Genel Konular > Multimedya Örnekleri

Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları

<< < (2/12) > >>

Okan:
Teşekkürler Gökhan, Teşekkürler Mehmet abi.

Üçüncü kitabımız bir sahafta bulduğum fotoğraf sergisi kitabı ve adı Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100 Yılı Fotoğraf Sergisi / FOTOAUSSTELLUNG 100 Jahre Hedschas- und Bgdadbahn.



Kitap Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği - Ankara tarafından yayınlanmış, Dönmez Ofset tarafından basılmış. Renkli ve siyah beyaz fotograflardan oluşan 134 sayfalık kitap Türkçe ve Almanca olarak hazırlanmış. Önsöz Almanya Ankara Büyükelçisi tarafından hazırlanmış ve kitabın, 2003 yılında Alman Demiryolları Müzesinin (DB Museum) tarafından Nürnberg'de gerçekleştirilen bir sergiden gelen fotoğraflar ve TCDD ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün işbirliği ile çoğaltılan fotograflarla 2009 yılında Ankarada yapılan sergiyi kapsadığını aktarıyor. Kitaptaki fotoğrafların Dr. Jürgen Franzke'nin 2000 yılı boyunca ülkemizde çektiği fotoğraflar olduğu da belirtilmiş.



Kitap Hicaz ve Bağdat Demiryollarının tarihini anlatan sergide yer alan fotoğraflarla bu demiryollarının yazılı hikayesini de vermekte. Üstteki resmi artık tanıyoruzdur, Adana Hacıkırı yöresindeki Alman Köprüsü adlı halen de kullanılan ve son James Bond filminde de üzerinde bir aksiyon sahnesi çekilen köprü. Fotoğraf Mustafa Tor tarafından çekilmiş.

Kitabın 1. bölümünde Peter Heigl tarafından derlenmiş ve 2003 yılında DB Nürnberg Museum tarafından, Hicaz ve Bağdat demiryollarının 100 yılı geride bırakması nedeniyle düzenlenen sergideki tarihi fotoğraflar yer almaktadır. 2. Bölümde ise DB Museum müdürü Dr. Jürgen Franzke'nin 2000 yılı Ekim ayındaki gezisinde çektiği fotoğraflar ve 3 ile 4. bölümlerde TCDD ve TC Başbakakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel müdürlüğü arşivlerinden alınarak 2009 yılındaki sergiye katılan fotoğraflar yer almakta.



Bu sayfada Dr. Franzke'nin, 2000 yılında Karabük'ten başlayıp Ürdün Katrana'ya kadar yaptığı gezinin güzergahı gösterilmiş. Sağdaki fotoğrafta Çankırı'ya yaklaşırken köprü geçişi ile bir itfaiye aracından sı çeken 56009'un Yeşilhisar'daki görüntüsü yer alıyor.

Kitap arka kapağındaki Bağdat ve Hicaz demiryollarının güzergahlarını gösteren haritalarla sonlanıyor.



Ferda:
Sevgili Okan,

Harika bir bölüm açmışsın. Emeğine sağlık. Paylaştığın kitaplarda çok güzel.

Sevgiler

Ferda

Okan:
Teşekkürler Ferda,

Dördüncü kitabımız 2013 yılında bir kitap fuarında bulduğum Osmanlı'da Ulaşım Kara-Deniz-Demiryolu adlı kitap.



Kitap, Çamlıca Basım Yayın tarafından 101 numara ile çıkarılmış ve 1. baskısı 2012 yılında yapılmış. ISBN kodu 978-605-5331-08-5. Editörleri Prof.Dr. Vahdettin Engin, Ahmet Uçar ve Osman Doğan olan kitap 415 sayfa ve 10 farklı tarihçi, araştırmacı ve öğretim görevlilerinin makalelerinin derlenmesinden oluşuyor.



Kitap görsel açıdan çok sınırlı olmakla beraber içeriğinde sağlanan bilgi çeşitliliği ve özenli bir şekilde verilen başvuru/referans kaynaklarıyla değerli bir kaynak oluşturuyor. Fotoğraf İstanbul, Dolmabahçe Saat Kulesinin önünden geçen atlı tramvayı gösteriyor. Kabataş'tan Beşiktaşa' gidiş Birinci mevkii de 60 Para imiş. Ne yazık ki 1912 yılında çıkan Balkan Savaşı nedeniyle şirketin elindeki tüm atlara hükümet tarafından el konmuş ve bu İstanbul'da atlı tramvayın sonu olmuş. Tramvayın sonra tekrar devreye girmesi Silahtarağa elektrik fabrikasının üretime başlaması ile birlikte 1914 yılını bulmuş. Ne yazık ki Tramvayın kaderi 1960larda yine kaldırılmak olmuş, taa ki 1990lara kadar. Bu da başka kitapların konusu. Yeri gelmişken, Tramvay pek çok İstanbul kitabında yer alıyor, yani bu konuda sıra gelecek...

Silahtarağa elektrik santralı aynı zamanda Çiftealan demiryolunun son noktası ve halen Bilgi Üniversitesi Yerleşkesi içinde yer alan santral İstanbul müze alanının içinde halen korunan ve gezilebilen bir müze. Bu konu başlığında http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2732.msg27268#msg27268, sevgili Begüm'ün fotoğraflarıyla görebilirsiniz. Çiftealan Demiryolu ise başka bir kitabımızın konusu.: http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2733.msg27270#msg27270

Kitap temel olarak 3 bölümde derlenmiş. İlk bölüm Kara ulaşımını, ikinci bölüm Deniz ulaşımını, son bölüm ise Demiryolu ulaşımını anlatan makalelerden oluşuyor. Bu bölüm içinde Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Yrd. Doç Dr. Ali Satan tarafından hazırlanan bir makalede Osmanlı Devri Demiyolu Kronolojisi 1825den başlayarak 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesine kadar detaylı olarak verilmiş.

NaciAklan:
Okan'cım,

Benim de çok güzel bir sırt çantam var. Bir ara sana uğramamın bir sakıncası yoktur umarım.

kemalomay:

--- Alıntı yapılan: NaciAklan - Mart 09, 2015, 23:35:29 ---Okan'cım,

Benim de çok güzel bir sırt çantam var. Bir ara sana uğramamın bir sakıncası yoktur umarım.

--- Alıntı sonu ---

Eyvah eyvah , herkes bozuldu artık , olacak şey değil vallahi , gerçi kitap yürütmek ayıp değil derler ama bence çok kötü çok. >:(

Konu harika olmuş , başka kitapları olanlar da koysun.

Önemli not :Okancım ,sen yine de ben gelirken Mehmet'in hediye ettiği kitabı iyi sakla..... ;D

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git