Model Trenciler Kulübü

Model Trenciler Forumu => Yeni başlayanlar için Sorular ve Cevaplar => Konuyu başlatan: holyman - Kasım 03, 2016, 15:17:22

Başlık: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: holyman - Kasım 03, 2016, 15:17:22
İyi günler arkadaşlar forumu incelerken harun beyin ankara garı çalışmasında kullanmış olduğu köpük hakkında bilgisi olan varmı acaba ben de bu kalınlıkta ve büyüklükte bir malzeme kullanmak istiyorum ekte resmini görebilirsiniz
Başlık: Ynt: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: Tekin Aşkun - Kasım 05, 2016, 11:19:07
    Duvarlara ısı yalıtımı için yapıştırılan STRAFORları kullanabilirsin. Bunların boyutları 50 x 100 cm dir. İstediğin sayıda yan yana sıralıyarak alan genişletebilirsin. Kalınlıkları 1 cm den başlar 5 - 10 cm  hatta daha kalın olabiliyor. İstediğin kadar üst üste koyup istediğin kalınlığı da elde edebilirsin. Beyaz tutkalla yapışıyor. Su geçirmez,yassılaşmaz,şekli bozulmaz.Sertlik dereceleri farklı farklıdır. Standart bir strafor işini görür. Maket bıçağı ile şekilli kesebilir, üst üste yapıştırarak dağ tepe şekli verebilirsin.Ancak pembe,beyaz,yeşil  gibi renklerde oldukları için gerçek arazi görünümü vermez. Bu yüzden kemik kırıklarında kullanılan alçılı bezi üzerine arazi şekli verecek şekilde örtüp boyamak veya çim tozu ile kaplamak gerekiyor. Alçılı bezleri genellikle hastane çevrelerinde bulunan ortopedi malzemesi satan dükkanlarda, strafor plakalarını da kum,çakıl çimento gibi inşaat malzemesi satan yerlerde veya Tekzen ,  Koçtaş gibi yerlerde bulabilirsin.Bez de strafor da beyaz tutkal da maket bıçağı da öyle pahalı şeyler değil.
    Alçılı bezi uygun boyutlarda makasla kesip bir leğen veya benzer bir kaba koyduğun suya batırıp çamaşır serer gibi serebilirsin.Bu işlemler sırasında kabına çöken alçı kalıntılarını da Porçöz veya başka bir kireç çözücü ile pırıl pırıl yapabilirsin.
Başlık: Ynt: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: ihsan - Kasım 05, 2016, 11:48:48
Tabii tercih meselesi
Ben alçılı sargıyı kuru seriyorum daha sonra herhangi bir sprey şişesiyle su püskürtüp elle şekillendiriyorum
Kuruduktan sonra saten alçıyla ilaveler şekillendirmeler yapıyorum
Bu yöntem bana daha temiz geliyor
Başlık: Ynt: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: Tekin Aşkun - Kasım 05, 2016, 19:10:41
          İhsan beyin çözümü daha güzel. Kırıklar alçı bezi ıslatılıp kat kat sarıldığından öyle alışkanlık olmuş.Başka çözüm düşünmeme gerek kalmamış.
Başlık: Ynt: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: kemalomay - Kasım 05, 2016, 22:37:44
Yavuz kardeşim , gördüğün Ankara kurgusu kapalı bir alanda fazla eylem görmeden çalışacağı için bilinçli olarak strafor üzerine yapıldı , normalde kurgu üzerinde strafor ( köpük ) kullanılmaz.

Boyutlarına ve alt yapısının sağlamlığına göre 8 veya 12 mm yumuşak ve hafif kavak kontra üzerine kurgu yapılır. Köpük üzerine döşeyeceğin raylar ileride sorun çıkarır , biri yanlışlıkla dirseğini dayasa kurgunda kuyular açılır.Her türlü kazaya karşı dayanıksız bir kurgun olsun istemiyorsan köpük kullanma.
Başlık: Ynt: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: CAN - Kasım 06, 2016, 02:29:32
Merhaba,

Kemal beyin dediği gibi ray döşeyeceğiniz yerlerde kesinlikle strafor cinsi malzeme kullanmayın, en ufak bir basınçla deforme olur ve bitmiş kurgunuzda başınıza tamir edilemeyecek dertler açar. Kavak kontra en iyi çözümdür. Ama dağ, tepe yapımında alçı bezi altında kullanabilirsiniz.

Ankara garı kurgusu, tamamen özel bir durumdu. Yapımdan sonra el değmeyecek, dokunulmayacak şekilde tasarlanmışdı. Anlayacağınız akvaryum gibi cam arkasından izlenen bir kurguydu.

Selamlar,

Can


Başlık: Ynt: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: ihsan - Kasım 06, 2016, 11:09:32
Bu kurgunun Ulaştırma Bakanlığı binsında segilendiğini duydum
Tabii bir duyum doğruluğunu bilemiyorum..............
Başlık: Ynt: ZEMİN SEÇİMİ KULLANILACAK MALZEME
Gönderen: kemalomay - Kasım 07, 2016, 13:14:18
İhsan abicim bizim Serkan da aynısını söylemişti ama tren yürüttüklerini zannetmiyorum.