Gönderen Konu: marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!  (Okunma sayısı 9040 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!
« : Ocak 01, 2008, 15:45:37 »
Merhabalar. Ben sitenize birkaç gün önce geldim. Eski bi marklinim var. Buna rahatca ray bulabileceğimi düşünürken dün proses e gitiğimde bulunmadığını öğrendim. Fakat şöyle birşey düşünüyorum. Aşağıda iki resim ekledim. Bunlardan ilki hepinizin bildiği marklinin rayı. Alttaki ise şu anda istediğim gibi bulabileceğim ray. Marklinin rayı bildiğiniz gibi 3 ray sisteminden. Ortasında lokomotifin elektrik aldığı çıkıntılar var. Benim lokomotoifte buna uygun tabi. Sanırım AC sistem oluyor ..neyse..

Alt resimdeki ray ise 2 ray sisteminden. Bu yeni sistemlerde akım bildiğim kadarıyla tekerleklerin döndüğü raylardan sağlanıyor  ortada elektrik alınabilecek bi çıkıntı yok ( yani benim o eski lokomotif için işte ) Aynı zamanda bu yeni rayın ortasıda plastik ( eminim hepiniz kullanıyorsunuz fakat bi hata olmaması için yazıyorum, affola.. eğer raylar hakkında da yanlış yazdıysam uyarınız )

Şimdi ben bu yeni rayın ortasındaki plastik kısmın üstüne " herhangi bir iletken tel" yerleştirsem ve bu telin uçlarını da eski raylarımın elektrik alan kısımlarına bağlasam !!  Lokomotofimde bi sorun olur mu ?

Düşüncem düz mantık. Bildiğimiz iletken teli orjinal marklin rayın iletkenine tutturup bu iletkeni yeni rayın ortasına lokomotofimin alacağı şekilde tutturmak. ( nasıl tutturacağımı eğer olur derseniz anlatabilirim hatta bi deneme yapıp resimlerini ekleyebilirim )  ""Korkum şu ki bu şekilde bir düzenleme yapınca elektriksel olarak lokomotifimin bi zarar görmesi. Dedemin tarihi treni hem de hediye, birşey olmasını zarar verdiğimi düşünemiyorum bile."" Bütün mesele bu tırnak içindeki sorun işte :)

Neden böyle yapıyorsun derseniz şöyle ki, yeni bir tren seti alsam en aşağı 500 milyonu gözden çıkarmam gerek ben onun yerine bu elimdeki markline ray ekleyip zamanla işi büyütmek. Bu şekilde çok uğraşırsın diyenler oldu ama denemekten sorun çıkmaz ( yani çıkıp çıkmayacağını soruyorum sizlere :) )

Dün prosese gittiğimde orada mağaza sahibi ve oradaki başka bir büyüğüm dönüşüm yapılamayacağını söylemişti fakat onlar sistemlerin dönüşümü olmayacağını söylemişlerdi. Sonradan yolda farkettim ki derdimi anlatamamışım galiba. Bİr de burada sorayım dedim.

Fikir, yorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar...Osman..

« Son Düzenleme: Ocak 01, 2008, 15:48:52 Gönderen: motorkiran »

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!
« Yanıtla #1 : Ocak 01, 2008, 17:51:22 »
osman bey öncelikle hoş geldiniz.
bence bu kadar uraşmak yerine gittigidiyora baka bilir veya marklin satan mağzalarla irtibata geçebilirsiniz.
bu sizin içinde ssiteminz içinde daha hayırlı olur kanaatindeyim.

enver

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!
« Yanıtla #2 : Ocak 01, 2008, 18:02:53 »
gittigidiyor gibi yerlere baktım oralarda satılan kadar almak zorundayım. yani alacağım miktar / çeşit satılan kadar.ben satıcıya bağlı kalmak yerine istediğim tipten ( viraj, düz, makas gibi ) istediğim kadar almak isterim. Ayrıca o kadar masraf yapmak da gereksiz geliyo. çünkü eski sistem için o kadar para verirsem yeniler ne olur. Benim düşündüğüm çözümde yeni sistem bi loko  aldığımda bu rayı kullanabileceğim.

 Marklin satan yerlerde ise bulunmadığını öğrendim. Zaten bulunmadığı için böyle bir çözüm düşündüm. Düşüncemin olup olamayacağını araştırıyorum.

Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim..selamlar..

Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!
« Yanıtla #3 : Ocak 01, 2008, 20:22:15 »
sevgili osman bey,
öncelik ile bir model tren sevdalısı olarak aramıza hoşgeldiz derim.
model trenciler olarak yapmış olduğumuz etkinlikler ile siz ve sizi gibi dostları
ortaya çıkarmak aramıza katmak güzel bir duygu.

size dilimin döndüğüce kabaca bir bilğilendirme yapmak isterim.
marklin marka model trenleriniz 3 ray sistemi ile çalışmaktadır.
tekerlerin üzeride gittiği sağ ve sol raylar negatif (-) elektrik, ortadaki ray veya çıkıntı şeklindeki
dişler ise pozitif (+) elektrik taşırlar ve lokomotiflerin tüm tekerleri negatif (-) elektrik, alt ortasında bulunan palet ise pozitif (+) elektrik alarak lokomotif motorlarını çalıştırırlar.
bu neden ile marklin firmasının kendine özgü bir sistemi vardır ve bu doğrultuda ağırlık kazanmıştır diyebiliriz. marklin sistem 3 ray şeklinde çalışabilen modelleri roco ve fleischmann adlı firmalarda üretmektedirler. birde malumunuz 2 ray sistemine dayalı rayların birinda negatif (-) elektrik diğerinde pozitif (+) elektrik taşıyan ve lokomotifleride aynı sisteme dayalı olarak çalışan modeller vardır.   

sizin buradaki amacınız 2 ray sisteminde (1+ ve 1-) kullanılan raylardan alarak 3 ray sitemine
(1+ ve 2-) uygun hale getirebilmek. tabiki yapabilirsiniz ortaya elektrik akımını alacak lokomotif altıdaki paletin sürterek ilerleyebileceği rahat ortamı sağlayacak şekilde bir ray daha veya çivi şeklide çıkıntılar koyar bir şekilde kolay kolay yeriden oynamayacak yapıştırma sistemi sabitler iseniz
tabiki neden olmasın. ama bir hayli uğraşırsıız ve olması gereken iyi sonuçlara ulaşamazsınız diye düşünürüm.

en güzeli eğer marklin ile devam etmek düşücesinde iseniz ayı sistem üzerine dayalı raylara sahip olmanız en güzelidir. o sistemin orjinalliğini bozmamış olursunuz.

sevgi ve saygılarımla.

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!
« Yanıtla #4 : Ocak 01, 2008, 20:27:36 »
ilgi ve tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.

İlle de marklin olsun demiyorum da sadece elimdeki treni hemen biraz geliştirme sevdasına kapıldım o yüzden sanırım:)

Biraz sabredip şu anda en yaygın olan sistemlerden almam sanırım daha iyi olacak. Elimdeki marklini de bağımsız bi tren olarak aldığım ve geliştirmeyi düşündüğüm bu yeni sistemlerin yanına koyarım bi trenim daha olur :)

Çok teşekkür ederim..

Saygılar, Osman

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!
« Yanıtla #5 : Ocak 01, 2008, 21:36:23 »
Osman bey hoş geldiniz ve iyi yıllar.

Elinizdeki sistem anladığım kadarı ile hem maddi olarak eski ve değerli hem de sizin için değeri çok daha yüksek. Deneysel çalışmalar ile raylara istediğinizi belki yapabilirsiniz ve bunun elinizdeki lokomotife zarar vereceğini sanmıyorum. Ama metal tabanın yükseklik farkı,  resmini verdiğiniz Hornby R600 rayın ray yatağının olmaması, elektrik iletim sorunları vb Nedim'in dediği gibi pek de verimli olmayabilir. Ancak Enver'in görüşüne katılıyorum eğer daha uygun bir fiyatla ray edinmek istiyorsanız, dükkandan almak yerine gittigidiyordan almayı deneyebilirsiniz.

Sistem değiştirmek her zaman uygulayabileceğiniz bir seçenek ancak Marklin'e uyan ray bulamamak bunun bir nedeni olmamalı düşüncesindeyim, zira hem gittigidiyor hem de bir kaç dükkan sadece Marklin'e uyabilen parçaları satıyor. Eğer sizinkine uyumlu ray dükkanlarda yok ise gittigidiyordan satılan kadar da olsa almak zevkli bir seçenek olabilir.

 


« Son Düzenleme: Mayıs 30, 2008, 20:28:48 Gönderen: Okan »

Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: marklin eski ray ve yeni ray sorunu !!
« Yanıtla #6 : Ocak 01, 2008, 21:46:28 »
MErhabalar. Öncelikle vakit ayırıp yaptığınız yorum ve tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz foruma da yazdım. sanırım alacak yer de buluyor gibiyim. Ama baktm olmaz, biraz sabreder şu an en çok kullanılan sistemler alırım artık. Tabi onun için para yani beklemek gerekiyo :)  biraz tez canlıyım da ..bayramın son günü pazar nautilus ta gördükten sonra baya bi coştum :)

Bakalım marklini devam ettireye çalışacağım. Sonra da kadıköyde tekrardan proses in yolunu tutcaz :)

Çok teşekkürler.. 
Selamlar..Osman