Model Trenciler Kulübü

Markalar, üreticiler => Marklin Group => Marklin => Konuyu başlatan: ctekin - Ocak 15, 2007, 19:23:20

Başlık: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 15, 2007, 19:23:20
Selamlar,

Oldukça deneyimli bir Marklin kullanıcısı arkadaşım bugün "delta setimi digitale nasıl çevireceğim" diye sorduğunda bayağı şaşırdım. Nasıl olacağını anlatınca da "bu kadar basit mi yani" dedi.

Evet! Her tür Marklin seti digitale geçirmek aslında çocuk oyuncağı.

Öncelikle neler gerekli (çalışan bir setiniz olduğunu kabul ediyorum)?

1 tane Mobile Station (20 ile 40 euro arası)
1 tane digital adaptör (10 ile 20 euro arası)
1 tane 4 giriş 2 çıkış 2 yollu anahtar (piyasadan bulunur)

Yapılacak işlem:

Mevcut transformatörünüzün aydınlatma (dikkat bu raya giden değil öbür -sarı ve kahverengi- çıkışlar!) çıkışlarını digital adaptöre bağlayın. Digital adaptörün çıkışlarını anahtar "1" nolu konumda iken akım verecek şekilde bağlayın. Transformatörün ray (kırmızı - kahverengi) çıkışlarını anahtar "2" nolu konumda iken akım verecek şekilde bağlayın.

Anahtarın iki çıkışını (+ ve -) akım iletme rayına lehimleyin.

Elinizdeki sistem şunu yapar: anahtar "1" konumundayken raya digital sinyal eklenmiş akım verir. Anahtar "2" konumundayken raya normal AC akım verir.

Böylece "1" konumunda raylarda digital lokolarınızı, "2" konumundayken hem digital hem analog lokolarınızı dolaştırabilirsiniz.

Püf noktası: digital konumunda raylarda analog loko bulundurmayın (veya onları izole edin) yoksa lokolar tam sürat yol alır.

Püf noktası 2: transformatörden digital adaptöre giren uçların polarizasyonu önemli değildir.

Püf noktası 3: digital adaptör ve transformatör çıkışlarında + ve - önemlidir, ters bağlamayın.

Sorular varsa bekliyorum.

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: Okan - Ocak 15, 2007, 19:38:23
Marklin'in de kolayca dijital olabilmesi sevindirici. Sırayla bakıldığında akımın yolu,

1. 220-16VAC Trafo
2. Trafo Aydınlatma çıkışından Dijital Adaptöre
3. Digital Adaptör çıkışından Mobile Station'a
4. Mobile Stationdan Raya

şeklinde mi ?

Bir de dijital loko herhalde  ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 15, 2007, 19:44:30
okan selam,

yol şöyle:

1) trafo aydınlatma --> digital adaptör --> 4 giriş 2 çıkış anathar
2) trafo ray --> anahtarın diğer girişleri
3) anahtar (sadece 2 çıkış var) --> ray

mobile station (ms) digital adaptöre bağlanıyor. digital adaptörün işlevi ms'den gelen sinyalleri akıma enjekte etmek.

yakında çizim koyacağım.

digital loko ayrıntısını unutmuşum :)

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: Okan - Ocak 15, 2007, 19:50:05
Teşekkürler,

Bu mobile station ile dijital adaptörün ayrı olmasının özel bir esprisi var mı ? Yoksa birlikte olan modeller de sözkonusu mu ?

Bir de lokomotif konusu var, decoderlar da maliyet nerelerde dolaşıyor ? kolay bulunabiliyor mu ?

Şimdi diyeceksin bu sorular niye, evet benim elimdekilerin çoğunluğu 2ray ancak bir yeni bir antikacıdan iki Marklin setim var, kolay ve ucuza(şimdiye kadar 110YTL civarında bir maliyet söylemişsin, decoder hariç) denemeyi düşünebilirim.

Satmak mı ? şimdilik hiç düşünmüyorum...

Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 15, 2007, 19:59:04
Okan selam tekrar,

ms ile adaptörün ayrı olmasının esprisi ms'in gerçekten mobile olması: joystick gibi bişey. o yüzden trafodan ms'a hat gelmesi ve tekrar raya dönmesi anlamsız olurdu. bir de tabi anlattığım gibi uygulamalar (aynı raylarda digital/analog uygulaması) var.

decoder konusu en kolay kısmı işin: decoderlar (mesela ESU - ki acaip kalitelidir) normalleri 25 Euro civarında ve düşüyor. Sesli decoderlar da geçenlerde 100 Euro bariyerinin altına indi, bu sene herhalde 50'ye falan gelir - bu arada belirteyim: ESU decoderlarda istediğin buharlıya özel gerçek sesler var!

ancak işin en gıcık kısmı şimdi başlıyor: eski analog lokoları digital'e çevirmek için sabit mıknatıs - ve eğer istersen 5 kutup motor gerekiyor. daha mantıklısı DC loko alıp direk decoder ve pabuç ile işi bitirmek. bence o güzelim Marklin lokolarına dokunma - ben hiçbir eski lokomu digitale çevirmedim!

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 15, 2007, 20:09:53
okan'cığım,

her ne kadar digitalin nimetlerine değer versem de analog başka bir keyif benim için: hele sesleri! bir de tabi iyi kondüktör analog'da belli olur! :) :)

eski kafalılığın bir belirtisi mi acaba bu? :) :)

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: uygun - Ocak 15, 2007, 20:37:34
Cem Bey;
Mobilstation'un 20-40 € olduğuna eminmisiniz. Benim bir tane ihtiyacım var bilgi verirseniz sevinirim.
Mehmet UYGUN
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 15, 2007, 21:16:46
mehmet bey selamlar,

ms kullanılmamış ikinci el fiyatları 20 - 40 euro arası. ben 2 adet ms, bir digital adaptör, 18VA trafo ve c tipi akım rayını 42.- euro'ya aldım. geçenlerde gg'de 1 ms ihtiva eden bir set (ms, digital adaptör, trafo, ray) 80 ytl'ye satıldı.

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: hkesk - Ocak 17, 2007, 12:36:22
Cem bey merhaba,
Yukarıda dc lokoyu bir decoder ve bir pabuçla dijitale çevirebileceğimizi yazmışsınız. Örneğin ben elimdeki fleischmann dc lokoyu bir decoder temin ederek ve bir pabuç ekleyerek 3 ray digital sistemimde çalıştırabilirmiyim? Eğer yapılabiliyorsa bu herkesin ( özellikle de benim gibi acemilerin ) kolayca yapabileceği bir işmi? Aydınlatırsanız sevinirim.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 17, 2007, 15:28:32
Hakan bey selamlar,

Aslına bakarsanız yukarıda söylediklerim Marklin 3 ray sistemler için. Eğer siz Fleischmann lokonuzu digitale çevirip 2 ray sistemde (genelde DC dediğimiz sistemde) raylarda yürütmek istiyorsanız işiniz daha kolay demektir çünkü pabuç takmanız gerekmez. 3 rayda yürütecekseniz pabuç gerekir ki montajı çok zor değil.

Lehim yapabiliyorsanız digitale geçmek sizin için de çocuk oyuncağı. İhtiyacınız 1 adet digital kumanda (Hornby olabilir) ve decoder/lar.

Yapılacak iş kısaca şu: lokonuzdaki soket (varsa eğer) decoder'a uymayacaktır; bu yüzden decoder (ve varsa loko) üzerindeki soketi sökeceksiniz. lokoda motora akım ileten kabloları yerlerinden söküp decoder'in akım girişlerine lehimleyeceksiniz. decoder'daki akım çıkışlarını motor uçlarına lehimleyeceksiniz. bu haldeyken lokonuz yürür vaziyette olacak. sonra isteğinize göre decoder üzerindeki fonksiyon uçlarını istediğiniz fonksiyonlara (ön far, arka far, buhar jeneratörü, vs.) lehimleyeceksiniz. tüm (en azından çoğu) decoderlerin kullanım kılavuzlarında tüm bu fonksiyon ve akım çıkışları çizim ile anlatılmıştır. bu işlemleri yaparken polarizasyona (+ ve - uçlara) dikkat etmelisiniz.

Yardım gerekirse çekinmeden sorun. Ayrıca, malzemelerinizi edindikten sonra loko içi ve decoder fotoğraflarını gönderirseniz fotoğraf üzerinde çizerek de anlatabilirim.

Saygılar,

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: hkesk - Ocak 17, 2007, 16:40:37
Cem Bey,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
İzin verirseniz hızımı alamayıp bir kaç soru daha sormak istiyorum. Marklin 60115 ray üzerine marklin lokoları koyduğumda mobile station da loko analog da olsa digitalde olsa tipini görebiliyorum. Bu durumda tanımlamayı decoder'ı tanıyarak değil lokomotifi bir şekilde tanıyarak yaptığı fikrindeyim.
Fleischmann 2 ray lokoyu ise sistem veya loko zarar görür kaygısı ile böyle bir deneme yapmaktan açıkçası çekindim.
Şimdi ilk hedefim bir decoder edinip veya bir marklin lokodan decoder ve pabuç sökerek bu fleischmann 4156 buharlı lokoyu sizinde yardımınızla 3 ray digital sistemimde çalıştırmak olacak. Eğer başarılı olabilirsem sizce lokonun 60115 rayda tanımlama sorunu yaşarmıyım? Örneğin decoder i bir başka lokodan söküp fleischmann a takarsam lokoyu söktüğüm loko olarakmı yada taktığım loko olarak mı tanır? Ya da hiç tanımayıp sorun çıkarırmı?
Teşekkür ederim.

Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 17, 2007, 18:05:11
Hakan bey selamlar,

İlk sorunuzdan başlayayım: 60115 ray c veya k olmalı. ms'in analog lokonun tipini tanıma şansı yok; eğer tanıyorsa mutlaka delta veya digital'dir - isterseniz içine bir bakın mutlaka decoder göreceksiniz (hatta delta'da bile tipini tanımaz sadece adres ile tanır).

Fleischmann loko için Marklin'den decoder ve pabuç sökmenize de gerek yok. gg'de uygun fiyatlı sıfır veya ikinci el pabuçlar satıyorum isterseniz bakın. decoder kısmına gelince: Marklin sistemde Hornby çalışır mı bilmiyorum ama sanmıyorum. bu yüzden Marklin uyumlu bir decoder edinmeniz lazım. benim tavsiyem ESU lokpilot 52610'dur. fiyatları 25 - 35 euro civarında olmalı (aslında bunlardan kendime getirteceğim isterseniz sizin için de sipariş verebilirim).

gelelim tanınma konusuna: hayır problem yaşamazsınız. ms'in tanıdığı loko değil decoder olduğu için decoder'a atayacağınız adresi ms'e kaydettiğinizde problem hallolmuş olur. decoder'larda fabrika çıkışı bir adres bulunduğundan siz manuel adres vermeseniz de ms'in tanımama sorunu olmaz. decoder'i eğer başka bir lokodan sökerseniz taktığınız loko tabi ki eski loko olarak tanınmaya devam edecektir. bu durumda decoder'e yeni bir adres verebilirsiniz.

Fleischmann konusunda beni tek düşündüren loko'nun motor voltajı ki bu da decoder üzerinde max hız azaltılarak halledilir en kötü şartlarda.

yani problem yaşamazsınız. tek sorun loko altında pabuç koymaya en uygun yeri bulmak. loko buharlıysa pabuçu tender'a bile koyabilirsiniz! tek bir vida yeri açmak yeterli olacaktır. burada dikkat edilecek şey eğer malzeme (lokonun altı) plastik ise pabucu vida-somun ile monte etmek - ki başına bir kaza gelmesin.

yardımcı olabileceğim şeyler konusunda lütfen çekinmeden yazın.

saygılar,

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: uygur - Ocak 17, 2007, 19:48:46
Cem bey, bende Marklinin 60652 kodlu dijital  bir kontrol aleti-adaptörü başlangıç rayı vs- var.Fakat bu cihaz ne deltayı ne dijital lokuyu tanıyor.Bu konudaki muazzam cehaletimi de göz önüne alarak,-kullanım broşürünüde kaybettim- bu cihazla ne yapabilim ve lokoları nasıl tanıtırım bilgi verirseniz, memnun olurum.Saygılarla.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 17, 2007, 20:20:52
Uygur selamlar,

Yapılacak iş gayet basit; hiç endişelenmeyin lokolarınız çalışacak! :)

1) Öncelikle elinizdeki digital bir lokodan başlayalım: Lokoyu rayların üstüne koyun. Marklin model numarasını biliyorsanız kumanda üzerinde lokomotif resimli düğmeye basın. Düğmeye bastıktan sonra "new lok" seçeneğini kırmızı hız düğmesini aşağı bastırarak seçin ("new lok" bulmak için hız düğmesini sağa sola çevirin). Bu işlemden sonra lokoyu nasıl tanıtacağınız kısmı gelir. Hız düğmesini sağa sola çevirerek "database" seçeneğini bulun ve hız düğmesini bastırarak bunu seçin.

Şimdi karşınıza Marklin model numaraları çıkacak. Hız düğmesini çevirerek lokonuzun model numarasını bulun ve bulduğunuzda hız düğmesini bastırın.

Voila! Bu kadar.

2) Model numarasını bilmiyorsanız ve lokonun adresini biliyorsanız yukarıda "database" seçeneğini değil "address" seçeneğini seçip hız düğmesi ile adresi bulacaksınız; sonra hız düğmesini bastırıp işlemi sonlandıracaksınız.

3) Adresi bilmiyorsanız: yukarıdaki işlemi yaparak her adresi deneyeceksiniz. Marklin'de toplam 80 adres var.

Deltalar için 2 veya 3'ü uygulamalısınız.

Bu açıklamaları körlemesine yazdım (benim set şu an dükkanımda). Bir sorun olursa haber verirsiniz. Ayrıca birkaç değişik tip Marklin decoder'i var. Bir sorun olursa bunlara da gireriz; önce yukarıdakileri deneyelim.

Saygılar,

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: hkesk - Ocak 17, 2007, 21:03:02
Cem bey,
Yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
ESU loksound hem digitale çevirmek için decoder hem de sesli loko görevini görürmü? Buharlı için loksound getirtme imkanınız var mı? Varsa maliyeti ne olur?
Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 17, 2007, 21:22:17
Hakan selamlar,

Doğrudur, loksound sesli decoder. Ve daha da güzeli istediğin buharlının gerçek sesi var üzerinde. Yanlız bunlar şu anda pahalı (100 Euro'nun hemen altında). Tavsiyem loksound için 6 ay - 1 sene beklemek -ben öyle yapıyorum- çünkü yıl içinde fiyatları düşecek. Şimdilik ses eklemek istemediğim lokolarımı lokpilot ile digital yapıyorum. Tabi eğer istersen benim diğer decoder'lar ile birlikte getirtmek olanağı var - fiyatları ayrıca öğrenmeliyim.

Bir de şundan bahsedeyim: buharlılarda sesin ritmi hız ile değiştiğinden buna da bir çözüm bulmuşlar: teker turlarını tespit eden bir mıknatıs ile bu ritmi de veriyorlar - kısacası muhteşem bir sonuç ortaya çıkıyor :)

Saygılar,

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: avsalı - Ocak 19, 2007, 09:08:13
desenize digitale geçmek içinde orta boy bir set parası harcayacağız. bu hobinin sonu yok sanırım aldıkça alınıyor.işi enteresan ve sürekli kılanda bu olsa gerek saygılar.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 19, 2007, 09:24:12
Ömer selam,

Marklin'de digitale geçiş orta boy set parası değil. Zaten öyle olmadığını anlatmaya çalışıyordum. Bir setin varsa yapacağın tek şey bir Mobile Station ve bir digital adaptör almak ki bunların fiyatları yazılı yukarıda. Ondan sonrası bütçeye kalmış: ister sesli decoder al, ister normal. Ayrıca decoder'lar Marklin olmak zorunda da değil, birçok marka var ve uygun fiyatlı.

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: avsalı - Ocak 19, 2007, 09:27:17
cem bey bu hastalık bulaştıktan sonra insana ses decoderi almadan da olmuyoki   :D  ne varsa almak istiyosun her türlü imkandan faydalanmak ve en gerçekçi görünümü elde etmek için .
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 19, 2007, 09:50:14
Ömer selamlar,

Seni gayet iyi anlıyorum :)

Forumdaki yazılarından da bu işlere ne kadar hevesli (ve ayrıca hırslı) olduğun ortada.

Tabi ki hepimiz sesli, ışıklı, takla atabilen lokomotifler istiyoruz ancak soru şu: elimde 15 euro'ya aldığım bir br89 var, buna 100 euro'luk sesli decoder takmaya değer mi - bütçem buna uygun mu?

Bana göre ister normal ister sesli decoder, hepsinin takılacağı ve takılmayacağı lokolarım var. Sesli için bekliyorum, fiyatlar illaki düşecek. Diğerlerini yavaş yavaş takıyorum.

Bu konuyu kolleksiyoncular bölümünde yazmıştım ama bir daha yazayım: öyle bir hobinin içindeyiz ki bu müsibet insanın içinden çıkmaz. Toplar kaldırırsın setini, 30 yıl sonra bir aklına gelir tekrar dalarsın. Bu yüzden koşmaya başlamadan önce yürüyerek, yavaş yavaş hareket etsen bile bakmışsın 10 sene sonra muhteşem bir setin/kolleksiyonun olmuş.

Neyse, bu da böyle bir düşünce işte. Aklının bir tarafında olsun.

Saygılar,

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: avsalı - Ocak 19, 2007, 09:57:26
teşekkürler cem bey evet hırslıyım istekliyim ama daha emeklemeye yeni başladım cem bey inanırmısınız dedinizya aradan on sene geçmiş birde bakmışın muhteşem bir sete ve koleksiyona sahip olmuşunuz. ama yine yetinmicez ki.günümüzün setleri 10-15 sene sonra aranan setler olacak biz herhalde o zamanlara ulaşabilirsen 15 sene sonra raylara değmeden saattle 200 km hız yapan tren setleriyle haşır neşir olacağız galiba .saygılar.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 19, 2007, 10:14:31
Valla Ömerciğim,

Olmayacak iş değil söylediğin: o zaman da şöyle diyeceğiz;

"abi benim antika seti okuttum yeni model bi set alıcam" :)

Her şeyin çaresi, hal yolu var ölümden başka!

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 19, 2007, 16:19:30
Uygur selamlar,

Hiç problem değil. İstediğin zaman!

Bakım ile ilgisi olduğunu sanmıyorum.

Bu üçgen'i ben hiç görmedim. İstersen şöyle yapalım: sen aşağıda maddeler halinde yazacaklarımı uygula ve sonuçları yaz. Adım adım gidelim.

1) Düzeneği kontrol: MS ve trafo digital adaptöre (DA) bağlandı mı? DA akım rayına bağlı mı? Bağlı ise DA'ün kırmızı ve siyah çıkışları (+, - uçları) doğru yere mi bağlı?

2) Yukarıdakilerin hepsi tamam ise raylar üzerindeki tüm loko ve vagonları kaldır ve trafoyu fişe tak. Şimdi MS üzerinde herhangi bir uyarı var mı? Var ise ne?

3) MS üzerinde uyarı yok ise; raya loko koymadan MS üzerindeki lokomotif resimli düğmeye basıp hız düğmesini kullanarak biraz oyna, değişik menülere gir. Bu problemsiz oluyorsa rayların üzerine bir loko koy ve daha önce anlattığım prosedürü uygula. Eğer bu aşamada uyarı üçgenini görürsen akım rayı altında DA'ün çıkışlarını ters çevirip öyle dene.

4) Elindeki aparatların fotoğrafları varsa (özellikle bağlantı noktaları gibi) koyabilirsin böylece görerek iş yapmış oluruz.

Bunlardan ne sonuç aldığımıza bakıp ona göre devam ederiz.

Ben de yarın kendi setimi getirir burada kontrol ederim. Hatta yahoo messenger varsa online yaparız. Belki de Türkiye'de ilk online/realtime digital set kurulumu gerçekleştiririz :)

Sevgiler,

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: avsalı - Ocak 20, 2007, 21:58:16
aşağıdaki lokoyu digitale çevirebilirmiyim.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 20, 2007, 22:55:47
Ömer selamlar,

Kısa yanıt: evet!

ANCAK, bu loko AC bir Marklin yani mıknatısı sabit değil, elektromıknatıs. Bu nedenle önce elektromıknatısı uygun bir sabit mıknatıs ile değiştirmelisin. Marklin AC'ler için sabit mıknatıslar var. Bundan sanra digitale çevirebilirsin. Ayrıca DC akımda 5 kutup motorlar daha iyi sonuç verir. Bu yüzden mevcut 3 kutup motoru da değiştirmek isteyebilirsin. Bunlar (mıknatıs, 5 kutup motor ve decoder) yurtdışında kit olarak satılıyor.

Benim fikrimi sorarsan AC lokolarına hiç dokunma. Digital loko fiyatları iyice düştü. Digitale geçmek için en uygun hareket bir starter set almak. Hem daha fazla rayın olmuş olur, hem de hiç sorunsuz digitale geçmiş olursun: fiyatlar da uygun.

Yok eğer diyorsan ki starter set alamam, o zaman en uygun çözüm şu: beğendiğin bir DC lokomotif al. Digitale çevir (bir decoder tak) ve altına bir Marklin pabucu bağla. Hem kolay hem ucuz bir altenatif bu.

Saygılar,

Cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: avsalı - Ocak 20, 2007, 23:09:43
teşekkürler cem bey . ne düşünmüştüm biliyomusunuz. evet DC setler makul hatta bir kaç güne kadar harunbeyden bir DCC set alacağım.kurgumun içinde diğer lokolarıda çalıştırmak istemiştim.marklin üç adet lokom var ve hepside AC aynı sistemde çalışmayacak herhalde.bunları defalarca konuşmuştuk çünkü.  AC yi DC ye çevirme gibi bir imkan yokmu bu iş karıştırıyor kafamı markin loko marklin ray istiyor illa oysa hornby raylarda alternatif çok ben hornby DCC sistemde diğer AC marklin lokoları çalıştırma düşüncesini bir türlü atamıyorum kafamdan. saygılar.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 21, 2007, 01:26:07
Ömer selam,

Şimdi senin çözmen gereken problem şu: 3 ray mı 2 ray mı olacak setin. buna karar verdikten sonra istediğini yapabilirsin.

Bu konunun başında anlattığım gibi analog/digital kurgular mümkün - ben öyle yapıyorum. Ayrıca Marklin 3 ray sistem için diğer markaların dc modelleri 3 raya çevrilebilir (sadece digital için). ancak tek mevzu uygun decoder. hatta eğer istersen marklin 3 raya dc akım verip 3 raya çevrilmiş dc lokoları da kullanabilirsin analog olarak. ve daha da ötesinde 3 ray sistemi dc ile çalıştırırsan marklin digital lokoları da modifiyesiz kullanabilirsin.

marklin AC'ler prensipte DC'ye çevrilebilir ama astarı yüzünden pahalıya gelir. hiç düşünme derim o yüzden. bırak AC analoglar olduğu gibi kalsın. istanbul'a geldiğin bir gün bana uğrarsın fikir alırsın. hemen digital'e dalmanı tavsiye etmem. biraz daha araştır.

sevgiler,

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: abdusta - Ocak 21, 2007, 21:00:06
özgür bey ve cem bey

viessmann sayfasında SWITCH-COM Start-Set  sanırım bilgisaytar kontrollu ve marklin uyumlu
biliyorsanız bir analizx etmeniz rica

saygılar a.usta
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 22, 2007, 10:27:52
abdusta selamlar,

viesmann swicth-com setini bir süre önce ayrıntılı inceledim. her tür sistemle uyumlu. bilgisayardan aksesuar kontrolü konusunda mükemmel. ancak tek sorun fiyatı: oldukça pahalı geldi bana.

switch-com'un bir kötü tarafı da kendi programı ile kullanım zorunluluğu; bu yüzden sonradan başka program unsurları (bug'ları düzeltmek, upgrade'ler) eklemek olanaksız.

bir önemli nokta şu: bir süre önce hatırlarsanız Özgür'ün açtığı konuda uzun uzadıya bilgisayardan kontrol mevzuuna girmiştik. O sırada bulduğum bir alternatiften bahsetmiştim. switch-com ile aynı işi yapan bir sistem çok daha ucuza kurulabilir. böyle bir sistemin bir avantajı da şu ki programı biz yazacağımız için zaman içinde upgrade etmek ve yeni özellikler eklemek mümkün olacak. bunlardan en önemlisi mevcudiyet tespiti olacak.

şu sıralar işlerin yoğunluğundan dolayı uygulamayı bahar aylarına erteledim ama mutlaka başlayacağım.

kısaca switch-com çok güzel bir ürün ancak benim görüşüm biraz pahalı olduğu.

saygılar,

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: abdusta - Ocak 22, 2007, 10:45:32
cem bey tesekkurler
bu bahsi gecen switch com'a sinyaller şalter ray aracılıgı ilemi gidiyor?çalışma prensibi hakkında bilgi verebilirmisiniz

tesekkurler a.usta
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: ctekin - Ocak 22, 2007, 11:09:13
tekrar selamlar,

doğrudur, şalter ray kullanılıyor ancak bu işlem için aynı seriden ayrı bir aparat (1202) almak gerekiyor, bu aparat set içinde gelmiyor. set içinde switch-com röle aparatı (1201 - 8 adet makas veya 16 adet uncoupler için), bilgisayar bağlantı kablosu ve program var.

çalışma prensibi şöyle: set üzerinde şalter ray koyduğunuz yerleri programda işaretliyorsunuz, program bu noktalarda trenleri tespit edip ekranda gösteriyor. teknik olarak ise şalter ray üzerinde akım tespit edildiğinde 1202 aparatı bilgisayara sinyal yolluyor.

saygılar,

cem.
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: atarey - Ekim 09, 2015, 14:04:12
Cem Bey selamlar,

Yeni başlayan biri olarak size birkaç sorum olacak.

Elimde marklin M ray sistemi mevcut. bu sistemi digitale çevirebilir miyim?
Ray sisteminde M ray sitemindeki sinyalleri kullanabilir miyim?
Eğer bu sorularıma cevap olumlu ise nasıl bir yol izlemem gerektiğini fotolarla aktarabilir misiniz?

Teşekkürler
Ata
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: utkan - Ekim 10, 2015, 12:28:46
Cem Bey selamlar,

Yeni başlayan biri olarak size birkaç sorum olacak.

Elimde marklin M ray sistemi mevcut. bu sistemi digitale çevirebilir miyim?
Ray sisteminde M ray sitemindeki sinyalleri kullanabilir miyim?
Eğer bu sorularıma cevap olumlu ise nasıl bir yol izlemem gerektiğini fotolarla aktarabilir misiniz?

Teşekkürler
Ata

Sevgili Ata,

Sekiz yıldır pek hareket yüzü görmeyen bir konu ve de yanıt alamayacağını düşünerek haddim olmadan mesajına yanıt vermek istedim... ::)

Cem Bey uzun zaman önce tren sevdasını bıraktı...şimdilerde duyduğum kadarıyla uzaktan kumandalı uçaklarla meşgul... ;)

Yani sana pek yanıt gelmeyeceğini söyleyebilirim üzülerek... :-\

Benden de pek fayda yok zira benim yol dönülmez ...yani analog...keşke yardımım olsa... :-[

Aslında ben son zamanlarına rastladığım, Nur İçinde  Yatsın, Haldun Bey'in dediği gibi buralarda Märklin'in dönüşme işlemleri, Müslüman

Mahallesinde salyangoz satmak gibi bir şey... ::)

Eğer dil problemi yoksa www.marklin-users.net  adlı siteden bolca yardım alabilirsin... :)

Hoş geldin, kolay gelsin.... :)

Sevgi ve saygılarımla,

m.utkan
Başlık: Ynt: Marklin'de digitale geçiş
Gönderen: kemalomay - Ekim 10, 2015, 23:11:03
Ata kardeşim , dijital sistem ray ile ilgili bir şey değil , lokomotif ile ilgili.

Elindeki eski analog lokomotifler biraz uğraş ile dijitale dönebilir ( üç kutuplu motoru olanlar hariç ) Ayrıca sinyallerini  dijital yapmaya gerek yok , bir kablo bir düğme yeterli olabilir.