Genel Konular > Kurgular, diaromalar, koleksiyonlar, modeller ...

TCDD Karnıyarık Yolcu Vagonu

(1/8) > >>

Özcan:
Herkese merhabalar,

Sn Ergin Tönük'ün web sayfasında yer alan TCDD Yolcu vagonları resimlerinde geçen Karnoyarık lakaplı yolcu vagonunun benzerini Marklin vagonlarında gördüm.

http://users.metu.edu.tr/tonuk/E40003/Vagon_Yolcu/

Bu forumda şu başlıklarda

https://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=4797.msg45072#msg45072

ve

https://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=4936.msg46256#msg46256

ele alınmıştı. Maalesef bu sayfalardaki resimlerin bir kısmını ben bulamıyorum. Belki başta Teoman Hoca olmak üzere o sayfalara katkı verenler bu yeni konuya resimleri yeniden yüklerler.

Marklin'in ilk vagon serilerinden olan 4042 ve 4043 nolu vagonları ile daha sonra içine koltuk koyarak yeniden pazara sunduğu 4082 ve 4083 model numaralı vagonlar yeniden boyanarak TCDD vagonlarına dönüştürülebilir görünüyor. İnce saç levhadan yapılmış vagonların iç aydınlatma seçenekleri de var. AC yerine uygun DC tekerlek ile 2 raylı sistemlerde de kullanılabilir mi, araştırmak gerek. Daha sonraki serilerde üretilen benzer vagonların pencere sayıları TCDD'nin pencerelerinden farklı.

Ben bir adet 4083 sipariş ettim. Gelince içini açar, sizlerle paylaşırım.

Özcan

MERTDURUDAS:
Merhaba,
Tüm Marklin yolcu ve yük vagonlarının DC tekerlek setleri mevcuttur. Katalogta her vagon için DC tekerlek seti kodları yazar. Sipariş verirken satıcıya, bu isteğinizi bildirirseniz, tekerlekleri değiştirerek size gönderirler. Yalnız vagon ışıkları için sizin çalışma yapmanız gerekir. Çünki ışıklı vagonlarda, mesela katar sonu iz takip ışıkları varsa, bunlarda AC devre kartları vardır. Bunları sökerek tamamen DC ye uygun ışıklandırma yapmanız gerekir. Ama DCC kullanıyorsanız devre kartı kullanılabilir. Sonuçta DCC de, AC ye benzer akım kullanıyor. Kartı yakmamak için bunu araştırmak gerekir. Sadece dikkat edeceğiniz husus, vagonun bogisi altındaki ray pabucunu iptal ederek elektrik bağlantılarını DC gibi tekerleklere irtibatlamanız gerekir.   

Özcan:
Mert Bey,
Cevabınız için teşekkür ederim. Haklısınız. Işıklara dikkat ederek ve teker değişiklikleri ile üç raylı AC sistemden iki raylı DC'ye değişiklik yapılabilir.

Bu vagon serisine özgü şöyle ek bir durum var:
Tekerlek bojisi de, vagonun kendisi gibi saç levhadan. Üç rayda bu sorun olmuyor. Tüm boji zaten tek kutup. Ekli resme bakabilirsiniz.
Ancak DC durumunda sağ-sol izole edilmiş tekerler takılsa bile, boji üzerinden kısa devre olabilir. Tekerlerin boji ile bağlantısının izole edilmesi, ya da uyan bir plastik bojiye geçilmesi de gerekebilir.
Burayı da araştırmak gerekecektir.

Saygılar,

Özcan

Özcan:
Vagonlar geldi. Marklin 4082 ve 4083 aynı kalıptan çıkmış ve sadece dış boyası farklı iki model. İkisinden birer tane sökerek başlıyorum.

Önce tekerler ve bojiler çıkıyor.
Sonra iç parçalara bakıp onları da ayırıyorum.

Özcan:
Parçalar ayrılınca sıra şaseleri inceleme ve boya sökümüne geliyor.


Önce Deluxe Materials firmasının Strip Magic boya sökücüsünü deniyorum. Plastik modellere atılan boyalarda anında sonuç veren malzemede sonuç hüsran. Sadece şaseler biraz daha parladı. Boyalara bana mısın, demedi.

Bunun üzerine otomobil boyalarının sökümünde kullanılan Rust-Oleum Aircraft Remover ve temizlik için Spirit Mineral (İspirto çeşidi) kullanıyorum. Belli ki saç metale sellülozik boya atılmış. 25 dakika bekleyip sildiğimde sonuç fena değil.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git