Gönderen Konu: selamlar  (Okunma sayısı 7886 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı halil

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 59
  • İleti: 88
selamlar
« : Mayıs 20, 2007, 10:08:48 »
merhabalar,

ben İstanbuldan Halil Eralp. Model trenciliğe hep merakım olmasına rağmen değişik sebeplerden dolayı hiç başlayamadım. Ama genede 1/87 ölçüde 450 arabalık bir kolleksiyonum var. Birinci amacım bu güzel uğraşı 5 yaşındaki oğluma aşılamak (şimdilik çok iyi gidiyor), ve bir gün tren modelciler arasına katılabilmek.

Kendim 17 sene Almanyada kaldım ve ayrıca 1/87 araba modeli piyasasını çok yakından takip ediyorum. Hem almanca hemde 1/87 araba modeli konusunda yardımcı olabilirim.

Saygılar

Halil Eralp

avsalı

  • Ziyaretçi
Ynt: selamlar
« Yanıtla #1 : Mayıs 20, 2007, 10:52:36 »
halil bey aramıza hoş geldiniz. şu koleksiyonunuza ait resimleriniz varmı acaba bizimle paylaşabilirmisiniz. trenlerle de haşır neşir olmanız dileğiyle.

Çevrimdışı serkan kaçar

  • Serkan Kaçar
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: yak?nda maltepe
  • Yaş: 49
  • İleti: 1250
  • bende varım
Ynt: selamlar
« Yanıtla #2 : Mayıs 20, 2007, 11:32:49 »
Halil bey
aramıza hoş geldiniz

selamlar

paşa
Serkan kacar yaşlanarak degil, yaşayarak tecrube kazanilir. Zaman insanlari degil,armutlari olgunlastirir.

Çevrimdışı halil

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 59
  • İleti: 88
Ynt: selamlar
« Yanıtla #3 : Mayıs 20, 2007, 22:18:40 »
hepinize teşekkürler, çok sıcak bir karşılama oldu!

maalesef hiç fotoğraflarını çekmeyi düşünmemiştim. Ama böyle bir talep varsa çekip yayınlarım, ama sizlerden biraz zaman vermenizi rica edeceğim.

Almanyada tren işine bulaşmamış olmamın en önemli sebebi ise yer yetersizliği idi. Bu hobi için ne kadar yere ihtiyaç olduğunu size anlatmama gerek yok. Ama bu konudada epey bilgi sahibiyim.

Kamyon ve otomobil konusunda epey bilgiliyim. Almanyada başka bir  forumada (bilmem doğrumu yapıyorum, reklam olmasın diye isim vermiyorum) üyeyim. Bu sayede hem yenilikleri takip ediyorum hem de oradaki kolleksiyoncularla bilgi alış verişinde bulunuyorum. Bir tanesi geçenlerde muz tipi silobas resimleri istemişti. bir günde 10 tane resim çekip gönderdim. Sizlerinde kamyon/otomobil (sadece HO ve hep HO) konusuyla ilgili sorularınızı sevinerek cevaplarım.

Ama allah her kuluna aynı yetenekleri nasip etmediği için maalesef kendim bir şeyler yapamıyorum. Otomobillerin aynalarını takmak bile benim için bayağı ciddi bir problem teşkil ediyor. Her seferinde sinir krizleri geçiriyorum.

Şu an kafamda planladığım hayalim ise bir Türk Nakliye filosunun dioraması yapmak. Bu hayalimi gerçekleştirebilirsem sizlerle paylaşırım. Aynı konuya eğilmek isteyen olursa elimden geleni esirgemem.

Konu açılmışken dünyadaki HO otomobil ve Kamyon piyasası hakkındaki bilgi ver görüşlerimi paylaşmak isterim:

tabiki bu konuda alman üreticilierin eline kimse su dökemez. Ama bu sektörde bazı değişiklikler oluyor. Çok iyi geçen 80 ve 90 lı yıllardan sonra maalesef HO otomobil/kamyon sektörü 2000 lerde krize girdi.

Otomobil konusunda Herpa Wiking Busch, vsr için en büyük gelir kaynağı endüstri siparişleridir. Yeni bir model piyasaya çıkarken otomobil firmaları tarafından pazarlama amaçlı değişik ölçeklerde de maketleri ürettirilir ve bayilere/müşterilere dağıtılır. Örnek : Mercedes in yeni C serisi için mercedes Busch firmasına sipariş verdi. Arabanın lansmanı ile maketleride dağıtılıldı. Anlaşma icabı Busch bu modeli gerçek arabanın lansmanından ancak 6 ay sonra standart  programına alabilecek. Bu zaman zarfında illa modelini almak istiyorsanız ya sahicisini alacaksınız (inşallah her keze nasip olur) ya da benim gibi internet satıcısından 17 euro verip (standartı takribi 7-8 euro olacaktır) sahip olacaksınız. Tabi birde bunu bir şekilde Türkiyeye sokmanız (paket ücreti, vergi, vsr) lazım. Paket postanesindeki anılarımı başka bir sefere anlatırım.

Bu işi başlatan 1979 senesinde Herpadır. 2000 lerin başına kadar 1/87 ölçeğinde maket yaptırmak isteyen her firma kayıtsız şartsız herpaya giderdi. Fakat bu sektörde rekabet başladığından beri üreticiler fiyat kırmaya başladılar. Not : 1/87 ölçeğinde bir otomobil kalıbının fiyatı takribi 100.000 euroya mal oluyor. Sonuç olarakta model üreticileri yeni bir strateji oluşturup aldıkları paraya göre model yapmaya başladılar. Eskiden bende Herpayı (tekrar vurguluyorum otomobiller için, kamyonlar için olay biraz değişik ) tek geçerdim. Ama artık durum değişik.

Herpada artık HERPA made in Germany ve made by Herpa oalrak 2 kalite var.
örnek olarak :
HERPA made in Germany : mercedes cl serisi (bir rüya)
made by HERPA olarak : Audi Allroad (2 metreden çin malı olduğunu belli ediyor)

ayrıca bir de özellikle tren kolleksiyoncularının ceplerini fazla yormamak için daha ucuz (kaliteside ona göre) Magic ve youngtimer serileri mevcut ki buradaki arabalarda çok enteresan arabalar.

Wiking ise eskiden otomobil/kamyon modelleri için Tren modellerindeki Maerklin gibi bir şeydi. Tam ölçekliliği ve detayları tartışmaya açıktı, fakat meraklıları için tek geçilirdi.
Bu durum günümüzde değişti. Örnek olarak yeni Audi TT cabrio modeli detay, renk, kalite ve ölçü konularında rahatlıkla tüm Herpa modelleri ile yarışabilir.

Busch ise eskiden Herpa ve Wikingin ağırlık vermediği (mesela amerikan arabaları) modellere yoğunlaşırdı. Fakat onlarda artık diğer ikisi gibi. Mercedes in yeni ML, GL,R sınıfı modellerini Mercedes siparişi üzerine busch yaptı. Bu modeller de Herpa kalitesini kesinlikle aratmıyor.
Brekina ise felsefesini değiştirmedi. hala eski modelleri yapıyor. (almanyada 2006 yılı HO otomobili bir çok kulüp ve forum tarafından Brekinanın porsche 911 i seçildi). Şu an Almanyada yeni bir moda var. Insanlar hem ekonominin kötüye gitmesinden dolayı hemde oldtimer diye tabir edilen eski arabaların bakım zorluluğu ve masraflarından dolayı youngster denilen 70 ve 80 li senelerin arabalarını satın almaya başladılar. Brekinada bu modaya uygun olarak Ford taunus, Opel Diplomat gibi modelleri piyasaya sürdü ve büyük başarı elde ediyor. Eski modeller yaptığı için Brekina araba üreticilerinden sipariş alamıyor, fakat Alman Posta idaresi Brekinaya her sene posta baskılı model siparişleri verir.

Rietze ise bazı enteresan modeller sunuyor, ama ürün gamındaki otomobil bölümü gittikçe zayıflıyor. Ama Türkiye için önemli modeller mevcut. Eski Ford transit, fiat tipo gibi.

Piyasaya yeni giren başka bir marka ise Schuco. Schuco metal arabalar yapıyor. Bunların kalitesi diğerlerine göre daha vasat ama ötekilerin sunmadığı modelleri sunuyor (daha doğrusu Çinde yaptırıyor) ve çok hesaplı. Herpa ve diğerlerinin yarı fiyatı. Bazı modeller hakikatten çok güzel bazıları ise oyuncak gibi.

Ama özellikle Volkswagenin Constallation çekisi (VW nin tek TIR çekisi ve sadece güney amerikada üretiliyor ve orada satılıyor) çok enteresan bir modeldir.

HO metal otomobiller ise Çindeki büyük üreticiler tarafından üretiliyor ve Carrerama, Schuco, Model Power gibi firmalar tarafından Amerikada, Avrupada ve Türkiyede pazarlanıyor.

Birde Ricko var. Tartışılır ama ben şahsen seviyorum. Metal model olarak fiyatı yüksek ama seçtikleri yeni ve eski modeller çok enteresan. Ama örneğin tekerlekleri çok ince. Birde her modelde aynı kaliteyi tutturamıyorlar. İnşallah ürettikçe tecrübe edinirler. HO model kalıbı basmak kolay bir iş değil. İşin püf noktası tüm ölçüleri 1/87 e indirmek değil, göz yanılması payınıda iyi ayarlamak. Göz 1 e 1 ve bir 1 e 87 i bir modeli aynı şekilde algılamıyor. Tabiî ki bu trenler içinde geçerli

Benim için en sevindirici olay ise Almanlardan başka diğer ölçeklerde modeller sunan Fransız ve Amerikalı üreticilerin de HO ölçeğine ilgi göstermeleri.

Fransızlarda Norev firması, Amerikalılarda CWM, Atlas, River Point Station, Model Power, vsr. Gibi.

Özellikle River point station un 2007 model Ford F-150 kamyonetinin maket prototipini gördüm. Tek kelime ile harika. Piyasaya sürüldüğünde muhteşem bir model olacak. Bu firma Ford Amerika ile anlaşma yaptı ve peyderpey Ford Amerikanın diğer pick up ve SUV modellerinin HO modellerini yapacak.

Norev ise henüz az model sunuyor, ama Volkswagenden bir modelin (yeni lupo) üretimini kaptılar. Gelecek için ümit veriyor.

Birde bir Fransız mecmuasının (maalesef Türkiyeden bu kanala daha ulaşamadım) promosyon olarak sattığı “L’age d’or des automobiles françaises” diye bir serisi var. Bu seride Renault 12 de var. Bu bizim Türkler için çok önemli bir otomobil.

Kamyon konusu biraz değişik. Burada yukarıda bahsettiğim gibi otomobillerdeki gibi  üreticilerin direk siparişleri önemli bir kaynak, ama Nakliye firmalarıda müşterilerine dağıtmak için sipariş veriyorlar. Buda üreticiler için önemli bir gelir kaynağı. Mesela Omsan Herpaya Omsan baskılı (mesela 500 adet )Renault Magnum + brandalı treyler siparişi verebilir. Veya Rietzenin Neoplanın Ulusoy otobüsleri gibi.

Bu konuda her ne kadar diğer üreticilerde ilerleme kaydettilerse Herpa hala 1 numara.
Fakat burada Herpa kendisine yakışmayan bir şekilde az para veren müşterilerini geri çevireceğine çin malı metal kamyonlarıda herpa olarak satıyor ki, bunlar hakikatten maket ve ya model değil sadece oyuncak kalitesindeler.

En son moda ise teknolojik kamyonlar.

Bu konuda Herpanın Scenix serisi var. Bu kamyonlarda orijinallerindeki gibi  her türlü ışıklandırma (normal ve uzun farlar, sinyaller, fren lambaları, kabin içi ışıklandırma) mevcut, ayrıca motor seside çok inandırıcı.

Wiking ise 2008 senesinde HO ölçeğinde RC modelleri sunacak.

Bunlar çok güzel arabalar, fakat alman malı oldukları için fiyatları çok pahalı.

Bu konu ile ilgili bilinmesi gereken bir nokta ise bazı araba üreticileri HO ölçeğini enteresan bularak model yaptırıyorlar, bazıları ise bu ölçekle ilgilenmiyorlar ama HO üreticileri genede (Rietze nin Opel Vectrası) risk alıp bu modelleri üretiyorlar. Fakat bazı üreticiler ise sipariş vermedikleri gibi HO üreticilerinin yaptıkları modellerdende para talep ediyorlar. Bunların başını maalesef Ferrari çekiyor. Yani üretici otomobil firmasından mali destek alamadığı gibi birde kalıp ve Arge masrafları üzerine her sattıkları modelden otomobil firmasına para ödemek durumunda kalıyor. Dolayısıyla en son Ferrari modelleri 90 larda üretildi. (ama nasıl becerdiler bilmiyorum ama  bu konuda 2007 senesinde küçük bir üreticiden çok güzel bir sürpriz gelecek!!!)

Sonuçta yukarıda yazdığım her satır kendi şahsi fikrim olup amacım ne bazı üreticiler için reklam yapmak veya onları kötülemek değil, sadece genel bilgi olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Eskiden bu hobiyi sadece kendim için yapıyordum. Ama bu tutkuyu artık oğlumada aşılamak istiyorum. İnanın babasının koleksiyon arabalarına öyle dikkat ediyorki! Adam resmen sorumluluk duygusu geliştirdi. tabiî ki işin ucunda miras da var. Aranızdan hanginiz  çocuğuna ilerde 450 arabalık bir servet bırakacak!!!
Sonuçta oğlum büyüyünce ne gazeteci öldürsün ne de baba parasıyla alınan araba ile Bağdat caddesinde boş boş fink atsın. Koleksiyoncu olmasını tercih ederim.

Ben kendimi şanslı görüyorum. Alman bir şirkette çalıştığım için siparişlerimi internetten veriyorum. Ya ben Almanyaya gittiğim zaman gönderttiğim iş arkadaşımdan alıyorum, ya da firmadan İstanbula gelenler getiriyorlar. Ödeme güvenliği ile ilgili problem yaşamadım. Birde internetten alış veriş yaptığım için bu firmalar ile ilgili bayağı tecrübe edindim. Geçenlerde bana göre çok komik ama güzel bir olay oldu. İstediğim araba satıcının stoğunda kalmamıştı. Ama siparişinde bir an önce (Almanyadan gelecek misarife zamanında varması için) gitmesi lazımdı. Adam Suriyeli bir müşterisi için (Suriyeli  siparişlerini her 3 ayda bir gönderttiriyormuş, yani bu arada oda arabasına kavuştu) ayırdığı arabayı bana verdi. Ne güzel değilmi. Demekki Suriyedede (ve tüm dünyada ) tren ve araba kollekisyon yapan insanlar var. İster inanın ister inanmayın satıcının Nepalde bile müşterisi var! Yaşasın tüm dünya koleksiyoncuları!!!

Bu güne kadar sadece Ebay de alışveriş yapmaya cesaret edemedim. Bu konuda tecrübesi olan benimle paylaşırsa çok memnun olrum.

Ama Türkiyede satılan  Herpa, Wiking fiyatlarını görünce insan apışıp kalıyor. Bir model yurt dışında 10.000 euro ise ve bizim ülkemizdede bu parayı veren insanlar var ise tabiî ki buradada satılması normaldir ve satılacaktır. Ama almanyada dükkanda 11 euro ya satılan bir model burada 33 Euro ya satılırsa allah hepimize kolaylık versin. Ama gördüğüm kadarıyla trenler için durum bu derece vahim değil.

Bilgi ve tecrübe birikimim işinize yaraması temmenisi ile hoşçakalın.

Halil



abdusta

  • Ziyaretçi
Ynt: selamlar
« Yanıtla #4 : Mayıs 20, 2007, 22:25:44 »
Halil bey

bu samimi ve içten anlatımda bize aktardığınız bilgeler için binlerce teşekkur
bu ansiklopedik bilgi bir çok arkadaşımızın işine yarayacaktır

saygılarımla
a.usta

Çevrimdışı Teoman Kardaşlar

  • Teoman Kardaşlar
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 65
  • İleti: 2458
Ynt: selamlar
« Yanıtla #5 : Mayıs 20, 2007, 22:44:45 »
Halil bey, modeltrenciler topluluğuna hoş geldiniz.

1/87 ölçek taşıtlarla ilgili açıklamalarınız çok güzel, tebrikler.

Forum üyelerimizden Sevgili Okan(kamyoncu-itulu1) arkadaşımız da sizin gibi 1/87 ölçek taşıtlara meraklı.

Forumda birlikte olmanız, aynı zaman da aynı şehirde oluşunuz ikiniz açısından büyük şans.

Sevgili Okan'nın kamyonlarının olduğu yer.
http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=345.0
Saygılar
Teoman Kardaşlar

« Son Düzenleme: Mayıs 20, 2007, 22:48:52 Gönderen: teoman »

Çevrimdışı kamyoncu-itulu1

  • okan
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - bahçeşehir
  • Yaş: 36
  • İleti: 400
    • rc kamyon t?r ve iş makineleri
Ynt: selamlar
« Yanıtla #6 : Mayıs 20, 2007, 23:07:23 »
Halil bey merabalar , öncelikle aramıza hoş geldiniz.

Abileriminde dedigi gibi bendede 750 den fazla kamyon -tır , iş makinası , birazda araba var.

Teoman abini verdigi linke ek olarak aşagıdakindede resimler var
http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=271.0


Ben kamyon tıra meraklı oldugum için kamyon tır hakkında daha once birşeyler yazmıştım .
 
Sanırım sizde istanbuldasınız. Uygun olursanız klup toplantılarına beklerız yada ayrıyeten de görüşebiliriz hobilerimiz benzer.
Bende şu anda nakliye ve inşaat üzerine , 23 metrkaerlik bir diaromaya başladım , daha dogrusu cebelleşiyorum ;D.

En kısa zmanda Görüşmek üzere
« Son Düzenleme: Mayıs 21, 2007, 00:05:07 Gönderen: kamyoncu-itulu1 »
BOSTANCI INSAAT RC Construction Channel

CAT: 345D LME Wedico  Liebherr: LR 634 Carson-Leimbach  Mercedes Benz: Arocs3342AK 6x6 Premacon//SK3544AK 8x8 Premacon//NG2638AS 6x6 Wedico//2624LAK6x6 MAN: F90 35.422VFAK 8x8 Wedico-Prem

mali87

  • Ziyaretçi
Ynt: selamlar
« Yanıtla #7 : Mayıs 21, 2007, 00:02:34 »
   Halil bey aramıza hoş geldiniz gerçekten araba meraklılarına yarıyacak konu yazmışsınız.Tren merakınında bulaşması dilegiyle,hoşçakalın.


   mali...

Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: selamlar
« Yanıtla #8 : Mayıs 21, 2007, 00:26:52 »
Halil bey öncelikle aramıza hoşgeldiniz.Binek otomobiller konusunda verdiğiniz oldukça aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.Ben de yaklaşık yedi senedir Herpa,Rietze,AWM,Wiking,Busch ve Ricko nun otolarını alıyorum.Tahminen bine yakın oto biriktirdim.Yapmayı planladığım kurguda şimdiki zamanları düşündüğüm için hep son yedi senedeki modelleri aldım.Yalnız kurgumda düşündüğüm oldtimer oto müzesi için Ricko ve Busch un klasik otolarını da aldım.Benim favori üretici markam henüz az modeli olmasına rağmen Ricko dur.(Özellikle klasikleri süper).Bu arada Ricko nun modellerinin metal olduğu konusunda yanılıyorsunuz.Ho modellerinin tamamı plastik.Belki diğer ölçekleri metal olabilir.
Saygılar
Ferda...
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı halil

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 59
  • İleti: 88
Ynt: selamlar
« Yanıtla #9 : Mayıs 21, 2007, 01:05:47 »

sıcak karşılama için hepinize tekrardan teşekkür ederim. İlerleyen zamanlarda trencilerede yardımcı olmaya çalışacağım.

okan bey, bana klup toplantı yeri ve zamanlarını bildirmenizi rica edeceğim. İmkanlar dahilinde katılmak istiyorum. Haddime düşmesede size önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Aldığınız kamyonların ambalajlarını mutlaka saklayın. Bildiğiniz gibi bazı modeller - özellikle üzerindeki baskılardan dolayı - epey para ediyor. Bazen böyle bir modeli iyi bir fiyata satarak daha fazla araba/kamyon alabilirsiniz. Resimlerinizden birinde Volvo FH çekicili kaessbohrer Frigo aracı gördüm. Bu kamyon ebayde para edebilir. ğer orijinal ambalajında ise çok daha değerli oluyor. Bu konuda çok uç bir örnek,İsviçre postası amblemli Wiking 55 model setra otobüs (penceresiz) ambalajsız gözümün önünde o zamalar 2700 marka satılmıştı!

başka bir tavsiyem, ben Mercedes Koluman ve BMW Kosiflerde bazı arabalar bulmuştum. Gerçi fiyatları ucuz değildi. Ama almanyadaki mercedes ve BMW bayilerindede aynı fiyatlara satılıyor. Gitmedinizse tavsiye ederim. telefon etmek bir işe yaramıyor, satıcılar ölçek falan tanımıyorlar.

Yurt dışındaki kolleksiyon sitelerine üyemisiniz? bu önerim özellikle trenciler için geçerli. Üye olun, yavaş yavaş kendinizi kabul ettirin (yabancı dil gerekli ama o kadarda önemli değil, sonuçta tüm kolleksiyoncular aynı dili konuşurlar), arkadaş edinin. Böylece kullanılmış lokomotif, vagon vsr satın alabilirsiniz. Yeni tren fiyatlarını (özellikle almanlar) göz önünde bulundurursak çok işinize yarar. Tabiki karşınıza kim çıkar bilinmez, ama çoğu bizim gibi iyi niyetli kolleksiyoncular. Ayrıca forum yöneticileride forumlarda kimlerin dolaştığına dikkat ediyorlar.


Ferda bey merhabalar,

Ricko konusunu okuyunca bende farkettim.Bendede 10-15 tane ricko var. Hepsi plastik.
Siz nerelerden alış veriş yapıyorsunuz? Hiç amerikan üreticilerden otomobil aldınızmı?
1000 otomobil için sizi tebrik ederim.

Tanışmak dileği ile

Halil

görüşmek üzere

Halil

Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: selamlar
« Yanıtla #10 : Mayıs 21, 2007, 11:08:21 »
Halil bey merhaba,
Ben alış verişlerimi almanyadaki iki tane parakendeci firmadan yapıyorum.Kurgumda Avrupa teması düşündüğüm için ve Amerikalı üreticiler sadece Amerikan modelleri ürettikleri için Amerikan modellerini almıyorum.En kısa sürede tanışmak umuduyla.
Saygılar
Ferda...
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı iceman

  • Jimmy Cem ERSÜ
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: izmir
  • Yaş: 48
  • İleti: 754
Ynt: selamlar
« Yanıtla #11 : Mayıs 21, 2007, 13:05:50 »
Merhaba Halil bey.Hoşgeldiniz..
Loko ların ustasıyım Roco ların hastasıyım.......

Çevrimdışı kamyoncu-itulu1

  • okan
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - bahçeşehir
  • Yaş: 36
  • İleti: 400
    • rc kamyon t?r ve iş makineleri
Ynt: selamlar
« Yanıtla #12 : Mayıs 21, 2007, 19:14:47 »
Halil bey biz hemen hemen her cumartesi kadıkoyde proseste toplanıyoruz , bu cumartesıde toplanacagız.

Saat 2 gibi orda olursanız sevınırız. Hem kulubun dısında kamyon otobusle ılgılı baska arkadas(lar)da gelecekler onlarlada tanışırsınız.

Kutu olayına gelince evet kutuları duruyor ama ben aracların uzerlerıne aynaları ve dıger modıfıye parcalarını monte ettıgım ıcın kutuya geri dönme şansları yok .Zatan çok ciddi bir sorunum olmazsa asla hiçbiribini satmam.Satarsamda hepsini birden satarım(ALLAH SATTIRMASIN) He satıpta paraya dönüştürmek istesem orda orjinal otomarsan var. Orj kutulu geldı bana ve 80lerde yapılmıs ılk turk modellerınden bırı , tek basına 500ytl verdıler kafadan , ama onlar benım bırer parcam 500.000 de verseler satmam ;D. Zaten bılırsınız kolleksıyoncular asla kendı parcalarını satamazlar.

Bu arada volvo F12 2. nesil kasbohrer frigo  ama miet service degil, o degerlı degıl ne yazıkkı okadar , her nekadar fırma tırı olsada. Onu seri ürettiler ebayda kolayca bulur ;D . Ama bende kasbohrer miet service ın 3lü remork serisi var. Remorkları volvo F12 3. nesil lere taktım . İşte o remorklar degerli onları sadece kasbohrer için yapmışlar. Kutusu beyaz ve kocman kashborer amblemı var.

Bu arada sizde bilirsiniz wikingin ayrı bir fan kitlesi var . Ama turkiyede yoklar ben trye 9 tane karton kutulu kı , kutular sıfır wiking tır getirdim 4nü kendime ayırdım gerisini sattım. Tahmın edın kaca , 17 ytl mı 15 ytl mi ne , ocak yada aralıkta . Ebaya koysam su içinde 40 -50 eur görür. Bu WESTWARD lardan aldım yine kutulu ve demonte ve tekerleklerine kadar metal hatta içinden 1972 ve 1974 tarıhlı faturalar cıktı 6 modeldi. Daf , Sedon - Atkinson ve Freuhauf . OO oldugu için kendime ayırmadım ggye koydum. Kutunun tanesını 20ye sattım. Yanı bir tır 40. Alan kişi ggye 120den koymuş. Hepsi için Helali hoş olsun . Ama yine bu kitle hiçbir özelligi olmayan 2006 -2007 model tıra 50-60 ytl veriyorlar. . Tr de neazyıkkı durum bu , pekte neyın ne oldugunu bilmiyorlar. Ondan trde bazı seylerın degerleri bilinmıyor.

Neyse baya uzun yazmışım kafanızı şişirdim ctesı beklıyoruz tanışmak , uzun uzun konuşmak için

okan
« Son Düzenleme: Mayıs 21, 2007, 19:20:32 Gönderen: kamyoncu-itulu1 »
BOSTANCI INSAAT RC Construction Channel

CAT: 345D LME Wedico  Liebherr: LR 634 Carson-Leimbach  Mercedes Benz: Arocs3342AK 6x6 Premacon//SK3544AK 8x8 Premacon//NG2638AS 6x6 Wedico//2624LAK6x6 MAN: F90 35.422VFAK 8x8 Wedico-Prem

Çevrimdışı halil

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 59
  • İleti: 88
Ynt: selamlar
« Yanıtla #13 : Mayıs 21, 2007, 21:51:05 »

Okan bey merhabalar,

bu hafta sonu gelip gelemeyeceğim ancak cuma belli olacak. iş icabı cumartesi meşgul olabilirim. Bendede bir kutu dolusu kamyon var (çoğunlukla 80 ve 90 lı seneler) gelirsem getireceğim. Bu arada gerçek hayatta da treyler sektöründe çalışıyorum!!!

Ebay konusuna değinmekteki amacım kolleksiyonunuza maddi bir boyut getirmek değildi. Ama bazen insan bir yeni bir konuya odaklanmak için bazı parçaları satabiliyor. Dediğiniz gibi her ne kadar ayrılmak çok zor olsada elde edilen her kuruş gene kolleksiyon için harcanırsa bence mübahtır  ;D.

Ferda bey merhabalar,

perakendeci diye tabir ettiğiniz firmalar dükkan niteliğindemi, yoksa internet satıcılarımı? Ben 2 internetshop dan alışveriş yapıyorum. Alışveriş konusunda tecrübelerinizi duymak isterim.

Bu arada antika arabalarda çok beğendiğim bir model var. Bence sizin kollekiyonunuza çok yakışır. Adp firmasının mercedes 770 modeli Bu araba Hitlerin makam arabası idi. hem limuzin hemde üstü açık modeli var. Ama ucuz değil. 45 euro almanya satış fiyatı!

oldtimer müzesini nasıl düzenlemeyi düşünüyorsunuz? markaya göremi, nesil e göremi, yoksa spor, binek, vsr diye ayırmayımı düşünüyorsunuz?

Geçenlerde çok güzel bir müze dioraması gördüm. Sizinle paylaşmak istedim

http://www.87thscale.info/showcase_27.htm

selamlar

Halil

Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: selamlar
« Yanıtla #14 : Mayıs 22, 2007, 00:16:29 »
Halil bey merhabalar,
Bahsettiğim parakendeciler dükkan ve netten de satış yapıyorlar.
Adp firmasını daha önce hiç duymamıştım.Netten nasıl ulaşabilirim.Bir adres verebilirseniz çok memnun olurum.
Yapmayı planladığım müzede yaklaşık 1960 lı yıllara kadar olan modelleri koymayı düşünüyorum.
Aslında sene pek önemli diğil ama klasik görüntüleri olmasını istiyorum.
Gönderdiğiniz müzeyi bende görmüştüm ve oldukça hoşuma gitmişti ama yapabilirmiyim ???
Umarım en kısa zamanda bir toplantımızda tanışırız.
Saygılar
Ferda...
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı halil

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 59
  • İleti: 88
Ynt: selamlar
« Yanıtla #15 : Mayıs 22, 2007, 10:10:37 »
Ferda bey merhabalar,

okan beyede yazmıştım, toplantılarınıza gelmeye çalışacağım, ama bu cumartesi biraz zor gözüküyor. Bu arada farkettim, üye olurken bazı noktaları atlamışım. Ben 42 yaşındayım ve kalamışta oturuyorum. Yakınsak toplantılar dışındada görüşmüş en azından tanışmış oluruz.

size tecrübelerimizi paylaşmak için nerelerden alışveriş yaptığınızı sormuştum. Ben nerelerden alışveriş yaptığımı yazmak istiyorum ama forum etiğine uygunmudur bilmiyorum. (belki reklam yapıyormuşum gibi algılanabilir, bunu istemem sonuçta bende kolleksiyoncuyum bu işin ticareti ile ilgilenmiyorum).

adp firmasının internet adresi

http://www.adp-modelle.de/assets/s2dmain.html?http://www.adp-modelle.de/index2.html

ama bahsettiğim modelleri burda göremedim. Çünkü standart programlarında yok, sınırlı seri olarak üretiyorlar.

ama resimlerini (daha doğrusu limuzinin resmini, diğeri satılmış şu an mevcut değil) aşağıdaki sitede görebilirsiniz.

http://www.mfredrichmodelle.de/

elinizdeki herpa, wiking, busch oldtimer modellerini daha güzel hale getirmek istiyorsanız automobilia firmasını tavsiye ederim

http://www.automobilia.de/

ama resimlerle nasıl monte edildiklerini anlatan bir safya var. oradada göreceğiniz gibi elinizin bayağı sakin olması lazım ;)

çoğu alman kökenli küçük üreticiler var. Bu konudada bilgi sahibiyim ama tecrübem yok. Bu üreticilerin arabaları h,w,b, r gibi firmalara göre daha pahalı ve bazende kötü olabiliyorlar. Onun için ya resmine bakıp yada tavsiye üzerine alınmasında yarar var.

küçük üreticiler konusu :

bu tip üreticiler için önemli olan .
a- sadece hazır arabamı alıyorsunuz?
b- kendinizde montaj yapabiliyormusunuz?

a şıkkının tek şartı para. :-\ diğer üreticilere göre daha pahalılar. 125 euro ya kadar çıkanlar oluyor (ama 25 -30 eurolukta güzel modeller var) : herhalükarda ya tavsiye üzerine alınması, yada mutlaka fotolarını görerek alınması gerek! ben daha almadım ama bütçemden biraz ayırıp çok beğendiğim bir kaç tanesini almayı düşünüyorum.

b- şıkkında ise üreticiler metal, plastik ve resin (galiba bir çeşit balmumu) gibi malzemelerden üretim yapıyorlar. Bu malzemeleri tanımak gerek. benim bildiğim bir örnek : metal kasalarda boya öncesi zımparalamak gerekiyor! burdada en önemli faktör tecrübe. yani çok güzel bir model gerçekleştirene kadar ciddi miktarda modeli (ve parayı) çöpe atmayı göze almak gerekli.

örnek :metal kitler satan lions firması var :

http://www.lion-models.de/home.htm

sitedeki ferrari ve özellikle bugatti (tabiki bitmiş hali ile) modelleri muhteşemler ve çoğunuda başkaları üretmiyor.

bir ara modelleri alıp birine yaptırmayı düşündüm. Almanyada birinide buldum, ama hem çok pahalıya mal oluyor, hemde ne zaman yapacağını söylemedi. Aylarca beklemeyi kabul etmekl lazım. Tabiki birde adamı internetten buldum Ne derecede güvenilir bilmiyorum!


küçük üreticileri satan bir site var :
http://www.kleinserien.de/d/index.htm

orda inceleyebilirsiniz.

siz nasıl müze yapmak istiyorsanız benimde favorim strecht limuzinler ve zırhlı arabalar. Ama cadillac, lincoln gibi amerikanlardan çok mercedes ve bmw strectleri. Bunları yapabilecek birini bulsam hemen yaptıracağım, ama çok zor. Internette bir kaç örneğini gördüm. yapan ne kadar maharetli olsada tavandaki hafif bombeyi kimse becerememiş.

zırhlı araba ise kolay. orijinallerinin cam kenarlarında (kalınlıktan dolayı) siyah bir şerit gibi gölge oluyor. arabayı söküp camını içerden marker kalemle A, B ve C sütunlarının geldiği yeri siyaha boyayınca oluyor.

neyse başınızı ağrıttım, tanışınca bunun gibi konuşacağımız çok konu var.

selamlar

Halil

selamlar

halil

not : müze resimlerini sizi motive etsin diye gönderdim. Öyle bir dioramanın yapımının ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorum.

Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: selamlar
« Yanıtla #16 : Mayıs 22, 2007, 11:48:56 »
Halil bey merhaba,
Gönderdiğiniz siteleri inceledim.Oldukça güzel modeller var.Bilhassa kitler çok iyi ancak kit model yapmayı pek düşünmüyorum daha doğrusu becerebileceğimi zannetmiyorum.Sizinde yazdığınız gibi o iş bayağı bir tecrübe istiyor.Birde ben plastik modelleri tercih ediyorum metal ve döküm modellere nedense pek ısınamadım.Bu arada komşu sayılırız bende Çiftehavuzlarda oturuyorum.Müsait bir zamanınızda beklerim.Gerçi aldığım modelleri kutulayıp kaldırıyorum ama bu sene gelenleri henüz kaldırmadım sizinle paylaşmaktan memnunluk duyarım.Bende bu işi kesinlikle ticari amaçla diğil sadece yapmayı planladığım kurgu için topluyorum.Tabi bir tek oto diğil bina ,insan vs. de alıyorum.
Selamlar
Ferda...
« Son Düzenleme: Mayıs 22, 2007, 12:38:58 Gönderen: Ho »
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı cafer

  • cafer çiftçi
  • Forum Üyesi
  • Yer: eskişehir
  • Yaş: 72
  • İleti: 119
Ynt: selamlar
« Yanıtla #17 : Mayıs 23, 2007, 21:01:28 »
 Halil bey, aramıza hoş geldiniz.
                       cafer