Model Trenciler Kulübü

Herhangi bir başlığa uygun olmayan mesajlar için... => Hiç bir konuya girmeyen mesajlar... => Konuyu başlatan: koraycenan - Nisan 07, 2015, 12:28:48

Başlık: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 07, 2015, 12:28:48
Model trenci dostlar diyorum ki herkes evinde olmak üzere 1m büyüklüğünde genişliğini belirleriz bir modeüler kurgu yapsak ve hersene 1 kere mesela Harun abinin teras kısmında yazın toplansak 3-4 günlük şenlik gibi yapsak yada bir AVM de bir araya getirsek nedersiniz? Böylece burdaki herkes hem taşın altına elini koymuş olur ve bizim gibi yapamayan yeri olmayan arkadaşlarında bahanesi kalmaz. Önceden kurguyu planlar çizeriz ve herkesin tablasındaki ray giriş ve çıkışları belli olur 1m taşıma açısından kolay olur hemde cok maliyet ve külfet getirmez 10 kişi bile toplansak 10 m kurgu eder? Bilemedim ne dersiniz?
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: ihsan - Nisan 07, 2015, 16:49:30
Sevgili Koray

Böyle bir proje için 60x60 cm bir tabla bile yeterli olur ama ..........ilgi ve alaka ne olur şüpheliyim



(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i27519_1005058.jpg)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 07, 2015, 18:35:01
Evet İhsan Abi bencede o bile yeterli olur. Önden programla raylar çizilir ve ortak çim ve yer kaplama malzmesi seçilir ondan sonra isteyen istediği biçimde yapar ve bir araya getirip bunu sunar hatta yurtdışına bile götürebiliriz. Katılmak isteyenler veya fikir beyan etmek isteyenler buraya yazssın..
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: CAN - Nisan 07, 2015, 18:36:53
Sevgili Kardeşim,

İstanbullu dostlar daha bir sene önce ortak kurgu konusunda beni yarı yolda bırakarak büyük hayal kırıklığına uğrattılar. Dolayısı ile beni yok sayabilirsin...

Sevgilerimle,

Can

Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 07, 2015, 21:08:25
Ahh Can Abim bunun başında ben olucam umarım fikrini değiştirirsin. Zaten bu projede olmak isteyenler gerçekten yapmak isteyenler olsun yarı yolda bırakacaklar olmasın. Amac bunca zamandır bu işin içinde olupta birşeyler çıkaramayan bizlerin hem biraz acemliğimizi atmamız hemde bu zevki birlikte yaşamak diye düşünüyorum katılmak isteyenler lütfen yazsın. İlk ben olıyım iki adet 1m lik hazırlıyabilirim.
Başlık: Ynt: Hep Beraber Modüler Bir Kurgu Yapsak
Gönderen: uzay - Nisan 07, 2015, 21:59:37
Bundan yıllar yıllar evel bir iki proje girişimi olmuş ancak yer sorunu ve kişisel tatminsizliklerden dolayı hep sonlanmıştı.
100x60 veya 100x80 moduller olarak düşündüğünüzde bunu yapıcak ve sürekli tutucak bir yere ihtiyacınız olacak
Bu bir çoğumuz için zor
Kesit oldugunda diaroma olarakda kullanılamıyo.
Çözümde şu olabilir 2 de yan açılı modul yapar evindede diaroması olmuş olur yapacakların

Öneli örnek barboros abinin moduler kurgusu
http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2693.20
Şuanda çok daha gelişmiş 2-3 modulden oluşan bir kurgusu var mesela


Buda yapılabilen iyi çalışmaydı ama sonuçlanamadı malesef
http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=3241.0


Tabi n veya z yaparsanız süper modüller olur :) yerde tutmaz
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 07, 2015, 23:02:47
evet Enverim bazı talihsiz olaylar olmuş olabilir. İlla 1 m olmasıda gerekmiyor İhsan Abinin dediği gibi 60x60 bile olur saklama acısından sıkıntı olmaması acısından. Hepimiz tarafından ortak olarak beğenilen bir plan üstünden kişisel olarak evde haxırlanıp zamanı gelince bir araya getirerek keyifli bir çalışma yapmış oluruz. Diğer çalışmalarda ya ortak biryerde buluşma yapılıyor yada yapılacaktı burda çalışmayı küçük bir kesit diaroma da yapıyormuş gibi düşünebilirsiniz bir araya gelincede hareketli olacak bilemiyorum 60x60 için bile yerim yok dersek biz bu işi bırakalım derim :) hertürlü fikire acık olursak bence birşeyler başarabiliriz yoksa amannnn olmaz dersek olduğumuz yerde saymaya devam edeceğiz.. saygılarımla...
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 07, 2015, 23:08:57
Koraycım , uzun zamandır düşündüğümüz bir şeyi canlandırman çok iyi oldu , 2 defa konu bile açtım ama bizde işler zamanla pişer , belki de zamanı gelmiştir gerçekten bu sefer.

Önce şurada anlaşalım 100 ( veya 90 ) x60 cm bir kurgu parçasını herkes arabası ile getirebilir ve evinde bir yerde muhafaza edebilir , yatak altı , gardrop üstü vs vs vs.Toplantı günü işi olan kurgusunu biriyle gönderir.

Bu kadarını yapmaya herkesin gücü yeter , maddi durumu daha iyi olanlar üzerinde çok ray olan parçaları yapar.

Bu işte tek sorun kurulacak yer. Alışveriş merkezleri fikri pek cazip değil , rahat edemeyiz ,seyreden millet çok mutlu olur ama biz pek olmayız.

Benim aklımda ayda bir gün Koç müzesinin bir köşesinde kurmak var , gidip görüşme yapmayı düşünüyorum epeydir. Maketçiler oradaki gemide yıllardır  bunu yapıyorlar , bizimki çok daha fazla ilgi çeker.

Klübün balkonu fikrin çok güzel ama ancak yazın olur.

Yer konusunda iyice düşünelim , fikri olanlar yazsın ama bu arada harekete geçelim.Dortmund dönüşü bu işin planlamasına başlayalım.

Son olarak Can abime yazayım , biraz boyumuzu aşan bir işe kalkışmışız o zaman abicim , ondan çuvalladık , bu proje daha farklı ve daha basit , umarım bu sefer beceririz.


Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 07, 2015, 23:15:17
Evet Kemal Abim, o modelci grubla bende tanıştım her ay koç müzesisinde buluşuyorlar bizde bunu yapabiliriz. Zaten ölçün küçük olması yapılabilirliğini arttırıyor zor bir proje değil ama keyifli bir proje olabilir. Umarım hep beraber bunu yapabiliriz. Dönüşte bunu olgunlaştıralım abi.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 07, 2015, 23:24:45
Dortmund da bu şekilde yapılmış 7-8 tane klüp kurgusu göreceğiz ,bol bol resim çekelim , fikir ediniriz .

Tekrar yazıyorum , yer konusunda yardımcı olabilecekler lütfen yazsın , ayda bir veya iki ayda bir toplanabileceğimiz bir  kafe , bir toplantı alanı , bir düğün salonu ( atıyorum işte fikir olsun diye ) vs vs vs .

Bize rahat edeceğimiz bir ortamı sağlayabilecek olan alışveriş merkezleri de olabilir.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: ihsan - Nisan 07, 2015, 23:39:32
İstanbul ve Ankara daki yöneticilerin dediğine göre her iki müzede yer olarak çok sıkışmış durumdalar
Fakat Ankara da yeni bir bina almışlar tadilat devam ediyormuş  yaklaşık bir yıl içinde açmayı planlıyorlar

Bu durumda şimdilik İstanbul Koç müzesini unutmak gerek
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 08, 2015, 04:51:25
Hepinize merhabalar....

Koray dostumuz yıllardır düşündüğüm bişeyi dile getirip konuyu açmış pekte iyi etmiş.Zamanında bu konuyu telefonda Kemalim Omayımla da konuşmuştum ama işte gerek İhsan abinin dile getirdiği ilgi alaka ne olur şüphesi/çekincesi gerekse bazı doğru bilinen yanlışlar işi çıkmaza sokuyor.Bu modüler kurgu olayını yıllardır araştırıp çeşitli örneklerini de takip eden birisi olarak bazı noktalara dikkat çekmek isterim.Öncelikle....

Yukarıdaki mesajlarda arkadaşlarımız nedense belli bir kentteki insanlar belli bir yerde toplanacak gibi algı oluşturulmuş.Doğru değil.Çünkü avrupadaki örneklerine baktığımızda hemen hepsi (bilhassa modüler kurgu klüplerinin yaygın olduğu Almanya,Polonya ve Çek cumhuriyetinde) yılın belli zamanları muhtelif yerlerde belli periyodlarda toplanıyorlar.Yine aynı şekilde ülkenin farklı kentlerinden insanlar toplanıyor.Toplandıkları alanlar içerisinde en belirgini spor salonları ancak zaman zaman farklılık gösterebiliyor.Zaten bir toplantı genelde 2 ila 4 gün arası sürüyor (hemen hemen bir hafta sonuna denk gelecek şekilde).Aşağı yukarı bu 2-3 ayda bir gerçekleşiyor.Dolayısıyla bizde de bu sistem uygulandığı taktirde illa her toplantı istanbulda gerçekleşecek diye bir kaide olmamalı.Bir toplantı istanbulda olduysa 2-3 ay sonraki eskişehirde yine 2-3 ay sonraki izmirde veya ankarada olabilmeli.Tabii burda parçaların (modüllerin) nakliyesi sorun gibi görünebilir ancak bir şekilde aşılabilir.Zaten her zaman aynı yerde olması durumunda pek bir esprisi de kalmayabilir.Koray dostumuzun dile getirdiği ölçüler bence gereksiz en son düşünülecek şey.Avrupadaki örnekleri incelerseniz büyükten küçüğe birbirine monte edilecek şekilde hepsini inşaa etmek mümkün.Burda asıl dikkat edilmesi gereken nokta gerçekçi minimalist bir yaklaşımla modülleri inşaa etmek (Belki yine hedef tahtası olacam ama yıllardır eleştirdiğim vali kebabı gibi karışık bir kurgu mantalitesi ile bu işin olamayacağını sanırım tahmin ediyorsunuzdur) ;) Yanlış hatırlamıyorsam üyelerimizden Derya Ferendeci bir ara bunu söylemişti.Bu tür klüplerin bir nevi kendi anayasalar var.İşletim sistemi,inşaa tarzı v.b. kriterler hepsi belli bir standarda uymak zorunda.Evde oda kurgusu yapar gibi ben yaptım oldu mantığı burda olacak iş değil ki benimde İhsan abinin dile getirdiği ilgi alaka çekincesi ile beraber kafama takılan diğer soru işareti.Aşağıda bir kaç örnek vereyim....

En bilinen klüplerden çeklerin...

http://www.zababov.cz/vs/Klub/Akce/F2003-05/Kolejiste.htm  (istasyon isimlerini tıklayarak her bir istasyonu görebilirsiniz.2003 yılında bir spor salonundaki toplantılarından)


Yakın zamana kadar takip ettiğim Polonyalıların en meşhur klüplerinden PMM






Her ne kadar yakından görmesemde Barbaros abinin kurgusu bu mantığa en yatkın olanlardı.Enver kardeşimiz gayet güzel mantıklı bir çözüm getirmiş.Toplantılar haricinde kurgusunu muhafaza edecekler ister backdrop v.b. ilavelerle evlerinde kullanırlar isterlerse herhangibir depoda veya evde bir köşede (Kemal abinin dediği gibi yatak altı v.b.) muhafaza ederler.Ancak kurguların inşaa tarzına dikkat etmenizi öneririm.(keza üzerinde yürüyen taşıtlara da.Polonya lokolarının arasında Amerikan veya İspanyol ya da Çin lokosuna rastlayamadım  ;D  )  Dortmund fuarına giden arkadaşlarımız ordaki örnekleri de yakından inceleyip bizlere aktarırlar (Yanlış hatırlamıyorsam bu Polonyalı klüp daha önce hem ontraxs hemda dortmunda katıldı).Konunun gelişimine göre diğer örnekleride buraya aktarırım


sevgiler....


Jimmy Cem
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 08, 2015, 08:28:49
Sevgili jimmy Cem cok güzel fikirler söylemişsin hepside yapılabilir. Ben dortmunda gidiyorum yanıma en iyi makinamı alıyorum. Özellikle bu tarzdaki ortak yapılmış kurguları komple detaylarıyla cekeceğim. Başka illerde toplanmakta oldukça güzel olabilir. Ölçü olarak verdiğim 1 m veya 60 cm taşıma açısındandı ama dediğin gibi her büyüklükte yapılabilir. Başalangıç olarakta kolay bir tarz secerek başlayıp daha sonra olgunlaştırmakta yarar var diye düşünüyorum. Umarım burda kalmaz ve bunu hayata geçirebiliriz. İlk başta çok mükemmel olması gerekmiyor yeterki klüp olarak birşey yapalım gerisi gelir diye düşünüyorum..
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 08, 2015, 12:14:39
Çok güzel mantıklı bir fikir. Maliyeti düşük yer tutmayan bir proje. Hemde zevkli olur hep bir araya geldiğimizde. Yer sorununu illaki çözeriz. Proses'de kuracak yer yok, teras ancak günübirlik olur bunada değmez, gece üstünü örtüp bırakmak olmaz. Yer buluruz. Kemalin dediği gibi Dortmund'da bu konu ile ilgili bir sürü kurgu göreceğiz.
Can bey'in olmaz dediği proje bambaşka idi. Bir yılda bir mekan oluşturulamadı. Haliyle herkesin hevesi kaçtı. Bu projede belli süre içinde herkes evinde illaki birşey ortaya çıkaracaktır. Can beyde bu projeye katılacaktır.  ;)
Enges arkadaşımız yer sorunu olur demiş. Doğrudur ama Doğan Ür'ün evindeki kurgu daha büyük olmasına rağmen kullanmadığı zaman olduğu gibi yerinde bırakmak yerine diklemesine kapı arkasına tablasını kaldırarak sorunu çok pratik geçmiş. Hem bu durumda evimizde raflarda, kutularında yada dolaplarda duran trenlerimizi hareket ettirme imkanımızda olur. Ayrıca İhsan ağabey 60*60 lık bir kurgu da bu işe uygundur demiş. Yeri olun iki kutu yapar olmayan 60 cm. lik yapar. 
Jimmy Cem arkadaşımızda çok güzel noktalara değinmiş bilgi edineceğimiz linkler vermiş.
Bu durumda bu olay hepimizin desteği ile olmalı. Yoksa fuarlara gittiğimizde kulüplerin kurgularına bakıp "vay be adamlar yapmışlar bak" deyip dururuz.
Şimdiden hayırlı olsun.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 08, 2015, 15:35:45
Koray dostumuz bu konuyu açınca benda biraz daha derin araştırma yapayım dedim.Bir başka polonya klübüne rastladım ve takibe aldım.

http://www.hazero.pl

Bu da modüllerin teknik çizimleri ve ölçüleri (JPG formatında rahatça görebilirsiniz)

http://www.hazero.pl/node/1215

Bu da 2013 teki toplantılarından bir video



Koray da sanırım Dortmund a gidecek bu sene.Yakınen görürsünüz fuardaki klüp kurgularını.Ancak gerek inşaa tarzlarına gerek kullanılan taşıtlara ve kullanılan malzemelere (RocoLine,Tillig raylar v.b. diğer aksesuarlar) kısacası finescale olmalarına dikkatinizi çekerim  ;)


Sevgiler...

Jimmy Cem
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 08, 2015, 20:16:21
Öhhö öhö , beklentileri çok yükseltmeyelim arkadaşlar , özendiğimiz bu olayları yapmak için toplum olarak daha 100 fırın ekmek yememiz lazım , klüp yemeklerini bile 3 yılda bir zor yapıyoruz hatırlatayım.

Ama tabi ki bir köşesinden başlayalım , biraz basit bir başlangıç da  olabilir , zamanla geliştiririz ,İsviçre de yaşamıyoruz unutmayalım , burda malzeme sorunu var , Tillig ray vs vs yerine , kolayca bulma imkanımız olan hornby raylar başlangıçta işimizi görür , öncelikle her şeyin kolayını yaparsak iyi olur.

Yani boyumuzu aşacak hayaller kurup sonradan üzülmek yerine daha basit başlarsak ve tadını alırsak , kazandığımız tecrübe ile zamanla daha iyisini yaparız.

Son kez ve ısrarla yazıyorum EN BÜYÜK SORUN YER BULMAKTA , biraz bu konuda fikir verin lütfen , yoksa en az  15 kişiye hemen birer sandık yaparız , bu kısım artık çok kolay.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 08, 2015, 20:30:24
Evet Kemal Abim, kesnlikle katılıyorum önce emeklemeyi öğrenelim sonra yürür koşarız bile. Basitten başlayalım. Elimizdeki malzemelerden yapalım. Yer konusunu araştıralım hertürlü fikre açığız..
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 08, 2015, 20:42:50
Aklıma geldi belediyelerle konuşabiliriz mesela Beşiktaş belediyesinin alt katta girişte bu tip aktiviteler için yeri var sergi kermes v.s yapıyorlar onlarla konuşup yılda 1 kez bence yer alırız hatta onlar tanıtımımızı bile yaparlar bence. Bunu farklı belediyler için konuşabiliriz.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 09, 2015, 02:00:29
Eywah eywah....  >:(

Arkadaşlar yanlış anlamayın ama ümitsizliğe düşürüyorsunuz beni.Sanırım havanda su dövercesine bir konu olacak bu da geçmiştekiler gibi  >:(   Evet... Kemal abim doğru söylüyorsun çok ufak bir noktada.Genel olarak bakıldığında avrupada değiliz kolay malzeme temin edemiyoruz.Ancak imkansızda değil.Çoğunuz fuarlara gidiyorsunuz.Yani getirmek elde etmek imkansız değil.Uzun yıllardır Kıprıs ve İngiltere dışında bir yere gitmeyen benim elimde bile hatırı sayılır RocoLine stoğu var biliyorsunuz.Getirenler nasıl getiriyor? Artı... eğer burda da aynı mantıkta olacaksak yıllardır nal topladığımızın bir arpa boyu bile mesafe kat edemediğimizin tescili olur.Amacım tartışma yaratmak değil tahmin edersiniz ki ancak bu ülke dünya şampiyonluğu kazanmış bir kurgu çıkardı.Nasıl yaptılar? Darphane miydi onlar? Üstelik modüler kurguda normal bir oda kurgusu kadar ray v.b. malzeme ihtiyacı olmadığından maddi bakımdan da külfet çıkarmaz.İnsanlar ucuz mal alacak kadar zengin mi?Eğer Hornby Bachman Avrupa Amerika karışık bişey olacaksa zaten boşa konuşuyoruz demektir.Bundan 8-9 sene önce baz arkadaşlar Derya Ferendeci v.b. üstadlarn yapıtlarını görerek bu işe merak sarıp giriştiler.Hadi o zaman tecrübesizdik bilmiyorduk etmiyorduk deniyordu (ki aslında ben gibi bilip ikaz edenler vardı).E şimdi yıl olmuş 2015... Halen ucuz malzeme konusunda ısrar etmek kafada ciddi soru işareti uyandırır ve akabinde işide sulandırıp kalitesini saptırır.Yer konusu sıkıntı denmiş.Bunu izah ettiğimi sanıyordum.Sonuçta hepimiz iyi kötü çevresi olan insanlarız.(Ki ist luların alternatifi daha çok).Ne de olsa çoğumuzun çevresi geniş.AVM ler olsun,Sergi salonları olsun herbir alternatif mevcut olmalı diye düşünüyorum.Zaten yapmaya kalksak bir mekanda (ortalamaya vursak) en fazla sene de 1 veya bilemedin 2 aktivite olur (her birinin farklı yerlerde olmasının daha mantıklı olacağını önceki mesajımda söylemiştim sanırım).Yüzyüze konuşunca bunlar daha netleşir sanırım ama birazda kendimizi küçük görmeyi bıraksak artık iyi olur diyorum  ;)


Sevgiler...

Jimmy Cem
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: CAN - Nisan 09, 2015, 05:22:54
Sevgili Dostlar,

Gerek Koray ve gerekse Ferdi dostum benimde eninde sonunda bu işe bulaşacağımı yazdı. Pekala güzel. Bende düşüncelerimi burada aktarayım.

Geçen sene bir ortak kurguda başarısızlığa uğradık. Tamam kabul. Şimdi bir ortak çalışmaya daha soyunuyoruz. Buda güzel.

Öncelikle şunu belirtmek isterim. Bu iş ortak bir kurgu yapmaktan daha zor bir işdir. Bir grup olarak bir araya geleceğiz, herkes bir veya iki modül üretecek, ve daha sonra bunları toparlayacağız. Bu ortak bir kurguya benzemez. Elinizi taşın altına koyduktan sonra vazgeçemezsiniz. Lafın gelişi 15 mt. lik bir modüler kurgudan ben vazgeçtim deyip aradan iki modülünüzü alıp gidemezsiniz. Ortak bir sabit kurguda elveda diyebilirsiniz ama ortak bir modüler çalışmada bunu yapamazsınız. Dolayısı ile bu işe soyunacak arkadaşların iyi düşünüp taşınması gerekir. Kurgu bir yerde kurulacağı zaman ben yokum, Nijeryadan müşterim geldi, yahut bu hafta bir implantım var derseniz olmuyor işte. (Sevgili Koray konuyu sen açtın, ne yapayım..)

Jimmy Cemin ilk yazdığı not bence çok önemli. Bu işin bir ANAYASA sı muhakkak olmalı. Evet herkes kendi modülünü kendi üretecek ama, belli kurallar çerçevesinde. Söz gelimi benim yeşil çayırlarımın bittiği yere Kemal sonbahar manzarası yerleştirirse ehh, olur.

Ortak alınacak kararlar, masasından rayına, elektrik beslemelerine, makaslara, ortak kumanda seçimine, aydınlatma sistemlerine, ortak arazi malzemesi seçimine, mevsim seçimine, dönem seçimine v.b. gibi çok.

Bunu neden yazıyorum, Sevgili kardeşim Koray vizyonunu geniş tutuyor, eğer öyleyse başlangıcın çok sağlam ve tutarlı olması gerekiyor.

İkinci bir konuda Kemalin ısrarla vurguladığı yer konusu. Bence ciddi olarak düşünülmesi gereken bir konu. Örnek vereyim,

Ortak kurgumuzu sergilemek için size Ankara Koç müzesinden yer ayarladım diyeyim. Evet bunu yapabiliriz. Hiçde problem olmaz. Hem oynarız, hemde gelip seyrederler. Medyayıda çekmekde sorun değil. Ama bu kurguyu bir müzede sergilemek, veya bir AVM de sergilemek, yani topluma açık bir yerde sergilemeden önce kurmak, ayarlamak, hatalarını gidermek, yani senkronize etmek için önce bir yer gerekir. Bence bu düşünülmesi gereken önemli bir konu.

Olaya asla karamsar olarak baktığımı düşünmeyin. Sadece yarı yoldan geri dönmemek için sağlam bir başlangıç yapmanın gerekliliğine inanıyorum.

Nasılsa hepimiz gelecek hafta Dortmund da bir araya geleceğiz. Akşamları konuyu enine boyuna tartışacak vaktimiz olur diye düşünüyorum. O zaman kendimize bir yol haritası çizebiliriz.

Sevgiler hepinize,

Can

 

 

Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Naci - Nisan 09, 2015, 06:36:22
Konu ile ilgili görüşlerimi yazacaktım. Ancak gerek kalmadı. Can kardeşim benim düşüncelerimi aynen belirtmiş. Ayrıca diğer arkadaşlarımın yaklaşımları da çok doğru. Başta Can beye ve tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Can beyin belirttiği şartlarda bu işte ben varım. 
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 09, 2015, 08:06:22
Sevgili Cem ve Can Abi kesinlikle söylediklerinize katılıyorum. Burda en önemli konu işin bir anayasası olmalı belli kurallar mutlaka olacak. Can abi çok haklısın ben vazgectim yada gelemiyorum gibi birşey olamaz nasıl yurtdışına gidiyorsak ayarlamalarımızı önceden yapıyorsak bu toplantılar için aynı şekilde davranmak gerekli olacak. Bir araya geldiğinizde iyice konuşuruz. Sadece Cem amaç ucuz malzeme kullanmak değil kolay bulunur malzeme kullanmak aslında yoksa yapacağımız alanlar büyük maliyetler getirmeyecek ama acil parça gerektiğinde bulabilmek önemli diye düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 09, 2015, 12:20:06
Tamam önce biraz uzun uzadıya tartışalım , sonra harekete geçeriz.

Öncelikle hiç tartışılmayacak konular.

1) Modüllerin tahtaları dahil her şey aynı malzemelerden aynı standartlarda ve aynı temaya uygun olacak , ( tabi ki Avrupa Amerika karışık olmayacak ) modülleri bölerken " sen şunu yap sen bunu yap " denecek , itiraz yok. ( itirazı olan katılmayacak )

2) Toplantı günü işi olan ne yapıp edip kurgusunu gönderecek.

3) Manevra alanı vs vs gibi üzerinde çok malzeme ve çok ray , makas olan kısımlar ortaklaşa yapılacak ( maddi açıdan yani )

4) Biraz büyük sözü dinleyin yahu.... :) Bilhassa sen Jimmy Cem kardeşim , başlangıç için çok büyük hayaller kurmayın ve kurdurtmayın millete , ben boyumuzu çok iyi biliyorum , çok komplike bir şeyi hemen hayata geçiremeyiz , sen hiç üzülme Cem , bu memlekette çok muhteşem  kurgular yapıldı  , gel seni gezdireyim gör ama bu olay çok farklı , merdiven çıkmaya 6.basamakdan başlanmaz.

Ayrıca içinde Hornby - Bachmann olan kurgular uyduruk kurgu olmaz , her iki markanın da çok güzel modelleri ve ürünleri var ( ama kastın 1/76 ile 1/87 karıştırılmasın ise tamam , zaten kimse böyle bir saçmalığı yapmaz , sakin ol )

Sonuç olarak burada hep birlikte karar verelim , ya basit başlayalım , ya da , katılan herkes taahhütte bulunuyorsa hemen muhteşem bir şey yapalım.

Bence katılmak isteyenler önce burada adını ve fikrini yazsın.

Ben katılıyorum ve çoğunluk ne karar verirse ona uyacağım.( yani basit veya muhteşem )

Yer konusunda fikir üretmeye devam edilsin.

Benim aklımda bir de , Kadıköy yakasında boşa çıkacak bazı istasyon binalarından birini kalıcı olarak klüp adına edinmeye çalışmak var.

 

Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 09, 2015, 12:37:37
Bazı ilaveler yapmam gerek , Can abim , " ben ayrılıyorum kurgumu alıp gidicem " diyen olursa ne yapıcaz demiş , güzel soru , cevap basit , ayrılan kurgusunu bırakıp gidecek .

Burada yıllar içinde hem gelip geçici kişiler oldu , hem de asla bu işi bırakmayacak insanlar mevcut , ağırlığı kalıcı olanlara vereceğiz tabi ki.

Yılda 1 veya 2 defa ona buna göstermek için bir şey yapacaksak  bunca zahmete değmez , bizim , beğenilmeye , takdir edilmeye muhtaç egolarımız yok , en az 2 ayda bir kurup rahat rahat  OYNAYACAÐIMIZ  bir şey yapmayı tercih ederim.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: ihsan - Nisan 09, 2015, 12:41:34
Sonuçta ayda bir veya iki ayda bir toplanılacak
 Şimdilik herhangi bir cafe türü bir yerle  günlük bir anlaşma yapılabilir bu mekan sahibininde işine gelir

Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Faruk Güder - Nisan 09, 2015, 13:03:29
Selamlar kurgu konusunda benim fikrim kalıcı bişey olmalı.bence.yani büyük bir salon tarzı bir yer kiralanıp oraya.el birliği ile büyük bir kurgu yapılıp.deidiğiniz anlamda ayda 2 ayda müsait zamanlarda toplanıp görüşmek daha güzel olur diye düşünüyorum tabi takdir siz büyüklerimin saygılarımla.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 09, 2015, 13:41:44
Evet fikirlerin olması çok güzel, öncelikle kalıcı bir yer tutmak malesef imkansız sebeplerine gelince 1. bu hobiyi yapan kişiler farklı farklı bölgelerde oturuyorlar ve çalışıyorlar. Sonuçta evde kalan zamanlarımızda yapmak daha kolay. Maliyetsiz ayrıca. Ayda 1 den ziyade ben 3-4 aylık periyotlarla toplanmamızın  daha verimli olacağını düşünüyorum. Hem zaman içinde birşey yapıp ortaya koyma şansımız artar. Hemde 3-4 aylık periyotlarda olursa ayarlamalarımızı ve işelerimiz açısından kolay olur hemde gerçekçi olur. Ben her ay toplanalım deseniz acıkcası bunu yapmakta zorlanırım ama 3-4 aylık periyotta 2-3 gün ayırmak( sonucta kurmak toplamak transfer işleri) daha kolay ve yapılabilir. (kendim için söylüyorum)  Bunu rutin her ay yapmak zor. Ama diğeri yapılabilir. Tabikide ortak alınmış kararlar dahilinde malzeme ve dönem v.s sececeğiz. Kemal abim dediği gibi mesela 2 toplantıya gelmeyenin kasasını elinden alırız :) Yeterki yapmak isteyelim sadece gerçekçi olalım ilk defa yapacağımız için beklentilerimizi sınırlı tutalım hemde teorik her zaman kolaydır pratik olarak tecrübe edelim.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 09, 2015, 15:43:01
Kemalim Omayım....

Ben mi iyi anlatamıyorum senmi beni crash test e tabii tutulan arabalar gibi deniyorsun bilemedim  ;D

Ben Hornby ile Bachmann la kötü kurgu olmaz demedim.Aslında kast ettiğimi çok iyi anladığını sanıyorum.Mix edilmemeli.Ki bu karıştırma olayı sadece ölçek bazında (HO/OO) değil hiçbirşekilde demiryolu idaresi bazında da yapılmamalı.Yani Amerikan lokosu ile İspanyol lokosu veya Çin lokosu bir araya gelmemeli.Modüler kurgu yapalım diyoruz iyi güzel.Pekii ne olacak? Türk kurugusu mu? Yoksa İsviçre mi? Belçika mı? Mesela Britanya kurgusu yapalım desek zaten alternatiflerimiz sınırlı.El mecbur Hornby ve BranchLine kullanmak zorunda kalacağız.Ancak karıştırma olayı oldumu kantarın topuzu kaçar (ki burda ciddi endişelerim var ve eminimki yine bu konuyu eleştiriyorum diye birileri tlf veya birşekilde beni sana şikayet ediyordur).Bu klübün anayasası diyeceğimiz kaideleri koyarken bunlarıda düşünmek gerekiyor.Diğer nokta malzeme... Koray ım.. Tamam Hornby TR de kolayca bulunabiliyor kabul.De... Nereye kadar?Artık daha kalite malzemelerin kullanılmasnın zamanı gelip geçmedi mi?Önceki mesajımda gayet anlaşılır şekilde izah ettiğimi sanıyorum.Zaten sizler bi defa yıllardır fuarlara gidiyorsunuz.Biraz çıtayı yükseltmek gerekmiyor mu?Hazır böyle bir iş yapma fırsatı varken.Birde anlamadığım olay şu.Kemalim Omayım yine bana demişsin 6. basamaktan başlamamalı diye.El insaf.... Hadi 8 sene önce bu klübü ilk kurduğumuzda yine bilen olarak ikazları yapıyorduk dinlenmiyordu sonrada ama bilgisizdik tecrübesizdik oldu adı.Dünya 1. liği getiren kurguyu yapanlarında maziisi bizden daha eski değildir.Demekki bişeyleri aşmak gerekiyor değil mi?  ;) Bu konuda eğer ben yaptım oldu ile zevkler ve renkler hesabı (ilkokul IQ su) tartışmanın üstüne çıkamayacaksak yazdığım tüm mesajları unutun derim eskiye dönerim.Can abinin de onayladığı klübün anayasası nolacak mevzuu içinde bunlarında konuşulması gerekiyor.Yer konusunda en doğru tespiti Koray yapmış.Verdiğim linkleri ne derece ciddi araştırdınız bilmiyorum.avrupadaki örnekleri bile 2-3 ayda bir toplanıyor ki önceki mesajlarımdan birinde detaylı izah etmiştim.Sonuçta bizimde 2-3 (veya 4) ayda bir 3-4 günlük bir süre için toplanmamız daha makul olur.Gerek kent dışından gelecekler için gerek kurulum süresi için.Mesela bir toplantı izmirde olacak olsa bu konuda gayet yardımcı olurum.İlla ki bir yer bulurum.İstanbul ve ankaradaki (hatta eskişehirdeki) arkadaşlarında aynı şekilde yardımcı olacağını önceden bir organizasyon yardımcı olmak için ön ayak olacaklarnı düşünüyorum ama somut fikirler ortaya atılırsa daha iyi olur.


Sevgiler...

Jimmy Cem
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 09, 2015, 16:00:27
Evet Cem haklı olduğun kısımlar var. Hepsinin üsütünden gelebiliriz hele bir başlıyalım. Başlamak bitirmenin yarısıdır derler ya o misal. :) Katılmak isteyenler buraya yazsın Kemal Abimin dediği gibi. herşey için oylama ( malzeme, dönem, kurugunun biçimi v.s..) yaparız çoğunluk ne derse hepimiz ona uyarız demokratik olur :) Dediğim gibi yapa yapa olgunlaşaçağız..
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 09, 2015, 16:26:39
Şu "konu başlığında" biraz olsun Harun'a saygıdan marka konuşmasak fenamı olur. Bir araya geldiğimizde detayları markaları konuşmak etik olarak daha doğru olur.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: ihsan - Nisan 09, 2015, 16:40:52
Bir modül ben katılırım


Zaten elimde işlenecek iki tabla var
Birincisi Atatürk'ün Ankara'ya gelişi bitti
İkincisi Hamam önü evleri
Üçüncüsü Bent deresi  burada biraz takıldım bu konuyu pek bilmiyorumda bizzat gidip araştıracağım  ;D ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 09, 2015, 16:51:01
Ben birşey demedim.Yazdıklarımı unutabilirsiniz... (Harun abiye ayıp olmasın diye hepsini teker teker silip nokta koymak yerine çekiliyorum diyorum....)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 09, 2015, 17:31:17
Cem bişey sorucam sen katılacakmısın bu oluşuma....
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 09, 2015, 17:44:06
Açıkçası 1-2 saat öncesine kadar sıkıntı yoktu Koray.Nitelikli,oyuncakımsı kıvamlı bişey olmayıp düzgün kalitede birşey çıkması durumunda içinde bulunmayı düşünüyor(d)um.Halen da %100 kestirip attığımı söyleyemem ancak bakıyorum geçmişten bu yana değişen birşey olmamış.Geçmişte yaptığım dostane eleştirileri yine yapıp testi kırılmadan kızı dövelim hesabı hatırlatmalarda bulundum ancak söylemlerim çarpıtılıp yanlış aksettiriliyor ve bana laf dokunduruluyor farkındaysan.Dolayısıyla önceki mesajımı atıp uzak kalmayı tercih ettim.Herhalda anlayamayacağın garip bişey olmasa gerek?
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 09, 2015, 19:06:09
1-Koray Cenan
2-Kemal Omay
3- İhsan Abim
4-Ferdi Vefa
5-Can Abimiz

:) Katılım bekliyoruz
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Naci - Nisan 09, 2015, 20:04:45
Ben yazmıştım. Dortmunda görüşürüz.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 09, 2015, 20:56:48
1-Koray Cenan
2-Kemal Omay
3- İhsan Abim
4-Ferdi Vefa
5-Can Abimiz
6- Naci abi
7-Barbaros Abimiz
:) Katılım bekliyoruz
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 09, 2015, 22:08:53
Kemal ile ben düz, ucsuz bucaksız ova yaparız  ;D
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 09, 2015, 22:28:41
Olur valla yeterki katılım olsun .. ;D ;)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Ergün - Nisan 10, 2015, 00:14:58
Karar verilecek çokça mevzu var. Bir araya gelinip hepsini kararlaştırırız. Böyle bir ortak iş için konuya hakim, süreci yönlendirecek kişilerde var. Bence belirsizliklerimizi netleştirince çok keyifli olacak.. Asıl önemli olan biz kaç kişiyiz?

1-Koray Cenan
2-Kemal Omay
3-İhsan Abim
4-Ferdi Vefa
5-Can Abimiz
6-Naci abi
7-Barbaros Abimiz
8-Ergün ÖRENTEL
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: c.doğan - Nisan 10, 2015, 00:40:37
Bende aranıza katılmayı çok isterdim.Çok sıcak keyifli bir proje gerçekten.
Kendi kurgumu şimdilik sonlandırdım.Geçen gün Kemal abiye bahsettim.Resim sergisi için çalıştığımdan bir süre model çalışmaları yapamayacağım.Resimlerime yoğunlaşmak istiyorum.
Yinede Eskitme veya boyama konusunda bir yardım gerekirse fırsat buldukça yardım etmeye çalışabilirim.

Başarılar Esenlikler
Doğan
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 10, 2015, 00:43:14
Kemal ile ben düz, ucsuz bucaksız ova yaparız  ;D

Ferdicim bende pasta süsü olan 5-6 tane plastik pembe palmiye var , onları da koyarız , sade ova olmaz.  :D

Pelit  pastanesinin ağacıdır , kalitelidir yani

Bir modül ben katılırım


Zaten elimde işlenecek iki tabla var
Birincisi Atatürk'ün Ankara'ya gelişi bitti
İkincisi Hamam önü evleri
Üçüncüsü Bent deresi  burada biraz takıldım bu konuyu pek bilmiyorumda bizzat gidip araştıracağım  ;D ;D ;D ;D

İhsan abicim bu bent deresinde bir muzırlık var sanırım , beni de yanına al , yardım ederim.

1-Koray Cenan
2-Kemal Omay
3- İhsan Abim
4-Ferdi Vefa
5-Can Abimiz

:) Katılım bekliyoruz

Vaaay listede ismim 2.sırada haaaa ,tamam beni unutun.............................
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Harun - Nisan 10, 2015, 01:47:10
Aidiyet duygusu iyi zannedilir ama aslında çok boktan birşeydir. Tüm düşmanlıklar, savaşlar, katliamlar bundan çıkar.

Zaten din, milliyet, ırk, fanatik futbol taraftarlığı gibi saçma aidiyetler insanları bölüp düşman ederken bir de çoktan unuttuğumuz "oyuncak tren" fanatikliğini de bırakın.

Bu yüzden gene huzurumuz kaçmasın.

Ben her türlü yardımcı olurum. İyi kötü bir atölyemiz var, kafam da teknik işlere yeterince basıyor bildiğiniz gibi.  Modüllerin dizaynını bana bırakırsanız yurtdışındakilerden çok daha pratik, fonksiyonel, kolay kurulup sökülür modüller dizayn edebilirim. İmalatında da tabii ki yardımcı olurum.

Daha önce güzel aktiviteler de yaptık, AVM ayaralamada gene yardımcı olurum, bana hala teklifler geliyor (daha geçen hafta gene sordular) gelin yer verelim kurgu yapın sergileyin diye. Ferda da bilir basında, TV de bir sürü arkadaşım var, Harun abi yok mu birşeyler gelip çekim yapalım diye soruyorlar.

Bu işten ticari bir beklentim zaten hiç kalmadı açıkçası. Yeterince boyumun ölçüsünü aldım ve sıtkım da sıyrıldı. İthalatı bırakmayı zaman zaman düşünüyorum zaten. Dolayısı ile hangi ray kullanılır, Horny olsun da bizden alsınlar, Amerikan mı, İngiliz mi, Alman mı, Türk mü olur benim için hiç bir farkı yok. Zaten olsa ne olacak. 30 metre rayı bizden alsanız ne olur, almasanız ne olur. Ama bilip bilmeden ya da  sadece kendi tecrübelerinize dayanarak hiç bir markayı kötülemeyin.

Bu markaların kötü olduğu anlamına gelmiyor ama birkaç örnek vereyim daha iyi anlaşılsın. Tillig ve Peco tüm tren camisanda en çok sevilen markalardır. Ama kod 83 ve altları aynı zamanda en problem çıkartan ölçülerdir. Her treni yürütemezsiniz. Mesela Tillig 83 de TCDD vagonlarımız raydan çıkıyormuş. DC de Trix en problemli markadır. Kumanda beğenmez. Ama sizdeki kumanda mesela Roco ise ve Trixiniz programlanamıyorsa Roco kötü zannedersiniz.  Kumandanız da Trix ise hiç problem yaşamazsınız. Sizin çin en iyisi odur. Roco çok iyidir ama piyasadan malını en çok toplayan, geri çeken marka da Roco dur. Aynı markanın aynı iki lokosu bile farklı çıkabilir.

Ama bunların hiç biri bu markaların kötü olduğunu göstermez.

Benim modüler kurgu ile ilgili tavsiyelerim şunlar.

1. Kesinlikle kod 83 ray kullanmayın. Böyle kaba da kullanılabilecek, sökülüp takılacak bir kurguda ek yerlerinde problemlerle karşılaşmak istemiyorsanız. Kod 100 de bile tak diye oturmayacak ve her kurulumda ayarlamanız gerekecek.

2. Öyle yok Amerikan, yok İngiliz yok Türk kurgusu olacak diye de düşünmeyin. Ne var yani 3-5 gün bilemedin 1 -2 hafta kurulu kalacak kurguda "yok olmaz bu Alman kurgusu sen Amerikan trenini getirme mi diyeceksiniz?
    Çoğunuzda her ülkeden tren var bir gün Amerikanları, bir gün Almanları bir gün başkasını getirirsiniz. Aksi olursa, mesela TCDD vagonlarının hiç şansı olmaz. Onların önüne ne koyacaksınız?
    Esas amacın eğlence olduğunu unutmayın. Yabancılarda böyle bir sorun yok çünkü onların ülkelerindeki loko ve vagonların zaten imalatı var, bulunuyorlar.

3. Emekli albaylar gibi fazla kural da koymayın. Az ama uyulan kurallar yeterlidir. Çok kural olursa uyamayanlara gıcık olursunuz, lüzumsuz tatsızlık olur. Temelde iyi niyet ve heves ne kadarsa o kadar başarılı olursunuz.

4. Kurgu tarihlerinde katılım önemli. Bunu belirtiyorum çünkü ben ilk aktivitelerimizde ofisimi kurgunun başına taşıyıp aylarca ofise gidememiştim. Zaten işi olmayanların dışında toplam 2 ayda 1 hafta bile gelebilen olmamıştı.

5. Ben Dortmund'a gitmiyorum ama bu Cumartesi (veya Pazar da olabilir) gelirseniz toplanıp benim de yapabileceklerimi konuşuruz.

Harun 



Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Naci - Nisan 10, 2015, 07:20:54
Bu projede bir lider olmalı. O'nu bulduk. Ayrıca lidere yardımcı bir heyet lazım. Bunda da aday çok. Ovaya bir dağ yakışır o da ben den. Bu sanki bu iş tutacak gibi.Belki Dortmunt bizlere biraz daha fikir verebilir. Herkese şimdiden başarılar diliyorum. Ayrıca Harun beyin fikirleri de çok çok önemli..Görüşmek dileğiyle.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 10, 2015, 10:39:42
Harun Abim kesinlikle söylediklerine yüzde yüz katılıyorum. Sonuçta hep söylüyorum bu bir hobi amaç stres kavga değil eğlenmek stres atmak diye düşünüyorum. Sonuçta bu kurguda yer alacak olan insanlar hep birşeyler yapmış yada yapmakta olan bilgisi olan insanlar. Yurtdışına gidip vayy be adamlar yapmış demektense artık bizde birşeyler yapalım ve bizim kugumuzu görenlerde desinlerki vayy türkiyede bunu yapan varmıymış desinler ama hepsinden önemlisi biz eğlenelim keyif alalım. Bu konuyu gündeme getirmemin nedeni gecen seneki köln gezisinden aldığım müthiş keyif oldu. Sizinle aynı dili konuşan (hobi anlamında) insanlarla beraber olmak ve birşeyler yapmak çok keyifli oldu bunu birde kurgu üzerinde yapabilirsek ne kadar müthiş olur diye düşündüm. Umarım başarılı oluruz. Yeterki isteyelim.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 10, 2015, 12:43:41
Yalnız öyle bir plan olacakki ben sanduktan zinhar bir tane bile red kit boyleri geçemez ona göre. Makasmı koyarsınız ne yaparsınız bilemem.  ;D
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 10, 2015, 12:51:14
Bu arada Koray sen o döneme denk gelmedin galiba şimdi haksızlık olmasın kendisi bu forumda değil ama Abdurrahman Usta ve arkadaşları Selçuk kurgusu ile 2012 yılında zaten insanlara Türklerin ne yapabileciğini göstermişlerdi.  ;)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 10, 2015, 12:52:41
Bu arada Koray sen o döneme denk gelmedin galiba, şimdi haksızlık olmasın kendisi bu forumda değil ama Abdurrahman Usta ve arkadaşları Selçuk kurgusu ile 2012 yılında zaten insanlara Türklerin ne yapabileceğini göstermişlerdi.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: NaciAklan - Nisan 10, 2015, 17:17:47
Yalnız Koray z ölçekte düşünüyor.  1 m boy en fazla 5 rayla geçilir. Virajlar uzun vagon ve lokolara uygun olmaz. 1.20, 1.50 arası bir boy daha uygun olmaz mı? Sadece meraktan soruyorum.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 10, 2015, 17:36:03
HO
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: ihsan - Nisan 10, 2015, 18:00:14
Yalnız Koray z ölçekte düşünüyor.  1 m boy en fazla 5 rayla geçilir. Virajlar uzun vagon ve lokolara uygun olmaz. 1.20, 1.50 arası bir boy daha uygun olmaz mı? Sadece meraktan soruyorum.

Anlamadım nasıl beş ray?
Eğer HO ise
Hornby nin tek parça düz rayı var 65cm
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 10, 2015, 19:08:49
Naci ,Ho olacak :) uzunluklarına göre ayarlamaları yapacağız. Önce bir sayımız belirleyelim sonrası kolay. :)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 10, 2015, 19:16:57
1-Koray Cenan
2-Kemal Omay
3-İhsan Abim
4-Ferdi Vefa
5-Can Abimiz
6-Naci abi
7-Barbaros Abimiz
8-Ergün ÖRENTEL
9-Bahadır genç
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: NaciAklan - Nisan 10, 2015, 23:18:15

Anlamadım nasıl beş ray?
Eğer HO ise
Hornby nin tek parça düz rayı var 65cm
[/quote]

Ben kabaca 20 cm civarı rayları kastetmiştim, hanimakas boyu kadar olanlar ya da az büyüğü.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: NaciAklan - Nisan 10, 2015, 23:26:34
Naci ,Ho olacak :) uzunluklarına göre ayarlamaları yapacağız. Önce bir sayımız belirleyelim sonrası kolay. :)


Hani önce emin olalım demiştim. ;)

Onca z yaptıktan sonra hiçbirimiz seninle boy ölçüşemeyiz ya neyse!

Ben de katılsam mı acaba.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: CAN - Nisan 11, 2015, 02:38:41
Sevgili Dostlar,

Düşünceme göre bu konuda yazılanlar biraz anlamsızlaşmaya başladı.

Henüz tavamız yok, tenceremiz yok ve yumurtamızda yok, ama biz omletmi yapalım yoksam menemenmi yapalım tartışmasındayız. Birşeyi belirtmek isterim, bir kaç sene önce böyle anlamsız tartışmalar nedeniyle Ankarada herkese açık bir tren atölye ve müzesi kuruluşundan maalesef vazgeçildi. Yazık oldu.

Çok güzel olabilecek bir işin başındayız, Sevgili Harunda çok güzel özetlemiş, fazladan da destek oluyor. Daha fazla söylenecek bir şey de kalmadı bence bu safhada. Katılmak isteyenler bu konu altında isimlerini yazsınlar ve sonra bir araya gelelim ve konuşalım tartışalım. Forumda böyle anlamsız devam edersek bence daha baştan kendi kendimizi incitmeye başlayacağız.

Sevgiler hepinize,

Can






 

 
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: NaciAklan - Nisan 11, 2015, 20:26:06
Sevgili Can Abi,

Biraz Koray'a taş atayım istemiştim. Yoksa suları bulandırmak istemedim. Yol açtığım kargaşa için özür dilerim.  Ayrıca, projeye katılmak isterim.

Sevgiler
Naci
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 11, 2015, 23:00:46
Tamamdır Naci ;) Can abim geçmişteki olaylardan dolayı böyle yoksa hiç bir problem yok.
10. Naci Aklan

Güzel sayımız iyi gidiyor. Yokmu gelen başka... :)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 11, 2015, 23:19:21
Yavaş yavaş paralel kulüp oluşumumuzun görev dağılımını rütbelere göre ayarlamaya başladım.
1- Can ve Naci abimiz cumhuriyet savcısı
2- Kemal Omay Savcı
3- İhsan abi, Ferdi Vefa savunma avukatları
4- Barbaros Abi idda makamı
5- ben, Naci, Bahadır,Ergün Kolluk kuvveti olarak görev yapacaklar. İtirazı olan varsa söylesin ;)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 12, 2015, 00:02:27
Arkadaşlar forumu okumayan dostlarımız da var , onlar da katılacak elbette , İlhan Erkon , Yılmaz Enüst , Ufuk Baysal , Hasan Ulutaş.

Dortmund dönüşü planlama vs harekete geçeriz.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: NaciAklan - Nisan 12, 2015, 00:20:43
Yavaş yavaş paralel kulüp oluşumumuzun görev dağılımını rütbelere göre ayarlamaya başladım.
1- Can ve Naci abimiz cumhuriyet savcısı
2- Kemal Omay Savcı
3- İhsan abi, Ferdi Vefa savunma avukatları
4- Barbaros Abi idda makamı
5- ben, Naci, Bahadır,Ergün Kolluk kuvveti olarak görev yapacaklar. İtirazı olan varsa söylesin ;)

 :) :D ;D
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: mesut kurt - Nisan 13, 2015, 17:12:49
Çekincelerim olsa da beni de sayabilirsiniz...
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 13, 2015, 23:42:20
Çekinceye gerek yok. Bir metre bir modül alt tarafı. Bir yıl süre olacak. Vaktin yok yada başka sebep en  azından iki ray biraz yeşillik bile yeter. Maksat beraber keyif yapmak.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 14, 2015, 10:01:35
Mesut Kardeş çekince felan yok :) ona göre Ferdinin dediği gibi maksat bir arada olmak ve birşeyler yapabilmenin verdiği keyif..Bireysel bireysel nereye kadar ..
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: mesut kurt - Nisan 14, 2015, 13:44:38
Mevzu pek yapmakla ilişkili değil aslında, nerede birleştirileceği ve 2,3 gün bir araya gelme vaktini ayarlamak vs...  ;)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 14, 2015, 14:41:05
Senede 3 kere ayarlayacan 2-3 gün :) Bu da senin zamanın olacak..
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 22, 2015, 10:12:58
Evet dostlar bir Dortmond gezisini daha bitirdik. Oldukça güzel bir gezi oldu. Ama bir yandan da anladımki ne ülke olarak ne de model trenciler olarak malesef bir araya gelmemizin  ve birşeyler ortaya çıkartıp keyif almamızın  imkansız olduğunu anladım. Lafıda çok fazla uzatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Konu kapatılabilir görüş bildiren herkese teşekkür ederim. Saygılarımla.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Ergün - Nisan 22, 2015, 17:08:58
Konu kapanmış ok. Ama merak etmekten de alamadım kendimi, Dortmond'da ne gördünüz ne öğrendiniz de bu karara vardınız neymiş bizdeki imkansızlıklar?
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: oruc - Nisan 22, 2015, 19:05:04

   11 veya 12 kişiydik bir akşam topluca yemek bile yiyemedik  :-[
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 22, 2015, 19:13:33

   11 veya 12 kişiydik bir akşam topluca yemek bile yiyemedik  :-[

Ehh gerisini siz düşünün daha yemek yiyemedik toplu kurgu bizim neyimize... Herkes evine... :)
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 22, 2015, 19:15:42
Hayırdır arkadaşlar , ben döndükten sonra kavga mı ettiniz aranızda , her zamanki gibi gülüp eğleniyorduk , ne oldu be yahu ?
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Harun - Nisan 22, 2015, 20:23:08

Ben gelmedim diye dağıldınız tabii. :) Gündüz bilemem ama akşamları beni aramışsınızdır. :)

Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 22, 2015, 20:31:23
Evet senin yokluğunu gerçekten çok hissettik Haruncum , akşamları hiç bir aktivite de yer alamadık maalesef. ;)

Biraz önce Korayla konuştum , somut bir sorun yok , sadece umutsuzluğa kapılmış işin yapılması ile ilgili.

Daha doğru dürüst konuşamadık bile aramızda , hele biraz uğraşalım , beceremezsek hep beraber karamsarlığa kapılırız.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 23, 2015, 11:48:14
Haydaaa iki gün yalnız bıraktık naptınız oralarda da bu karara vardınız ? Bende fuarda kurguları görünce ümitlenmiştim. Herneyse evdekilerle devam
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 24, 2015, 16:20:06
Herkese tekrardan merhabalar...

Aslında bu mesajı yazıp yazmama konusunda tereddütte kalmıştım zaten hatırlayanlar konudan çekildiğimi de bilir.Ancak konuyu açan Koray dostumuzun (artık kendince nedenlerden ötürü) konuyu kapamasından dolayı zaten kendisi daha konuyu açmadan evvel benim kaç zamandır bu konuda benzer yapılanma düşüncelerimin olması ve bir şekilde halen devam etmesinden ötürü aşağıda bazı analizlerimi,tespitlerimi dile getirmeyi uygun gördüm.


   Öncelikle... Yanlış anlaşılmak istemem.Mümkün mertebe dikkat etsemde bazılarının rahatsız olacağını biliyorum.Zaten yukarıda bu konu başlığı altındaki önceki mesajlarıma bakılırsa bir takım gerçekleri hassasiyetleri dile getirmem akabinde doğruyu söyleyeni 9 yerinden vururlar hesabı eleştiri oklarının hedefi olmuştum arkamdan burdaki en yakın can dostlarımdan birisi Kemalim Omayıma beni şikayet edenler (şikayet konusunu anlamakta ayrı bir muamma ya..) v.s. olmuştu ancak dost acı söyler sonuçlar ortada.Ben zaten konudan çekilirken doğru dürüst ciddi birşey çıkmayacağını tahmin ediyordum.Ama ne yalan söyleyeyim bu kadar erken pes edileceğini beklemiyordum.(Zaten bu yazıyı yazmama bir sebepte bu oldu).Çünkü bu konuda söylemlerle eylemler arasında çok ciddi çelişkiler mevcut.Bir nevi Can abinin bir mesajında daha tavamız tenceremiz hiçbirşeyimiz yok ama biz omlet mi yapalım menemen mi diye tartışıyoruz tespitini tasdikler cinsten tutarsızlıklar mevcut.Bunları ele alacak olursak... Can dostum sevgili Harun abim çok sevdiğim birisidir.Beni yanlış anlamayacağını sanıyorum.Kendisinin de bu konuda uzunca bir yazısı olmuştu.Ancak maalesef büyük bir çoğunluğuna katılmıyorum katılmak mümkün değil.Neden derseniz....

1- Code 83 ray konusu... açıkçası yıllardır türk forumlarının yanı sıra yurtdışındaki forumları da yeri gelip takip eden birisiyim (bilhassa modelrailforum).Bunca yıldır daha bizim MTK dışında hiçbir modelci topluluğunun code 83 raydan şikayet edip kullanışsız olduğunu iddia eden bir grup ne gördüm ne duydum.Üstelik düşünün.. Bugün hemen hepimizin kedinin ciğere baktığı gibi izlediği avrupadaki isim yapmış kurgularına (Wunderland ından Loxx Berlin ine,Bad Driburg una ve daha ismi şu an aklıma gelmeyen nicelerine) bakın hemen hepsi code83 ray kullanır.Şimdi onlar hatalı da biz mi doğruyuz?Demek ki bizim burda şikayet eden arkadaşlarımız kullanmasını bilmiyor kusura bakmasınlar.Zaten birbiri ile alakasız modellerin bir araya gelmesinde buna benzer durumların ortaya çıkması normal (bu konuda daha detalı izahta bulunacam).

2-Emekli albaylar gibi fazla kural koymayın demişti Harun abi... Buna da %100 katılmak mümkün değil.Önemli olan kuralların çokluğu azlığı değil niteliğidir.Şimdi düşünün... İskambil oyunları olsun,tavla olsun,okey olsun,satrancı brici v.s. ... Bunlar zaruri şeyler mi?Değil.. Bunları da bir nevi hobi babında değerlendirmek mümkün.E pekii bunların kuralı adabı yolu yordamı yok mu?Hobi diye herkes kendi kafasına göre mi oynuyor?Varmı böyle bir mantık böyle bir dünya?

   İşin trajikomik gördüğüm bir yanı da konu ne zaman ciddileşse ilkokul mantığıyla aman canım maksat muhabbet dostluk türü söylemlere girişilmesi.Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum.Bugün insan ilişkilerinin TR ye nazaran daha zayıf olduğu avrupa ülkelerinde (hoş.. ne derece öyle olduğu tartışılır ya..) örneğin Almanya da insanlar napıyor?Klüp dışına çıkınca yanındakilere yok arkadaş biz senle klüp model tren işi için bir araya geliyoruz dışarıda seni tanımam etmem mi diyorlar?  ;D  Zaten bir adam insanlıktan nasibini almışsa gerek burda olsun gerek buraya benzer diğer ortamlarda/oluşumlarda haliyle arkadaş dost edinir bu kendiliğinden gelişir.Buna benzer diğer yerlerde (RC ciler,uçakçılar,gemiciler v.s.) de rastlanır.Yersizce zırt pırt 2 de 1 bu basit olması gereken mevhumların dile getirilmesi de (kimse kusura bakmasın ama) beceriksizliğin başarısızlığın kılıfı olmaktan öteye gidemez.Benim yıllardır ısrarla altını çize çize belirttiğim kurguların/modellerin belli bir döneme ait olması gerektiği noktasını nedense çoğu kişi ısrarla çiğnemeye çalışıyor buna da anlama vermekte güçlük çekiyorum.Harun abimin bu konuda da yine pek doğru olmayan bir tespiti olmuştu.Gelişmiş avrupa ülkelerinde adamların zaten modelleri var bizim gibi uğraşmak durumunda değiller diye....Durum aslında tam da böyle değil.Evet... Her ne kadar diğer ülkelerde (yani modelciliğin gelişmiş olduğu veya anavatanı kabul edilen ülkelerde) çoğu grup kendi ülkesini tema alan kurgular modeller yapsa da istisnaları yok değil.Örneğin bugün Almanya da hatırı sayılır derece de Amerikan kurgusu olduğunu biliyorum.Dreimühlentalbahn kurgusu ile sayısız ödül kazanmış bu işin en büyük üstadlarından kabul edilen Jacq Damen bildiğiniz üzere Hollanda vatandaşı.Ama NS yani Hollanda kurgusu yapmadı (ki yapsaydı bizim gibi malzeme sıkıntısı da çekmez gayet kolaylıkla yapabilirdi).İlk HO kurgusu Dreimühlentalbahn 3. dönem Alman kurgusuydu.Bir sonraki çalışması The Mill On30 scale Amerikan kurgusuydu.Zaten Türk kurgusu yapmak Amerikan veya Avrupa kurgusu yapmaktan daha zor.Adamlar bizim gibi lokoyu aldıklarında orasını kes burasını biç modifiye et üstüne kuswa plaket çak uğraşmıyorlar ki... Kutudan çıkardımı biraz kirletme sonra da koy ray üstüne işlem tamam... Bizde de o yüzden illa türk kurgusu olacak diye bir kaide yok (tabii gönül aslında onu ister orası ayrı).Defalarca söylediğim gibi... Britanya kurgusu yaparsınız OO scale (Hornby ve Branch Line lardan oluşan) hele ki nitelikli ince işçilikli ise buna tabii ki şapka çıkarılır.Veya İsviçre kurgusu,amerikan ya da iskandinav da olabilir...Ama hepsi birbirine karıştımı bu iş olmuyor.Kimse kusura bakmasın ama ben bu yanlışın yıllardır ısrarla yapılmasının ardında şu kanaate vardım.Sanırım bazı arkadaşlarımız verdikleri parayı (lokolar için olsun,vagonlar için olsun veya diğer malzemeler için olsun) matah bir mebla zannedip yahu ben zaten hobim için bu kadar para döküyorum bir de üstüne kısıt tahdit kuralla mı uğraşacam mantığını güdüyorlar.Eh... mantık buysa (ki öyle görünüyor) zaten o zaman sözün bittiği yerdeyiz demektir.Ama bu mantıkta da hele ki bir araya gelip düzgün nitelikli bir iş çıkarmak hayalden öte birşey olamaz.Herkes o zaman eski tas eski hamam evlerine tıkılır kendilerince birşey yapar.Zaten bu yazıyı yazmama bir sebepte buydu.Eğer ki geçmiştekilerden farklı yeni,nitelikli sanatsal birşey yapılmayacaksa neden bu kadar yaygara koparılır ki?Nasıl olsa hemen hepimiz yıllardır iyi kötü birbirini tanıyan ve bir araya gelen hatta sıkça görüşen insanlarız.Bir araya gelmek mi sorun (tabii iş biraz ciddileşip mesuliyet devreye girince bununda sorun olduğu canım TR de çoğu zaman görülen birşeydir)  ;) Kafanızı sokacak 4 duvar bulduktan sonra gerisi sorun değil.Yapılır 3-5 tane suntadan,kontraplaktan düz zemin yürüt trenleri götür getir.. maksat muhabbet değil mi?  ;) Yeni birşey yapıyormuş gibi bu kadar tantanaya ne gerek var? Yeri gelmişken dikkatimi çeken bir konuyu daha dile getireyim.Yer konusundan bahsetmiş çoğu kişi.Açıkçası buna pek anlam veremiyorum.Bu konuyla ilgili baya link verip örnek koydum.Zaten modüler kurguların esası amacı esprisi portatif yani taşınabilir olmasıdır.Üstüne tren yürütme öğresinin ön plana çıkmasıdır.Zaten belli bir mekana hapsolunacak olduktan sonra ne esprisi var ki?Bu millet mazoşist mi aynı kurguyu devamlı parça parça aynı yere götür getir yapsın?Zaten belli sabit bir yerde yapılacaksa ne luzumu var o zaman ilelebet işgal edilecek bir mekan tutulup sabit oda kurgusu şeklinde birşey yapılır.Her daim aynı yerde olması büyük ölçüde esprisini kaybettirir.Üstelik böyle bir oluşuma iştirak edecek kişilerin zaten tamamına yakını İstanbul,Ankara,İzmir,Eskişehir gibi belli büyük kentlerde bulunup ikamet eden kişiler.E bu şehirlerde toplanıp böyle bir çalışmayı sergiletecek yer mi bulunamayacak?Bu şehirlerde AVM si olsun sergi salonu olsun hiçbirşey kalmadı mı?Zaten hepimiz iyi kötü çevresi ve iyi ilişkileri olan insanlarız.Açık söylemek gerekirse...Benim en büyük dezavantajım sanırım izmirde iş yapacağım kişi olmaması.Bugün yanımda benle beraber yürüyecek bir kişi olsa inanın o bile yeterli birşeydir.Düşünün...2 kişi birer istasyon veya gar yapmış türk yapısı ve birbirine bağlanabiliyor (daha önce verdiğim linklerdeki gibi).İnanın bu bile mevcut TR şartlarında bir başarıdır.Sayıca çok olmak bir anlam ifade etmez.Zamanla gelecek olan zaten gelir.Ki.. Benim bu konuda yakında bir takım çalışmalarım olacak fırsat bulduğumda sırası yeri geldiğinde umumi ortamlarda paylaşırım zaten.Bu mesajım büyük ölçüde eleştiri odaklı olduğundan eminim birileri yine rahatsız olup beni şikayet etme v.b. yollara girişecekler.Ancak yazımdan da anlaşılacağı üzere rahatsız değilim.Sorunu,fikri olan varsa her ne şekilde olursa olsun (gerekirse özelden) benimle irtibata geçsin.Çünkü amacım üzüm yemek bağcıyı dövmek değil.Defalardır söylediğim gibi bir takım şeyleri aşalım artık.Örneğin üretim kalitesi belli bir standardın üzerinde olmayan markayı eleştirdiğimizde hatta eleştirmeyi bile bıraktım daha kaliteli başka birşeyi kullanmayı önerdiğimde aaaa marka kötüledi deniyorsa inanın 1 milim yol kat edilmediğinin ve ileride de edilmeyeceğinin tescilidir bu.Bugün Hornby rayların anavatanı İngiltere de bile gerçek trenlerle ilgili bir forumda makas üzerinde dray etmiş dizelin resmi konulduğunda forum üyeleri makaslar Hornby miydi ki dray etmiş diye dalga geçerken biz halen kendi üretimimiz veya babamızın malı gibi savunma moduna geçiyorsak bu trajikomediden başka bişey değildir.Her ne kadar burada pek ümidim/umudum kalmasa da yine de nitelikli bir iş yapmak isteyenler varsa onlarda benimle iletişime geçebilir.Ki... aslında çoğumuzun sıkıntısı olan yersizliği göz önüne aldığımızda bu modüler kurgunun bizim TR şartları için biçilmiş kaftan olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.Ama ne yazıktır ne acıdır ki başka sorunların devreye girmesi çoğu zaman işi çıkmaza sokmuştur.Ben makul ve objektif düşünülüp iyi niyetli olunduktan sonra kalan ufak tefek sorunların üstesinden gelineceğine inanıyorum.Mutfağa girmek istemeyen hazıra konmak isteyenlerle zaten bişey olmaz onlara sözüm yok.Kalıcı sanatsal birşey yapmak isteyenler (altını çize çize söylüyorum 1 kişi bile olsa) velinimettir...


Sevgiler...

Jimmy Cem
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 24, 2015, 19:57:56
Öhhö öhö , beklentileri çok yükseltmeyelim arkadaşlar , özendiğimiz bu olayları yapmak için toplum olarak daha 100 fırın ekmek yememiz lazım , klüp yemeklerini bile 3 yılda bir zor yapıyoruz hatırlatayım.

Ama tabi ki bir köşesinden başlayalım , biraz basit bir başlangıç da  olabilir , zamanla geliştiririz ,İsviçre de yaşamıyoruz unutmayalım , burda malzeme sorunu var , Tillig ray vs vs yerine , kolayca bulma imkanımız olan hornby raylar başlangıçta işimizi görür , öncelikle her şeyin kolayını yaparsak iyi olur.

Yani boyumuzu aşacak hayaller kurup sonradan üzülmek yerine daha basit başlarsak ve tadını alırsak , kazandığımız tecrübe ile zamanla daha iyisini yaparız.

Son kez ve ısrarla yazıyorum EN BÜYÜK SORUN YER BULMAKTA , biraz bu konuda fikir verin lütfen , yoksa en az  15 kişiye hemen birer sandık yaparız , bu kısım artık çok kolay.

Jimmy Cem sen Kemal Omayın yazdığı bu yazıyamı alındın hala alınganlık yapıyorsun ? Proje şu anda zaten kapandı o kadar kafa yorup üzme kendini  ;)   
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: kemalomay - Nisan 24, 2015, 19:59:51
Yahu   abartmayalım.......Özellikle sen Cem.

Konuşucaz bakıcaz , becerirsek yapıcaz , dünyayı kurtarmıyoruz , konu kapanmış falan değil.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 24, 2015, 20:02:49
Aidiyet duygusu iyi zannedilir ama aslında çok boktan birşeydir. Tüm düşmanlıklar, savaşlar, katliamlar bundan çıkar.

Zaten din, milliyet, ırk, fanatik futbol taraftarlığı gibi saçma aidiyetler insanları bölüp düşman ederken bir de çoktan unuttuğumuz "oyuncak tren" fanatikliğini de bırakın.

Bu yüzden gene huzurumuz kaçmasın.

Ben her türlü yardımcı olurum. İyi kötü bir atölyemiz var, kafam da teknik işlere yeterince basıyor bildiğiniz gibi.  Modüllerin dizaynını bana bırakırsanız yurtdışındakilerden çok daha pratik, fonksiyonel, kolay kurulup sökülür modüller dizayn edebilirim. İmalatında da tabii ki yardımcı olurum.

Daha önce güzel aktiviteler de yaptık, AVM ayaralamada gene yardımcı olurum, bana hala teklifler geliyor (daha geçen hafta gene sordular) gelin yer verelim kurgu yapın sergileyin diye. Ferda da bilir basında, TV de bir sürü arkadaşım var, Harun abi yok mu birşeyler gelip çekim yapalım diye soruyorlar.

Bu işten ticari bir beklentim zaten hiç kalmadı açıkçası. Yeterince boyumun ölçüsünü aldım ve sıtkım da sıyrıldı. İthalatı bırakmayı zaman zaman düşünüyorum zaten. Dolayısı ile hangi ray kullanılır, Horny olsun da bizden alsınlar, Amerikan mı, İngiliz mi, Alman mı, Türk mü olur benim için hiç bir farkı yok. Zaten olsa ne olacak. 30 metre rayı bizden alsanız ne olur, almasanız ne olur. Ama bilip bilmeden ya da  sadece kendi tecrübelerinize dayanarak hiç bir markayı kötülemeyin.

Bu markaların kötü olduğu anlamına gelmiyor ama birkaç örnek vereyim daha iyi anlaşılsın. Tillig ve Peco tüm tren camisanda en çok sevilen markalardır. Ama kod 83 ve altları aynı zamanda en problem çıkartan ölçülerdir. Her treni yürütemezsiniz. Mesela Tillig 83 de TCDD vagonlarımız raydan çıkıyormuş. DC de Trix en problemli markadır. Kumanda beğenmez. Ama sizdeki kumanda mesela Roco ise ve Trixiniz programlanamıyorsa Roco kötü zannedersiniz.  Kumandanız da Trix ise hiç problem yaşamazsınız. Sizin çin en iyisi odur. Roco çok iyidir ama piyasadan malını en çok toplayan, geri çeken marka da Roco dur. Aynı markanın aynı iki lokosu bile farklı çıkabilir.

Ama bunların hiç biri bu markaların kötü olduğunu göstermez.

Benim modüler kurgu ile ilgili tavsiyelerim şunlar.

1. Kesinlikle kod 83 ray kullanmayın. Böyle kaba da kullanılabilecek, sökülüp takılacak bir kurguda ek yerlerinde problemlerle karşılaşmak istemiyorsanız. Kod 100 de bile tak diye oturmayacak ve her kurulumda ayarlamanız gerekecek.

2. Öyle yok Amerikan, yok İngiliz yok Türk kurgusu olacak diye de düşünmeyin. Ne var yani 3-5 gün bilemedin 1 -2 hafta kurulu kalacak kurguda "yok olmaz bu Alman kurgusu sen Amerikan trenini getirme mi diyeceksiniz?
    Çoğunuzda her ülkeden tren var bir gün Amerikanları, bir gün Almanları bir gün başkasını getirirsiniz. Aksi olursa, mesela TCDD vagonlarının hiç şansı olmaz. Onların önüne ne koyacaksınız?
    Esas amacın eğlence olduğunu unutmayın. Yabancılarda böyle bir sorun yok çünkü onların ülkelerindeki loko ve vagonların zaten imalatı var, bulunuyorlar.

3. Emekli albaylar gibi fazla kural da koymayın. Az ama uyulan kurallar yeterlidir. Çok kural olursa uyamayanlara gıcık olursunuz, lüzumsuz tatsızlık olur. Temelde iyi niyet ve heves ne kadarsa o kadar başarılı olursunuz.

4. Kurgu tarihlerinde katılım önemli. Bunu belirtiyorum çünkü ben ilk aktivitelerimizde ofisimi kurgunun başına taşıyıp aylarca ofise gidememiştim. Zaten işi olmayanların dışında toplam 2 ayda 1 hafta bile gelebilen olmamıştı.

5. Ben Dortmund'a gitmiyorum ama bu Cumartesi (veya Pazar da olabilir) gelirseniz toplanıp benim de yapabileceklerimi konuşuruz.

Harun 





E ama Jimmy Cem haklı. Harun da sende yüklendiniz arkadaşa.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: CAN - Nisan 24, 2015, 22:02:24
Bir saplama yapmayı uygun gördüm.

Dortmund da aramızda hiç kötü bir şey geçmedi. Hatta bu kadar kişi beraber olmaktan keyif de aldık. Güldükde, eğlendikde. Gerçekten beraber bir yemek bile yemediğimiz doğru. Ancak bu bir öz eleştiridir, kimsenin alınmasına gerek yok. Daha önceki MTK seyahatlerinde olduğu gibi sayımız arttıkça daha az organize oluyoruz, belkide ben dahil ortak yaşamayı pek fazla beceremiyoruz. Modüler kurgu meselesini Dortmundda doğru dürüst konuşmadık bile. Ya vaktimiz yoktu, yada konu açıldığı zaman konuya konsantre olamayacak kadar yorgunduk. Dortmunda dördüncü gidişim, her zaman olduğu gibi, herkesin göreceği alacağı, yapacağı işler kısıtlı zamanda tamamlanmak zorunda olduğu için bunu eleştirmek bence anlamsız olur.

Sonuç olarak biz dostuz, hemde iyi dostuz, hele benim gibi huysuz ihtiyarların kaprislerine katlandığınıza göre gerçekten iyi dostuz. Muhakkak ortak bir yerlere geliriz, karamsarlığa kapılmanın bence alemi yok. Yola devam.

Koray kardeşim, çuvallar dolusu tren alacağım diye uğraşmayıp, oturup konuşsaydın, bak bunlar olmazdı. Sonra bide karamsar oluyorsun, Kemal Omayla yarışmak kimin haddine.... ;D ;D ;D

Sevgiyle kalın,

Can
   
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 24, 2015, 22:36:51
hehehe alemsin Can Abim :) ortada kırgınlık yok ki zaten. Sadece ben bu işi organize edemiyeceğimi anladım o kadar yoksa her türlü oluşumda yer alırım :) Kemal Abimle yarışmak ise  imkansız :D Bu arada çok keyifli bir gezi oldu. Tekrar gitmeyi dört gözle bekliyor olacağım :) Model ve modelcilik adına herşey vardı....
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: koraycenan - Nisan 24, 2015, 22:40:59
Ankara grubuda süperdi .. :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i27725_IMG9926.jpg) 
Başlık: Ynt: Ankara grubu hakkında.
Gönderen: kemalomay - Nisan 24, 2015, 23:08:48
Nası yani Koraycım , huysuz ihtiyar yazısını görünce Ankara grubu mu geldi aklına.... :D

Yeni tanıştığımız Mehmet bey ile çok keyifli bir dostluğumuz oldu , keşke daha önce tanışabilseydik , bundan sonraki Ankara ziyaretlerinde görüşelim muhakkak.Can abi ve Oruç , Mehmet abiye selam ve sevgilerimizi iletin lütfen.

Can abime kimse huysuz ihtiyar diyemez tamam mı .

 Akşam otelde Can abi yanlışlıkla AC vagonlar aldığını anlatıyordu , ben de " oluyor böyle hatalar abicim , bugün bende fuardan aldığım lokoya bir baktım meğer marklinmiş , fark edememişim  , hatta bir baktım kutusu bile marklinmiş üstelik " dedim...... ;D  sonra , " çok üzüldüm ve lokoyu geri verecektim ama Mehmet , üzülme , Can abin var ya " diye hatırlattı   diyordum ki  ;D  hemen anladı DC ye çevirmesi için yeni bir marklin aldığımı ve hiç kızmadı ,hemen "  getir bakayım "  dedi huysuz olsa kızardı bana . ;)

Red arrow diye bir triebwagen in trix ini aradım yıllarca ama bulamadım , Can abim sağolsun......
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: CAN - Nisan 24, 2015, 23:51:54
Yav bu adama nasıl kızayım ben şimdi... Hem kızarsam Çağlan hanım boşar beni valla.... :D

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i27726_075.jpg)



Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: CAN - Nisan 25, 2015, 00:08:23
Yav bu adama nasıl kızayım ben şimdi... Hem kızarsam Çağlan hanım boşar beni valla.... :D Adam Favori trenci....

[IMG]http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i27726_075.jpg
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Harun - Nisan 25, 2015, 01:44:15
Cem'cim ben de seni severim bilirsin.

Ama bu kadar dertlenip, uzun uzun yazman bile söylediklerimi doğruluyor.

Hangi iş olursa olsun ne kadar detaylanıp, ne kadar farklı fikir olur ve de ne kadar çok kural olursa o kadar çığrından çıkar.

Ben yen bir ürün dizayn ederken once başta çok detaylı ve komplike şeyler çiziyorum. Sonra belki 20-30 kere revize edip imalatı, kullanımı en basit hale getiriyorum.

Ürünlerin duyguları olmadığı için ilk önce beni çizmiştin niye beni çöpe attın, ben daha iyidim diye alınan olmuyor. Dolayısı ile sonunda bir ürün çıkabiliyor.

Ama insanların toplu halde yapacağı bir  işte ise çok detaylı, çok fikirli, çok komplike olunduğunda benim çöpe atılan çizimlerimin yapamadığı alınganlık, kırgınlık ve hatta düşmanlık gibi abukluklar yaşanıyor.

O bunu dedi, bu bunu dedi, öyle olmaz böyle olur diye birbirimizle uğraşacak yaşlarımızı çoktan geçtik.

Bence bu işin oluru şöye olur, ben de katılmaya hazırım.

Bir ya da iki kişi bir kurgu planı yapar. Modüllere böler. Kod 83, kod 100 ne kullanılacaksa karar verir. Bir iki fikir veririz ama son kararı o verir. Bizlere de sen şunu yap sen bunu yap diye görev verir. Biz de yaparız.

Madem ki bu konuyu Koray açmış, yanına bir ya da en fazla iki kişi alır, nasıl yapılacağına o karar verir bizler de uyarız. İstemeyenler katılmaz, katılmayana da niye katılmadın diye kırılınmaz.

Sonuçta bizler insanız, sonunda dünyanın en güzel kurgusunu yapılacak, en büyük ödül bile alınacak olsa kurduğumuz dostluklara gölge düşmesine, huzursuzluğa değmez.

Bu forumda senelerdir en beğendiğim laf Ferda'nın mottosudur.  İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Önce 3 modüllü de olsa huzur içinde bir şey yapalım, ne yapabilisek iyi bir iş yapmış oluruz. Çünkü ilk defa yapılmış olacak, ödülümüz bunu yapmış olmak olsun. Baktık oluyor, daha sonra daha iyilerini yaparız.

Harun

Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: iceman - Nisan 25, 2015, 02:16:45
Canım abim...

Sonuçta bizler insanız, sonunda dünyanın en güzel kurgusunu yapılacak, en büyük ödül bile alınacak olsa kurduğumuz dostluklara gölge düşmesine, huzursuzluğa değmez.... demişsin.Tabii ki katılmamak mümkün değil bu sözüne.Bu akşam Kemalim Omayımla baya konuştuk telefonda (başımın belası der bana ama sevgilimle bile onla konuştuğum kadar konuşmuyordum  ;D ) Ne seni ne de onu (diğer arkadaşlar alınmasın herkesin ayrı bir kıymeti var ama sizler en eski dostlarımsınız burda) hiçbirşeye değişmem.Hatta telefonda da söyledim ona yeryüzünde en son isteyeceğim şeylerden birisidir Harun abi ile karşı karşıya kalmak diye.Ancak benmi iyi izah edemedim senmi anlayamadın bilemedim.Farkındaysan ben kuralların azmı olmuş çokmu olmuş tarafında değilim.Nicelik değil nitelik mantığı... Yeri gelmişken belirteyim..Bu örnek aldığımız FREMO grupları da ibadullah kuraldan geçilmiyor.Kimse kendi kafasına bişey yapamıyor.Şöyle bir örnek vereyim.Fatih Terim bodrum tarafında lüx yazlık villa alıyor ve aldığı villanın rengini değiştirmeye kalkıyor.Kooperatif yönetimi hemen el koyuyor.Hayır.. yapamazsın düzeni bozamazsın.İstemiyorsan al paranı git!!!! Önceki mesajımda da hatırlarsan oyunların kuralından örnek vermiştim.Benim temelde isteğim artık birşeylerin aşılması kalite yönünde adım atılması.Karmakarışık,oyuncakımsı,bireylerin gözüne hoş gelen loko ve vagonları (evdeki kurgularında yaptığı gibi) gerçekçilik ve dönemsel uygunluğuna bakmaksızın aman canım ne var benim zevkim ben yaptım oldu mantığıyla değil sanat icra eder gibi aslına uygun biçimde yapılması.Kendisi de bir sanatçı olan Cemal Doğan Ür dostumuz daha iyi anlar sanırım.Şöyle düşünelim... Bir ressam herhangibir tablo yapıyor.Yahu ben şu rengi sevmiyorum burda bunu yapmam şunu uydururum diyebilir mi?  ;) Benim yıllardır savaşını verdiğim buydu.Herkes uzunluğuna göre 4-5-6 parça modüllerden oluşan bir istasyon (veya ufak gar şefliği) yapar bunları birleştirir toplantı zamanı.Ve bunlarda minimalist gerçekçi bir anlayışla imal edilir.Keza yürütülecek modellerde.Bu yönde adımlar olsa bir sorun yoktu ama gördüm ki vali kebabı gibi karışık (ondan olsun bundan da suyundan da koy accık... hesabı!!!  :)  ) mantığının ilerisine geçememişiz ve sanırım geçemeyeceğiz gibi görünüyor.Eğer ola ki daha önce yaptıklarımızn ilerisine geçecek birşeyler yapabileceksek zaten varım.Taşın altına elimi koymaktan hiçbir zaman çekinmem senin daha iyi bilmen lazım ;)

Sevgiler...

Jimmy Cem


Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Barbaros - Nisan 25, 2015, 02:20:13
amma dert ettiniz yahu getirin sandıkları 1 haftada size avrupalının bile ağzını açık bırakacak kurguyu yapayım.kolyı çokiçtim gene kusura bakmayın ??? ???
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Barbaros - Nisan 25, 2015, 02:21:01
kolayı
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Barbaros - Nisan 25, 2015, 02:22:51
biz kurgumuzda değil roco ray değil tillig ray sakız gibi mehanoları kullandık!!!!!acayip ray ... :D
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Harun - Nisan 25, 2015, 02:30:55
Barbaros sen iste rayı da ben imal ederim. :) Yerli malı, Proses marka. Hem de code 55.
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Barbaros - Nisan 25, 2015, 12:31:33
ben senden korkuyorum artık rayıda yaparsın biraz uğraşırsan lokomotifleride yaparsın... :D
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: fvefa - Nisan 25, 2015, 14:15:14
 ;D  ;D  ;D
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: ihsan - Nisan 25, 2015, 14:53:07
1. adım
Bence kurgu moderatörü Harun Yamanlar
Başlık: Ynt: Hep beraber modüler bir kurgu yapsak
Gönderen: Harun - Nisan 26, 2015, 14:54:00
İhsan abi,

Ben sadece elimden gelen kısımlarda yardımcı olurum. Masa için fikir, çizim, gerek olursa laser kesimler, sergileme yeri araştırması v.s.

Zaten kurgu işini hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz. Bizim ofisi, terası (önümüz yaz nasılsa) toplantı için falan kullanabilirsiniz.

Yani yapılırsa ben de bir ucundan tutmak isterim ama kararlar konusunda en yetkisiz ve sorumsuz şekilde.

Harun