Model Trenciler Forumu > Üyelerimizin diaromaları, çalışmaları, yapım aşamaları.

Huseyin Ozsut Moduler Diorama

(1/15) > >>

huseyinozsut:
Selamlar,

2 yıldır malzeme toplama ve planlama aşamasındaydım. Bu hafta dioramayı oluşturacak 7 modülü yapmaya başladım.

Öncelikle ciddi kısıtlarım var; ancak bu kısıtlamalar dahilinde yapabileceğim en büyük dioramayı oluşturmaya niyetlendim. Bu işe girişirken patrondan (eşim) odanın şeklini çok bozmamak kaydı ile izin aldım. Bu yüzden hızlı kurulup kaldırılabilen, kaldırıldığında da büyük bir dolaba sığan bir diorama yapmam bir zorunluluk oldu.

Odada büyük bir koltuğun olması da işimi zorlaştıran bir etkendi. Ancak tüm kısıtlamalara rağmen ortaya iyi bir iş çıkaracağıma inanıyorum. Uzun soluklu planlamam meyvesini verdi gibi. Şu ana kadar yaptıklarım bana "bu iş olur, planım tuttu" dedirtti.

Video blog olarak aşama aşama paylaşacağım. İlk üç videoda görüntü kalitesi çok kötü. Kusura bakmayın. Gelecekteki videolarda ışığı daha iyi ayarlayacağım.

Video 1:
[yt=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=ctFLXRKHj1g[/yt]
Video 2:
[yt=425,350]https://youtu.be/W57VdX4xglk[/yt]
Video 3:
[yt=425,350]https://youtu.be/5GkW8TA9En0[/yt]

kemalomay:
Değerli dostum , seni tebrik ediyorum , yıllardır " yerim dar yenim dar " diye bahaneler bulan dostlarımıza güzel cevap oldun , azmedince yer ve çözüm bulunuyor yani.

Bu arada büyük patrona bizden de teşekkürler oda için....... :)

atlantis:
İlginç bir çalışma olacağa benziyor. Merakla takip ediyoruz.
Benimde aklımda depo ve bilgisayar odası olarak kullandığımız odanın boş duvarına aşağıdan yukarı paralel üç tane kızak monte edip diaroma tezgahını bu kızak ile aşağı yukarı hareketli şekilde yapmak var. Çalışma anında aşağı çek, işi bitince yukarı kaldır. Buna uygun malzeme bulabilir miyim bilmiyorum ama araştıracağım.

huseyinozsut:

--- Alıntı yapılan: atlantis - Mayıs 02, 2017, 08:48:39 ---İlginç bir çalışma olacağa benziyor. Merakla takip ediyoruz.
Benimde aklımda depo ve bilgisayar odası olarak kullandığımız odanın boş duvarına aşağıdan yukarı paralel üç tane kızak monte edip diaroma tezgahını bu kızak ile aşağı yukarı hareketli şekilde yapmak var. Çalışma anında aşağı çek, işi bitince yukarı kaldır. Buna uygun malzeme bulabilir miyim bilmiyorum ama araştıracağım.

--- Alıntı sonu ---

Benim ilk planım bu şekildeydi. Bunun için patrondan izin alamadım. Bir de üzerine iki gün sonra koridora monte ettiğim üçlü tavan lambası yere düşüp yerde patlayınca, bu hayale resmen veda etmiş oldum.  ;D

Ancak duvar tarafına monte olmasını ve bir çeşit yatak içinde hareket etmesini istiyorsanız ilk aklıma gelen kayar kapaklı gardırop mekanizması... Bu mekanizmayı kendi amacınıza uygun kullanabilirsiniz gibi geliyor bana. Ancak üç rayınız olmaz. İki rayınız olur. Dolapta üstte ve alttaki rayları siz yukarıdan aşağı çalıştırıp, solda ve sağda yaparsınız. Bunun yük taşıma becerisi çok düşük olacaktır. Bütün yükü gene makara taşır.

Bir diğer yöntem de, sigma profillere göre çeşitli ebatlarda yataklama profilleri mevcut. Aşırı pahalı olduklarından eminim. CNC ve 3d printer'ların kayar mekanizmalarını bunlardan yapıyorlar. Ancak saçma. Şöyle ki:

Yerli üretim çekmece rayları var. Size lazım olan bu çekmece rayının en dış yüzeyinin boyu 2 metre olanı, bilyalı bir iç mekanizma da bu dış rayın içinde çalışacak... Yerli üreten kimse onlara uğranıp, elinde hazır olan dış malzemeden uzun kestirip, iç malzeme olarak da zaten hazır ürettikleri içten kullanabilirsiniz. Muhtemelen en ucuz çözüm bu olacaktır. 2'den fazla kayar mekanizma da kullanabilirsiniz böylece. Üreticide bu malzeme kesin vardır. Çünkü bu malzemeler genelde 6 metrelik boylar olarak üretilip onun içinden kesilir. İç malzemeyi de zaten üretiyorlar...

atlantis:
Malzemeyi bulması çok zahmetli bir iş olacak ama gerçekleşirse de bir çok kişiye faydası dokunacak. Yakınımda mobilyacılar sitesi var. Onlara da danışırım.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git