Genel Konular > Digital Sistemler İle İlgili Konular

Kurgunun Bilgisayar ile kumanda ve kontrolü için bir deneme...

<< < (2/2)

Okan:
Merhaba Osman,

Bilgim dahilinde yanıt vermeye çalışayım.


--- Alıntı yapılan: Osman Yalçınkaya - Temmuz 22, 2009, 22:12:50 ---+ ilk şematik çiziminizde sağdaki devre için (Littfinski-GB-8-N sanırım) çizimlerde 4 algılama bölgesi için ayrı ayrı kablo bağlantıları yaptınız, her algılama bölgesi için bir kablo ayırdınız dolayısıyla devre üzerinde her algılama bölgesine bir çıkış kullanıyoruz. Devre üzerinde bu çıkışlardan (yazının ilerleyen kısımlarıdna yanlış anlamadıysam) 8 adet var. Bir kurgu için bu az gibi duruyor, arttırma şansımız var mı ? (16 yollu var demissiniz, tamam o az değil ama insan bu doymak bilmiyor :) )

--- Alıntı sonu ---

Evet 8 yollu az görünüyor ve resimdeki basit ray planı için bile 4 tane kullanıldığı düşünülünce daha çoka ihtiyaç var. Bu 8 yollu RM-GB-8-N ler arka arkaya bağlanabiliyor. 6telli bir kablo bu iş için yeterli ayrıca Hollanda'da bir hobi meraklısı kendisi elektronik bir devre tasarlayarak çok daha ucuza 16 yollu decoder üretmiş. Devre plaketini ondan parçaları Karaköy'de elektronikçilerden alarak 16 yollu dekoder elde edebiliyorsun. Bunları da arka arkaya bağlayarak daha çok bölgeyi kontrol etmek mümkün.


--- Alıntı yapılan: Osman Yalçınkaya - Temmuz 22, 2009, 22:12:50 ---+ 5. bölümde Elite in rota eksiğini TC gideriyor demişsiniz, TC ?

--- Alıntı sonu ---

Elite DCC kumanda olarak Rota tanımlayamıyor. MRC rota tanımlaması yapabiliyor. TC, Freiwald şirketinin programının adı. TC : Train Controller Yazılım üzerinden makasları işaretleyerek rota tanımlayabiliyorsun.


--- Alıntı yapılan: Osman Yalçınkaya - Temmuz 22, 2009, 22:12:50 ---+ 6. bölümde lokomotifle ilgili bilgileri verirken "doluluk algılayıcı(occupancy decoder)" den bahsetmişsiniz.Bu da kendi ürünleri sanırım. Peki bu decoder olmadan süre/yol vb bilgilerini nasıl aldınız?(yoksa var mı?)  Decoder  olmadan da kendi ölçümleriniz işe yarıyor mu ?

--- Alıntı sonu ---

Hız profili için bahsettiğim dekoder RM-GB-8-N yani occupancy detector with integrated decoder. Lokomotifin içindeki dekoder değil. Bilgisayardaki program occupancy decoderden aldığı bilgiyle, lokomotifin hangi hızda yolu ne kadar sürede aldığını kaydediyor, bu işlem için pek çok hız adımında loko ileri geri gidiyor ve bölgeye giriş ve çıkışa göre süreler hesaplanıyor.


--- Alıntı yapılan: Osman Yalçınkaya - Temmuz 22, 2009, 22:12:50 ---+ Feedback Decoder, Transponding vb bahsetmişsiniz, bunları kullandınız mı? Kullanacak mısınız ? İşlevleri ? Özellikle tren tanıma dekoderi nedir, zaten lokomotiflerimizin kendilerini tanıtan dekoderleri yok mu ?

--- Alıntı sonu ---

Feedback decoder, bir bölgeden tren geçtiğinde sinyal gönderiyor, yani trenin nerde olduğuna dair kesin bir bilgi değil, sadece şuradan bir tren(daha doğrusu elektrik kullanan bir taşıt) geçti diyor. Occupancy detector, bu bölgede bir tren var diyor(hareketli olarak bir bölgeyi doldurabilir, hareketsiz olarak durabilir). Occupancy detector daha güvenli bilgi veriyor yani.

Ancak her ikisi de rayın o bölgesinden geçen hangi numaralı(dekoder) lokomotif bilgisini vermiyor. Bunu algılamak için başka sensorler veya başka tip loko dekoderleri/occupancy detectorleri kullanmak gerekiyor. Henüz planımda yok, çok büyük kurgular için gerekli olduğu da başka bir nokta.


--- Alıntı yapılan: Osman Yalçınkaya - Temmuz 22, 2009, 22:12:50 ---Bu arada kurgunuz/sisteminiz ile ilgili yeni eklediğiniz, keşfettiğiniz, şeyler var mıdır ?

--- Alıntı sonu ---

Henüz yeni bir şey yok, bilgisayar üzerinden kontrol senaryoları kurmak iyi vakit gerektiriyor,

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git