Tekrardan merhaba arkadaşlar,
İşlerim dolayısıyla 1 haftadır füniküler diaromasını askıya almış bulunmaktayım.
Bu arada farklı gelişmeler oldu. Cumartesi günü Beyoğlu' na giderken detaylı bir kez inceledim füniküleri. Çok şaşıracağınız bir şeyi farkettim. Vagonların her iki tarafında da, otobüs tekerleği büyüklüğünde lastikler var. Tünel vagonlarında lastik tekerlekler olduğunu daha önceden de duymuştum ama, her iki tarafında da olduğunu bilmiyordum.
Kısaca, her iki tarafta da lastikler var. Bir tarafta ise, tekerleğin yanında (iç kısımda) kılavuz rayı kavrayan tramway tekerleği var. Raylar ise standart demiryolu rayı değil, tramway rayı. Bizim füniküler, yurtdışındaki fünikülerlerden farklı anlayacağınız. Makas falan yokmuş meğer Tünel' de

Bu gerçeği farketmem, projenin geleceği açısından epey rahatlattı beni. Detaylı bir makas sistemi ile uğraşmayacak olmam epey zaman kazandıracak projeye.
Ray olarak da, tramway rayı döşemek istiyorum diaromaya. Hazır tramway rayı bulabilir miyim hiç sanmıyorum ama, internette biraz aradığımda karşıma direk Ferda beyin yapmış olduğu şaheser çıktı

Vagonların yan yana geçeceği yerdeki kıvrımı verebilmem için flexi diye tabir ettiğiniz esnek raylardan kullanmam gerekiyor sanırım.
Bunların haricinde, rampa hemen hemen bitti sayılır. Eğim açısına karar verdiğimde sabitleyeceğim rampayı.
Kontrol devresi için de, daha önceden dediğim gibi, pic programlamalı otomatik ve basit bir devre istiyorum. Bunun için de geçen hafta detaylı olarak görüştüğüm elektronikçiler var.
Fotoğraf makinem servise gittiği için şu anlık fotoğraf paylaşamıyorum arkadaşlar. Servisten geldiği an ekleyeceğim fotoğrafları..
@Osman Yalçınkaya
Hocam o dediğiniz düzeneğe dikkatli bir şekilde baktım ben de. Katenar görevini gören birşey olduğunu düşünüyorum. Vagonların ray üzerindeki stabilizasyonunu arttırıp için olduğunu sanmıyorum. Eğer o amaçla yapsalar, daha kalın demirlerle daha mukavemetli bir düzenek yaparlardı bence.
Büyük ihtimalle elektrik aktarımı içindir o üst raylar.
Büyük ihtimalle ben de o tarz bir katenar yapacağım. Vagon içi aydınlatma ve sürgülü kapılar için vagonlara elektriği nasıl vereceğimi kararlaştırmadım daha. Ancak vagonların tek raya oturacak olması, elektriği raylardan verme şansımı bitirdi doğal olarak

Herkese iyi çalışmalar diliyorum. Sağlıcakla kalın...
Can SÖNMEZ