Gönderen Konu: Sesli Dekoderler hakkında  (Okunma sayısı 11286 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Sesli Dekoderler hakkında
« : Temmuz 13, 2009, 12:30:03 »
Ses dekoderleri konusunda merak eden arkadaşlarımız için topluca bilgi. Mevcut bilinen sık kullanılan ESU ve MRC detayları ile diğer seçenekler var. Deneyimi olan diğer arkadaşların da katılımı ile bu konuyu daha da zenginleştirebiliriz.

Marka/modele girmeden, ses konusunda meraklı olan arkadaşlara önerim, böyle bir lokomotifi olan arkadaşlarımızla iletişime geçsinler yakından incelesinler.

1-Ses dekoderi hoparlörü de nedeniyle her lokomotife takılamıyor veya kolayca takılamıyor.
2-Her ses dekoderi lokomotifinize uygun sesi sağlamayabilir
3-Kurgu üzerinde sürekli ses veren lokomotif, sürekli monoton sesi ile bir süre sonra sıkıcı olabiliyor.
4-Lokomotif içi çözümler yanında kurgu genelinde ses sağlayacak, istendiğinde lokomotife senkron olabilecek SoundSystem, SurroundTraxx gibi çözümler de var.

ESU

Bir Alman firması olan ESU, dekoder(LokPilot), sesli dekoder(LokSound), dijital kumanda(ECOS) ve diğer dijital model tren kontrol ürünleri konusunda geliştirme ve üretim yapmaktadır.

Ses dekoder ailesi LokSound yıllardır geliştirilmektedir, son versiyon 3.5 üretim dekoderler 16Mb bellekli ve 4 kanal ses üretmektedirler. Dekoder 8 bacaklı yapıdadır ve ekstra fonksiyon kullanımı için ek bir kablo daha bulunmaktadır. Dekoder kendinden hoparlörlü olarak satılmaktadır, isterseniz farklı seçeneklerdeki hoparlörler ESU tarafından üretilmektedir. LokSound dekoder ses fonksiyonu eklenmiş bir dekoder olarak düşünülebilir.

Dükkanlarda, çok satılan lokomotif modellerinin sesleri ile yüklü LokSound dekoderler hazır paketler halinde satılmaktadır. Dekoder üzerinde yüklü olan sesi başka bir ESU LokSound ses proje dosyasındaki ses ile değiştirmeniz mümkündür. Bir deneyim, genelde Roco, Fleischmann vb gibi üreticilerin sesli olarak üretip satışa sundukları lokomotiflerdeki(ki bu üreticiler ESU kullanır) ses şiddet düzeyi daha yüksektir. Dükkandan alınan dekoder üzerinde yüklü sesler genelde daha düşük düzeyde olmaktadır, ancak bunlar sonradan ayarlanabilir.

ESU LokSound üzerine ses dosyası yükleyebilmek yani aldığınız dekoder üzerinde yüklü olan sesi değiştirmek mümkündür. Örneğin, dükkandan bir dizel lokomotif sesi yüklü ESU LokSound aldığınızda dizel lokomotife takabilirsiniz, daha sonra bu dekoderi buharlı bir lokomotifte kullanmak isterseniz dekoder üzerine uygun buharlı ses dosyasını yükleyerek kullanabilirsiniz. ESU hem Avrupa hem de ABD piyasasına uygun üretim yapmakta çok sayıda ve çeşitte lokomotife ilişkin sesleri hazırlamaktadır.

LokSound üzerine ses yüklemek için LokProgrammer donanımına(USB olarak bilgisayara ve iki kablo ile raya bağlanan bir donanım) ve LokProgrammer yazılımına(CD olarak donanımla veya ESU sitesinden) sahip olmalısınız. Ses dosyaları ESU tarafından kendi sitesinde yayınlanır, ücretsiz indirilebilir. İstediğiniz lokomotife ilişkin ses dosyasını indirdikten sonra LokProgrammer programı ile açarak raya koyduğunuz LokSound dekoder takılı lokomotifinize LokPorgrammer donanımı yardımıyla yüklersiniz. Bu işlem lokomotif ses dosyasının boyutuna göre(genelde buharlılar büyük, elektrikliler küçük) 4-22dakika arasında sürmektedir.

Ses dosyalarına, LokProgrammer ile ek yapmak, ses şiddetlerini arttırmak mümkündür. Çalınacak seslerin parametrelerini(çufçuf sıklığı, hızlanma yavaşlama sesleri vb) gibi pek çok sesi programlamak mümkündür. Eğer ciddi uğraşırsanız farklı lokomotif sesleri de üretebilirsiniz. LokProgrammer aynı zamanda bir kumanda görevi de görür, ray üzerinde lokomotifinizi test edebilirsiniz veya CV değerlerini programlayabilirsiniz.

İçinde ESU Loksound bulunan lokomotifleri Hornby Select, Hornby Elite, MRC Prodigy, Piko Digi-1, Roco Multimaus gibi DCC kumandalar ile sorunsuz kullanabilirsiniz.

www.esu.eu sitesinden diğer konularda gerekli bilgileri alabilirsiniz(İng/Alm). http://www.esu.eu/download/geraeuschdateien/generation-3/loksound-v35/dampf/ adresinden ise indirilebilen buharlı sesleri görebilir bilgisayarınızda deneyebilirsiniz.

MRC

Bir ABD firması olan MRC model tren kontrolü konusunda uzun yıllardır ürünler geliştirmektedir. Firmanın model trenler beraberinde RC ve Plastik modeller konusunda da ürünleri vardır. Model trenler için besleme üniteleri, kontrol üniteleri, kumanda, dekoder ve aksesuarlar konusunda geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Son dönemde Prodigy kontrol üniteleri ile önemli bir gelişme kaydetmiştir.

Sesli dekoderleri buharlı ve dizel olarak ikiye ayrılmaktadır. Sesli dekoderler ses üretme fonksiyonu eklenmiş DCC dekoderlerdir. Her iki grupta da HO ve N ölçek seçenekler olup, dekoder modeline göre 24/32 değişik motor/çufçuf/çan/düdük sesi bulunmaktadır. Farklı seçenekteki seslerin seçimleri fonksiyon tuşları ile birlikte yapılabilmekte veya CV değerleri ile ayarlanabilmektedir.

MRC, ABD piyasasına ürün hazırladığından ses dosyaları ABD lokomotiflerine uygun olarak hazırlanmıştır. Ancak dekoderler üzerinde yüklü olan ses seçenekleri ve ayarlanabilen parametreler ile lokomotifinize uygun bir ses bulmanız mümkün olabilmektedir.

MRC Ses dekoderlerine fabrikada üretimde yüklenen dışında ses yüklemek mümkün değildir.

MRC tarafından üretilen farklı bir aile de Sounder olarak adlandırılmaktadır. Bunlar motor kontrol fonksiyonları olmayan Ses dekoderleridir. Üzerinde zaten bir DCC dekoder bulunan lokomotiflerinize ses özelliği katmak isterseniz bu ürünleri kullanabilirsiniz. Bunlar doğrudan raydan aldıkları elektrikle lokomotif içinde ses üreten, lokomotifteki dekoder ile aynı adrese programlanan dekoderlerdir. Böylece zaten dijital olan lokomotifinize ses özelliği katmak için mevcut dekoderinizi boşa çıkarmamış olursunuz.

İçinde MRC dekoder bulunan lokomotifleri Hornby Select, Hornby Elite, MRC Prodigy, Piko Digi-1, Roco Multimaus gibi DCC kumandalar ile sorunsuz kullanabilirsiniz.

MRC ürünlerini http://www.modelrectifier.com/train-controls/dcc-decoders.asp adresinden inceleyebilirsiniz.

Digitrax

Yine ABD piyasasına üretim yapan, Avrupa'da çoklukla İngiltere'de kullanılan ürünler çıkarmaktadır. Model tren kontrolünde ESU ve MRC gibi uçtan uca çözümleri mevcuttur.

Doğrudan deneyimim olmadığı için kısaca belirtmek istiyorum. Ses dekoderlerine kendi sağladıkları bir programla ses yüklenebiliyor. PR3 kodlu bir cihaz ile ses yüklemek mümkün hale gelebiliyor ve ses dosyalarını düzenleyebiliyorsunuz.

SoundFX ürün ailesi ile ilgili bilgileri http://www.digitrax.com/menu_sounddecoders.php , sesler ile ilgili diğer bilgileri ise http://www.digitrax.com/sounddepot.php adresinde bulabilirsiniz.

ZiMO

Avusturyalı bir üretici. Hem kumanda hem dekoder olarak üretim yapıyor. Forumlarda genelde iyi olarak bahsediliyor. Hem Avrupa hem de sınırlı sayıda ABD modeli için ses dosyaları üretiyor, farklı dosyalar dekoderlere yüklenebiliyor.

Sesler için http://www.zimo.at/web2007/index2E.htm bir örnek video için http://www.videoworks.de/GartenbahnProfi/Brummer/ adresine bakabilirsiniz.

SoundTraxx

Yine ABD piyasasından bir üretici ürünlerine http://www.soundtraxx.com/dsd/tsunami/index.php?p=tsunamifeatures.php adresinden bakabilirsiniz. Bachmann Spectrum serisi lokomotiflerinde kullanıyor.

QSI

Yine ABD piyasasından değiştirilebilir ses özelliği olan dekoderler üreten bir üretici http://www.qsisolutions.com/products/index.html adresinden ürünlerine bakabilirsiniz.

- Ses dekoderi , sesli dekoder , lokomotif için ses

« Son Düzenleme: Ağustos 19, 2009, 23:55:21 Gönderen: Okan »

Çevrimdışı c.doğan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 59
  • İleti: 356
Ynt: Sesli Dekoderler hakkında
« Yanıtla #1 : Temmuz 13, 2009, 14:07:30 »
Okan selam.Açıklamaların harika.Çok teşekkürler.Kurgu genelindeki ses olayından bahsetmişsin.Bu benim çok ilgimi çeken ve cazip bir olay.Bu tür ürünleri nereden bulabiliriz....

Esenkal

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Sesli Dekoderler hakkında
« Yanıtla #2 : Temmuz 13, 2009, 16:16:07 »
Doğan selam,

Bunlardan ne yazık ki, MRC ve ESU o da talepsizlik nedeniyle mümkün olabilirse Proses'de olabiliyor. Diğerlerini yurtdışından getirtmek dışında bir seçenek bilmiyorum. Tabii posta parası artı gümrük vergisi gibi konularla beraber düşünebilmek gerekiyor.

Kurgu genelindeki sesler derken, lokomotife takılan sesli dekoder dışındaki sistemlerden bahsettiğini düşünüyorum.

Noch'un ürünleri var http://www.noch.de/en/produktkatalog/listview.php?search=true&suchbegriff=sound&spurweite=
Bunlar Woodland'de de varmı ? Proses getirebilirmi bilmiyorum.

SoundTraxx'in ucuz  ;) bir altyapısı var http://www.soundtraxx.com/surround/surroundtraxx%20data%20sheet.pdf

MRC'nin Sound System ürünleri var http://www.modelrectifier.com/train-controls/sound-systems.asp fiyatları uygun görünüyor
http://www.modelrectifier.com/search/product-view.asp?ID=1293

Benim görebildiklerim bunlar, belki başkaları da vardır, deneyimi olan arkadaşlar bu konuya yazarlarsa derlemiş oluruz.

Çevrimdışı c.doğan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 59
  • İleti: 356
Ynt: Sesli Dekoderler hakkında
« Yanıtla #3 : Temmuz 13, 2009, 17:28:13 »
Okan selam.Evet lokolara takılanların dışındakilerden bahsettim. Seninde dediğin gibi her lokoya bu dekoderlerden takılamıyor yada ciddi bir operasyon yapmak gerekiyor.Birde ben şu an için analog olarak devam edeceğimden bu sistemleri merak ediyordum açıkçası.Açıklamaların için çok teşekkürler...

Esenkal

Çevrimdışı sedat nişancı

  • Forum Üyesi
  • Yer: İZMİR
  • Yaş: 62
  • İleti: 342
Ynt: Sesli Dekoderler hakkında
« Yanıtla #4 : Kasım 24, 2019, 13:20:57 »
  Sesli lokomdan ses gelmemeye başladı birden sebebi ne olabilir acaba? Hornby select kullanıyorum. Loko BR58 MRC decoder var içinde

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Sesli Dekoderler hakkında
« Yanıtla #5 : Kasım 24, 2019, 22:19:52 »
Sedat kardeşim MRC ses dekoderlerinin biraz canı burnunda maalesef , tamamen bozulmuş da olabilir , resetlenmek istiyor da olabilir.

Hatta bazen bir kaç ay içinde tekrar canlandığı bile olabiliyor.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı Özcan

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 61
  • İleti: 245
Ynt: Sesli Dekoderler hakkında
« Yanıtla #6 : Kasım 25, 2019, 08:47:37 »
Ben birkaç projemde Loksound kullandığım için bilgilerine daha hakimim:

ESU yakın zamanda Loksound 5 dekoderini piyasaya sürdü. Dikkat! Bu ve önceki nesil Loksound 4, sadece 8 Ohm hoparlör kullanıyor. Çeşitli hoparlör seçenekleri içerisinde en küçüğü olan ve kesme şeker olarak da adlandırılan hoparlörler küçük lokolar için ideal. (ESU 50321, 11mmx15mm).

Loksound 3.5 ise 100 Ohm hoparlör kullanıyordu ve Loksound 4 veya 5'in hoparlörleri ile uyumlu değil.

Loksound 4 ve 5, (a) kablolu ve konnektörsüz, (b) kablolu ve 8pin NEM652 konnektörlü, (c) 21MTC (dekoder üstü konnektörlü), (d) kablolu ve 6pin NEM651 konnektörlü, (e) Plux22 dekoder üstü konnektörlü olarak alınabiliyor. Seçerken lokomotife göre almak gerekebilir. Hepsi birbirine döndürülebilir, ama uğraştıracaktır. Lokomotifte arayüz yoksa ve yer müsaitse bu konnektörlerin dişisi yerleştirilip bağlanabilir. Değilse, dekoder kablolarını direk ilgili devrelere kalıcı bağlamak da mümkün.

Dekoder, raydaki DCC veya Marklin Motorola mesajlarını anlayarak otomatik geçiş yapabiliyor. DC ya da AC analog raya çıktığında da, programlanırken hangi sesleri çıkarması istenmişse, onları çalarak sorunsuzca ilerleyebiliyor. Genellikle ayrı çalışan ön/arka far ışıkları (ampul veya LED seçenekli) ve 2 fonksiyon (duman, kuplör, ocak ışığı vb) direk bağlanabilirken, dekoder üzerine kablo lehimlenerek 3. ve 4. fonksiyonlar da devreye alınabiliyor. (21MTC konnektörüne bu fonksiyonlar zaten eklenmiş durumda, ek kabloya gerek yok)

Buharlı lokolarda silindir hareketi ile çuf sesini senkronize etmek için ya programlamada bir sabit sayı değiştirilerek zaman ayarlanıyor. Ya da bir tekere minik bir mıknatıs devresi eklenebiliyor. İki kabloyla dekodere bağlı devrenin önünden teker geçtiğinde, tekerle dönen mıknatıs devreyi tetikliyor ve çuf sesi çıkıyor.

Daha önceki bilgilerde de geçtiği gibi Loksound Programmer ile sesleri değiştirmek mümkün. Loksound 4, wav formatında mono ve 15625 hz örnekleme ile 8 bit kaydedilmiş sesleri kabul ediyor. Sesleri, çok sıradan olmayan böyle bir frekansa dönüştürmek için Windows'ta ek programlar gerekebilir. Bunlar internette ücretsiz olarak da bulunabiliyor.

Özcan



Çevrimdışı sedat nişancı

  • Forum Üyesi
  • Yer: İZMİR
  • Yaş: 62
  • İleti: 342
Ynt: Sesli Dekoderler hakkında
« Yanıtla #7 : Kasım 26, 2019, 10:56:25 »
Sedat kardeşim MRC ses dekoderlerinin biraz canı burnunda maalesef , tamamen bozulmuş da olabilir , resetlenmek istiyor da olabilir.

Hatta bazen bir kaç ay içinde tekrar canlandığı bile olabiliyor.

  Analok kumandada çuf çuf sesini veriyor(senkronize) , SELECT tede durduk yerde bazı ses fonksiyonlarını kafasına göre çıkarıyor ama yürürken hiç ses yok, Adres yeniledim değişen bir şey olmadı