Markalar, üreticiler > Genel Bilgiler, Kataloglar, Montaj Kılavuzları, Kaynak Dosyalar, Diğer markalar v.b.

SMD LED ler

(1/5) > >>

Tarık:
arkadaslar,
ilk basta bu konunun tam olarak hangi kategorinin altina acacagimi bilmedigim icin en uygun olarak burasini gördüm. eger yanlis kategoride isem, lütfen tasinsin..
profil fotomda ve forumdada yükledigim gibi elimde olan E52500 lerin son durumlarini biraz aciklamak istiyorum:
bir tanesi hemen hemen tamamen bitti (son rötüslar), 2.de alt yesil kusak hala bekliyor. tabiiki ikisindede TCDD yazisi ve plaketler eksik, onlar icinde cözüm araniyor..
esas sorum su:
SMD almak istiyorum: 6 sari-beyaz (tam rengini bilmiyorum), 4 kirmizi. hepside birbine baglanacak: yani önde gidiste 3 beyaz, 2 kirmizi (ve tersi) yanacak...
sorum: bu konuda bilgisi olan varmi? daha önce komple analog olan bir lokoyu dijitale cevirirken SMD LED kullanan oldumu? direncleri bir türlü hesaplamayi becerdimde, paralelmi/serimi baglayim?
umarim bir türlü derdimi anlatabildim.
selamlar
tarik

uzay:
soruna cevap olabilecek konular digitale geçiş başlığının altında mevcut. nedim abi ve koray cenan abinin yaptıgı çalışmalardan faydalana bilrisin.
http://modeltrenciler.com/forum/index.php?board=37.0

enver

Tarık:
arkadaslar,
belki bir ressim koyunca daha iyi anlasilir diye düsündüm:


kirmizi SMDler: 20mA, 2 V
beyaz SMDler: 20mA, 3,15 V
direncin hesabini söyle yaptim:

16V - [ ( 3 x 3,15 V) + ( 2 x 2 V)]
                       0,02 A

=127,5 Ohm.
bende bir yüksegi olan (ve bulabildigim) 150 Ohm direnc aldim.

decodere yukaridaki gibi bagladim..tik yok..SMDler yandigi zaman kisa bir süre icin cok parlak yanar, sonrada komple yanarlarmis.
ama öyle bir seyde olmadi.
bende aninda raylardan elektrigi kestim, ne olur olmaz diye...

bana bu sorun icin yardimci olabilirmisiniz?
selamlar
tarik

Harun:
Tarık selam,

LED ler aynı diod gibidir yani + ve - si vardır. Zaten açılımı da Light Emitting Diode.

Onları kontrol ettin mi? birbiri ardına seri olarakolarak bağlaman lazım. 

aşağıda bir şema ekledim.

(+) anot >I (-) katod.

Harun

Aynur&Sermet:
Merhabalar,

Aşağıdaki yazıyı TürkTrenMaketleri grubuna göndermiştim. sanırım burada da yararlı olabilir, bu düşünceyle burada da gönderiyorum. Devre şeması olarak zaten çizilmiş. Benim takıldığım genellikle akım değerleri ve dolayısıyla SERİ dirençte harcanan güç.

Ayrıca, bu tür devrelerle uğraşırken en doğrusu öncelikle LED grubunu ve SERİ direnci bir gerilim kaynağı ile test etmektir. Bu iş için elinde trafo yada adaptörü olmayanlara iki adet 9 voltluk pili SERİ bağlayarak 18 Voltluk bir kaynak yaparak denemelerini öneririm. Böylece tümüyle çalışan bir sistemi sonra DECODER ile denemek daha kolay olur. Önce kurduğunuz devrenin çalıştığına emin olmanız gerekir sonra ilgili devreye bağlarsınız.

Bir süredir SMD LEDlerle ilgili email'leri izliyorum. LED deyince genis bir aralikta (akim ve güc anlaminda) calisan urunlerden bahsediyoruz. Power LEDler (guc LEdleri ) bizim konumuzun disindadir. Onlarin amaci yuksek guc harcayarak cok isik vermeleridir (bazi otomobllerde de sinyaller icin kullanilmaya baslamis). Bizim icin ise stardart yada dusuk akimli olanlari uygundur yani 1-2 mA en fazla 5-10 mAdir. Allah askina 50 ma yada daha fazla akimla ne isisiz var (bu durumda yani o kadar guc harciyacaksaniz SERI direnci soba gibi isitacaksaniz). Burada amac cok az guc harcayarak, SERI direnc uzerinde mumkun olan en az gucu harcayip fazla isinmayan bir isiklandirma sistemi yapmaktir .
Bence 20 ma bile fazla. SERI direncte harcanan guc(arkadasimizin ornegi icin)= 150 ohm x .02 Amp. x 0.02 Amp = 60 mW'tir. Bu arkadasimizin isi icin uygun bir degerdir (YANI direnc isinmaz). Ben normal LEDlere 5 mA akim suruyorum ve gayet guzel isildiyorlar (yeterince parlaklar). Burada onemli olan SERI direnc uzerinde harcanan guctur. EGER tek LED kullanacaksaniz tabiiki bu durumda LEDlerin renkleri onemli ve dolayisiyla gerilimleri:
1- Kirmizi LEDler normal olanlar 1.6 Volt civarinda SMD kirmizi LEDler 1.8Volt civarinda
2 - Sari ve turuncu LEDler normal olanlar 1.8-2.0 Volt arasinda SMD kirmizi LEDler 1.9-2.4Volt arasinda
3 - Beyaz LEDler normal olanlar 3.5 Volt civarinda SMD kirmizi LEDler 2.9-4.0Volt arasinda
calisirlar.
Bu durumda direnc uzerinde dusen gerilim  = 16V - 1.6V(kirmizi olsun) = 14.4V buradan 20 Ma akim icin    Direnc = 14.4V  / 0.02 Amp  = 720 ohm bulunur. Direnc uzerinde harcanan
GUC = 720 ohm x 0.02 Amp.x 0.02 Amp =0.288 W bulunur. Bu degerde sicaktir(elle cok kolay hissedilir. Ama ayni isi 5 mA ile yaparsak 0.072 Watt harcanirki bu soguk bir degerdir.

Arkadaslar bu nedenle fazla akimla LED kullanmanin bir mantigi yoktur. Daha akim daha az guc ve daha az RAYlarda kirlilik yaratir.

Umarim aciklayici olmusumdur.

Selamlar

Sermet Eray

 

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git