Model Trenciler Forumu > Osman Can Becan

Kurgumdan görüntüler

(1/6) > >>

CAN:
Değerli Modeltrenciler,

Çeşitli nedenlerden dolayı yapım aşamasında sizlerle paylaşamadığım kurgu çalışmamın 1. bölümü olan Raf kurgumu 2. bölüme başlamadan önce sizlere aktarmak istedim.

300x40 cm. ebadında olan raf kurgum yakında montajına başlayacağım 230x130 cm. ebadında olacak olan 2. kurgumla bağlantılı olacak şekilde komple sanal bir tren istasyonunu kapsamaktadır. Her ne kadar daha önce forumda yayınladığım Uşak istasyon binasını ve Uşak adını kullandım isede gerçek Uşak istasyonu ile bir alakası yoktur.

Kurgu, 1.4x2.8 cm. çam çıta karkas üzerine 8mm. kavak kontradan imal edilmiştir. Kavak kontranın üzerini 3mm. izoporla kapladım. Arazi malzemesi (ağaç, çalı çırpı v.b. montajında bayağı faydalı oldu, ancak asıl gaye ses izolasyonu idi.)

Bu kısımda, zaman içinde elimde birikmiş olan Lima, Hornby, Mehano ray, makas ve motorları kullandım. Ray yatakları Faller mantar ray yataklarıdır. Ancak 2. bölümde tamamen Hornby ray/makas/motor ve Proses ray yataklarını kullanacağım. Faller ray yatakları 5 mm. kalınlıkları nedeni ile arazi düzenlemesinde, istasyon ve peron yerleşimindeki kot ayarlamalarında epey zorluk çıkardı. Ayrıca 5 mm. yükseklik balastın fazla yayılmasına sebep olduğu için çok uğraştırıyor (Hah, birde çok pahalı).

İstasyon binası malum Prosesin imalatıdır. Depo binası ve eski su deposu Faller indir. Loko deposu tamamen kendi imalatımdır. Aydınlatmalar Belibeco dur (Çok beğenmediğimi söylemeliyim, 2. bölümde Brawa veya başka marka kullanmayı düşünüyorum). Katener ve sinyalizasyon Viessmann dır. Bina içlerinde ve peronlarda kendi yaptığım LED aydınlatmaları kullandım. Arazi malzemesi Faller, Noch ve Woodland Scenics dir. Tabiiki Prosesin bir yığın aksesuarı mevcut (E-Bay den fırsat kalırsa.., yalvar yakar aldım).  Figürlerde 1/87 ve 1/76 figürler beraber kullanılmıştır. Gözü rahatsız eden varsa söyleyin. Backdropu önce kendim yapmaya çalıştım, beceremeyince Express Models den aldım.

Yapım süresi başlangıçtan bu yana yaklaşık iki yıl sürdü. Bunun nedeni ise tam kurgunun yarısında oda değiştirmem, ve buna bağlı olarak kurguda ciddi değişiklik yapmam oldu. Eşimin üç odalı evimdeki bir odayı bana vermesi ise burada vurgulamayı hakeder bence...

İşte böyle...




















































Nihayet model trencilikten para kazanılamayacağını öğrenenlerde var....





Biraz teknik detay...








Kumanda olarak MRC Prodigy Advance2 kullanıyorum. Aydınlatma ve makas kumandaları kendi imalatımdır. Aşağıda 17 V AC trafodan direkt lamba çıkışları, ortada 22 V DC CDU makas motor beslemesi, ve 12 V DC ayarlı regüleli LED aydınlatma beslemesi.





Kurgu alt görünüm,





Gece manzaraları,

















Saygı ve sevgilerimle,


Can







Teoman Kardaşlar:





Sevgili Can Bey, öncelikle kurgunuzun güzelliğine ve titiz çalışmanıza tebrikler.

Raf kurgu sisteminiz gerçekten  çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

Lokomotif deposu Uşak İstasyondaki lokomotif deposunun benzeri olmuş. Çatısında biraz daha işlem yapmak gerekiyor.
Kiremit görüntüsü veya oluklu metal saç görüntüsü verebilirseniz daha iyi olabilir.
Deponun duvar kirletmeleri yerinde olmuş.

İstasyon binası) çok güzel, temiz ve titiz bir işçilikle çalışılmış ancak çok az hafif kirletmeler gerekebilir.

Sizinde belirttiğiniz gibi (‘’aydınlatmaları beğenmedim deyişiniz’’) peronların platformlarında yer alan direkli lambalar ölçü
olarak figürlere göre çok iri görülüyor.

İstasyon ve yolcu platformlarında ve diğer binalar çevresindeki figür dağılımları da çok güzel olmuş.

Raf kurgu çalışmanızı bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.

İyi çalışmalar dileklerimle saygılar, sevgiler.
Teoman Kardaşlar

Ferda:
Sevgili Can kurgunun üst yapısıda, alt yapısıda harika olmuş. Bence tüm bu çalışmaları iki yıllık bir sürece yaydığın için böyle kusursuz bir sonuç aldın. Her şeyin düşünülerek, planlanarak ve titizlikle yaplıdığı belli oluyor. Ama kurgunun yapım aşamalarının resimleri varsa onlarıda paylaşırsan memnun olurum. Teoman'ın saptamasına bende katılıyorum, peronlardaki aydınlatma lambalarının şapkaları büyük kalmışlar. Kataner sistemide çok şık olmuş. Ellerine ve emeğine sağlık.

Ferda

kuyumaz:
Can Bey raf kurgunuz cok guzel olmus, elinize saglik. Aydinlatmalarda uzerinde HO yazmasina ragmen 1/87 olmuyor, su anda bende ayni sikintiyi yasiyorum. Selamlar.

Naci:
Can bey.Elinize sağlık.Kurgunuz çok güzel olmuş.Güle güle kullanın.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git