Gönderen Konu: Nasıl bir Model Araba ile Başlanmalı ?  (Okunma sayısı 6054 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kılınçpaşa

  • Ziyaretçi
Nasıl bir Model Araba ile Başlanmalı ?
« : Haziran 19, 2007, 20:15:27 »
Bu soru genelde rc araba modelciliğine başlayacak olan kişilerin kafasını kurcalayan bir sorudur. Temelde istenen şey yüksek hızdır, ama unutulmamalıdırki ne kadar yüksek hız varsa masraf, sarfiyat ve riskde her zaman var demektir. Bu kriterleri gözönüne alarak ister elektrikli ister benzinli olsun mutlaka yeni başlayanlar için versiyonu yavaş bir model almak en mantıklısıdır. RC araba modeli imalatçılarının sunmuş olduğu yeni başlayanlar (beginner) modellerinden alarak ve mantığını anlayarak kişinin bu hobideki deneyimini ve bilgisini geliştirip ilerleyen safhalarda profesyonel versiyonlara geçiş yapması mümkündür.

Başlangıç versiyonlar genelde ucuz malzeme ile donatılmış ve fazla karmaşık olmayan düzenektedirler. Bundan dolayı yeni başlayanlar için çok çabuk mantığını kavrama imkanı verir. Arabalardaki alt şase, üst şase, ön/arka diferansiyel daha basittir ve standart malzemeler kullanılmıştır. Elektrikli olsun benzinli olsun, fazla performanslı ve hızlı olmayan motor ve ilgili ekipmanları kullanılır. Bu durum daha sonra kullanıcıyı tatmin etmeyecek daha üst model versiyonlara yönelecektir. Elektrikli ve benzinli modellerin başlangıç versiyonları hız açısından kullanıcıyı fazla tatmin etmeyebilir. Ancak unutulmamalıdırki hızlı model demek daha fazla para demektir. Modellerdeki off road, touring klasmanlarının başlangıç versiyonlarını genelde yarışlarda kullanmak için değilde bu hobiye ilgi duyup başlayanlara çalışma şeklini öğretir nitelikte olmaktadırlar.

Başlangıç versiyonu modelleri kullanacağınız mekan mümkünse pist veya pist yoksa uygun bir zemini olan yol (asfalt) olmalıdır, off road içinse düz ve pürüzsüz bir zemin aramaya gerek yoktur. Ancak dikkat edilmesi gerekenbir nokta, bu tip arabaları kullanacağınız ortamlarda küçük çocuklar, hayvanlar veya çarparak zarar vereceğiniz canlılar olmamalıdır, unutmayınki bu tip arabalar oyuncak değillerdir.

Elektrikli modellerde dikkat edilmesi gereken unsurlardan bazıları;
1.Kullanılacak akülerin tam şarz edilmesi, varsa dişli oranlarının doğru seçilmesi.

2.Hız kontrol ünitesinin gücünün yetebileceği, zorlanmadan kontrol edebileceği motor ile kullanımı, bu motorun düzgün sabitlenmesi.

3.Gerekli noktalarındaki bakım ve temizliğin yapılmış olması sorunsuz uzun ömürlü bir kullanım süreci sağlayacaktır.

Benzinli modellerde dikkat edimesi gereken unsurlar;
Benzinli modellerde durum biraz daha detaylıdır.

1.Kullanılan motora göre buji ve nitro yakıtın yanıcılık oranının doğru seçilmesi.

2.Servolar ile motor karbüratöründeki rölanti aralığının ve fren sertliğinin iyi ayarlanması gerekmektedir.

Zaten bu hususları RC model araba imalatçıları modelleri ile birlikte verdikleri kullanım ve ayar kitapçıkları ile detaylı bir şekilde belirtmektedirler.