Proses Elektronik'den Haberler > Proses'ten Model Trenciler İçin Faydalı aksesuarlar

Proses Sinyal Projesi

(1/9) > >>

Harun:
Merhaba,

Yeni bir kalıp yapıyoruz.  Bir ön çalışma yaptım ölçülerle ilgili fikrinizi almak istiyorum.


Resimdeki ölçüler sizce uygun mudur?

Direkler 1.5 mm X 3 mm kalınlığında. Dikdörtgen olmalarının sebebi direkleri baskılı devreden yapıp kablo işini ortadan kaldırmak.

7 X 15 mm olan sinyal gerçek hayatta 60 cm X 130 cm ölçülerinde 3 ışıklı bir sinyale denk geliyor. Kısa direk ile cüce sinya olarak da kullanılabilecekler.

3 mm genişlikteki direk de gerçek hayatta 26 cm genişliğe denk geliyor. Direkleri kalınlığı se 1.5 mm. O da gerçekte 13 cm yapıyor.

Ledler çizimde 3 mm ama 2 mm de kullanabilirim. sırasıyla 3 mm 26 cm 2 mm ise 18 cm çapında ışıklara denk geliyor.



Naci:
Yuvarlak olanlar tren sinyalizasyonu için daha uygun gibi. Ama hepsi çok güzel. Eline ve emeğine sağlık.

ihsan:
Ledlerin üzerindeki siperler daha ince olamıyormu?

Mat siyah değilde parlak siyah olmalı gibi .......

ismail Hakkı GÖRCÜN:
TCDD kullanılanların rengi koyu yeşil

CAN:
Harun merhaba,

İzin verirsen nacizane görüşlerimi aktarayım.

En sağda ve en soldaki sinyallerin formları iyi. Bence bunlarda 3 mm. LED kullanabilirsin. Hatırlarsan epey zaman önce prototip olarak imal ettiğin cüce sinyali ben kurguda denemişdim. 3 mm LED bayağı iyi duruyordu. Hatta bu sinyali daha sonra söküp seri imalat olarak Ankarada yaptırmayı bile düşündük, tabii o zaman senin böyle bir çalışmaya gireceğinden habersizdik. Bu tip sinyal gerek Türk tipi ve gerekse diğer ülke kurguları yapan arkadaşlar için çok uygun, ABD de bile en çok kullanılan sinyal tipi.

Ortadaki kare formdaki sinyallere gelince...Pek anlamlı değil bence. Bu tip kare formlu sinyaller DB standardında amma lamba yerleşimleri farklı. Tek ve uzun bir siper altında yatay iki lambaya sahipler. Bunun HO örneklerinde 2 mm. LED kullanılıyor, zira gerçeklerindede lambalar küçük.

LED boyutunun seçimi sana kalmış birşey bence 3 mm. fena durmuyor, ama 2 mm daha güzel olabilir. En önemlisi LED akımını iyi ayarlamak. Senin ışıklı tamponlarında kullandığın LED lerin (Bende eskileri var) seviyesi bence uygun.

Direklere gelince, yadırgamadım dersem yalan olur. Tabiiki baskı devre kullanmak müthiş bir avantaj sağlıyor, bunu gözardı etmemek gerek. Eğer baskı devre kullanacaksan,

1. 2 mm. üzerine çıkma, hoş durmuyor.
2. Çift taraflı baskılı devre kullan. Hem dört iletkeni taşıyabilirsin, hemde fiberin zamanla deformasyon sorununu en aza indirgersin. Çok yakında Almanyadan fiber baskı devre kuplör aldım. 2 mm. kalınlıkta 6 iletken taşıyabiliyorsun vagondan vagona.

Renk konusuna gelince Ben Türkiyede siyahıda gördüm, yeşilide, griyide. Dünya standardı siyah (Direkleri kastetmiyorum), ama muhakkak mat boya (İhsan Abi kusura bakmasın). Parlak boya gün ışığında parlama yaparak, algılamayı zorlaştırıyor, bu kesin bir standart.

Şimdilik bu kadar, nasıl olsa tekrar bol bol tartışırız. Ellerine ve emeklerine sağlık, kolay gelsin,

Saygı ve sevgilerimle,

Can

 

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git