Gönderen Konu: Armut Hat - Return Loop  (Okunma sayısı 11279 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

abdusta

  • Ziyaretçi
Ynt: Armut Hat - Return Loop
« Yanıtla #20 : Ocak 31, 2007, 11:30:14 »
merhaba kamil bey
bence yeri önemli degil ortayı gectikden hemen sonra diyelim onemli olan lokonun 1,5 misli uzunlugunda bir izole ray olması
ancak ben amolog sistemi uygulamadım,sadece teorik olarak fikir sunuyorum. her 2 taraftan her 2 hattan izole olan ray
gelis yonunde kontaklar acıkken birde sinyal lambasının kırmızı yanmasını sagladıgınızı dusunelim
2li çapraz şalterinizi çalıştırdıgınızda ancak bu salterde stopda olmalı  yani   11-00-22 duzeneginde calısmalı
11 de kırmızı iken 22 ye cevirdiginizde yesil yanacaktır..
ancak bu esnada artı ve eksi yer degistereceginden anahtar 00 konumundayken ana hattan duzeltmeyide yapmanız gerekebilir

saygılarımızla
a.usta

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: Armut Hat - Return Loop
« Yanıtla #21 : Ocak 31, 2007, 11:52:41 »
Haklısınız, yukarıda verdiğim şema da artı ile eksi yer değiştirdiğinde, lokomotifin ters yöne dönmesini engellemek içindi. Rayların kutbunu değiştirmek kolay, ancak aynı anda trafo yönünü de senkronize şekilde değiştirmek gerekiyor. Bunu trafodan elle yapmaya çalıştığımızda mutlaka birşeyleri kaçıracağız ve lokomotif ileri-geri hareketler yapacak, bu nedenle belki arkasındaki vagonları raydan çıkaracak vb.

Verdiğim devrede anahtar sayesinde ray kutupları ters döndüğü anda, trafo kutupları da ters çevriliyor ve loko hep düz gidiyor. Tren yarı otomatik şekilde (anahtarı iki defa değiştireceğiz) armuttaki seyrini tamamlıyor. Tam otomatik hale getirmek için "anahtar" yerine akıllı röleler ve "anahtarı el ile çevirme" yerine reed veya mekanik tetikleyici kullanılabilir.       
« Son Düzenleme: Ocak 31, 2007, 12:00:55 Gönderen: ktuzunalp »

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: Armut Hat - Return Loop
« Yanıtla #22 : Şubat 01, 2007, 14:43:26 »
Abdurrahman bey,

Bu konunun başında Okan bey'in verdiği Hornby armut sistemini iki selenoid kullanarak uzaktan kumanda edebileceğimizi düşünüyorum. Birinci selenoidi makas kontrolü için kullanırsak, ikinci selenoidi ise resimde görülen sürgü kolunu ileri- geri oynatılması için modifiye edeceğiz. İşin bu kısmı sizin uzmanlık alanınıza giriyor. Dolayısıyla iki selenoidi uzaktan çalıştırınca tren kesintisiz geçebilecek.

En başta tek selenoid ile hem makası, hem de sürgü kolunu hareket ettirebilirmiyiz diye düşünsem de, sanırım dönüşte ikisinin ayrı hareket ettirilmesi gerekiyor.