Markalar, üreticiler > Rivarossi

Rivarossi BR 58'lerde Arka Işık Problemi!

(1/2) > >>

Harun:
Merhaba,

Rivarossi'nin yeni modeli BR58'in arka ışıklarının sürekli kırmızı yandığı, yöne göre değişmediği ile ilgili özellikle bazı Alman forumlarında şikayetler vardı.

Aynı şekilde bizdeki Marklinciler forumunda da bu konuda bol bol laf üretilmiş, bu loko yerden yere vurulmuştu.

Ayrıca lokonun yarım saat çalışıp sonra durduğu gibi bir kişinin şikayeti de vardı.

Açıkçası ben de bu durum karşısında vermiş olduğum siparişi ertelemiş ve bunu forumda bir yazı ile "AÇIKLIKLA" sizlerle paylaşmıştım.

Bu erteleme kararım ile ilgili yazımı aşağıdaki linkte görebilirsiniz.

http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2201.msg22985#msg22985

Daha sonra da hem Hornby Ingiltere hem de Hornby Italya (Rivarossi) CEO ları ile görüşmüş Alman forumlarında yazanlardan bahsetmiş ve şu cevapları almıştım.

"İlk üretim lotunu Almanya'ya gönderdik ve şimdiye kadar 1 adet loko bize garanti kapsamında iade geldi."

Açıkçası ışıklardaki problemi sormayı unutmuşum. Bazı Amerikan lokolarında arka ışıkların sürekli kırmızı yandığını bildiğimden üstünde de fazla durmamışım demek ki.

Neyse ben tatmin olduğum cevabı alıp daha sonraki partilerden sipariş vermeye karar vermiştim. Nitekim bildiğiniz gibi 1 hafta kadar önce satışına da başladık.

Birkaç gün önce  Hornby'ye Zornby demek şirinliğini gösteren Marklinciler forumundan "çok bilen" birinin Dortmund'a yaptığı gezide BR 58' in ışık problemi ile ilgili aşağıdaki yazısını gördüm.


--- Alıntı ---Bütün alman lokolarında " directional lighting" diye bir olay vardır. Öne giderken ön ışıklar yanar, arka kırmızılar kapalıdır. Arka arkaya giderkende arka kırmızılar yanar önler yanmaz. Evdeki herhangi bir lokonuzu kontrol edin ne dediğimi anlarsınız.

Bu meret hep yanıyor.

Fuarda koymuşlar dolaştırıyorlar. Niye bunun arka ışıklarıda yanıyor diye sorduğumda adam Ağustosta çıkacak partide bunun düzeltildiğini söyledi.

--- Alıntı sonu ---

Herhalde (bir art niyet olduğunu düşünmüyorum tabi) bilgi aldıkları kişi yanlış biliyordu. Arkadaşımız da bunu Türkiye'de kimin ithal ettiğini bilmiyordu ki direkt/endirekt ithalatçısına sormayıp, doğru zannedip hemen üstüne atlamış, bir güzel de ders vermiş.

Gerçekten bilen birine sorulsaydı Ağustosta çıkacak partide böyle bir düzeltme yapılamayacağını, çünkü şu anda Türkiye'de Proses'in sattığı BR58 lerde zaten böyle bir problem olmadığı bilinebilirdi.

Aşağıdaki videoda "Ağustos ayında çıkacak partide düzeltileceği" söylenen arka ışık problemi ile ilgili olarak bir video görebilirsiniz.

İleri giderken kırmızı, geri giderken beyaz ışıklar yanıyor. Yani bu meret hep kırmızı yanmıyor.

Haaa "eğer bunlarda ileri giderken kırmızı yanmaz ama geri giderken kırmızı yanar, beyazında hiç işi yoktur, bu hatalıdır" diyorsanız o zaman decoderde ışıkla ilgili kablolarda bir değişiklik yaparsınız olur biter.

Ama açıkçası benim kafam da bu işin gerçeğinde nasıl olduğu konusunda karıştı.

Merak ettim Youtube da gerçek Alman buharlılarında bu ışıkların nasıl olduğu konusunda bir araştırma yaptım.

Mesela aşağıdaki linklerdeki Alman buharlılarında arka ışıklar da ön ışıklar da hem ileri hem de geri giderken sürekli beyaz yanıyor.







Mesela burada da bir BR52 var ama aynı şekilde hem ön hem arka sürekli beyaz yanıyor.

&feature=related

Yani yukarıda bahsedilen "directional lighting" olayı yok.

Her neyse sonuçta bunlar oyuncak tren, fazla ciddiye almaya gerek yoktur.

Not: Videodaki BR58 analog çalışmaktadır ve raylara basitçe değdirilen (+) (-) ile kontrol edilmiştir. Arada (insan hatası) bir değme problemi olduğu için bazen kesiklik olmuş. Açıkladım çünkü bak ikide bir duruyor da diyebililer. Ayrıca gene analog olduğu için durduğunda ışıklar tamamen sönüyor.

Ayrıca,

Bizdeki BR58 lerden birini 3 gün non-stop 8-10 saat çalıştırdık. Hayretle hiç problem olmadığını tıkır tıkır çalıştığını gördük. Açıkçası Alman forumundaki şikayet beni de çok tedirgin etmişti ve her an bir problem çıkabilir mi diye korkuyordum. Ama çıkmadı, sattıklarımızdan da bir şikayet almadık.

Bu arada bu modeli almış, kullananlar da yorum yaparlarsa "satıcı" ağzından değil "kullanıcı" ağzından da öğrenme imkanımız olur.

[youtube=425,350]GzxpG27hXlE[/youtube]

Selamlar,

Harun


Not: Bu arada youtube'da gerçek buharlı lokolara bakarken arkasında kırmızı ışığı olana hiç rastlamadım. Hepsi hem ön hem arka dediğim gibi sürekli yanıyor. Bunun doğrusu nedir merak da ediyorum artık. Bilen var mı acaba? Bence bu "directional lighting" deniley olay dizel ve elektriklilerde var ve ileri giderken arka ışıklar söylendiği gibi kapalı değil açık oluyor. Bence mantıklı da, gece karşınızda olan bir lokonun size doğru mu geldiğini yoksa ileri mi gittiğini herhalde böyle anlayabilirsiniz.

İlyas Şıklar:
Bence mr smart sizi ikna etmiş, yarı İngilizce yarı Türkçe böyle olur işte. Cümleye İngilizce başlayıp adamın her dediğine "oki-hay hay" deyip depoları doldurursanız... Hem bakalım onlar kırmızı yanmıyo pempe pempe duruyor. Yahu Harun Bey, işiniz yok galiba sizin, bu kadar uzun açıklama yaptığınıza göre. Bırakın Allahaşkına ciddiye alınacak şeyler değil bunlar. :P
İlyas Şıklar

Okan:
Hornby Rivarossi BR 58 DB locomotifimizin ilk test sürüşünü paylaşmak istiyorum.

Lokomotifimiz kutudan ilk defa çıkıyor ve R605-R1 daire içinde analog olarak ilk turunu atıyor. Lokomotifimizin kazanı ve üzerindekiler metal, markiz ve tender plastik. Oldukça sessiz, herhangi bir yağlama yapmadan bu sessizlikte çalışıyor.

Markiz içindeki detaylar oldukça fazla, daha iyi ışıklı bir çekimle daha iyi görüntü paylaşmam gerekli. Lokomotimizin önünde iki adet parlak beyaz(sunlight diyebileceğimiz) far var, öne giderken yanıyor, arkaya giderken sönüyor. Lokomotifimizin tenderında iki adet ışık var, öne giderken kırmızı yanıyor, arkaya giderken beyaza dönüyor. Lokomotifimizin baca bölümü duman üreteci takmaya uygun. Tender ise decoder ve hoparlör için güzel ayarlanmış.

Bir arkadaşımız sormuş ne bu oyuncak işi diye, onlar doğruca bizim forumun adını vermiyorlar ancak belirteyim, hem Marklin konusunda daha fazla bilgi almak isteyenler de yararlanır kendi forumlarında eskiden bu kulup ve forumda olan arkadaşlar yazmışlar.

Düşüncelerine sağlık ne güzel bulmuşlar, sağolsunlar biz kendi kendimizle de dalga geçebiliriz, zaten kendine eleştirel bakamazsan ne anlamı kalır ki ? Oyuncak tren, oyuncak trenci, oyuncak trenci forumu, bunu Google, Yahoo keywordlerine eklemeli.

Oyuncak, moyuncak, zornby, model, aynen bizim Gar Müdürü, İstasyon Şefi lafları gibi eğlencelik işler, herkesin de anlayışı, genel konuşma alışkanlıkları farklı, kimisi güzellikten, kimisi çene kapattırmaktan hoşlanır, herkes de istediği yerde olmakta özgür olduğuna göre çok bilen az bilen, iyi üreten, iyi üretmeyen, beceren, beceremeyen yerine önemli olan iyi, güzel insan olabilmek, herkesin nasıl olduğunu da kendi dışındakiler belirler. Neyse geçelim biz kendi keyfimize, kasmaya gerek yok.

Hepinize sevgiler, lütfen yazın, konuşun, düşüncelerinizi paylaşın.

Ben Rivarossi'ye kısaca Riva diyorum, şirin, sevimli bir sahil beldesi, Karadeniz'in Istanbul yakınlarındaki örneği. BR58 Türkiye'de çalışmış bir model deniyor, umarım öyledir, biraz daha keyiflenirim. Benim Riva58, halen analog, 21pinli bir ses decoderı güzel olur, ESU'nun 52499'u 21pin ancak BR64 için, gören varsa beni düzeltsin, ESU'da BR58 sesi yok. Demekki şu aşamada yakın bir sesle idare edeceğiz veya MRC Sounderdaki ses seçeneklerine bakacağız.

Henüz stokta bir kaç güzel kırmızı riva kutusu varmış, pasaportsuz, uçaksız hem de Türkçe'mizle konuşarak bilgi alabiliyor, inceleyebiliyor, beğenmiyorsanız siz bilir, beğenirseniz yine siz bilirsiniz.

Hepinize zevkli Riva58, güzel muhabbetler diliyorum, trenci arkadaşlarım.

Bu da video

[youtube=425,350]<object width="425" height="355"><param name="movie" value="&hl=en"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>[/youtube]

glyond:
İyi Geceler Harun abi,

Kaçırmış olabilrim ama lokonun fiyatı ne kadardı bende alayım bir tane, sen getirdikten sonra problem yok zaten

ihsan:
Değerli Arkadaşlar
Hobbytime ın fiatlarının çok yüksek olduğunu hepimiz dile getidik
Açıkça şahsım adına Hobbytime dan zaman zaman alışveriş yapıyorum
Nedeni:Sn uğur Akman her türlü hukuki prosedürü yerine getirmiş(Fatura irsaliye.maliye.ticaret odası vs)birisi
Bu şartları yerine getirmiş i ülkemizde Prosess Elektronik başta olmak üzere zannederim 3 veya 4 müessese var
Bu müesseler dışında şu veya bu yolla yurt dışından getirdikleri ürünleri satanlar var. Bu şahısların:
her türlü kanuni gereklerini yerine getirmiş ticarethanelere eleştiri getirmeden önce lütfen kendi durumlarını gözden geçirmelerini tavsiye ederim
SYGLR

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git