Gönderen Konu: hangisini seçmeliyim?  (Okunma sayısı 32559 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Burak

  • Forum Üyesi
  • Yer: Ist. -Bahçeşehir
  • Yaş: 41
  • İleti: 30
hangisini seçmeliyim?
« : Ocak 05, 2008, 23:37:34 »
Lima marka tren setim var ama bakıyomda diyer markalara bide modellere açıkcası aazım sulanmıyo diil... çok hoş modeller var ve bendeki tren setimde ski tip olduğundan artık bi yeni tip elektonik trafolu bi sisteme geçişmi yapsam diyom. ama daha toy olduğumdan birazcık ortada kaldım.
sizlerin kullanıkları veya hangi markaları tavsiye edersiniz...? ilgi alanım grup 4 ve 5 sanırım yane 60-70-80lilerin trenleri bunlarda elec. ve dizel lokoları barındırıyo... buharlı modeller pek ilgimi çekmediğinden tavsiyeleriniz bahsettiğim alanda olmasını diliyom.
marklin markaya pek ısınamadım. forumdada okuduğum gibi sorunlarıda varmış. daha çok roco vs. gibi markalara yönelecem gibi... hornby sanırım bikaç markayı satın almış...doğrumudur? kendi lima setimle bişi yapabilirmiyim yoksa sıfırdan yeni tip bi setmi almam gerekiyo.................................. ???

selamlar . burak

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2008, 19:43:23 »
Burak selam,

Bu iş keyif ve zevk işidir. Hangisi hoşuna giderse, bütçen hangisine uygunsa onu alırsın. ayrıca bir markaya da bağımlı olman gerekmez.

Marklin de, adı geçen diğer firmalar da şu anda dünyada bu hobiye en üst düzeyde ürün üreten markalar.

Bazı insanlar bu hobi konusunda fanatikleşip marka bağımlısı oluyorlar, bu da objektiflikten uzak, haklı haksız yanlış yorumlara sebep oluyor.

Bazıları da ülke bağımlısı oluyorlar. Ben Almansa severim, ben İngilizse severim, onlar iyidir bunlar kötüdür muhabbetleri oluyor.

Ama bunları hiç umursamayan model tren üreticileri de bu günlerde aşağıdaki gibi bir tablo çiziyor.

Globalleşme ve ucuz iş gücü arayışı yüzünden bütün bu markalar ana ülkelerinin dışındaki ülkelerde yapılıyor. Ayrıca bir çok ülkenin gururu olmuş markalar da, marka olarak bile artık o ülkenin malı olmaktan çıkmış durumdalar. Mesela Avusuryalı Roco artık bir Almanın, Almanyanın gururu Marklin bir İngiliz grubu olan Kingsbridge Capital Advisors'ın, Amerikan Bachmann ve Avusturyalı Liliput Kader International diye Hong Kong lu bir firmanın, İtalyan Lima, Rivarosi ve Arnold, İspanyol Electrotren ve Fransız Jouef, Alman Heico artık İngiliz Hornby grubunun. İmalat yerleri de aynı şekilde değişiklik gösteriyor. Firmalar en ucuz ve en kaliteli üretimi hangi ülkede yaptırabiliyorlarsa orada yaptııyorlar.

Şu anda dünyada model trenlerin imalatı için en ucuz ülkeler Çin, Romanya ve Slovakya gibi ülkeler. Birçok markanın imalatı tamamiyle ya da kısmen buralarda yapılıyor.

Kalite olarak da benim şahsi tecübem (çünkü imalatların diğer ülkelere kayması sırasında zaten ithalat yapıyordum) bu ülkelerde yapılan ürünlerde kalitenin bence en az %200 artmış olduğu. Zaten bu firmaların, aşırı rekabetçi olan ve gittikçe daralan model tren piyasasında kaliteden ödün vermeleri kendi idam fermanlarını yazmaları olurdu.

Bunları anlatmamın sebebi şu;

İçinde bulunduğumuz yıllarda hemen hemen bütün model tren firmaları Avrupa pazarının daraldığından yakınıyorlar. Satışlar düşüyor, maliyetler özellikle Avrupa'da imalat yapmaya devam eden firmalar için aşırı şekilde yükseliyor. Adları geçen bir çok Avrupa firması iflasın eşiğinde ya da eşiğinde idi ve bu yüzden başka firmalarca veya gruplarca satın alındılar. Marklin'i, Lima, Rivarossi, Jouef, Electrotren, Arnold'u İngilizlerin, Roco'yu bir Almanın satın alma sebepleri de bunlardır. Ve bu sektör sahipler ve imalat yerleri açısından amiyane tabirle "kimin eli kimin cebinde" durumua gelmiştir.

Dolayısı ile etrafta ve burada duyacağın "o iyi, bu kötü" laflarına bakma. Markaların kalite farkları hemen hemen sıfırlanmış durumda. Her markada 100 YTL ye alabileceğin lokomotif daha az detaylı ve basit 300-500 YTL'ye alacağın lokomotifse daha detaylı ve komplike ve aynı kalitede olacaktır.

Türkiye de alışveriş yapmak istediğinde dikkat edeceğin tek nokta aynı ürün için Avrupa fiyatları ile burada ki fiyatların karşılaştırılması olmalıdır. Eğer Avrupa fiyatı 200 EU olan bir ürün burada 300-350 EU ise burada bir yanlış var demektir.

Roco, Marklin, Liliput ve hatta şimdiye kadar daha oyuncak gözüyle bakılan Mehano da bile bugün 350-400 EU ya satılan lokomotifler var. Avrupa fiyatları birbirine yakınsa kalitesi ve özellikleri de hemen hemen aynıdır. Gerisi tamamen "marka bağımlılığı"na girer ve saçma olur.

İşin ekonomik tarafı yukarıdaki gibidir ve markalar arasında "Marklin" haricinde (2 ray/3ray ya da AC/DC ayrımı olduğu için) bir seçim yapman şart değildir.

İşin teknik yönüne gelince;

Bu forumda 2 ray ve 3 ray sistemlerle ilgili bir çok bilgi bulabilirsin. Mecburen seçim yapman gereken konu budur.

Başlarken 2 ray mı 3 ray mı karar vermek durumundasın.

2 ray ya da DC seçersen ne olur?
Yukarıda adı geçen ve geçmeyen "Marklin" dışındaki tüm markaların tüm HO ölçek lokomotiflerini kurgunda çalıştırabilirsin.

Bizim Tepe Nautilus'daki kurgumuzda şu anda bir adet Hornby, bir adet Liliput, bir adet MTH, bir adet Roco çalışıyor. Bunların hepsi farklı markalar. Hepsi de Hornby'nin digital kumandası ile idare ediliyor. Hepsi digitale Hornby dekoder takılarak geçti. Yani DC/2 ray sistemlerde %100 uyumluluk var.

"Hornby Kullanıcısı", "Roco Kullanıcısı", "Liliput Kullanıcısı", "Lima Kullanıcısı", v.b olamazsın. Çünkü hepsini kullanabilirsin.

3 ray ya da AC veya Marklin seçersen ne olur?

Gene kaliteli bir marka kullanırsın.

Ama temelde "Markin Kullanıcısı" olursun. Marklin ürünlerini ve ayrıca yukarıdaki markaların Marklin (3 ray) için üretmiş olduğu lokomotifleri kullanabilirsin. Ancak dünya genelinde 2 ray/DC kullanıcısı çok daha fazla olduğu için diğer markaların üretimlerinden sana uyabilecek daha az çeşitte lokomotif bulabilirsin.

Markalar açısından temel farklar bunlardır.

Türkiye'de yaşadığın için Türkiye'de bu ürünleri bulabileceğin firmaları da kendin değerlendirmen gerekir.

Marklin için İstanbul'da Pera Hobby www.modeldunyasi.com (216) 566 31 05 ve Nes Teknoloji www.hobi2001.com/ (212) 2526694
Flesichmann için Ankara'da Hobbytime www.hobbytime.com.tr

Ayrıca bizim mümessili olduğumuz Hornby, Lima, Rivarossi, MTH, Liliput, Bachmann, Roco, v.b markalar var. Hem bu markalar hem de bizim için (Proses) zaten bu forumda fazlasıyla bilgi bulabilirsin. Biz aynı zamanda satıcı olduğumuz için kendimizi değerlendirmek bize düşmez.

Selamlar,

Harun
« Son Düzenleme: Kasım 05, 2008, 17:33:25 Gönderen: Harun »

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #2 : Ocak 06, 2008, 20:11:41 »
Harun abi kafamdaki bikaç soruya cevap veren bi mesajdı elinize sağlık

Hazır konu varken kirlilik yapmadan buradan sorayım malum ben de tercih dönemindeyim. Harun abi bu sattığınız ürünlerin garantisi geldi aklıma. Bunları siz mi sağlıyorsunuz? ( yani tamiri size mi ait yoksa geldiği ülkeye mi yolluyorsunuz ? ) Bir de garanti süreleri ne kadar ? ( bazı bilgisayar parçaları gibi ömür boyu ise süper :))

Garantileri yok derseniz kafamdaki herşey yıkılacak :))

Şimdiden teşekkürler, saygılar..

( bu arada sevgili Burak Tepe Nautilus daki sergiye mutlaka gitmen gerek, mükemmeldi. )
« Son Düzenleme: Ocak 06, 2008, 20:28:02 Gönderen: motorkiran »

Çevrimdışı Barbaros

  • barbaros a??rbaş
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 61
  • İleti: 278
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2008, 23:28:25 »
halil kardeşim gerceğini kullanmayan bi ülke modelini maketini yaparmı güldürdün akşam akşam beni sevgiler.

Çevrimdışı Burak

  • Forum Üyesi
  • Yer: Ist. -Bahçeşehir
  • Yaş: 41
  • İleti: 30
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2008, 23:41:20 »
bu güzel yazı için teşekkürler ederim. ben sanırım 2 ray sisteminde kendimi geliştircem. bikaç markadanda beyendiğim modelleri var onlarıda geldiğimde yüzyüze görüşürsek daha doğru olacağını düşünüyom. şu AC - DC olayını da örenmiş olurum... tepeye gelince harun beyle bu konuyu iyicene konuşup örenmek daha yararlı olur.

selamlar.

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #5 : Ocak 07, 2008, 01:43:31 »
herkeze selamlar,

benim aklım Harun beyin artık bu markaların üretimlerinin çin, romanya ve slovakyada yapıldığını söylemesine takıldı.

Niye Türkiye de yapılmıyor?

bu markalardan bazılarının Türkiyede üretildiklerini düşünebiliyormusunuz? ben şahsen böyle bir fabrikada işçi olmayı kabul ederdim ::)

Laf lafı açmışken eskiyeden  Wiking arabaları Berlinde imal edilirken fanatikleri çöp tenekelerini karıştırıyorlar diye Wiking Berlin belediyesi ile papaz olmuştu.

ekmek fakirin umudu
ye Mehmet ye!

Halil

Halil selam,

Niye yapılmadığını söyleyeyim.

Bu imalatlar için Türkiye'deki iş gücü çok pahalı geliyor. Slovakya, Çin ve Romanya'da işçi ücretleri aylık 100-150 USD arasında.

Hornby Çin'e geçmeden önce fabrikasındaki işçilere asgari ücret olarak aylık minimum 1,100 Sterlin veriyordu. Marklin zor duruma düşüp maliyet ve fiyat artışları yüzünden son 3 senede %30 satış kaybetmişti ve iflasın eşiğine geldiğinde İngilizlerce satın alındı. Roco zaten iflas etmek üzereydi ve %70 ini, üstelik banka kontrolunda olmak üzere bir Alman işadamı aldı.

Çin ve diğer ülkelerdeki fabrikalarda üretim yapmaya başlayanlar çalışanlarına 1,000 Sterlin, 1,500 EU veren firmalar karşısında hem muazzam oranda maliyet azalması hem de bu fazladan kazandıkları/ödemedikleri paraların bir kısmı ile kaliteyi bana göre aynı muazzamlıkta arttırdılar.

Ucuz iş gücü olan ülkelerde üretim yapmaya geçmek ve bunu yapmayan pazardaki firmaların bir çoğunun iflasın eşiğine gelmesi sonuçta 3 şeye sebep oldu.

Fiyatlar eşitlendi, kalite eşitlendi ve bir çok aslında rakip olan firma, gücü olanların diğerlerini alması sebebiyle birleşti, gruplar oluştu.

Enteresan olan Hornby gibi lokal ve İngiltere eksenli üretim yapan bir firmanın Lima, Rivarossi, Arnold, Electrotren, Jouef ve Heico gibi İtalyan, Alman, Fransız ve İspanyol firmaları alması oldu. Aynı şekilde Kader veya Bachmann grubu da Liliput, Bachmann, Aristocraft, Branchline, Graham Farish, Woodland Scenics i bünyesine kattı.

Bana göre, kapitalizmin acımasız çarkları, firmaların batması, birleşmesi ve sonuçta da Çin, Romanya gibi ülkelerde ekonmik şartları gereği, neredeyse köle durumunda çalışan kesimlerin bu üretimleri yapması sonucunu doğurdu.

Peki iyi olan ne oldu?

Kalite çok arttı, fiyatlar aynı oranda artmadı, birçok marka aynı elden daha düşük stok ve logistik maliyetlerle alınabilir oldu.

Benim (Proses) ve Türkiye için iyi olansa, neredeyse 10-12 ayrı markayı sadece 2 firmadan toplu olarak alabilmek ve genel fiyat politikamız sebebiyle de, bu markaları Avrupa fiyatları civarında (+/- %10) satabilmemiz oldu. Satışlar artarsa emin olun Avrupanın altında  fiyatlarla bile satabiliriz. Bir gruba dahil olmayan Roco ürünlerini %20-25 daha pahallı satmamızın sebepleri de yukarıdaki konularda yatıyor.

İşte bu sebeplerle Türkiye'de üretim yapmak bu firmaların işine gelmez.

Burak, eğer Tepe ye geleceksen Çarşambadan sonra gel, Pazartesi-Çarşamba arası yurt dışında olacağım, geldiğinde orada olmak isterim.

Selamlar,

Harun




Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #6 : Ocak 07, 2008, 18:44:39 »
Benim soru karambole gitti galiba, yurtdışından dönmenizi bekliyorum:)
Veya forumda herkes sizin modelleri kullanıyor, yok mu başka şu garanti sorumu cevaplayabilecek?
( küçükken her bişeyi kırıp döken birisi olarak ve şu anda bile kullandığım cihazların garantileriyle çok haşır neşir olduğum için benim için önemli ve merak ettiğim bi kalem )


Harun abi kafamdaki bikaç soruya cevap veren bi mesajdı elinize sağlık

Hazır konu varken kirlilik yapmadan buradan sorayım malum ben de tercih dönemindeyim. Harun abi bu sattığınız ürünlerin garantisi geldi aklıma. Bunları siz mi sağlıyorsunuz? ( yani tamiri size mi ait yoksa geldiği ülkeye mi yolluyorsunuz ? ) Bir de garanti süreleri ne kadar ? ( bazı bilgisayar parçaları gibi ömür boyu ise süper :))

Garantileri yok derseniz kafamdaki herşey yıkılacak :))

Şimdiden teşekkürler, saygılar..

( bu arada sevgili Burak Tepe Nautilus daki sergiye mutlaka gitmen gerek, mükemmeldi. )

Çevrimdışı Barbaros

  • barbaros a??rbaş
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 61
  • İleti: 278
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #7 : Ocak 07, 2008, 19:24:57 »
Osman kardeşim alınan satılan lokomotiflerin hatalı arızalı çıkması hani derler ya binde bir ihtimal.iknci ellerde ancak problem olur yeni mamullerde hiç bir sıkıntı cekmezsin.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #8 : Ocak 07, 2008, 23:04:29 »
Veya forumda herkes sizin modelleri kullanıyor, yok mu başka şu garanti sorumu cevaplayabilecek?

Osman selam,

Barbaros'a katılıyorum, şimdiye kadar hiç duymadım, sıfır ambalajlı bir dükkan ürününün sorun çıkardığını. Ancak yine de tedbiri elden bırakmayacaksın, lokomotif alırken önce elinde yakından tutarak, dikkatlice inceleyeceksin, baktın beğendin, mutlaka bir kurgunun üzerine koyacaksın veya en basitinden bir raya koyacaksın deneyeceksin. Dünyanın heryerinde model tren satıcıları dükkanlarında satışlarını bu şekilde yapıyor ve böylece satıştan bozuk olasılığı 0a iniyor. Tabii ki satıcıyı tanıyorsan ve güvenebiliyorsan uzaktan da alabilirsin, ancak doğru satıcılar bu kontrolleri kendileri yapıp malı gönderirler ve senin de geldi bozuk deme imkanın olmaz.

Şimdi kim ne kullanıyor: Bu platformda çok arkadaşımız var pek çok marka kullanıyor. Ben kendi deneyimlerimi paylaşayım.

Elimde bir kaç tane Fleischmann var hepsi sorunsuz, birinde tozdan problem vardı bir vida ile üst gövdeyi açıp temizliyorsun ilk günkü gibi.

Bir kaç tane eski Roco var,(yenilerinden de ) hepsi sorunsuz, birinde 12 yıl kutuda beklemekten kardan mili üzerindeki plastik kavrama metalde kayıyordu, üst gövdeyi basitçe açıp yapıştırdım, geçenlerde 3 küsur saat Nautilus'ta aralıksız çalıştı, hala sorunsuz.

Bolca Lima var(tabii eskilerden) hala canavarlar, sanki kendilerinden ses dekoderlı gibi...

Amerikan Atlas, Athearn, Bachman, IHC ve Rivarossi'ler var hepsi 2000 yılı öncesinden alınma ve sorunsuzlar.

Yine 2000 yılı öncesinde kuzenimin eşi Yapı kredi bankasının kart promosyonlarından bir Marklin set hediye etmişti, sorunsuz hala canavar.

Bir de başka bir arkadaşım bir antika müzayedesinden bir Marklin loko, trafo, 3 vagon ve raylarını alıp bana armağan etmişti, kaç yıllık olduğunu ben bulamadım. Eski bir yabancı çocuk yuvasının oyuncaklarının arasından çıktığı söylenmişti, hala canavar gibi gidiyor.

Bendeki iki yeni Hornby'yi de aynı şekilde, raya koy, gerisini düşünme, yada aç dekoder tak öyle kullan...

Bir Piko setim var, oyuncakçıdan denemeden aldım, sorunsuz ve dijital.

Sorunlu bir lokomotifim var ki o da 1978'de rahmetli babamın bana aldığı Piko setin buharlısı. Çocukluk dönemimizde, bilenler bilir, torbayla satılan plastik askerlerden kaç tanesini devirip önünde sürükledi bilmiyorum. Şimdi Nedim ustasının ellerinde tekrar gideceği günü bekliyor. Niye mi garanti düşünmedim Doğu Almanya kalmadı, yeni Piko da o modeli üretmiyor.

İkinci ellere ise aman dikkat, herkesin de art niyetli olması gerekmiyor. Halen gittigidiyorda bir loko var, hem kutusunun hem lokomotifin çeşitli fotografını koymuş, adam altına yazmış sadece bir kırığı var diye, ama kutu üzerindeki resme bakıyorsun olması gereken iki parça lokomotifte yok, üstelik takılı olması gereken  delikleri bile fotograflarda net olarak görünüyor. Sonra diyorki sorunsuz çalışıyor, ne diyelim umalım öyledir, birini üzmüyordur. Tabii herkes de kötü satıcı değil, çokça dürüst sorunsuz satıcı da var. Ama bilmeden girişmek risk almak oluyor.

Denersin sağlamsa alırsın, deneyemiyorsan birilerine güvenirsin alırsın. 

Harun beyin mesajından alıntı yapayım:
Bu iş keyif ve zevk işidir. Hangisi hoşuna giderse, bütçen hangisine uygunsa onu alırsın. ayrıca bir markaya da bağımlı olman gerekmez.

Marklin de, adı geçen diğer firmalar da şu anda dünyada bu hobiye en üst düzeyde ürün üreten markalar.

Bazı insanlar bu hobi konusunda fanatikleşip marka bağımlısı oluyorlar, bu da objektiflikten uzak, haklı haksız yanlış yorumlara sebep oluyor.

Bazıları da ülke bağımlısı oluyorlar. Ben Almansa severim, ben İngilizse severim, onlar iyidir bunlar kötüdür muhabbetleri oluyor.

Bu konu gerçekten önemli, ne yaparsan yap kendi zevkin, merakın, sevdiğin için yap, marka bağımlılığı 80kuşağının hastalığı sen daha gençsin, bir nevi yeni model olarak bu hastalığın aşısından almışsındır diye umut ediyorum.
« Son Düzenleme: Ocak 07, 2008, 23:41:49 Gönderen: Obiwan »

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #9 : Ocak 08, 2008, 13:29:21 »
garanti konusunda bir şu husus varki kullandıgımız şey hassas elektirik devrelerinden ve motorlardan oluşuyor.
raya koyarken yaptıgımız bir kısa devre dekdoeri, bordu veya motoru yakabilir.
normal garantili aldıgımzı ürülerde bile bu tür durumlar granti dışında.
onun dışındaki durumlarda ise okan abinin dediği gibi aldıgında çalışıyosa ve özen gösterirsen hiç bir problemle karşılaşmazsın.
gittigidiyora gelince bende orda hem alıcı hemde yeri geldiginde satıcı konumundayım.
daha bugun gelen bir üründe satıcı motorun içine yag dökmüş ve malesef loko çalışmıyor. ama dün gelen ürün çok güzel çalışıyor. bu biras şans meselesi. tabi ggdeki bozuk ürünü geri yollayıp paranı alma mantıgı güzel ama sana 2 kargo parası ve bir sürü mail trafigine maal oluyor.

okan abinin de dedigi gibi bende farklı marka çeşidi biri olarakda herkesin aaynı markayı kullandıgı kanısına nerden kapıldın bilmiyorum.bendekilerin genelide farklı markalardan oluşuyor. ama  burdayım. marka bağımlılığımız yok. yeterki raya koyunca cufcuflasın....

enver
« Son Düzenleme: Ocak 08, 2008, 13:31:35 Gönderen: enges »

SERHATPA

  • Ziyaretçi
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #10 : Ocak 09, 2008, 16:24:49 »
Merhaba,

  Burak Bey bu arada formumuza hoşgeldiniz. Uzun zamandır, foruma dahil olamadığım için bir çok paylaşımdan uzak kaldım. Bugün ilk kez  konu başlığı olarak gördüğüm ; Hangisini seçmeliyim diye bir konu başlığı altında biz forumdaki değerli aile bireylerimizden  yardım istemişsiniz. Çok doğru bir karar.

  Değerli dostlarımız ve ağabeylerimiz, konuyla ilgili çok detaylı , bireysel ve de genel tecrübelerini oldukça net bir şekilde size aktarmaya çalışmışlar.

 Her şeyden önce marka anlamında hobi yaklaşımı size çok şey kazandırmaz. Burada esas alacağınız nokta, hobinizi neye göre şekillendireceğiniz. Bu nedenle bu konuya vereceğiniz cevap ,doğru soruyu sorduğunuzda ortaya çıkacaktır.

  Peki sorunuz ' HANGİSİNİ SEÇMELİYİM' den önce, 'Bu hobiye başlamadan önce nasıl bir yol izlemeliyim ' olabilir mi?

  Yazdıklarınıza göre henüz tam olarak  bu hobinin bütünlüğünü tamamen kavrayıp (olumsuz anlamda demiyorum) , bir seçim noktasına gelemediğiniz gibi bir his duygusu oluştu ben de.

  Sevgili Burak bey, hobi konusu özellikle de model tren hobisi çok uzun soluklu bir marathon koşusu gibidir. hedefini, zamanını ve temponu iyi ayarlamalısın.

 Şimdi gelelim seçim konusuna, 2 tür sistem olduğu ve bunların neler olduğu ve hangi markalar tarafından tercih edildiği, zaten ayrıntılı olarak size bu konu başlığı altında aktarıldı. Geriye bir tek ; Başlangıcı analog mu yoksa dijital sistem olarak mı ? yapacağınız konusu kaldı. Tercih sizin. İleriye dönük olarak dijital diyebilirsiniz ya da analog sistemde benim işimi görür, ben bu konu da çok derinden gitmeyeceğim de diyebilirsiniz.

 Sistem tercihinizi yaptıktan sonra ön plana çıkan  bir konu var, 2 ray, 3 ray sistemi. Bu konu ürünlerin markası ne olursa olsun yolcu vagonları veya diğer yük vagonlarında bir sorun yaratmaz, yalıtımlı tekerlekler ile 2  ray da da 3 ray da da gidebilirsiniz. 3 rayda sadece aydınlatma için yolcu vagonlarında veya yük vagonlarında, küçük bir düzenlemeyle ( izole olmayan tekerleklerle ve ilave aks altı pabuçla)dönüşümü yapabilirsiniz ve de 2 ray sistemi  için de, ayrıca 3 ray sisteme göre olan metal tekerlekleri izole tekerleklerle değiştirebilirsiniz ve aks altı pabuç yerine metal levhalar ile aydınlatma  işlemini gerçekleştirebilirsiniz.. Bu açıdan bakıldığında mozaik çok geniş olup tüm markaların ürünlerini kapsar. Ancak  için de motoru olan tüm ürünlerde kesinlikle  2 ray ve 3 ray seçimini yapmanız gerekiyor , tabi ki farklı markalarda sistem dönüşümü için seçeneklerde var , ancak hangi sistemi seçiyorsanız ( 2 yada 3 ray sistemi) kesinlikle raylarınızı bu sisteme göre kurmanız gerekmektedir.Bir tek bu konu da dönüşüm  kesinlikle yapamazsınız. Bilginiz olsun.

  Evet  Burak bey , yukarı da sizin için yazabileceklerim genel anlamda bu kadar. BU KONU DA HİÇ ACELE ETMEYİN !. Sakin ve sabırlı olun, seçim konusunda acele etmeyin. Biliyorsunuz ki bugün bir hevesle aldığımız yarın kursağımız da kalabiliyor. Seçiminiz hangi markanın ürünü olursa olsun bu forumda sorularınız yada karşılaşacağınız sorunlarınız için bir cevap bir yardım her zaman vardır.

 Unutmayınız ki biz bu forum da hem öğrenci , hem de öğretmen konumundayız. Kısaca yeri geldiğinde çaylak, yeri geldiğin de usta.

 Hobilerinle her daim  uzun ve mutlu yaşa.


                                                              Serhat PAPİLA
Not : Tartışma konusu sizi rahatsız, etmesin aile içinde tartışmada olur, makara da olur. Alışırsınız olur biter. Siz yeter ki her zaman paylaşmaktan yana açık olun.

Çevrimdışı irfantprk

  • ?RFAN TOPRAK
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 53
  • İleti: 505
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #11 : Kasım 07, 2008, 00:08:57 »
Model tren seçiminde internetten,gittigidiyordan,yurtdışından siparişten vs,vs,den önce size tavsiyem bir model tren satan dükkana gidip bizzat modelleri yakından görmenizdir.
İnternette veya satış sitelerinde (yeni bile olsa)resimleri güzel bile olsa modeli aldığınızda pek beğenmediğiniz oluyor.
Aynı şekilde resimleri güzel olmayıp gerçek modeli gördüğünüzde ''yahu çok kaliteli ve deatylı lokomotifmiş''dediğiniz de oluyor.
Marka olarak (Harun abi'nin dediğine aynen katılıyorum)satılan modellerin çoğu Dünya markalarıdır ve birçok firma elli hatta yüzyıldır modelcilik yapmaktadır.
Size tavsiyem Proses gibi satış yapan firmalara gidip model trenleri birebir incelemeniz daha yararlı olacaktır.

Benim için marka en hoşuma giden modeldir.Elimde olan ve şimdiye kadar alıp sattığım birçok marka kullandım ve genelde çoğunda sorun yaşamadım.

Model olarak ben ikinci el almayı pek istemiyorum.Modelciliğe yeni başlayanlara tavsye etmem.
Çünkü kimse satarken yoğurdum ekşi demek istemiyor.Yepyeni diye almak istediğim lokomotiflerde ya boyama,yada tamirat gibi problemlerle sıkça karşılaştım.

Sistem olarak kesinlikle SESLİ DİJİTAL diyorum.

selamlar,

İrfan TOPRAK. 
« Son Düzenleme: Kasım 07, 2008, 00:33:20 Gönderen: irfantprk »

Çevrimdışı Atilla Sülün

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 45
  • İleti: 356
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #12 : Kasım 10, 2008, 17:04:08 »
ben bu hobiye giriş aşamasındayım. piko marka düşünüyorum. bu markadan seçim yaparsam vagon ve rayları da bu markadan mı seçmek zorundayım yoksa farklı markaların vagon ve rayları birbirleriyle uymlu mudur?

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #13 : Kasım 10, 2008, 21:02:44 »
Atilla bey,

Piko marka düşünüyorum ifadeniz üzerine gidelim, Piko, G ve HO ölçek yani 1/87 ölçeğinde küçültülmüş modeller üretir. Sizin HO ölçek ile ilgilendiğinizi düşünüyorum. Piko HO sistemde 2 Ray doğru akım elektrik sistemini kullanır.

Piko bir lokomotif alırsanız, 2 Ray elektrik sistemindeki ve HO ölçekteki tüm üreticilerin ürünlerini birlikte kullanabilirsiniz. Piko bir vagon alırsanız başka bir üreticinin lokomotifi veya rayı ile birlikte kullanabilirsiniz.

Daha basitçe şöyle örnekleyebiliriz.

1. Bir Piko başlangıç seti aldınız, içindeki raylar 2 Ray doğru akıma uygundur. Bu raylar üzerinde, Roco, Lima, Hornby, Rivarossi, Athearn, Atlas, Gutzold, Liliput, Trix, Fleischmann, MTH gibi üreticilerin lokomotiflerini çalıştırabilirsiniz.

Bu üreticilerin isimlerini aklıma geldiği sırada yazdım, hepsi 2 Ray doğru akım için modeller üretirler. Bu üreticilerin vagon ve lokomotiflerini Piko başlangıç seti ve onun elektrik sistemi ile birlikte kullanabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken nokta lokomotifleri vagona, vagonları birbirine bağlayan birleştiricilerdir(coupler) bunlar farklı çeşitlerde olabilir(forumda bilgi var) ve büyük bir kısmı değiştirilebilir durumdadır(ancak yeni alacaklarınızı kontrol etmekte yarar vardır).

Böylece aynı başlangıç setinizin ray ve elektrik sistemiyle pek çok diğer üreticinin ürünlerini kullanabilirsiniz.

2. Piko başlangıç seti değil de, Piko lokomotif aldınız, bu durumda bunu çalıştıracak bir ray grubuna ve voltaj ayarlı bir adaptöre ihtiyacınız var. Raylarınızı 2 Ray uyumlu herhangi bir üreticinin(yukarıdakiler örneğin) raylarından alabilirsiniz. Hepsinin üzerinde sizin Piko lokomotifiniz yürüyecektir, adaptörünüz ise voltaj ayarıyla lokomotifinizin hızını ayarlayacaktır.

3. Başka bir üreticinin raylarını veya setini aldınız, örneğin yukarıdaki üreticilerin 2Ray doğru akımlı bir seti ise Piko lokomotifiniz sorunsuz üzerinde çalışacaktır.

Nasıl ?

Bu üreticilerin hepsi ray üretmemekle beraber hepsinin ürettiği raylar 2Ray doğru akım uyumludur. Alacağınız rayları üzerinde tüm 2 Ray doğru akım uyumlu lokomotifler ve vagonlar sorunsuz çalışır. Hepsinin aynı üreticiden olma zorunluluğu yoktur.

Nereden ?

Ray edinmek için set dışında, Hornby raylar için Proses Hobishop veya eski Lima raylar için gittigidiyor bir kaynak olabilir. Farklı üreticilerin rayları arasında yükseklik, model, renk, bağlantı parçası farkı olabilir. Bu nedenle rayları karıştırmayı önermiyorum.

Lokomotif ve vagonlar için yine yukarıdaki kaynaklar geçerli.

Çevrimdışı Atilla Sülün

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 45
  • İleti: 356
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #14 : Kasım 10, 2008, 22:01:26 »
okan bey detaylı açıklamanız için çok teşekkürler. beni baya aydınlattınız. aslında ben de ray ve lokomotif ve vagonları pek karıştırmak istemiyorum. bu açıdan bana tavsiye edeceğiniz en iyi marka hangisidir? giriş seti almalı mıyım sizce? ben giriş seti almaktan vazgeçtim çünkü bunların detaysız, oyuncak görünümünde olduklarını okudum forumdan.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #15 : Kasım 11, 2008, 16:55:25 »
Merhaba Atilla bey,

Giriş setleri konusundaki yorumunuzda özellikle bazı üreticilerin ve bazı modelleri için haklısınız. Özellikle buharlı lokomotif bulunduran giriş setlerindeki lokomotifler ele alınmayacak cinsten olabiliyor. Elektrikli ve dizel model lokomotif modeli içeren giriş setleri ise biraz daha iyi görünüyor.

Giriş setinin avantajı, hareketli aksam, ray ve elektrik donanımını göreceli olarak daha uygun fiyata sağlaması oluyor. Tabii ki modelcilik açısından tatmin belirli bir seviyede kısıtlı kalabilir.

Eğer hemen bir trenin hareketini izleyeyim diye bir aceleniz yoksa diyerek ve olmamasını da dileyerek başlayayım, görerek, tanıyarak, bilerek, küçük adımlarla başlayarak ilerlemek, hem aldığınız keyfin süresini uzatmak, hem bütçenizi zorlamamak hem de daha güzel bir koleksiyon için iyi olacaktır.

Bir önceki notumda verdiklerime ek yapayım Roco, Lima, Hornby, Rivarossi, Athearn, Atlas, Gutzold, Liliput, Trix, Fleischmann, MTH, Bachman, Blueline, hepsinin belirli bir kalite standardında modelleri var. Listedeki üreticilerin modelleri ve bu modellerin kaliteleri arasında doğal olarak farklar, aynı üreticinin farklı yelpazelerdeki ürünleri arasında da farklar oluyor. Bu üreticiler çoğunlukla plastik ve plastik metal hibrid modeller üretiyorlar, arada tamamıyla metal üretim modelleri de oluyor. Bu üreticilerin çoğunluğu Avrupa'lı üreticiler ve detay özellikleri, bizim aşina olduğumuz modeller olarak Avrupa'lı üreticiler daha sıcak geliyor. Amerika'lı üreticilerin de oldukça ilginç modelleri olduğunu eklemeliyim.

Yukarıdaki listede verdiğim üreticiler benim de koleksiyonumun çoğunluğunu oluşturan 2 Ray doğru akım üreticileri. Hareketli aksam üreticileri içinde bir de farklı bir yöntem kullanan Marklin var. Marklin 3 Ray alternatif akım üzerine çalışıyor. Marklin lokomotifleri metal ağırlıklı üretim yapıyor. Yukarıda adını saydığım üreticilerin bir kısmı, üretimlerinin küçük bir bölümünde 3Ray alternatif akım uyumlu lokomotif de üretiyorlar. Vagonlar tarafında ise tekerleklerini değiştirdiğiniz sürece hepsi birbiriyle uyumlu olarak kullanılabiliyor. Ancak Marklin ray ve diğer üreticilerin rayları görünüm olarak ve elektirik sistemi olarak birbirlerinden oldukça farklılar.

Sağlamlık konusunda hepsi benzeri çizgilerdeler, yıllardır çalışan batmış bir firma ürünü eski İtalyan Lima lokomotif de var, dişlileri tamir edilerek hareket ettirilebilen Marklin'de var. Ancak katıldığım bir görüş genel olarak Marklin lokomotiflerin metal üretimi ve motor sistemi diğerlerinden dayanıklılık ve çalışırlık açısından öne çıkar. Günümüz üretim teknikleri ile bakıldığında yerleşmiş birkaç Avrupalı ve Amerikalı üretici oldukça güvenilir ürünler sunmaktadır. Tabii ki her zaman deneyerek ürün satın almanın önemi veya iade edebilme olanakları önemlidir.

Detay konusundaki hassaslığınıza, beklentilerinize göre incelemeniz ve değerlendirme yapmanız doğru olur. "Plastikte işlemek kolay olduğu için daha çok detay yapılabilir, metalde daha az detay bulunur, yeni metal döküm yöntemleri ile daha detay vardır, plastik güvenli değildir" gibi pek çok görüşalışverişi duyacaksınız.

Bence bunların biri haklı diğeri haksız değil, zaman zaman hepsinden ilginç, güzel, kaliteli modeller çıkabiliyor, beklentileriniz, zamanınız, bütçeniz, alım planlamanız doğrultusunda bu üreticilerin ürünlerini incelemenizi öneririm.

Alım fırsatlarını da zorlamak, alım gücü zaten düşük olan bir ülkede dikkat edilmesi gerekenlerden biri. Stok bulunduran dükkanlar belirli dönemlerde özel indirimler yapıyor, takip edin. Açık arttırma ortamlarında ikinci el ürünler satılıyor, güvenilir satıcılardan olmak üzere(açık arttırma sitelerinde yorumları dikkatli inceleyin) değerlendirebilirsiniz.

Modelleme olarak baktığınızda lokomotif, vagon ve ray hazır olarak alabileceğiniz bileşenler, beraberinde bir kurgu oluştururken, bir yer-alan planlamasına ihtiyacınız var. Kurgu için genelde bir tema üzerine modelleme yaparak (örneğin kırsal alan, sanayi bölgesi, kömür deposu, şehir içi vb) ilerleniyor.

Kit olarak yapılan binalar, hazır veya kendinizin yapabileceği ağaçlar, ekili alanlar, yollar kurguyu tamamlayan bileşenler. Kurgu yapma imkanınız veya hevesiniz yok ise uzun süre model biriktirme, bilgilerini öğrenme, derleme ve paylaşma, modelleri sergileme de yapılabileceklerden.

Sizin düşüncelerinizde, isteklerinizde neler var ?

Çevrimdışı Atilla Sülün

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 45
  • İleti: 356
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #16 : Kasım 11, 2008, 17:29:46 »
benim düşüncemde uyarı olarak belirttiğiniz gibi yürüyen bir tren görmek vardı. ama set olarak dijital bir setle başlamayı düşünüyorum. detay sonradan da olur. şimdiden detay ses ışık olayına girersem bu işin içinden çıkamayacağım galiba. mesela pikonun 96941 setiyle başlasam nasıl olur? bir de bulunduğum yerde bu hobiyle ilgili herhangi bir yer yok. o yüzden görerek, deneyerek alma şansım da yok.

« Son Düzenleme: Kasım 11, 2008, 17:39:49 Gönderen: Atilla Sülün »

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #17 : Kasım 11, 2008, 18:24:46 »
Piko 96941 Dijital ICE-3 Set

ICE3, Alman hızlı trenlerinin son kuşağı, yanlış hatırlamıyorsam İlyas hocamızda bu setten olmalı. Loko ve vagonlar hakkında İlyas Şıklar detaylı bilgi verebilir. Lokomotifte, Piko halen devam ediyorsa Uhlenbrok dekoder kullanıyor ki, NMRA standardını destekleyen tüm kumandalar ile uyumlu, ben MRC Prodigy, Hornby Select ve Elite ile uyumlu çalıştığını görmüştüm.

Ray seti klasik ovale eklenmiş iki dönüş makas ile paralel iki hattan oluşuyor. Bende de bir Piko başlangıç seti var ve raylarının biraz narin olduğunu düşünüyorum, fazla kur-sök-kaldır zarar verebilir.

İçinde Piko Digi-1 dijital kumanda ile uzaktan kumanda var. Digi-1 oldukça başlangıç düzeyi bir DCC kumanda temel fonksiyonları yerine getirir, 3 veya 4 lokomotifi aynı anda yürütebilecek güce sahiptir(klavuz 2 der), adres programlayabilir, lokomotif ve makaslara dijital olarak kumanda edebilir, ancak bu kumanda ile CV programlayamazsınız. DCC kumanda birimlerinin karşılaştırmasını forumumuzda bulabilirsiniz, Digi-1 bunların içinde yer alıyor.

Bir kaç ay önce Istanbul'da bazı dükkanlarda 380-490 YTL arasında fiyata görmüştüm. Bu Piko setlerden alan bir kaç arkadaşım var, sorun çıktığını duymadım.

Bununla başlayayım diyorsanız model olarak güzel bir seçenek, sanırım Piko Ice-3 modeli Hornby Pendolinolar gibi dönüşlerde içeri doğru yatıyordu, İlyas hocam ne diyorsunuz ?

Notumda belirttiğim ilk gruptaki kalabalık listedeki üreticilerin hepsinin HO ölçek ve 2Ray ürünleri bu set ile gelen raylar üzerinde sorunsuz çalışır. Dijital dekoderli ürünleri Digi-1 ile kullanabilirsiniz.

İsterseniz ileride içinde ESU Loksound, MRC Sound veya Digitrax Sound dekoder olan bir lokomotifi de bu kumanda ve raylar ile birlikte kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı İlyas Şıklar

  • ?lyas ??klar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: Eskişehir
  • Yaş: 62
  • İleti: 851
Ynt: Hangisini Seçmeliyim?
« Yanıtla #18 : Kasım 11, 2008, 22:43:30 »
Atilla Bey selamlar, ben Piko ICE-3 digital sete sahibim, hatta foruma da fotolarını koymuştum. Öncelikle Piko raylar pek tavsiye edebileceğim raylar değil. Okan beyin de belirttiği gibi çok narinler ve özellikle makaslar profesyonel değil. Biraz hız verip ICE'ı makasa soktuğunuzda dray sorunu yaşanıyor. Sete gelince, Piko son dönemde, kalitede ciddi iyileşmeler sağladı. Örneğin şu anda elimde bir SBB CFF Am 840 Cargo dizel loko var, ben önce Piko olduğuna inanamadım. ICE da bu bağlamda oldukça düzgün işlenmiş bir model. Ancak, benzer bir loko olan Hornby Pendolina ile karşılaştırdığınız zaman, Piko'nun o kadar abartılacak bir özelliğni göremiyorsunuz Örneğin, Pendolino'da tilt özelliği (dönüşlerde sağa sola yatma) çok hoş görüntüler oluştururken, Piko'da bunu göremedim. Setten çıkan Digi-1 kontrol ise çok fonksiyonel ve kullanışlı değil. MRC-Progidy ile karşılaştırma bile götürmez. Hatta benim aldığım set Rusya'dan geldiği için içinden ingilizce klavuz çıkmamıştı keşfedinceye kadar akla karayı seçtim. Sağolsun Okan bey bana İngilizce klavuzu yolladı da çalıştırabildim. Tabi bunda benim bu işlerden anlamıyor olmamın rolü de olabilir. Set hakkında söylebileceklerim bunlar. Umarım açıklayıcı olmuştur. Selam ve sevgiler... İlyas Şıklar

Çevrimdışı Atilla Sülün

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 45
  • İleti: 356
Ynt: hangisini seçmeliyim?
« Yanıtla #19 : Kasım 11, 2008, 23:06:28 »
okan bey cv programlama nedir bilgi verirseniz sevinirim. ilyas bey bu set ışıklı ve sesli mi? yosa ses için ayrıca dekoder mi almamız lazım? bir de alternatif olarak söylediğiniz kitlerin link ya da fotosu var mı?