Gönderen Konu: Analog düzenlemelerde bloklama  (Okunma sayısı 3744 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hksuher

  • Forum Üyesi
  • İleti: 53
Analog düzenlemelerde bloklama
« : Haziran 22, 2009, 23:43:57 »
Başta Harun bey olmak üzere herkese merhabalar

Ben Bahçeşeir Üniversitesinde çalışan bir akademisyenim ve uzun senelerdir takip ettiğim ama bir türlü operasyona dökemediğim bu benzersiz hobinin başlangıç aşamasındayım. Açıkçası bu forumdaki yolculuğuma başta Harun bey olmak üzere  bu konuda deneyimli ve ustalaşmış pek çok insanın bu hobiye değerli katkılarından dolayı teşekkür ederek başlamak istiyorum. Şu anda bütçemin elverdiği ölçülerde N ölçeğinde Amerika'dan edindiğim Bachmann Analog 3 buharlı lokomotif ile başlama noktasındayım. Yerim kısıtlı olduğu için çok karmaşık olmayan analog bir düzenleme kurmak için hazırlık içindeyim. Açıkçası deneyimsiz bir kişi olarak ustalardan öncelikle öğrenmek istediğim bir konu var. BLOKLAMA Konusu. Terimleri yanlış kullanırsam şimdiden özür dilerim. Anladığım kadarıyla analog bir yapıda bir kaç lokomotif çalıştırmak istendiğinde bloklama tabir edilen elektriksel bir hat düzenlemesi kuruluyormuş. Bu noktada merak ettiğim bir kaç husus var, usta hobicilerimiz bu konuda yardımcı olursa çok sevinirim

1 -Analog düzenlemlerde bloklamanın anlamı bir kaç lokomotifin farklı hızlarda hareket ettirimesi midir?

2 -Ben sadece analog bir yapıda aynı hızda hareket eden ve makaslarla kesişmeler olan bir düzenlemede sözgelimi 3 lokomotifin çarpışmasını engellemek istiyorum bunu yapmak mümkün mü, buna da bloklama mı deniyor? Analog yapı olduğu için hızlarının hep aynı olacağını önceden kabul ediyorum

3 -Bloklama için galiba makaslara takılan bir parça varmış bunun sistemi nasıl çalışıyor? Açıkçası edindiğim bilgiler bu noktada sona eriyor.

4-Bloklama yapınca (tabiiki anlamını doğru anlamışsam) birden fazla güç kaynağı mı kullanmak gerekiyor.

5-Bloklama konusunda faydalanacağım kaynaklar var mıdır. Bloklama örneklerine ulaşabilir miyim. Yani bunun nasıl yapıldığını hiç bir şekilde anlamadım, özellikle makaslara takılan bu parçaların tam olarak işlevi nedir ve nasıl çalışıyor.


Bu arada Harun bey'in desteği ile aynı dönemlerde Dijital bir sistemin planlamasına girmeyi de düşünüyorum. Dedim ya çok beklediğim için oldukça hevesliyim o yüzden kusuruma bakmayın. Dijital yapıya da basitten başlamayı düşünüyorum ve Tercihim Hornby'dan olacak gibi. Deneyimli arkadaşlara, bu arada bu dijital sistem ilgili bir sorum olacak, bu işe başlarken acaba kumanda seçeneği olarak setlerden çıkanları mı tercih etmek lazım yoksa prodigy gibi üst düzey kumandalarımı tercih etmek gerekir.

Herkese şimdiden çok teşekkür ederim

Eski bir Anadolu Üniversitesi mensubu olarak forumda yakından takip ettiğim İlyas hocama saygılarımı iletiyorum

Kemal Suher

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: Analog düzenlemelerde bloklama
« Yanıtla #1 : Haziran 23, 2009, 00:56:03 »
Kemal bey, aramıza hoş geldiniz.

Hem trenlerle hem de bu topluluk içinde güzel vakit geçireceğinize eminim.

Bloklama konusunda detaylı sormuşsunuz ama ben çok basit cevap vereceğim.

Aslında bloklama hem digitalde hem de analogda olur. Genel anlamıyla bir ray bölgesinin diğer bölgelerden ayrılması izole edilmesi demek.

Ancak bence bundan önce analog ve digital arasında baştan bir seçim yapmanız daha masrafsız olur.

En basit anlamda düşünürsek analogda her tren için bir kumanda ve besleme gerekir ki bu 2-3 trenden itibaren digitalden daha pahallıya gelecektir.

Ama maliyeti bir kenara bıraksanız bile en basit bir digital kumanda ile alacağınız özellikler ile analog bir sistem özellikleri arasında dağlar kadar fark var.

Başlangıç seviyesinde bir digital düşündüğünüzde çok seçenek var. Roco, Piko, Hornby nin başlangıç modelleri gibi. Hatta bunları daha üst digital kumandaya geçen arkadaşlardan daha da ucuza alabilirsiniz.

Bu arada digital kumandalar ve uygulamaları ile ilgili bir konumuz vardı kafanız iyice karışsın diye onun linkini de veriyorum. :)

http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2371.0

Selamlar,

Harun


Çevrimdışı Kahraman

  • Kahraman
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 49
  • İleti: 257
    • Tekno Kurgu Mimarl?k
Ynt: Analog düzenlemelerde bloklama
« Yanıtla #2 : Haziran 23, 2009, 09:46:34 »
Hoşgeldiniz Kemal Bey..
Bu konuyla ilgili daha önceden de bu forum üyesi olan, yeni tanıştığım bir abimin gönderdiği videoyu paylaşmak istiyorum.
http://s282.photobucket.com/albums/kk255/ktuzunalp/?action=view&current=AnalogTriangle3A.flv
Sanıyorum bu konuya iyi bir örnek.. Ama yanılıyorsam da lütfen düzeltin.. Yeni olduğum için bende kendimden çok emin olamıyorum..
Kamil beye buradan ayrıca yeniden teşekkür ederim. Dökümantasyonu harika..

     
    .---- -  -
   (   ,----- - -     \_/        ___  c--U---^--'o  [_  |--------------'_| /_(o)(o)--(o)(o)
 ====================================================================================================================================================================

Çevrimdışı hksuher

  • Forum Üyesi
  • İleti: 53
Ynt: Analog düzenlemelerde bloklama
« Yanıtla #3 : Haziran 23, 2009, 23:28:34 »
Harun bey

Merhabalar verdiğiniz cevap için teşekkürler merak ettiğim analog düzenlemelerde trenlerin çarpışmasını yine bloklama denen bağlantıyla mı engelliyoruz.

Kahraman bey size de teşekkürler anladığım kadarıyla sorduğum soru ile ilgili videolar

Çevrimdışı İlyas Şıklar

  • ?lyas ??klar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: Eskişehir
  • Yaş: 62
  • İleti: 851
Ynt: Analog Düzenlemelerde Bloklama
« Yanıtla #4 : Haziran 24, 2009, 00:09:30 »
Sevgili Kemal model trenciler arasına hoş geldin diyelim önce. Sizler gibi genç değerli insanları aramızda görmek büyük memnuniyet ve keyif verici bir birliktelik. Jargon çok geniş, uyum biraz vakit alıyor ama sonunda oluyor. Ben dijitalle analog farkını anlayıncaya kadar 3 ay geçti... Hiç unutmuyorum bir katener muhabetti oldu, yahu bu da ne demek diye soramıyorum da, ama sonunda anladım ne olduğunu...

Kemal, benim de ABD iken aldığım ilk loko N ölçek bir Atheran idi. Ancak evde kurdduğum zaman gidişinden bana sanki halı üzerinde sıçan gidiyormuş gibi geldiği için iade edip HO ölçek dizel almıştım. Bana göre loko dediğin şöyle bir baktın mı ele gelmeli. Ama N ölçeğer göre ciddi bir yer sorunu yarattığı da kesin...

Bloklama konusunda anlık mesaj kutusunda yazıştığımız için tekrar etmiyeceğim. Ancak sana önerim, bu işe başlama aşamasında dijital sistemle başlarsan daha sonra ister istemez geçeceğin bir aşamayı başlangıçta yakalamış olursun.

Sevgi ve saygılarımla, tekrar hoş geldin... İlyas Şıklar

Çevrimdışı Aynur&Sermet

  • Aynur&Sermet ERAY
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ANKARA
  • Yaş: 69
  • İleti: 204
Ynt: Analog düzenlemelerde bloklama
« Yanıtla #5 : Haziran 24, 2009, 11:59:58 »
Kemal Bey aramıza hoş geldiniz.

klasik bir deyiş vardır "bu devirde" diye, bende bu devirde dijital sistemin dışında bir başlangıcın anlamsız olduğunu düşünüyorum. Eğer bu hobiye sürekli yatırım yapmayı düşünüyorsanız tabiiki.
Ama bir kaç loko ile sınırlı tutup onları çalıştırmak istiyorsanız, bir kaç bloktan oluşan basit bir kurgu yapabilirsiniz. Bunlar içinde güç kaynağı peşinde koşmanıza da gerek yok, piyasada kolayca bulunan çeşitli gerilimleri veren (12 volta kadar) en az 500 mA akım verebilen bir adaptör kullanabilirsiniz.

Ama geniş düşünüp geleceği de düşünüyorsanız kesinlikle dijital sistemi düşünmek gereklidir. Elinizdeki lokolarda yer uygunsa onlarıda dijital yapabilirsiniz.Sorun hangi dijital sistem sorusudur ?

bol trenli ve keyifli günler dileği ile..

sermet eray

Çevrimdışı hksuher

  • Forum Üyesi
  • İleti: 53
Ynt: Analog düzenlemelerde bloklama
« Yanıtla #6 : Haziran 24, 2009, 23:37:33 »
Cevap veren herkese teşekkür ediyorum. Katkılarınız çok değerli oldu. Muhtemelen elimdeki dijitale çevrilmesi güç olan localar için oldukça basit bir bloklu sistem kuracağım çünkü elimde fazladan iki transformatör var ama asıl giceğim alan dijital olacak bu şüphesiz ve Ho ölçeğinden yola çıkacağım

Elimdeki n scale locolar şunlar

Bachmann Spectrum USRA 4-8-2 Light Mountain
Bachmann Spectrum 2-8-0 Consolidation
Bachmann Spectrum Norfolk & Western Class J 4-8-4
Bachmann Spectrum BACHMANN SPECTRUM 2-6-6-2 N LOCO TRAIN CHESAPEAKE

Bunları Amerika'dan aldım ve hepsi analog, araştırdığım kadarıyla bu locoların DCC'ye geçmesi güçmüş bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim gerçekten öyle mi değil mi bilmiyorum iite bu locolara yönelik basit bir analog düzenleme düşünüyorum