Gönderen Konu: Bachman 3-Truck HO Shay ESU Loksound Decoder Montajı  (Okunma sayısı 8515 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Bachman 3-Truck HO Shay ESU Loksound Decoder Montajı
« : Temmuz 16, 2007, 01:47:17 »
Yeni gelen ESU Loksound sesli dijital decoderı Bachmann Shay lokomotife montaj için bugün oldukça uzun süre uğraşmak zorunda kaldım. Proses'te ESU'nun özel kitiyle decodera istediğimiz Shay sesini ESUnun ücretsiz kütüphanesinden indirerek yükledik. Merak edenler için Buharlı, Dizel ve Elektrikli için Amerikan ve Avrupa lokomotifleri için 100 civarında değişik model lokomotif sesi yüklemek mümkün.

Peki önce film sonra anlatım...


 

ESU Loksound, Decoder devresi(kendinden izolasyonlu), 8-pin soketi, uzunca kablosu, buhar jeneratörü gibi ekstra özellikler(AUX1) için kullanılabilecek boşta mor kablosu ve 23mmlik hoparlörü ve sesin ciddi artmasını sağlayan hoparlör tepsisi ile birlikte geliyor. Loksound Shay için 10 fonksiyon kullanıma sunuyor.

F0 ışık, F1 Çan sesi, F2 Düdük, F3 Coupler sesi, F4 Aux1(buharvb), F5 Enjektör sesi, F6 hava pompaları(?, filmde ritmik fıslar), F7- Shunting mode, F8-Ext Mute F9-Sig1, F10-Sig2. Benim Piko dijital kumanda da F+8 olmasına rağmen F9daki özel düdük sesine(dün prosesde denemiştik) erişemedim. Bun fonksiyonlar lokomotif modeline göre değişiyor 20 civarında fonksiyon olan loko modeli var.

Lokomotif ses decoder açısından oldukça şanssız, ayrıca hoparlörün bu lokomotife göre büyük gelmesi de işi zorlaştırdı. Internette gördüğüm ESU en son 13mmlik hoparlör çıkarmış artık bulmamız gerekecek, Almanya'dan veya Selanik pasajından...

Öncelikle dişli mekanizmalarına dikkat ederek tenderın tekerlek bojilerini söküyoruz. Daha sonra tender ile lokomotifi bağlayan iki soketi çıkarıp, bağlantı vida ve metalini söktükten sonra tender kapağını çıkartıyoruz. İçeride hazır DCC soketi ve ışık ve hız kontrülü için basit bir devre var. Soketteki dummy modülü çıkarıp loksound soketini turuncu kablo 1. ayağa gelecek şekilde takıyoruz.

Heh, buraya kadar olan kısmı en kolay kısmı idi maks 15dakika. Bundan sonrası bir kaç saat. Neden mi tender kapağı loksound decoder ve hoparlörü içine alacak şekilde kapanması için n+5 alternatif denemek zorunda kaldım. Tabii turuncu ve yeşil kablolar benim tendera sığdırma, sarma , katlama, sıkıştırma çalışmalarımda önce lehim kopardılar, sonra hoparlörün iki kablosu da lehim kopardı. Bunlar lehimlendi kablolar sarıldı ve bir şekilde decoder hoparlör mevcut devre tender içine sığdırıldı.

Sonra geri montaj ve ilk deneme, Piko dijital kumanda ile sorunsuz kumanda her tür buhar sesi var ancak ses az geliyor bir de tender ısınmaya başladı. Loksound kitabı açıldı, ısınma normal görüldü ama bu alet iyi ısınıyor, Hornby decoder gibi de küçük değil ki, bir de hoparlör, tender içinde gerçek ateş elde etmemek için içim rahat etmedi söktüm. Zaten ses de az geliyordu.

Tender içinde sadece decoder kalacak şekilde kapattım, altta raylardan gelen kablo deliğinden hoparlör kablolarını dışarı aldım. Hoparlörü önce lokomotif altına koymayı denedim ancak raylara çok yaklaştığı için vazgeçtim. En son olarak kabloları uzatarak lokomotif üstünde veya ilk vagonda taşımak üzere bıraktım. 13mmlik hoparlör bulunca markizdeki kazan ışığını da kapatmadan markiz içine gizleyebileceğimi düşünüyorum. Belki de arkadaki ilk odun vagonunda kamufle edebiliriz, Liliput açık vagonlarla deneyeceğiz.

Son aşamaların fotografları ne yazık ki yok, bojileri kaç kere çıkartıp taktığımı bilemiyorum. Ancak aynı modelin kitini yapıyor olmak ciddi bir aşinalık sağladığı için daha kolay başa çıkabildiğimi düşünüyorum.

Sonuç mu yine çok zevkli bir buharlı ses deneyimi, bu modele buhar jeneratörü takılamıyor olması üzücü, belki elle bir şeyler deneyebiliriz. İşte fotograflar:





















« Son Düzenleme: Temmuz 16, 2007, 12:26:39 Gönderen: Obiwan »

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Bachman 3-Truck HO Shay ESU Loksound Decoder Montajı
« Yanıtla #1 : Temmuz 22, 2007, 23:01:52 »
Hoparlörün loko içine sığmaması nedeniyle geçen hafa yarım bıraktığım çalışma için bu hafta hoparlör arayışına çıktım. ESU'nun hoparlörü 23mm ve 100Ohmluk. Bana gereken ise 10mm civarında bir hoparlör.

Cumartesi günü Karaköy ve Selanik pasajlarındaki açık dükkanların pek çoğuna sordum ancak 100Ohmluk hoparlör yok, bulabildiğim en yüksek omaj 32ohm, 15mm.

Devreye 32ohmluk hoparlör koymak, bir dirençle seri bağlamak, iki hoparlörü seri bağlamak gibi alternatifler sözkonusu. Şimdilik deneme için beklemedeyim. Bu konuda görüşü olanları merakla bekliyorum...

Çevrimdışı ksk156

  • Onur Arslan
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?zmir
  • Yaş: 39
  • İleti: 123
    • ksk 156 model evi
Ynt: Bachman 3-Truck HO Shay ESU Loksound Decoder Montajı
« Yanıtla #2 : Temmuz 23, 2007, 19:12:43 »
gerçekten harika olmuş güle güle kullan abi, ben dizel için düşünüyorum ama sesin çokta olup kafa ütülemesini istemiyorum ses ayarı ve açma kapama direk piko kumandadan kumanda edilebiliyor mu yoksa önce lokomotif gibi tanıtmak gerekiyor mu?

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Bachman 3-Truck HO Shay ESU Loksound Decoder Montajı
« Yanıtla #3 : Temmuz 23, 2007, 19:32:39 »
Teşekkürler Onur, evet Piko kumandadan bütün ses kumandaları mümkün. Aslında Piko'ya özel bir durum değil, NMRA standart fonksiyon tuşları olan bütün DCC kumandalardan F1 ve sonraki fonksiyon tuşlarıyla kumanda mümkün. Yani ille de sesli kullanmak zorunda değilsin, kapatabiliyorsun.

Nedim

  • Ziyaretçi
Ynt: Bachman 3-Truck HO Shay ESU Loksound Decoder Montajı
« Yanıtla #4 : Temmuz 23, 2007, 21:57:09 »
sevgili hobidaş dostum okan,
40 mm x 20 mm ve 55 ohm bir hoporlör işini görürmü acaba..
diğer bilgiler 8 atnalı (-) 1w (+)
ne dersin üstad..
haber bekliyorum..
hiçbir şeyi atmayan adam..

sevgi ve saygılarımla..
nedim kuş..

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Ynt: Bachman 3-Truck HO Shay ESU Loksound Decoder Montajı
« Yanıtla #5 : Temmuz 25, 2007, 19:20:19 »
Nedim usta hoparlörü bir deneriz. Diktörgen olarak belki de tender ile loko arasına da gizleyebiliriz. bakacağız artık, teşekkürler.

Bu arada ESU'nun güzel bir BR55 sesi de varmış...