programları yapıldı aklınıza gelebilecek bütün gazete ve dergilerde haber oldu.

Bu konu ile ilgili son yarışmamızın resimlerini
http://proses.com/15temmuzslotcar/index.html
adresinde görebilirsiniz. Muhakkak bakın sizin de hoşunuza gideceğine eminim.

Şu anda tamamen kendi dizaynım olan bir eğitici/öğretici konstrüksiyon setini bitirmek üzereyim. Henüz broşürleri hazırlandığı için burada göstermiyorum ama size özel mesaj olarak web sayfasını göndereceğim.

Şimdiye kadar bahsettiklerimi övünmek olsun diye değil ama gerçekten para kazanmanın dışında insanlara "artı değerler" de katmayı hedefleyen birinin, malesef Türkiye şartlarında yaşadığı sıkıntı içinde yazıyorum.

Bu uzun girişten sonra bunların sizin sorunuzla ne alakası olduğuna geleyim.

Ben hobileriyle yaşayan bir insanım. Dolayısı ile ne olursa olsun hobileri olan insanlar benim için diğerlerinden daha makbuldür. İster resim, ister maket yapsın, fotoğraf çeksin, sinemaya meraklı olsun, yazı yazsın fark etmez. Ama bunların arasına, daha önce bir tane Rus yazar adı bilmezken birden bire moda oldu diye "Rus Edebiyatı" kurslarına merak saran insanlardan bahsetmiyorum. (Ankara'yı bilemiyorum ama burada bunlar çok var)

Sonuç olarak ben, müşterilerimin çoğunu arkadaşlarım, dostlarım olarak görüyorum. 5 yaşındaki çocuğuna tren almaya gelen anneye, yerine verebileceğimiz başka bir şey olmamasına rağmen "onun yaşına uygun değil" diyorum.

Fiyatlarımızı bir kaç kişiyi daha hobi sahibi yapabilecek şekilde ayarlıyorum. Mümkün olduğunca yurtdışı fiyatlarının üzerinde fiyat oluşturmamaya çalışıyorum.

Benim isim/firma belirtmem kesinlikle uygun olmaz ama şunu kesinlikle söyleyebilirim ki Proses Elektronik dışında yurt dışı fiyatlara bu kadar yakın, bazen altında, bazen %20 üstünde satan başka bir firma Türkiye'de yok.

Ve açıkçası bu firmaları Türkiye'deki meraklılara ve hobi sektörüne zarar veren firmalar olarak görüyorum.

Meraklılar sadece heves ettikleriyle kalıyorlar, sektör de gelişemiyor.

2 sene önce Hornby/Scalextric firmasının yurt dışındaki bir toplantısında 40 a yakın ülke distribütörüne Türkiye ile ilgili bir sunum yaptım. Sunum için yaptığım araştırma sırasında Türkiye'nin toplam hobi/oyuncak ithalatının İngiltere'deki Hemleys mağazasının bir yıllık cirosundan az olduğunu anlayınca çok utandım. Türkiye'de 2 sene önceki istatistiklere göre çocuk başına 1 yıllık oyuncak harcaması sadece 5 dolardı.

Bu durumda özellikle hobi gibi kesinlikle "gelişmek için ihtiyacımız olan" bir konuda firmaların "kısa günün karı" mantığıyla hareket etmesini yanlış, acımasız ve haksız buluyorum.

Nasıl ki TV lerin "rating olsun da nasıl olursa olsun" mantığını yanlış buluyorsam bu konudaki bu tip fiyat politikasını da yanlış buluyorum.

Bütün iyi niyetli fiyat politikamıza rağmen bize inanmayan ve kataloglarımızın üzerindeki telefon numaralarını, web adreslerini gizlice avuçlarına yazan müşterileri bu tip firmaların yarattığına inanıyorum.

Lima, Rivarossi, Arnold ve Jouef'i de getireceğiz. Bu konu ile ilgil hangi modelleri getirelim diye katalogları müşterilerimize gösterdiğimde şöyle bir şey başıma geldi.

Katalogdaki en pahallı model Türkiye satış fiyatı 400 euro civarında olacak bir lokoydu. Bu fiyat Avrupa fiyatını %20 kadar üstünde olduğu için tereddütlerimiz vardı. Müşterimiz aynı modeli daha önce burada bir hobi mağazasından üstelik pazarlıkla tam 1,000 euroya aldığını söyledi.

İşte bu fiyat politikaları gerçek meraklıları korkutuyor, soğutuyor, uzaklaştırıyor.

Ben aşırı yüksek fiyatlara ürün satmayı, üstelik bunu da gerçek olmayan sebeblere dayandırmayı "ahlaki", moda tabiriyle etik bulmuyorum.

Üstelik klasik yaklaşımın aksine "onlar pahallı satıyor, ben makul satıyorum, dolayısı ile insanlar bana gelir, iyi de olur" diye düşünemiyorum.

Bu şekilde iş yapanların ve  kendi kuyularını kazmanın yanında, ülkemizdeki hobi sektörüne de ciddi zarar verdiklerini görüyorum.

Hobi sahibi olmak kültürlü, kendini geliştiren, paylaşan, iyi niyetli insanlara özgü bir özelliktir ve bunlar olmasa da oluşmasına yardımcı olur diye düşünüyorum.

Avrupa'da bir treni olmayan çocuk hemen hemen yok gibidir. Herhangi bir aile, bütçesini hiç sarsmadan çocuğuna bir tren ve belki de ömür boyu sürecek bir hobi, sosyalleşme, arkadaşlık, paylaşma olgusunu da beraberinde alır.

3-4 bin dolarlık, üstelik de eşit dağılmamış bir milli gelirle, orta hallilerin bile fakirlik sınırlarına yakın bir seviyede yaşadığı ülkemizde, milli geliri 20,000 dolar olan ülkelerdeki fiyatların çok üstünde fiyatlarla, ne bu sektörü doğmadan öldürelim ne de insanları hobisiz bırakalım.

1 sordunuz 1,000 işittiniz ama 25 senedir hobileriyle yaşayan ve bunları samimiyetle yaymaya çalışan birinin sıkıntılarını anlatmasına vesile oldunuz.

Gümrük konusu ile kapatayım.

AVRUPA BİRLİÐİ ÜLKELERİNDEN YAPILAN İTHALATLARDA GÜMRÜK VERGİSİ "SIFIR"dır.

Diğer ülkelerden is %7-8 i geçmez.

Çin'de üretilmiş olan Avrupa markaları ise zaten Avrupa'ya gelirken millileştiği için biz ithalat yaparken ayrıca gümrük vergisi ödemeyiz.

Evet zaman zaman TSE problem olmakta ve çeşitli şekillerde zarar vermektedir ama 1-2 senedir bu da pek problem olmamaktadır.

2001 yılına kadar elektrikle çalışan oyuncaklarda KDV oranı %26 idi. Ancak bu da 2001 den sonra %18 e düştü.

Kamil Bey, umarım sorduğunuz ve bu arada sormadığınız konularda da aydınlatıcı olmuşumdur.

Selamlar,

Harun
« Son Düzenleme: Aralık 21, 2006, 18:04:08 Gönderen: Harun Yamanlar »

Çevrimdışı flatland

  • hasan
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 61
  • İleti: 15
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #1 : Ocak 18, 2007, 17:37:25 »
 harun bey merhaba
   başlıkları okurken yazınızı okudum,ellerinize gözlerinize sağlık bir konu bu kadar güzel açılabilir,hobi sektörünün oturabilmesi için sizin gibi işi böyle ciddi elle allarak bu işin yapan (üstelik severek) insanlar lazım,tahtakalede bir parti mal getirmekle bu iş olmazdı zaten,ben yıllarca plastik oyuncak imalatçılığı yaptım ama malesef bir kalem üzerinde çalışmamanın sonucu kalıcı olmuyor.Size yolunuzda başarılar dilerim,en yakın zamandada mağazanıza uğramak istiyorum şu güzel şeyleri birde yakından görelim dimi.
     Hoşça kalın  saygılar
                                        hasan

SERHATPA

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #2 : Ağustos 22, 2007, 11:28:01 »
Merhabalar,

  Hobi sektörü üzerine çok konuşulacak konular var.
 
  Bu nedenle ben sadece Harun Beyin şahsi gayretleriyle, biz hobi severlere sağladığı imkanlara örnek olsun diye, geçtiğimiz hafta Almanyada bulunan kardeşimin Almanya bavyera eyaletindeki bir hobi dükkanında çektiği bir model tren vitrinin bize çok şey anlatacağına eminim.

  Trenler ve üstündeki fiyatlara bakınca Harun beyin Türkiye koşullarında asgari fiyatlarda satış yaptığı ürünlerin , bu almanya örneğindeki fiyatlara ne kadar yakın olduğunu görebilirsiniz.

 Burada Harun Beyi şahsım adına bir kez daha tebrik etmek istiyorum.Kesinlikle Prosesteki ürünler Almanyada ürünlerle başabaş.
 
 Son olarak Beli marka aydınlatma direklerinin fiyatları ise sıkı durun 12 Eurodan başlıyor. Kardeşime özellikle sordum. Buradaki ürünler 2.ci el mi ? diye sordum " hepside sıfır ürün " dedi. Artık bunun üstüne söylenecek ve tartışılacak bir söz bulamıyorum.

  Son olarak burada E-bay yada Gittigidiyordaki satılan ürün ya da 2. el  fiyatları karşılaştırılmıyor, Sadece Dükkan satışlı sıfır ürünlerden bahsediliyor, yanlış anlaşılmaması için konuya açıklık getireyim dedim.




Not : En aşağıda Marklinin Goliath vinç setinin fiyatına inanamadım 788 Euro  :o ??? ???


                                                    Serhat Papila

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #3 : Ağustos 22, 2007, 11:56:35 »
Serhat bey selamlar,

Marklin Goliath vinçin fiyatında inanılmayacak birşey yok. Aslında dükkan yöneticisi insaflı bile sayılır: Marklin katalog fiyatı €879.-

Tabi bu paraya ne aldığınız önemli: tamamı metal 3 ayrı vagondan oluşan, yine tamamı metal ve 3 adet motor ile digital olarak kontrol edilen vinç, toplam 55 cm. uzunluğunda bir set bu bahsettiğimiz.

Ancak daha düşük bütçeler için Marklin sitesinde €109.-'ya yine digital ve yine metal bir vinç daha mevcut.

Digital vinç vagonu linki: http://www.maerklin.de/produkte/pdb/index.php?page=detail&detail&sCountryCode=de&bSetNew=1&bShowLogo=1&start=10&nr=46715&stichwort=kran&baureihe=&spur=all&gruppe=all&untergruppe=all&epoche=all&merkmale=all&show=detail&iNeuheitenKatalogID=&katalog=all&sNeuheitenSpur=&bNeuheitenSearch=&fromSLIMSITE=&wishednumber=

Goliath Marklin site linki: http://www.maerklin.de/produkte/pdb/index.php?page=detail&detail&sCountryCode=de&bSetNew=1&bShowLogo=1&start=0&nr=49952&stichwort=goliath&baureihe=&spur=all&gruppe=all&untergruppe=all&epoche=all&merkmale=all&show=detail&iNeuheitenKatalogID=&katalog=all&sNeuheitenSpur=&bNeuheitenSearch=&fromSLIMSITE=&wishednumber=

Harun Bey'in dürüst ve ülke koşullarına uygun bir fiyat politikası izlediği kesin, ancak dünyanın neresinde olursanız olun elma ile armut arasında fiyat farkı olacaktır. Tabi bu arada ülkeler arasındaki refah seviyesi vs. gibi detayları ayrı tutuyorum :)

Kısacası, Türkiye'deki hobi sektörü üzerine Almanya'daki Marklin Goliath seti (veya Almanya'daki Marklin fiyatları) üzerinden tartışmak anlamsız.

Saygılar,

Cem.

Çevrimdışı driver-x

  • Forum Üyesi
  • Yer: ?zmir
  • Yaş: 56
  • İleti: 58
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #4 : Ağustos 22, 2007, 12:18:49 »
Merhaba,

Birkaç hobi uğraşısıyla haylice meşgul biri olarak birkaç konuyu bende sizlerle paylaşmak isterim.

En eski ve şu sıralar biraz yavaşlasamda plastik modelcilik benim için olmazsa olmaz bir uğraşıdır.Yıllardır bilinçli tüketiciler oluşturma çabalarımız sonucunda biryerlere gelebilmeyi başardığımıza inanıyorum.Artık ithalatçının insafında kalmış bir gurp değiliz.Bazı markalar haricinde ürün fiyat politikalarında belirleyici bir unsur olmak bizler için aşılmış bir konu olması hayli sevindiricidir.

Diğer bir uğraşım daha doğrusu koleksiyonerlik yönüyle Die-cast modeller.
Şuan için bazı ithalatçı firmalar haricinde uygun fiyatlarla kaliteli ürünler bulabilmek mümkün.Henüz tam anlamıyla billinçli koleksiyonerler oluşma sürecinde.İnancım; bu süreç tamamladığında ürün/kalite/fiyat Türkiye koşullarına daha uygun yansıyacaktır.

Tren modelciliği takip edildiği üzere tüm dünyada bahsettiğim diğer hobi dallarına göre nispeten pahalı bir uğraşı.Konunun teknik/teknolojik yanı belki bu konudaki en etkin unsurlardan biri.
Ülkemiz koşullarını göz önüne alınca bu hobiyle uğraşabilecek gönüllü sayısı biraz azınlıkta kalabiliyor.Ancak pekçok marka ve kalitede ürünü artık raflarda görebilmek sevindirici bir gelişme.
Umarım zaman içerisindede tren modelciliğide bir hobi uğraşısı olarak hakettiği yeri alır.

Selamlar

Sabri


THIS IRON HORSE READY TO GO!!!

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #5 : Ağustos 22, 2007, 12:57:48 »
Sabri selamlar,

Dediğin gibi bir hobi ile ilgilenen kesim ne kadar bilinçlenirse ithalatçı/satıcılar da o kadar "yola geliyor" (Harun lafım sana değil yanlış anlama).

Ama bu harala gürele içinde işin sosyolojik/psikolojik yönünü düşünürsek eksik/defolu/ruh hastası olmaya aday nesiller yetiştiriyoruz. Harun Türkiye'deki oyuncak satış rakamlarını yazmıştı bir zaman: yılda adam başı (balki de çocuk başıdır tam hatırlamıyorum) 5 dolar.

Bence Türkiye'nin hobi konusundaki problemi de (diğerleri gibi) döner dolaşır nüfus artışı ve işsizliğe dayanır. Günde 10 saat çalışmak artık bizler için standart halinde. İstemezsen kapıda bekleyen bir sürü adam var. 10 saat çalış, 1 saat git-gel, 8 saat uyu, 2 saat yemek ye = 21 saat. kaldı 3 saat.

Bu 3 saat içinde el-yüz yıkama, gazete okuma, duş falan, çöpü atmak, ve hobi var. Ama hobi; para varsa var.

Geçen günlerde Uygur ile bu muhabbetlere girdik ve fena halde canımız sıkıldı açıkçası; bir sürü (ama gerçekten bir sürü) insanın aile geçindirdiği parayı hobilerimize yatırmanın ahlaki yönü gerçekten üzerinde tartışmaya değer bir olay - yani buna niye ihtiyaç hissettiğimi biliyorum hatta daha da ötesinde "benim etim ne budum ne ki bunları düşünüyorum" diyorum kendi kendime; "yüzbinlerce euroluk otomobillere binenler düşünsün" diyorum ama bir tarafım yine de rahatsız oluyor. Bilmem böyle hisseden başkaları da var mı?

Sevgiler,

Cem.

Not: biraz konudan konuya atladım kusura bakmayın.

Çevrimdışı ihsan

  • Ihsan Günder
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 70
  • İleti: 987
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #6 : Ağustos 22, 2007, 13:00:44 »
Değerli Arkadaşlar
Benim şöyle bir huyum var
Örneğin 800 eur luk bir mala 1000 eur ödemeyi seve seve yapar ve kendime dert etmem
Lakin 10 eur luk bir mala 30 eur istenirse beni enayi yerine koymak istediklerini düşünürüm bir daha o satıcıyla alış verişimi keserim
GG de satış yapanlar diğer hobi dükkan (Prosess hariç) sahipleri mutlaka bunları okuyorlar kendilerinden ricam lütfen bu % 300 gibi abartılı etiket koymayın
Artık herkes uyandı
SYGLR

SERHATPA

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #7 : Ağustos 22, 2007, 13:08:49 »
Cem Tekin Bey,

  Marklin Goliath vinç seti hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu setin çok gelişmiş digital sistemle donatılmış olmasından dolayı fiyatının 788 Euro civarında olmasının nedenini de öğrenmiş olduk.

  Ayrıca bu Fotoğrafı yayınlamamın nedeni, Almanyada bir dükkanda satışı yapılan model trenlerin fiyatlarının aşağı yukarı ne kadar olduğunu, görsel olarak göstermekti. Yoksa Hassas olduğunuz Marklin modeller hakkında bir kıyas ve örnekleme yapmak için yapılmış bir işlem değildir.(Fotoğrafa dikkatli bakarsanız bir çok Marklin ürününün diğer modellerle bir arada olduğunu görebilirsiniz.)

  Marklin goliath vinç ise benim daha önce bahsettiğim vinç konusunda en beğendiğim vinç setidir. Fiyat olarak diğer digital model trenlerden farklı olarak neden bu kadar yüksek fiyatta olduğunu , sizin açıklamalarınızda öğrenmiş olduk. Bu açıklama bizim için faydalı olmuştur, bunun için tekrar teşekkür ederim.


Not : 
1- Konuyu yanlış başlık altında açmış olabilirim, ama bu konununda bu sektörle ilgili olduğunu düşündüm.

2- Bu forumda açmış olduğum hiç konuda bir olumsuzluk orta mı yaratmak için yazı yazmıyorum. Bilgilerinize. ( Paylaşım, Paylaşım) ;) :) :)

Çevrimdışı driver-x

  • Forum Üyesi
  • Yer: ?zmir
  • Yaş: 56
  • İleti: 58
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #8 : Ağustos 22, 2007, 13:25:56 »
Selam Cem,

Bahsetmek isteyip değinmediğim birkaç konuyda girmişsin.Bende devam edeyim.
Haklısın yaşam koşullarımız ne AB nede diğer gelişmiş toplumlarla mukayese olmaz.Benzer sorgulamaları aramızda bizde yaparız.Bir tren setine yada diğer hobi uğraşılarına verdiğimiz paralarla bu ülkede pek çok kişi aile geçindirmeye uğraşıyor.Hatta o insanların bir kısmının kendince hobileri bile var ki zar zor ortaya birşeyler çıkartmak için uğraşıyorlar.
İnan "Yüzblerce euroluk" arabalara binenelerin hayatta başka kaygıları ve beklentileri var.Çoğu bizim uğraşılarımızla hasbelkader karşılaştıklarında "..vay be demek böyle şeylerde varmış.." diyebiliyorlar.

Günde bir saat yada bir kaç dakikada olsa herşeyden sıyrılıp rahatladığım ve yalnızca kendime ait o anı sonunakadar değerlendirme niyetindeyim.Elimdeki tek şey o çünkü.

Selamlar

Sabri




 
THIS IRON HORSE READY TO GO!!!

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #9 : Ağustos 22, 2007, 14:22:01 »
Serhat bey selamlar,

Mesajda anlatmak istediğim yaptığımız kıyaslamalar ile ilgili, Marklin hassasiyeti değil yani :) Sonuçta sorun hepimizin sorunu. Teşhis doğru olursa tedavi kolay olur diye düşünüyorum.

Bence özellikle eBay ve gg gibi siteler başta olmak üzere internet, maduriyetimizi bir derece azalttı. Tabi Harun gibi dürüst ve ülke gerçeklerine uygun fiyat politikası olan ithalatçı/satıcı sayısı da buna paralel artıyor. Örneğin artık Marklin ürünleri çoğu dükkanda katalog fiyatından satılıyor. Ama (sanırım siz İzmir'desiniz ve bu yüzden şanslısınız) bilen bilir bizim Anadolu yakasında bazı dükkanlar var ki aman aman: bir Rivarossi vagona €120 istedi bir tanesi geçen gün.

Aslında problem istemesi değil ama bu bahsettiğim dükkanlar fazlasıyla ayak altı yerlerde: adam hafta sonu almış çocuğunu geziyor, dükkanı görüp "bir fiyat soralım bakalım çok pahalı değilse oğlana bir tren seti alırım" diyor - ve sonuç: bir daha ömrü boyunca model trenlere yaklaşmıyor bile (tabi çocuğunu da yaklaştırmıyor).

Yani neresinden tutsan elimizde kalan bir durum var. Bence ancak bizim gibi hobisine gönül vermiş kişilerin "birlikte" çabaları ile gelişir bu hobi - yoksa tek başımıza hiçbirşey olmaz. Önemli olan daha geniş "kitlelere" bu hobinin "gerçeklerini" ulaştırabilmek.

Sabri, ne güzel yazmışsın. Biraz olsun içim rahat etti; hem diğer arkadaşların da bu tür şeylere kafa yorduğunu bilmek güzel hem de "BMW X5'li magandanın" bizim trenleri görünce "vay be" demesi.

Cem.

Çevrimdışı driver-x

  • Forum Üyesi
  • Yer: ?zmir
  • Yaş: 56
  • İleti: 58
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #10 : Ağustos 22, 2007, 14:52:33 »
Selam,

Bilinçli tüketici olarak piyasaya çıkıp koşulları zorlamak,ister istemez bilinçli ithalatçı ve satıcıları beraberinde getirecektir.

Hertürlü hobi uğraşısı;kiminin, kişisel egoların tatminine yönelik"zengin sporu" algılamasından çok uzak bir olgudur.Bu bilinci yaratmakta aynı hobiyle meşgul herkezin görevidir.Sonuç herkezin kazanımıdır.

Selamlar



not: Bazı X5lilerde arada bizim yollara takılıyor o bakımdan "zengin sporu" benzetmesini yaptım. :D

 
THIS IRON HORSE READY TO GO!!!

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #11 : Ağustos 22, 2007, 22:31:13 »
Merhabalar....

Bu konunun tekrar canlanmış olması ilginç.Çünkü benimde özellikle son 15-20 gündür umutsuzca kafama takılan bir konuydu.Sabri ve Cem abilerin tespitleri büyük ölçüde doğru.Ancak yine de gözden kaçan bir-iki nokta var.Bu forum (ve dolayısıyla forumun yanında proses veya Harun abi diyebilirmiyiz bilmiyorum) her ne kadar geçen yıl bu forumu açarken bir takım hedefler koymuşsa ve bir kıpırdanma varsa da bir arpa boyu yol gitmişmiyiz bu bile tartışılır.Neden derseniz????? Öncelikle  özellikle Cem abi için baştan hatırlatayım şimdi söyleyeceklerim bir marka kapışması v.b. bir amaç için değil tam tersi devamlı olarak duyduğum bir rahatsızlığı dile getirmek içindir.Bugün bir defa TR de doğru dürüst hobby shop sayısı az.Hemde parmakla gösterilecek kadar.İzmir de benim bildiğim bir tane var.Model tren işi ölü.3 sene önce Fleischmann ı Ankara Hobby Time dan Marklini de Hobi2001 den getirtip düşük bir komisyon ile satıyordu.Fiyatlar tabii doğal olarak havalarda uçuşuyor.Dükkan sahibinin ilgisizliği,dengesiz tripleri yanında cabası.Zaten Marklini bırakıp sadece Fleischmann getirdiklerini duydum sonradan (belki şimdi onuda bırakmıştır).İzmir in özellikle son 3 yıldır büyük bir hızla geriye gittiğini nerdeyse İst tarafından yutulduğu gibi sosyo-ekonomik gerçekleri düşünecek olursak bunun üzerine kafa yormanın fazla anlamı yok.Ancak diğer yerlerde de durum içaçıcı değil.Nitekim burada da bir araştırma yapacak olursak TR ye özgü klasik çarpıklıklar dengesizlikler görülebiliyor.Sizler ne düşünüyorsunuz bilmiyorum.Bana göre şu an TR de model tren bakımından en zengin dükkan Ank Hobby Time dır.NE hikmettir ki bu dükkanında aslında model trenden fazla bir beklentisi yok gördüğüm kadarıyla.Model tren işi bu işletmenin %20 sini kapsıyormudur tartışılır (%20 üzeri olmadığına eminim aksine şaşarım).Düşünün model tren işine eğilmemiş fazla beklentisi olmayan bir işletme TR de en zengin alternatifleri sunuyor.Ama tabii aklı başında parayı nasıl harcaması gerektiğini bilen bir adam alışveriş yaparmı?İşte orda düşünüp durmak gerek.Benim en anlayamadığım nokta DC/DCC pazarın nerdeyse yok edilmesi.Elbette Marklin kullanıcısı arkadaşlarında TR de avrupa fiyatlarının %50-60 fazlası veya daha da yüksek fiyata ürün tedarik etmesi hoş karşılanacak bir durum değil.Bu da bir nevi hakaret kabul edilebilir.Ancak Marklin 100 yıldan fazla bir zamandır oturmuş bir ismi olması sayesinde bu problemden pek etkilenmiyor.Ki bildiğim kadarıyla pera hobby (ki bana göre pera hobby ninde fiyatlarının ucuz makul olduğunu söylemek pek mümkün değil) %30 fazlası ile satıyor.Dahası en azından hobby time daki kaş-göz/tavır-tafra ları görmüyoruz son derece samimi ve sıcak bir biçimde karşılanıyoruz.Yani paramızla rezil olmuyoruz.Ancak diğer markalar için durum daha da kötü.Çünkü ben gibi Marklini seçmeyen DCC üzerine seçim yapan arkadaşların durumu baya zor.Çünkü ortada TR de bu işin standardını koyduğu kabul edilen Marklin in dengi değil altındaki markalar bulunabiliyor.Fleischmann istesek %50-60 daha pahalısını ödemek lazım.Roco-Trix deseniz hiç yok.Bulsakta zaten durumu Fleischmann dan farklı olmayacak hatta daha beter olacak.Nitekim geçenlerde Ankaradan aldığım bir havadise göre Hobby time Liliput Br52 getirmiş.Üzerine koyduğu fiyat 430 euro.Cem in daha önce çok hoşuma giden bir sözü vardı.Bir Ferrari bayiimiz var ama bir Maerklin bayiimiz yok.Bu çok şey anlatıyor insana......Evet.Gerçektende doğru.Benim anlattığımda aynen öyle.Daha önceden aldığım bir duyuma göre bildiğim kadarıyla Hobby time Fleischmann bayii değil.Yani Fleischmann merkezi bu işletmeyi tanımıyor (zaten diyalogları olsa Fleischmann neden Harun abiyi Nürnberg fuarına davet etsin?).Bu işletme Almanyadaki özel bir Fleischmann bayiinden getirdiği malları satıyor.Bazen özel müşterilerimiz diye nitelediği bazı kişilerede Roco-Trix-Liliput gibi markalarıda extra getiriyor.Tahminimce yine aynı dükkandan alıyor.Şimdi bana burada dokunan ne?Bu tarz adamları iyi bilirim.Senin bir işini yaparlar ettiği telefondan yüne,kıla,tüye kadar herşeyi masraf-maliyet diye kenara not alırlar.İyi güzel pekii aynı hassasiyeti neden mal getirirken göstermezsin?Ama tabii nasıl olsa onun cebinden çıkmıyor.Çıksa bile karşılığını fazlası ile geri alıyor.Almanya da 220 euro olan bir Fleischmann Br78 e burada 365 euro yu kaç tane akıllı verir?İşin ilginci yine Cem in BMW X5 li kesim ile ilgili yaptığı açıklamalar.Açıkçası benim gördüğüm bu dükkandan alışveriş yapanlar o kesim.Zaten diğerlerinin yani parayı hadsiz hesapsız harcama lüxü olmayan kişiler bu dükkanın yanına bile yanaşamaz.Kısacası ben halen gelecekten çok ümitli değilim yukarıda verdiğim örneklerden de anlaşılacağı üzere.Dikkat ederseniz bahsettiğim markalar Roco-Trix gibi standart markalar.Bir Hag veya Röwa değil.Bu tip markalar olsa (Bir Lokosu 500 euro olan) ya gelse kaç kişi alacak dense anlarım.Ancak az önce belirttiğim kriterler yerine gelmezse daha standart kabul edilebilecek DCC markaları için yurt dışından getirtmekle uğraşırsak veya burada %60 fazlasını ödemekle cezalandırılırsak bana pek bir mesafe kat edebilecekmişiz gibi değil daha çoooooooooook nal toplayacakmışız gibi geliyor......


Saygılar

Jimmy Cem
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı driver-x

  • Forum Üyesi
  • Yer: ?zmir
  • Yaş: 56
  • İleti: 58
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #12 : Ağustos 22, 2007, 23:13:14 »
Selam Jimmy Cem,

Yıllardır kendime seçtiğim hobi uğraşılarında bahsettiğin satıcı tiplerle inan çok karşılaştım ...yurtdışından kargosu dahil 45-ytlye gelen plastik kitleri bir takım ithalatçılar 100-YTL'nin üzerinde fiyatlarla Türkiye pazarında satmaya kalktılar/sattılar.
Burada dikkat edilmesi gereken bir konuda ;bu hobi mallarını ithal eden kuruluşun ithalatını yapacağı hobiye olan uzaklığı ve bakış açısı.
İlgili ve konu hakkında gerçekten bilgi sahibi olanlan firmaların  fiyat/kalite yaklaşımları tüketici kesimin beklentilerine çok daha yakın olmaktadır. 
Yani durum ne çok kötü nede iyi, ancak daha iyisi için bizlerinde çaba göstereceği biraz daha zaman var.
THIS IRON HORSE READY TO GO!!!

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #13 : Ağustos 23, 2007, 07:44:45 »
Yani durum ne çok kötü nede iyi, ancak daha iyisi için bizlerinde çaba göstereceği biraz daha zaman var.


Merhaba Sabri abi...

Evet...Daha zamana ihtiyaç olduğu ve mesafe kat edilmesi gerektiği doğru.Ancak dikkat etmen gereken bir nokta var.Önceki mesajımda da belirtmiştim.Bugün standart daha doğrusu orta sınıf kabul edilebilecek DCC markalarını bulamıyoruz daha.Bahsettiğim bulamamaktan (%50-60 fazlası ile bulunmasına bulunmak dermisin bilmiyorum tartışılır) şikayet ettiğim markalar Fleischmann,Roco ve Trix.Bir Hag,bir Röwa gibi lokosu 500 euro olan markalar yada bir lokosu 2000 kusur euro olan micro meta-kit değil.Eğer bu markalar olsa alacağım cevap belli.Kaç kişi alacak?Ne kadar satılır?Dolayısıyla hak veririm anlarım.Ama bunu bir Roco,bir Trix için anlamak mümkün mü?Bunlar bugün avrupa pazarının en aranılan en gözde markalarının başında geliyor.Sence ufuk görülüyormu şu an?


Saygılar

Jimmy Cem
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı driver-x

  • Forum Üyesi
  • Yer: ?zmir
  • Yaş: 56
  • İleti: 58
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #14 : Ağustos 23, 2007, 09:32:35 »
Merhaba Jimmy Cem,

Bu işlerin ticaretini yapanların yaklaşımlarından bahsetmilştim.Eğer ithalatçı konu hakkında yeterli bilgi sahibiyse.Beklentilerin ne olacağı konusundada fikir sahibi olacaktır.
Buradaki gibi belli bir hobi dalında ihtisaslaşma eğilimide olan topluluklar belli bir potansiyelide ortaya çıkarırlar.Mevcut paylaşım düzeyi ve amaç edinilen konular dikat çekici bir şekilde ortaya konulursa,özellikle topluluk faaliyetleri küçük ama etkili kitlesel hareketlerle bu hobi üzerine iş yapmak isteyen firmaların ilgisini çeker.
Tabi bu ilgiyi hemen farketmeyi beklemeyelim.Akabinde aradığımız ürünleri ülkemizde göreceğiz anlamınıda çıkarmayalım.Ancak bu ve benzeri her topluluk nelerin talep göreceği/gördüğü konular hakkında sağlam fikirler verecektir.
Umut var ama daha çok zaman....

Selamlar

Sabri
THIS IRON HORSE READY TO GO!!!

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #15 : Ağustos 23, 2007, 10:40:10 »
Cem tekrar selam,

Söylediklerine tamamen katılıyorum, tek bir şey dışında: "DCC veya DC pazarı yok ediliyor" veya daha yumuşak söylersek "ihmal ediliyor" demek bence olayı biraz abartmak olur.

Şimdi, eğri oturup doğru konuşalım: adam çocuğuna elektrikli tren seti alacak. Sence bu adam gidip Pera'dan 700-800 Euro verip Marklin starter set mi alır yoksa Harun'dan 400-500 lira verip Hornby set mi alır? Hatta o da fazla gelirse Mehano veya (bulabilirse) Piko da alabilir. Yani sokaktaki adam "oğlana bir tren seti alayım" dediğinde alınacak set DC veya DCC.

Gelelim işin şu tarafına: şu anda düzenli olarak ithalatı yapılan, ciddi ve profesyonel bir distribütörü olan tüm markalar DC/DCC - ve bunların (neredeyse) hepsi de Hornby Group içinde. Benim bildiğim bu şekil çalışan (bayi/distribütör) Mehano/Piko vs. dışında sadece Harun var.

Dönelim konumuza; sokaktaki adama daha rahat ulaşmak için Harun'un biraz daha çaba göstermesi lazım. Yani daha evhen fiyatlı, oyuncak sınıfına girebilecek Hornby Group ürünleri (mesela Thomas the train gibi setler) artık marketlerde (Carefour, Toys'r'us, gibi) satılıyor olmalı. Aslında çok önceleri (1990'ların başları) Printemps'da Lima ibadullah bulunuyordu ve ben yüklü miktarda almıştım.

Öte tarafta benim siz 2 ray kullanıcılarında anlamadığım bir durum var: tutturmuşsunuz bir Roco ve Liliput (senden bahsetmiyorum yanlış anlama), başka iyi marka yok gibi davranıyorsunuz. Geçen gün (Harun kızmasın ama, ellerimle tamir ettiğim için biliyorum) acaip tel maşa bir Liliput modeli gg'de 465 liraya satıldı (yani bu benim tamir ettiğim lokonun kendisi değil ama aynısı). İkinci el ve kutusuz.

Şimdi Harun'un portföyünde bir Rivarossi varken neden bir allahın kulu bunu talep etmez ki. Bana sorsan Marklin'den sonra Rivarossi derim. Hele son zamanlardaki Roco acaipliklerinden sonra (ama bu başka bir mevzu).

Yani sizler bu kadar bağırıp çağırıp ortalığı birbirine kattıktan sonra ben düşünürdüm ki Harun Liliput ile birkaç ay içinde köşeyi dönsün ama durum ortada. Hele bir de düşün ki bir çoğunuz adama "Roco bayisi ol" baskısı yaptınız. Olsun da, bu işler parayla yürüyor. Şimdi söyle bana, sen ve bir iki kişi dışında kaç 2 ray kullanıcısı Harun'dan adam gibi bir loko aldı geçen 3 ay içinde mesela - hatırlatayım; bu forumun 1000+ üyesi var, %10'u düzenli alıcı olsa 100 kişi eder?

Demek istediğim bizler gibi bu hobide profesyonelleşmeye başlayan kişilerin daha bilinçli tüketiciler haline gelmesi şart. Bu olduktan sonra Harun örneğin İzmir'de dükkan da açar, bayi de bulur.

Kısacası, önce iğneyi kendimize batırıp sonra sızlanmak daha doğru olur.

Belki yanlış düşünüyorumdur ama bence durum böyle. 3 raycıların çoğu (BMW X5'e binmeyen kısmı diyeyim) eBay ve gg alıcısı olduklarından, ve satıcıları da zaten "tok satıcı" olduklarından en azından benim çevremde senin kadar kötümser olan yok. Ama bence sen hobinin yaygınlaşması konusunda haklısın ve bunun yolu bilinçlenmekten geçiyor, başka alternatif yok (Rivarossi varken "çamurdan olsun Liliput veya Roco olsun" demek bence bilinçsizliğin bir tezahürüdür).

Görüşürüz,

Cem.

Not: liliput-rivarossi-roco muhabbetlerinde "Türkiye'de kullanılmış prototipler" bahsi açılabilir, onu ayrıca ele alalım isterseniz.

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #16 : Ağustos 23, 2007, 13:26:42 »

Not: liliput-rivarossi-roco muhabbetlerinde "Türkiye'de kullanılmış prototipler" bahsi açılabilir, onu ayrıca ele alalım isterseniz.


Bu belkide yazdıkların içerisinde en can alıcı nokta.Ancak baştan söylemem gereken birşey var ki yazdıklarından anladığım kadarıyla beni tam kavrayamamışsın.Bir kere ben bildiğin üzere Türk lokolarını yani günlük hayatta da kendilerini yaptığım şeyleri modellemeye çalışıyorum.Dolayısıyla her ne kadar marka bağımsız ve geniş baksamda bir Br95 in veya bir Br18 gibi TR de kullanılmamış bir makinenin bana faydası yok.İnsanoğlunun istekleri bitip tükenmek bilmez.Bende Türk lokolarını tamamlayıp üstüne Alman veya diğer ülkelerin lokolarını toplayayım isterim ama altından kalkmam mümkün değil.Roco ve Liliput diye tutturmuyorum ancak bu iki markanın Türk vagonu (dikkatini çekerim vagon için konuşuyorum) için en cazip ve geniş,en yatkın alternatifleri sunduğunu hatırlatırım.Rivarossi diyorsun....Evet.....Özellikle Orient express vagonları son derece hoş.Hatta yeni üretecği Br58 in bir dingili kesilip şasisi ve kazanı kısaltılıp (aynı Derya beyin yaptığı gibi) bir 45000 lik NOHAB Türk lokosu da yapılabilir (Ama tabii o kadar meşakatli bir işe şu an cesaret etmem baya baya zor).Sonrası?????? Yok.Dikkat edersen önceki mesajlarıma sadece Roco ve Liliput demedim Trix ve Fleischmann gibi yine bu sektöre damgasını vurmuş 2 markayı daha saydım.Bunların sınıfına girebilecek başka bildiğin varmı bilmiyorum.Roco konusunda son zamanlarda bir takım söylemlerin var.Neye istinaden söylediğini bilmiyorum.Açabilirsen sevinirim çünkü gerçekten merak ediyorum.Çünkü şu an Türk lokosu yapmayı düşündüğüm (örneğin 55043 yapmayı düşündüğüm Br57 veya ÖBB657,56712 yapmayı düşündüğüm Br044) makineleri gördüğüm kadarıyla en talep gören makineleri Roco nun.İş tabii Roco ile de bitmiyor.Trix ve Fleischmann bulunamamasınında makul mantıklı bir izahı olabilirmi?İçinizde belki Hobby time da var diyenler olabilir benimde cevabım kaç kişi gider alır?Fiyatların anormalliği apaçık ortada.Hani yurtdışından getirtmeye kalksam aynı hesaba gelir diyeceğim bir durumda yok.Daha ucuza gelmesi iyi bir zamanlama ile haydi haydi mümkün.Mesajının başında bir örnek vermişsin.Bir adam çocuğuna Marklin mi alır 700-800 euro verip yoksa Mehano,Hornby,Piko mu demişsin.Ben çocuklara Marklin hediye eden tonla eş-dost biliyorum.Dahası Fleischmann ında hobby version kabul edilecek bu tip setleri mevcut.Konumuz zaten hobby version türü şeyler değil.Gerçek modeller.Yani prof. version.Dolayısıyla bu markaların bulunamamasına anlam veremiyorum.Sonuçta aradığım model en iyi hangi markada bulursam onu tercih ederim.Ancak tabii brass modellerin bizi baya baya aşacağı gerçeğide var.Pekii geriye seçenek ne kalıyor?

Saygılar

Jimmy Cem
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #17 : Ağustos 23, 2007, 15:46:11 »
Cem selam,

Ben zaten hobinin tabana yayılmasından bahsediyorum. Yani senin-benim eşinden dostundan değil Carefour'dan Toys'r'us'dan alış veriş eden adama ulaşmaktan bahsediyorum. Keza bana da kuzenim 5 yaşındaki çocuğu için tavsiye istese "git Marklin al" demem.

Bir de, senin TR'de kullanılmış lokoları tamamlama tutkunu biliyorum bu yüzden "takmışınız roco'ya liliput'a" lafı senin için değil. Bak zaten Fleischmann da batmak üzere alacaklarınız varsa acele edin :)

Neyse, Roco mevzusu şöyle: son zamanlarda özellikle high-end olmayan ürünleri inanılmaz derece kötü. Ve high-end ürünleri ise Marklin'in net iki katı fiyatta (son örnek Br 03, istersen kontrol et €490 gibi, belki daha fazla, bir fiyatı var). Bence Roco da batmak üzere ama çaktırmamaya çalışıyorlar.

Ok, demem o ki bence Türkiye'de DC/DCC konusunda problem görüyorsan bu problemin kaynağı öncelikle hobinin içinde olanlardır. Elinizde (tekrar söylüyorum burada kastettiğim sen değilsin) Harun gibi bir ithalatçı ve Rivarossi gibi bir alternatif varken Trix'di, Roco'ydu, Fleischmann'dı tutturmanın alemi yok. Ha, var diyorsan, o zaman ya 100 euroluk mala 200 euro vermeyi göze alacaksınız ya da DC/DCC/2 raycılar olarak başınızın çaresine bakacaksınız; eBay mi olur Reynauds mu onu bilemem.

Yani ya kesenin ağzı açılacak, ya eliniz taşın altına girecek - eBay'den falan da korkmayın gayet keyifli alış-veriş oluyor.

Cem.

Çevrimdışı driver-x

  • Forum Üyesi
  • Yer: ?zmir
  • Yaş: 56
  • İleti: 58
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #18 : Ağustos 23, 2007, 16:19:36 »
Merhaba,

e-bay yada yurtdışı seçenekleri bu hobiyle ilgili herkez için sağlam alternatifler olabilir.Bunu gözardı etmiyorum.Ancak konuyu ülkemiz gerçekleri doğrultunda değerlendirelim diye düşünüyorum.
Bu hobiyi tabana yaymanın yollarını araştırmak gelecekte hem yeni başlayanlar için hemde ihtisaslaşmış olanlar için çok daha avantajlı arz/talep koşulları oluşacaktır.
Çok değerli bir set ile bu hobiye yeni başlamak bir takım ekonomik getirileri ele almakla başlar.Amaç tabana yaymak ve daha küçük yaşlarda olsun bu hobiye başlamak/başlatmak ise çok çeşitli her kalitede marka ve model mevcut.Mehano,Bachmann,Model Power gibi markaların setleri Marklin,Fleischmann,Roco gibi markaların tek vagon fiyatları ayarında.
Hobi uğraşısı bir temel atıp üzerine bina çıkmak gibidir.Yürümeyi öğrenmeden koşmaya izin vermez.

Bu konuyuda gözardı etmeyelim.

Selamlar

Sabri
THIS IRON HORSE READY TO GO!!!

ctekin

  • Ziyaretçi
Ynt: Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...
« Yanıtla #19 : Ağustos 23, 2007, 17:05:05 »
Sabri selam,

Ağzına sağlık. Anlatmaya çalışıp da anlatamadığım şey. Tabana yayılacaksa olay budur.

Yok Cem'in dediği gibi profesyonel işi olacaksa ya düzgün distribütörleri destekleyeceğiz (ama tabi onlar da bizi destekleyecek) yada alternatif yaratacağız.

Sevgiler,

Cem.