Model Trenciler Forumu > Yeni başlayanlar için Sorular ve Cevaplar

hangisini seçmeliyim?

<< < (3/6) > >>

SERHATPA:
Merhaba,

  Burak Bey bu arada formumuza hoşgeldiniz. Uzun zamandır, foruma dahil olamadığım için bir çok paylaşımdan uzak kaldım. Bugün ilk kez  konu başlığı olarak gördüğüm ; Hangisini seçmeliyim diye bir konu başlığı altında biz forumdaki değerli aile bireylerimizden  yardım istemişsiniz. Çok doğru bir karar.

  Değerli dostlarımız ve ağabeylerimiz, konuyla ilgili çok detaylı , bireysel ve de genel tecrübelerini oldukça net bir şekilde size aktarmaya çalışmışlar.

 Her şeyden önce marka anlamında hobi yaklaşımı size çok şey kazandırmaz. Burada esas alacağınız nokta, hobinizi neye göre şekillendireceğiniz. Bu nedenle bu konuya vereceğiniz cevap ,doğru soruyu sorduğunuzda ortaya çıkacaktır.

  Peki sorunuz ' HANGİSİNİ SEÇMELİYİM' den önce, 'Bu hobiye başlamadan önce nasıl bir yol izlemeliyim ' olabilir mi?

  Yazdıklarınıza göre henüz tam olarak  bu hobinin bütünlüğünü tamamen kavrayıp (olumsuz anlamda demiyorum) , bir seçim noktasına gelemediğiniz gibi bir his duygusu oluştu ben de.

  Sevgili Burak bey, hobi konusu özellikle de model tren hobisi çok uzun soluklu bir marathon koşusu gibidir. hedefini, zamanını ve temponu iyi ayarlamalısın.

 Şimdi gelelim seçim konusuna, 2 tür sistem olduğu ve bunların neler olduğu ve hangi markalar tarafından tercih edildiği, zaten ayrıntılı olarak size bu konu başlığı altında aktarıldı. Geriye bir tek ; Başlangıcı analog mu yoksa dijital sistem olarak mı ? yapacağınız konusu kaldı. Tercih sizin. İleriye dönük olarak dijital diyebilirsiniz ya da analog sistemde benim işimi görür, ben bu konu da çok derinden gitmeyeceğim de diyebilirsiniz.

 Sistem tercihinizi yaptıktan sonra ön plana çıkan  bir konu var, 2 ray, 3 ray sistemi. Bu konu ürünlerin markası ne olursa olsun yolcu vagonları veya diğer yük vagonlarında bir sorun yaratmaz, yalıtımlı tekerlekler ile 2  ray da da 3 ray da da gidebilirsiniz. 3 rayda sadece aydınlatma için yolcu vagonlarında veya yük vagonlarında, küçük bir düzenlemeyle ( izole olmayan tekerleklerle ve ilave aks altı pabuçla)dönüşümü yapabilirsiniz ve de 2 ray sistemi  için de, ayrıca 3 ray sisteme göre olan metal tekerlekleri izole tekerleklerle değiştirebilirsiniz ve aks altı pabuç yerine metal levhalar ile aydınlatma  işlemini gerçekleştirebilirsiniz.. Bu açıdan bakıldığında mozaik çok geniş olup tüm markaların ürünlerini kapsar. Ancak  için de motoru olan tüm ürünlerde kesinlikle  2 ray ve 3 ray seçimini yapmanız gerekiyor , tabi ki farklı markalarda sistem dönüşümü için seçeneklerde var , ancak hangi sistemi seçiyorsanız ( 2 yada 3 ray sistemi) kesinlikle raylarınızı bu sisteme göre kurmanız gerekmektedir.Bir tek bu konu da dönüşüm  kesinlikle yapamazsınız. Bilginiz olsun.

  Evet  Burak bey , yukarı da sizin için yazabileceklerim genel anlamda bu kadar. BU KONU DA HİÇ ACELE ETMEYİN !. Sakin ve sabırlı olun, seçim konusunda acele etmeyin. Biliyorsunuz ki bugün bir hevesle aldığımız yarın kursağımız da kalabiliyor. Seçiminiz hangi markanın ürünü olursa olsun bu forumda sorularınız yada karşılaşacağınız sorunlarınız için bir cevap bir yardım her zaman vardır.

 Unutmayınız ki biz bu forum da hem öğrenci , hem de öğretmen konumundayız. Kısaca yeri geldiğinde çaylak, yeri geldiğin de usta.

 Hobilerinle her daim  uzun ve mutlu yaşa.


                                                              Serhat PAPİLA
Not : Tartışma konusu sizi rahatsız, etmesin aile içinde tartışmada olur, makara da olur. Alışırsınız olur biter. Siz yeter ki her zaman paylaşmaktan yana açık olun.

irfantprk:
Model tren seçiminde internetten,gittigidiyordan,yurtdışından siparişten vs,vs,den önce size tavsiyem bir model tren satan dükkana gidip bizzat modelleri yakından görmenizdir.
İnternette veya satış sitelerinde (yeni bile olsa)resimleri güzel bile olsa modeli aldığınızda pek beğenmediğiniz oluyor.
Aynı şekilde resimleri güzel olmayıp gerçek modeli gördüğünüzde ''yahu çok kaliteli ve deatylı lokomotifmiş''dediğiniz de oluyor.
Marka olarak (Harun abi'nin dediğine aynen katılıyorum)satılan modellerin çoğu Dünya markalarıdır ve birçok firma elli hatta yüzyıldır modelcilik yapmaktadır.
Size tavsiyem Proses gibi satış yapan firmalara gidip model trenleri birebir incelemeniz daha yararlı olacaktır.

Benim için marka en hoşuma giden modeldir.Elimde olan ve şimdiye kadar alıp sattığım birçok marka kullandım ve genelde çoğunda sorun yaşamadım.

Model olarak ben ikinci el almayı pek istemiyorum.Modelciliğe yeni başlayanlara tavsye etmem.
Çünkü kimse satarken yoğurdum ekşi demek istemiyor.Yepyeni diye almak istediğim lokomotiflerde ya boyama,yada tamirat gibi problemlerle sıkça karşılaştım.

Sistem olarak kesinlikle SESLİ DİJİTAL diyorum.

selamlar,

İrfan TOPRAK. 

Atilla Sülün:
ben bu hobiye giriş aşamasındayım. piko marka düşünüyorum. bu markadan seçim yaparsam vagon ve rayları da bu markadan mı seçmek zorundayım yoksa farklı markaların vagon ve rayları birbirleriyle uymlu mudur?

Okan:
Atilla bey,

Piko marka düşünüyorum ifadeniz üzerine gidelim, Piko, G ve HO ölçek yani 1/87 ölçeğinde küçültülmüş modeller üretir. Sizin HO ölçek ile ilgilendiğinizi düşünüyorum. Piko HO sistemde 2 Ray doğru akım elektrik sistemini kullanır.

Piko bir lokomotif alırsanız, 2 Ray elektrik sistemindeki ve HO ölçekteki tüm üreticilerin ürünlerini birlikte kullanabilirsiniz. Piko bir vagon alırsanız başka bir üreticinin lokomotifi veya rayı ile birlikte kullanabilirsiniz.

Daha basitçe şöyle örnekleyebiliriz.

1. Bir Piko başlangıç seti aldınız, içindeki raylar 2 Ray doğru akıma uygundur. Bu raylar üzerinde, Roco, Lima, Hornby, Rivarossi, Athearn, Atlas, Gutzold, Liliput, Trix, Fleischmann, MTH gibi üreticilerin lokomotiflerini çalıştırabilirsiniz.

Bu üreticilerin isimlerini aklıma geldiği sırada yazdım, hepsi 2 Ray doğru akım için modeller üretirler. Bu üreticilerin vagon ve lokomotiflerini Piko başlangıç seti ve onun elektrik sistemi ile birlikte kullanabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta lokomotifleri vagona, vagonları birbirine bağlayan birleştiricilerdir(coupler) bunlar farklı çeşitlerde olabilir(forumda bilgi var) ve büyük bir kısmı değiştirilebilir durumdadır(ancak yeni alacaklarınızı kontrol etmekte yarar vardır).

Böylece aynı başlangıç setinizin ray ve elektrik sistemiyle pek çok diğer üreticinin ürünlerini kullanabilirsiniz.

2. Piko başlangıç seti değil de, Piko lokomotif aldınız, bu durumda bunu çalıştıracak bir ray grubuna ve voltaj ayarlı bir adaptöre ihtiyacınız var. Raylarınızı 2 Ray uyumlu herhangi bir üreticinin(yukarıdakiler örneğin) raylarından alabilirsiniz. Hepsinin üzerinde sizin Piko lokomotifiniz yürüyecektir, adaptörünüz ise voltaj ayarıyla lokomotifinizin hızını ayarlayacaktır.

3. Başka bir üreticinin raylarını veya setini aldınız, örneğin yukarıdaki üreticilerin 2Ray doğru akımlı bir seti ise Piko lokomotifiniz sorunsuz üzerinde çalışacaktır.

Nasıl ?

Bu üreticilerin hepsi ray üretmemekle beraber hepsinin ürettiği raylar 2Ray doğru akım uyumludur. Alacağınız rayları üzerinde tüm 2 Ray doğru akım uyumlu lokomotifler ve vagonlar sorunsuz çalışır. Hepsinin aynı üreticiden olma zorunluluğu yoktur.

Nereden ?

Ray edinmek için set dışında, Hornby raylar için Proses Hobishop veya eski Lima raylar için gittigidiyor bir kaynak olabilir. Farklı üreticilerin rayları arasında yükseklik, model, renk, bağlantı parçası farkı olabilir. Bu nedenle rayları karıştırmayı önermiyorum.

Lokomotif ve vagonlar için yine yukarıdaki kaynaklar geçerli.

Atilla Sülün:
okan bey detaylı açıklamanız için çok teşekkürler. beni baya aydınlattınız. aslında ben de ray ve lokomotif ve vagonları pek karıştırmak istemiyorum. bu açıdan bana tavsiye edeceğiniz en iyi marka hangisidir? giriş seti almalı mıyım sizce? ben giriş seti almaktan vazgeçtim çünkü bunların detaysız, oyuncak görünümünde olduklarını okudum forumdan.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git