Gönderen Konu: "Nereden nasıl başlamalıyım?" ın alt başlıkları..  (Okunma sayısı 3312 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kılınçpaşa

  • Ziyaretçi
Tekrar Merhaba,

Forum görsel açıdan oldukça doyurucu ancak bilgi açısından yeni başlıyanlar için çok tatmin edici güncel bilgiler bulamadım yada acemiliğimden...

Modelcilikte sanırım en önemli şey karar verme safhası, sonra zaman, sabır, araştırma ve bütçe. İlk başlıyanlar için genelde bu iş için hazırlanmış setler öneriliyor. Birde forumda çok güncel olduğunu düşündüğüm marklin- no marklin :) Tabi birde digital sistem...

Bir set alarak bu işe başlıyabilirim. Ancak aldığım set ilerki zamanlar bu işe devam edersem bir köşeye atılırmı ? Yada atılmaması için nasıl bir başlangıç seti olması gerek ?
Marka benim için önemli. Seçim konusunda en zorluk yaşadığım konu oldu. Bu işte de çok marka var ve seçim yapamıyorum. Bu konuda sanırım bütçede önemlidir ama arada ki farkı oluşturan unsurlar nelerdir?
Digital bir sistem olacak ve marklin olmayacak. İlk seçim benim için önemli çünkü arkasının gelmesi buna bağlı.
Başlangıcı yapabilirsem sorular devam edecektir.

Vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: "Nereden nasıl başlamalıyım?" ın alt başlıkları..
« Yanıtla #1 : Haziran 15, 2007, 10:58:11 »
sevgili hobıdas dostum ali kılınc bey,
baslangıc setlerı bu ıste pratık deneyım kazandırma acısından cok onemlı.. ancak sız modelcılık anlamında alt yapıya sahıp bırısınız anlattıklarınız dan bu cıkıyor.. marka ve model konusunda ben bır yorum yapmak ıstemem cunku ben marka karısımına sahıp (melez) model trenlerı olan bırıyım..
bu secım tamamen sızın alım gucunuze ve ekonomık sevıyenıze bakar.. yanı karar sızlerın..
tabıkı kalıtelı markalar sozkonusu.. ekonomık acıdan gorunum olarak bıraz daha basıt durumda olan markalarda.. ancak son donemlerde gorunen sudur kı artık bugun begenmedıgımız mehano nun bıle cok detaylara gırılmıs modellerı var.. ama yınede ıyı bır marka ve model den hesaplı..
bazı modeller var ki ayrıntılara onem verılmıs ve bu bana gore seyırlık.. yanı vıtrın ıcın..
bazı modeller ıse detaylı dıoromalar ıcın.. motor gucu dıslı yapıları torkları raylara basma agırlıkları vs. vs. bır haylı onem tasımakta.. bu konu ıle ılgılı bırcok dostumuzdan fıkır alısverıslerı ıle tam bır karara varmanız mumkun olacaktır. ben bırtek hararet ıle tavsıye edecegım konu dıjıtal sıstem konusu olacaktır. her yonden cok mantıklı..
sevgı ve saygılarımla.
nedım kus..
   

kılınçpaşa

  • Ziyaretçi
Ynt: "Nereden nasıl başlamalıyım?" ın alt başlıkları..
« Yanıtla #2 : Haziran 15, 2007, 11:18:25 »
Nedim bey önerileriniz için teşekkür ederim,
Bende işin vitrinlik kısmından ziyade dediğiniz gibi motor tork ve raylara basma ağırlıkları ile ilgileniyorum. Sanırım bir kurgum olursa yine yük taşımacılığı üzerine olacaktır..

RC de özellikle Almanya'da yapılan organizasyonlarda kamyonlara malzeme yüklemek, yol yapımları, dorselere konteynır yüklemek gibi senaryolar hayata geçirilmekte. Benimde heveslendiğim konu, trende vagonlara yük yükleyebilmek, boşaltabilmek, maden kum ocakları gibi senaryolar oluşturmak, sayfanın sol tarafında ki banner da vagona sabitlenmiş vinç gibi ekipmanları biraraya getirerek bir kurgu oluşturmak...

Saygılarımla..

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: "Nereden nasıl başlamalıyım?" ın alt başlıkları..
« Yanıtla #3 : Haziran 15, 2007, 12:05:33 »
Tekrar hoş geldiniz derken, forumu tekrar taramak istemeyen yeni başlayanlar için işe yarar bir kaç bilgiyi sıralamak istiyorum.

Nedim ustamıza katılıyorum, başlangıç setleri gerçekten başlangıç için uygun. ve yine belirtmeliyim ki, artık DCC le başlamak(maddi açıdan bir sıkışıklık yok ise) daha anlamlı. RC ve uygulamaları konusunda belki sizden düşünceler alabiliriz.

Model trencilikte ana kavramlar,

Ölçek : O : büyük ölçek 1/24, Half-O yani HO : 1/87 en yaygın, N : 1/160
Ray Sistemi : 2Ray/DC ve 3Ray/AC, kendinden balastlı/yataklı veya çıplak
Motor Gücü: Lokomotif : Buharlı, Dizel, Elektrikli ve diğer motorlu hareket gücü olan cihazlar.
Vagonlar : Yük, Yolcu, Bakım, Vinç vb
Dijital Kontrol : Dİjital Kumanda, Dijital Decoder
Sinyaller : Form Signal, Light Signal vb
Diğer Aksesuar : Işık, Katener, Bina, Kömür Boşaltma yükleme, Odun Boşaltma yükleme vb

Genel bir bilgi olarak başlangıç setleri 1-3 lokomotifi çalıştırabilecek güçte bir elektrik trafo/adaptörü, eğer sette varsa dijital kumanda, basit ray kurulumu(genelde oval veya bir makaslı), çok yüksek detaylı olmayan bir model lokomotif ve nadiren 3den fazla vagondan oluşuyor. Bu kur ve çalıştır mantığıyla ilk ihtiyaçların hepsini içeriyor.

Lokomotifin buhar, elektrik, dizel modellemesi ve modellemedeki detayların kalitesine, kullanılan malzemeye ve biraz da markanın politikasına göre fiyatlar değişiyor. Vagonlar'da da benzer durum sözkonusu.

Raylarda, eğer kendinden balast var ise fiyat yükseliyor. Ayrıca rayın uzunluğu dönüşün açısı vb gibi nedenler fiyata etkiyor.

DCC eğer ileride 1 den fazla lokomotifi aynı ray kurgusu üzerinde hareket ettirmek gibi bir niyetiniz var ise şimdiden DCC başlamak en doğrusu. Ancak kumanda ve decoderlar başlangıç için ek maliyet getiriyor.

Diğer tüm aksesuar yine detay kalitesine göre fiyat oluşturuyorlar.

Geçmişte yaşanan bazı tartışmalar nedeniyle marka konusuna fazlaca girmek istemiyoruz ancak basitçe bir referans olacak şekilde şunları da paylaşmakta yarar var. Benim kişisel tercihim 2Ray/DC ve Fleischman, Lima, Sachsen Modelle, Hornby, Bachman, Roco, Atlas, Athearn, Life-Like biriktiriyorum, bunun beraberinde bunlarla uyumlu olmasa da bir yeni set bir de antika toplama olarak iki Marklin setim var. Kurgu ise yer sorunu çözümüne kadar askıda...

Marklin - Gerçekten kaliteli üretim yapan, yıllar boyu evladiyelik ürünler sağlayan bir üretici. Kendi ürün ağacı temel olarak diğerlerinden farklı AC akımla çalışıyor ve 3Ray denen raylar kullanıyor. Ancak aşağıda sayacağım pek çok diğer markanın Marklin sistemi için ürünleri var. Dünya çapında pek çok kullanıcısı var, belkide düzenli klupleri, kullanıcı grupları açısından daha organize bir marka. Ancak Türkiye'de edinme olanakları sınırlı ve bildiğim kadarı ile yüksek fiyattalar. Bu konuda bir kaç satıcı(Perahobi, Hobi2001, Gargamel) ve gittigidiyor kaynak olabilir. modeltrenciler.com, Marklin forumunda bilgi bulunabilir. Alman markası.

Hornby ve grup -  İkinci sırada bunu vereceğim çünkü İstanbul'da benim için ve Türkiye çapında internet üzerinden en kolay ve en önemlisi uygun fiyatlarla hem set hem de diğer aksamların edinilebileceği marka grubu. Bence son dönem ürünleri hem detay hem performans açısından oldukça başarılı. DC akımla çalışan modeller üretiyor, ölçek olarak OO ancak ray sistemi olarak HO ölçek kullanıyor. Yani HO ölçek herhangi bir DC marka 2Ray, lokomotif ve vagonlarla uyumlu ürünleri var. Vagon, lokomotif bağlantıları(kuplörler) için forumda detaylı açıklamalar var, bu konuda farklı ürünleri bağlayacak malzeme Prosess'de bulunabiliyor. Grup, eski Lima, Rivarossi, Jouef gibi markaları da artık bünyesinde bulunduruyor. İngiliz markası.

Hornby'nin uygun fiyatlı hem de dijital başlangıç setleri var. Fiilen test ettiğim için rahatça söyleyebiliyorum, DCC sistemi PIKO, Roco uyumlu, Hornby, Uhlenbrok, ESU decoderlerini sorunsuz çalıştırabiliyor. Tersi olarak PIKO dijital kumanda ile Hornby ve ESU decoder da uyumlu çalışıyor. Bu konuda standart NMRA.

Bachman Grup - Bachman, Liliput ve Woodland Scenics gibi ürünler var, Liliput lokomotifler detay kalitesi olarak oldukça iyi ancak doğrudan kullanmadım. Bu ürünler de HO-DC/2Ray ve diğer benzerleriyle uyumlu.

Bu her iki grup ta Process'den veya hobbyshoptan edinilebilir.

Roco - 2RAY/DC HO çeşitli tren ürünleri ve arama özellikle savaş araçları modelleri mevcut. Ancak Türkiye'de yetkili satıcısı yok. Ürünleri çok kaliteli, detay modelleme özelliklerine sahip. DCC konusunda NMRA standardını almış güzel başlangıç setleri var. Avusturya markası.

Fleischmann - 2Ray/DC HO son derece kaliteli güzel ürünleri olan bir firma. Türkiye'de yüksek fiyatlarla Ankara Hobbyshop'da bulunabiliyor. Modelleme olarak Hornby'de olmayan 4 yollu çapraz makaslar, 3 yollu makaslar gibi özellikleri var.  Dijital konusunda FMZ(kendine özel) ve NMRA olmak üzere iki standardı var, lokomotfilerinin içine nedense 6 bacaklı decoder soketi yaptığı için pratik ve ucus 8 bacaklı Hornby decoder uygulamak zor noktada. Güzel başlangıç setleri var. Alman Markası.

Gützold, Brawa, gibi diğer markalar da yine 2Ray/HO sınıfında ürünleri mevcut ancak Türkiyede bulunabilirliği yok.

Mehano Nedim usta dün bu konuda bir paylaşımda bulunmuştu. Biraz oyuncak vari, az detaylı başlangıç setleri ve ürünleri var ancak temelde 2Ray/HO uyumlu ve bazen sürpriz performanslı ürünleri olabiliyor. Slovenia markası.

PIKO - - Doğu alman eski üretici yeniden faaliyete başladı 2Ray/HO ürünleri var. İki ürün ağacı var, birisi daha profesyonel detaylı ürünler içeriyor. Hobbytime'da bulunabiliyor. Elit oyuncak dükkanlarında uygun fiyatla dijital başlangıç setleri var.

Atlas - 2Ray/DC kaliteli Amerikan markası.

Athearn - kitleri de olan, yüksek çeşitli amerikan markası 2Ray/DC HO.

Bunlar sadece ilk anda aklıma gelenler, Avrupa ve Kuzey Amerikadiye bakıldığında yüzler seviyesinde firmaya ulaşılabiliniyor. www.nmra.org, www.railserve.com gibi kaynaklara bakılabilir.


« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2008, 20:32:09 Gönderen: Okan »

kılınçpaşa

  • Ziyaretçi
Ynt: "Nereden nasıl başlamalıyım?" ın alt başlıkları..
« Yanıtla #4 : Haziran 15, 2007, 23:12:19 »
Bu değerli bilgiler için teşekkür ederim...