Gönderen Konu: 6.5 yaş için başlangıç nasıl olmalı?  (Okunma sayısı 2797 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı t

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 58
  • İleti: 2
6.5 yaş için başlangıç nasıl olmalı?
« : Aralık 29, 2008, 16:23:15 »
Merhaba,

Oğlumun 1 sene evvel çok basit oyuncak bir treni vardı. Kaba bir elips şeklinde. O bozulalı oldu bayağı ancak geçenlerde tekrar tren sevgisi kabardı, ve gerçekten istekli olduğunu da görünce ona bir tren almaya karar verdim. Küçükken benim bir Marklin'im vardı çok sevdiğim. Ama 1975'lerde Türkiye'de bu seti ilerletmenin pek yolu yoktu. Şimdi benim de sevgim depreşti açıkçası ve olur da oğlumun da ilgisi artarsa beraber ilerletebiliriz hobi olarak diye hazırlıklı başlamak istiyorum. Ancak tek başına yapabilecek vaktim yok diğer hobilerim var vs. Oğlumla zaten zaman geçirmek de feda edemeyeceğim bir uğraş dolsyısıyla onun ilgisi sabit kalırsa vs. devam edebilirim bu işe.

Bu sebeple öncelik 6.5 yaşın ilgisini çekebilmek ve sıkılmamasını sağlamak.

Bu konuda internette bazı kaynaklar okudum ve genel olarak şu önerileri gördüm:

1. Öncelikle yer önemli, küçük alın, N olabilir ama küçük çocuklar N'de zorlanabilir. HO daha iyi gibi.
2. Diorama vs. yapmayın, hazır olanından da almayın. Biz büyükler sabit sistemleri mükemmelleştirmeye bayılırız ama çocuklar için devamlı rayların şekli şemali değişmeli. Bir tünel alın etrafa evler filan koyun ama sabit olmasınlar. Bu en büyük hata olur.
3. Dolayısıyla stabilize ray zemini tümleşik olanlar daha kolay kullanımlı olduğundan (söküp takma ve halıya filan konabilme) çocuklar için daha elverişlidir başlangıçta.
4. Çocuk istediğinde ray ilaveler alın, onu elipse mahkum edip sıkıntıdan bu işe son vermesini sağlamayın.
5. Alacağınız ilk set detaysız olmalıdır, yani wagonlar, lokomotifler vs. olabildiğinde detaysız olmalı, kırılacak parçaları minimumda olmalı vs.
6. 2 ray 3 ray farketmez. 3 ray Marklin size mahkumiyet de yaratmaz zira neredeyse diğer tüm markaların toplamı kadar ürün çeşitliliğine sahiptir.
7. Kendiniz istediğiniz için  değil, çocuğa alın. Siz de istiyorsanız kendinize başka alın. Çocuğunuzun setini kendi söküp takmalı, olayın zekvi biraz da bu.

Bu bilgilerin bazılarını buradan aldım: http://modeltrains.about.com/od/toytrainsforchildren/tp/ParentsDD.htm

Benim de küçükken bir Marklin'im olduğundan acaba Marklin mi alayım diyorum. Sanırım analog zamanında bu Marklin en iyi markaymış, ben öyle izlenim edindim. Dijital çıkınca diğer 2 ray modellerin kısıtlamaları büyük ölçüde giderilmiş (aynı rayda ayrı yönlere gitme, ayrı hızlar, polariteler vs.) Ancak çocuk için itici ve zor olmaz mı yine de?

Öncelik çocuk ilgisini canlandırma da ve tutma da yani. Gidip kaliteli ve sonradan pişman olmayacağınza emin olduğunuz ürünü alın demiyorlar, tam tersi olayı basit ve zevkli tut, çocuğu korkutma, sevebileceği ve kontrol edebileceği şekilde olmalı deniyor.
Kesinlikle dijital bir sistem istiyorum ama sizce nasıl bir yol izlemeliyim genel olarak, nasıl bir seçim vs.?



Çevrimdışı Kuzey

  • Kuzey
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 47
  • İleti: 26
Ynt: 6.5 yaş için başlangıç nasıl olmalı?
« Yanıtla #1 : Aralık 30, 2008, 11:12:12 »
Tuluhan bey ve Okan bey

Bu ders kitaplarında bile bulunmayacak çok güzel açıklamalar için teşekür ederiz. Bu konuyu bu şekilde alıp "çocuklar üzerinde tren hobisi gelişimi" veya "çocuğunuz için bu hobide atmanız gereken adımlar" diye bir başlık altında ap ayrı bir başlık altında tutulacak bir konu olmuş. İkinizede bu bilgilendirici ve öğretici açıklamalar için çok teşekkürler. En azından beni çok aydınlatınız.

İyi günler dilerim.
EK.

Çevrimdışı Ali Nedim

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 55
  • İleti: 344
  • Üye No: 172
Ynt: 6.5 yaş için başlangıç nasıl olmalı?
« Yanıtla #2 : Ocak 04, 2009, 21:34:09 »
merhabalar ;

Ben külübe yeni katıldı. cumartesi günü emre ( kuzey ) ile ofiste tanıştık. vapurla dönerken sizin bu yazınızdan bahsetti. Emre kardeşimin dediklerine canı gönülden katılıyorum.

Bu hobinin kuşaklardan kuşaklara geçmesi ile ilgili kaynak olacak bir yazı yazmışsınız çok teşekkür ederim. Benimde oğlum 7 yaşında bu güne kadar bu hobimi sakladım bir haftadır onunla paylaşmaya başladım. Bazı konularda tereddütlerim vardı ama bu kaynak yazınız hepsini giderdi.

Tekrar teşekkür ederim ellerinize sağlık.
Üye No: 172 - TCDD olan ne varsa...