Öncelikle, Çarşamba günü başıma bir kaza geldi. Tablalardan birinin açılır kapanır bacağı, parmağım oradayken mıknatısından kurtulup açıldı. Parmağım sıkıştı. O yüzden önce güvenlik videom:
Video Blog 11:
------------
Ardından, Arduino'yu DCC dekoder olarak kullanmayı becerdim. Bu noktadan sonra DCC ve Arduino'nun gücü birleştiğinde yapılabilecekler sınırsız gibi duruyor. Manuel hemzemin geçitleri elektrikliye çevirmeden tutun, dioramada bulunan bir model uçağın pervanesinin dönüp dönmemesine karar vermeye, her türlü aydınlatmadan, çıkan sesleri kontrol etmeye aklınıza ne gelirse yapılabilir. Benim ilk düşündüğüm, manuel turntable'ı dcc elektrikliye çevirme procesi ve dioramamın dolabın içine girecek bölümünde kullanmam gerekecek köprüleri elektrikli motorlarla açılır kapanır yapmak...

Hemen şımarmayalım, tabii ki önceliğim dcc üzerinden led ve servo kontrolü... led kontrol edebilmek demek, röle kontrol edebilmek demek. İki röleyi tek bir emirle anlık olarak açıp kapayabilmek demek, eski tip elektrikli makasları DCC'den kontrol edebilmek demek. Servo kontrolü de, elimdeki manuel makasları dcc'ye çevirmek demek...
Arduino promini sağlıklı şekilde 16 çıkış veriyor. 16 servo da bağlayabilirsiniz, 6 servo 10 led bağlayabilirsiniz. Tercih sizin.

Ben bol bol röle kontrolü yapacağım. Yüksek amper çeken ışıklar doğrudan Arduino ile beslenemez. Eski tip makaslar da röleye ihtiyaç duyuyor... Dolayısı ile bende bol bol röle kullanımı olacak. Neyse,
İlgili video, Video Blog 12:
----------------
Bu noktada şu fotoğrafları paylaşmayı uygun buluyorum:

Bu gördüğünüz bir adet Arduino pro-mini (usb bağlantısı yok) ve bir adet Arduino nano (usb bağlantısı var). Bu ikisini birbirine sökülebilir-takılabilir düzenekte bağlayan da bir kart mevcut. Arduino nano'nun usb bağlantısı üzerinden, arduino promini'yi programlamamı sağlıyor bu düzenek.

Kartın arkası da son derece basit. Doğrudan bağlantıdan ibaret:

----------------
Son olarak da multimaus'u pc'ye bağlama planım ile ilgili video blog 13:
----------------
Anlayacağınız geçen hafta acılı oldu; ama haftasonu verimli geçti.