Gönderen Konu: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları  (Okunma sayısı 45852 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Merhaba,

Bu kategori multimedia ama bu sefer tümüyle singlemedia yani tekmedya örneği bir konu başlatmak istedim. Başlıkta verdiğim gibi, Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir içerikli/konulu kitapları paylaşmak istiyorum. 

Bu kitapların bir kısmı fotograf/anı derlemesi, bazıları ise İstanbul, İzmit gibi şehirlere ait eski dönem fotografların bulunduğu kitaplar. Bu kitapların bazıları arkadaşlarım tarafından armağan edilirken, bir kısmını da dükkan veya internet sahafları ve kitap fuarları sayesinde edindim. İstanbul, kitap fuarları açısından şanslı olsa da diğer illerde bulunabilecek kitaplar açısından ne kadar verimli emin değilim.

Kitaplara ilişkin olabildiğince detay bilgiyi diğer arkadaşarımızında edinebilmesi ve burada bir liste oluşması için paylaşacağım. Eğer fırsatınız olur, sizler de elinizde bulunan kitaplarla bu konuyu zenginleştirirseniz memnun olurum ve hepimizin elinde bir başvuru kaynağı oluşabilir.

Haydi bismillah...

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Bu seride paylaşmak istediğim ilk kitap, hepimizin tanıdığı, tren konusundaki merak ve sevgisi hepimizce bilinen dostum, arkadaşım ve bana bu konuda ilham kaynağı olan Mehmet Utkan tarafından armağan edilen bir kitap.

Kitabımızın adı : Turkish Steam Unter Stern und Halbmond : Dampflokomotiven in der Türkei, Under the Star and Crescent Moon : Steam Locomotives in Turkey

Türkçe olarak Ayyıldız Altında Türk Buharı : Türkiye'deki Buharlı Lokomotifler diye ifade edebiliriz.



Kitap yayımcı firması Verlag Eisenbahn, Verlag firmasının demiryolu ve tramvay kitapları yayınları yapan dalı olarak bahsediliyor. Benim elimdeki 1976 yılı basımı ve Arşiv numarası 30 olarak verilmiş.

ISBN kodu 3 85649 030 2 olan bu kitap fotoğraf sayfaları parlak kağıt olmak üzere tümüyle siyah-beyaz. R. Schnell ve U Schweim tarafından 1973-1974 yıllarında ülkemizde yaptıkları gezilere ilişkin bir seyahat ve fotoğraf kitabı olarak hazırlanmış. Kitap tümüyle Almanca ve ilk 24 sayfada gezilerden izlenimler ve lokomotiflerin listesi yer aldıktan sonra 130 adet fotoğraf yer alıyor. Bu fotoğraflardan 3 örnek paylaşmak istiyorum.



Bu fotoğrafta TCDD 56 717 (eski SNCF 150X/DR 44 olarak belirtilmiş) Ulukışla istasyonuna giderken görüntülenmiş. Aşağıda ise 45213 ve Kayseri'de eski bir yolcu vagonu görünüyor:



Bu fotoğraf ise tam bir karışım:



Sol üstte MAN-Triebwagen MT50-Söke, altta, FIAT-Triebwagen MT55-İzmir-Hilal'den geçerken, sağ üstte Dizel 33122-İzmir'de ve altta bir BR57 Alsancak'a giderken görüntülenmiş.

Kitapta, Ulukışla, Yapı, Sirkeci, Adapazarı, Ereğli, Armutçuk, Çatalağzı, Karabük, Hisarönü, Kangal, Malatya, Gaziantep, Fevzipaşa, Adana, Yenice, Mersin, Konya, Torbalı, Nazilli, Denizli, Basmane, Alsancak, Hilal yörelerinden fotoğraflar bulunuyor.



Tam bir hazine, tekrar teşekkürler Mehmet Abi.




Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Serideki ikinci kitabımız benim 2009 yılında Almanya'da bir Modeltren fuarından aldığım bir kitap.

Kitabımızın adı : Dampf Unterm Halbmond Die letzten Jahre des Dampfbetriebes in der Türkei

Türkçe olarak Hilal Altında Buhar : Türkiye'de Buharlı İşletmeciliğin Son Yılları diye ifade edebiliriz.



Kitap RÖHR-VERLAG tarafından yayınlanmış

ISBN kodu 3-88490-183-4 olan bu kitap parlak kağıda renkli ve siyah beyaz olarak basılmış. Benno Bickel, Karl-Wilhelm-Koch, Florian Schmidt tarafından 1987 yılında derlenmiş, ve 23 kişinin 1971-1986 tarihleri arasında ülkemizde yaptıkları gezilerde çektikleri fotografların yer aldığı bir seyahat ve fotograf kitabı olarak hazırlanmış. Kitap, anlatımları Almanca, fotografların açıklamaları ise hem Almanca hem de İngilizce olarak verilmiş.

Önsöz ise hem Almanca hem de Türkçe, "Bu kitap en güzel ve en garip fakat güvenini yitirmemiş bir memlekete ve bilhassa insanlarına karşı bir aşk ilanı olup.." diye başlıyor.



Bu fotoğrafta Eğridir'de köprüden geçmekte olan 56512 görüntülenmiş. Sol tarafta ise kaynaklar verilmiş ki bu liste değerli, bu listeden kitapları bulanların paylaşmalarınından memnun oluruz. Kitapta yer alan demiryolu tarihimizle ilgili bilgiler için bu liste kaynak gösterilmiş.



Bu fotoğrafta, Türkali yakınlarında 46224, Çatalağzı-Hisarönü yakınlarında 56.3 ve solda 46205 görüntülenmiş. Kitapta Burdur, Erzurum, Kars, Ankara, İzmir, Afyon, Konya, Samsun, Sivas, Kayseri yörelerinden fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca pek çok buharlı lokomotifimizin künye ve özellik bilgileri listelenmiş.



Bu kitap ile ilgili diğer bilgileri, kitabı bulduğum modeltren fuarından fotograflarla beraber http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=3959.msg37294#msg37294 mesajımda paylaşmıştım.
« Son Düzenleme: Mart 09, 2015, 01:44:07 Gönderen: Okan »

Çevrimdışı utkan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 1938
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #3 : Mart 09, 2015, 02:42:30 »
Kitaplar çok değerlidir....ama bir de doğru insanların ellerinde olurlarsa....o zaman çok daha değerli olurlar...

Ne mutlu bana senin gibi bir dostum olduğu için, Okan'cım....

m.utkan

Çevrimdışı GOKHAN OZKAN

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 52
  • İleti: 732
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #4 : Mart 09, 2015, 20:44:26 »
Okan Bey,

İyi okumalar. Hepsi çok güzel birer kaynak.
Selam ve sayglar

G. ÖZKAN
G. ÖZKAN

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100 Yılı Fotoğraf Sergisi
« Yanıtla #5 : Mart 09, 2015, 21:49:25 »
Teşekkürler Gökhan, Teşekkürler Mehmet abi.

Üçüncü kitabımız bir sahafta bulduğum fotoğraf sergisi kitabı ve adı Hicaz ve Bağdat Demiryollarının 100 Yılı Fotoğraf Sergisi / FOTOAUSSTELLUNG 100 Jahre Hedschas- und Bgdadbahn.



Kitap Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçiliği - Ankara tarafından yayınlanmış, Dönmez Ofset tarafından basılmış. Renkli ve siyah beyaz fotograflardan oluşan 134 sayfalık kitap Türkçe ve Almanca olarak hazırlanmış. Önsöz Almanya Ankara Büyükelçisi tarafından hazırlanmış ve kitabın, 2003 yılında Alman Demiryolları Müzesinin (DB Museum) tarafından Nürnberg'de gerçekleştirilen bir sergiden gelen fotoğraflar ve TCDD ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün işbirliği ile çoğaltılan fotograflarla 2009 yılında Ankarada yapılan sergiyi kapsadığını aktarıyor. Kitaptaki fotoğrafların Dr. Jürgen Franzke'nin 2000 yılı boyunca ülkemizde çektiği fotoğraflar olduğu da belirtilmiş.



Kitap Hicaz ve Bağdat Demiryollarının tarihini anlatan sergide yer alan fotoğraflarla bu demiryollarının yazılı hikayesini de vermekte. Üstteki resmi artık tanıyoruzdur, Adana Hacıkırı yöresindeki Alman Köprüsü adlı halen de kullanılan ve son James Bond filminde de üzerinde bir aksiyon sahnesi çekilen köprü. Fotoğraf Mustafa Tor tarafından çekilmiş.

Kitabın 1. bölümünde Peter Heigl tarafından derlenmiş ve 2003 yılında DB Nürnberg Museum tarafından, Hicaz ve Bağdat demiryollarının 100 yılı geride bırakması nedeniyle düzenlenen sergideki tarihi fotoğraflar yer almaktadır. 2. Bölümde ise DB Museum müdürü Dr. Jürgen Franzke'nin 2000 yılı Ekim ayındaki gezisinde çektiği fotoğraflar ve 3 ile 4. bölümlerde TCDD ve TC Başbakakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel müdürlüğü arşivlerinden alınarak 2009 yılındaki sergiye katılan fotoğraflar yer almakta.



Bu sayfada Dr. Franzke'nin, 2000 yılında Karabük'ten başlayıp Ürdün Katrana'ya kadar yaptığı gezinin güzergahı gösterilmiş. Sağdaki fotoğrafta Çankırı'ya yaklaşırken köprü geçişi ile bir itfaiye aracından sı çeken 56009'un Yeşilhisar'daki görüntüsü yer alıyor.

Kitap arka kapağındaki Bağdat ve Hicaz demiryollarının güzergahlarını gösteren haritalarla sonlanıyor.




Çevrimdışı Ferda

  • Ferda Genç
  • Kurul Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 64
  • İleti: 1630
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #6 : Mart 09, 2015, 22:46:34 »
Sevgili Okan,

Harika bir bölüm açmışsın. Emeğine sağlık. Paylaştığın kitaplarda çok güzel.

Sevgiler

Ferda
İYİ YAPILMIŞ BİR İŞİN ÖDÜLÜ, ONU YAPMIŞ OLMAKTIR.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Osmanlı'da Ulaşım Kara - Deniz - Demiryolu
« Yanıtla #7 : Mart 09, 2015, 22:48:12 »
Teşekkürler Ferda,

Dördüncü kitabımız 2013 yılında bir kitap fuarında bulduğum Osmanlı'da Ulaşım Kara-Deniz-Demiryolu adlı kitap.



Kitap, Çamlıca Basım Yayın tarafından 101 numara ile çıkarılmış ve 1. baskısı 2012 yılında yapılmış. ISBN kodu 978-605-5331-08-5. Editörleri Prof.Dr. Vahdettin Engin, Ahmet Uçar ve Osman Doğan olan kitap 415 sayfa ve 10 farklı tarihçi, araştırmacı ve öğretim görevlilerinin makalelerinin derlenmesinden oluşuyor.



Kitap görsel açıdan çok sınırlı olmakla beraber içeriğinde sağlanan bilgi çeşitliliği ve özenli bir şekilde verilen başvuru/referans kaynaklarıyla değerli bir kaynak oluşturuyor. Fotoğraf İstanbul, Dolmabahçe Saat Kulesinin önünden geçen atlı tramvayı gösteriyor. Kabataş'tan Beşiktaşa' gidiş Birinci mevkii de 60 Para imiş. Ne yazık ki 1912 yılında çıkan Balkan Savaşı nedeniyle şirketin elindeki tüm atlara hükümet tarafından el konmuş ve bu İstanbul'da atlı tramvayın sonu olmuş. Tramvayın sonra tekrar devreye girmesi Silahtarağa elektrik fabrikasının üretime başlaması ile birlikte 1914 yılını bulmuş. Ne yazık ki Tramvayın kaderi 1960larda yine kaldırılmak olmuş, taa ki 1990lara kadar. Bu da başka kitapların konusu. Yeri gelmişken, Tramvay pek çok İstanbul kitabında yer alıyor, yani bu konuda sıra gelecek...

Silahtarağa elektrik santralı aynı zamanda Çiftealan demiryolunun son noktası ve halen Bilgi Üniversitesi Yerleşkesi içinde yer alan santral İstanbul müze alanının içinde halen korunan ve gezilebilen bir müze. Bu konu başlığında http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2732.msg27268#msg27268, sevgili Begüm'ün fotoğraflarıyla görebilirsiniz. Çiftealan Demiryolu ise başka bir kitabımızın konusu.: http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=2733.msg27270#msg27270

Kitap temel olarak 3 bölümde derlenmiş. İlk bölüm Kara ulaşımını, ikinci bölüm Deniz ulaşımını, son bölüm ise Demiryolu ulaşımını anlatan makalelerden oluşuyor. Bu bölüm içinde Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Yrd. Doç Dr. Ali Satan tarafından hazırlanan bir makalede Osmanlı Devri Demiyolu Kronolojisi 1825den başlayarak 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesine kadar detaylı olarak verilmiş.


Çevrimdışı NaciAklan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • İleti: 239
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #8 : Mart 09, 2015, 23:35:29 »
Okan'cım,

Benim de çok güzel bir sırt çantam var. Bir ara sana uğramamın bir sakıncası yoktur umarım.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #9 : Mart 10, 2015, 00:19:38 »
Okan'cım,

Benim de çok güzel bir sırt çantam var. Bir ara sana uğramamın bir sakıncası yoktur umarım.

Eyvah eyvah , herkes bozuldu artık , olacak şey değil vallahi , gerçi kitap yürütmek ayıp değil derler ama bence çok kötü çok. >:(

Konu harika olmuş , başka kitapları olanlar da koysun.

Önemli not :Okancım ,sen yine de ben gelirken Mehmet'in hediye ettiği kitabı iyi sakla..... ;D
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı uzay

  • Forum Üyesi
  • İleti: 1127
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım Ve Şehir Kitapları
« Yanıtla #10 : Mart 10, 2015, 14:13:39 »
abi her gün öldürme bizi tek seferde hallet :)
çok güzeller maaşallahh :)

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Tabii ki Naci herzaman, teşekkürler.

Teşekkürler Kemal abi, sözüne uyacağım  ;)

Teşekkürler Enver, malesef...

Serideki beşinci kitabımızın adı : Mevsimlerle İstanbul



YapıKredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından Yapı Kredi Yayınları 3694 numara ile ve ISBN 978-975-08-2353-4 kodu ile yayınlanmış. Kitap başlığı Yapı Kredi Selahattin Giz Koleksiyonu'ndan 1925-1955 İstanbul Fotoğrafları adını taşıyor. Kapaktan Tramvay ile giriş yapılmış. Selahattin Giz, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında aktif olarak çalışmış, 1994 de kaybettiğimiz değerli bir fotoğraf sanatçımız. Özellikle İstanbul ve Atatürk fotoğrafları ünlü. Koleksiyonun sanırım tamamı özel cam arşivlerde Yapı Kredi elinde bulunuyor. Bu kitap 2012 yılında yapılan serginin katalogu niteliğinde.

Konumun başlığında özellikle Şehir kitapları da olacağını belirtmiştim. Benim önceliğim İstanbul ve İzmit. Her ikisi de tren ve biri ek olarak tramvaylar nedeniyle bunların görüntülerini içeren kitaplar oldu. Kemal abinin dediği ve ilk mesajımda belirttiğim gibi diğer şehirlere ilişkin mutlaka diğer arkadaşlarımızda da kitaplar vardır. Memnuniyetle beklerim.

Mevsimlerle İstanbul'da özellikle Tramvay fotoğrafları nedeniyle burada. Kitap Uğur Kökden'in önsözü ile başlıyor ve 147 adet açıklamalarıyla siyah-beyaz İstanbul hayatı fotoğraflarını içeriyor.

Bu sefer doğrudan seçtiğim  fotoğraflar :












Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Rumeli Demiryolları
« Yanıtla #12 : Mart 10, 2015, 23:25:47 »
Altıncı kitabımızın adı Rumeli Demiryolları



Kitap Vahdettin Engin'in 1993 yılındaki bir eseri. Önceki gün paylaştığım Osmanlı'da Ulaşım kitabının editörlerinden olan Engin'in, 1993 yılındaki çalışması da aynı özeni içeriyor ve her sayfanın altında dipnotlar olararak yararlanılan kaynaklar verilmiş. Kitap 975-7622-21-4 ISBN ve 34-93-Y-70-041 kodlu, 303 siyah beyaz sayfadan oluşuyor. Kitabın orta kısmında parlak kağıda basılı 40 fotoğraf yer alıyor. Pek çoğu artık bize ait olmayan yerlerin olan bu fotoğraflardan ben iki tane Osmanlı lokomotifini seçtim:





Kitap :

1. Osmanlı Devleti'nde Demiryolu Öncesi Ulaşım Sistemi
2. Demiryolu'nun Osmanlı Devleti'ne Girişi
3. Rumeli Demiryollarının Yapılması
4. İhtilaf Dönemi
5. Baron Hirsch'ten Sonraki Gelişmeler olarak 5 bölümden oluşuyor ve sonuçta zengin bir belge, bigliyografya bölümü ve o zamana ait demiryolu haritaları bulunuyor.

21 Temmuz 1872 tarihli irade ile hizmete girdiği belirtilen ancak 26 Ağustos 1872den itibaren işlemeye başlayan trenlerin tarifesinin bir gazete ilanından görüntüsü



Chemin De Fer De La Turquire D'Europe ilanında Yedikule, Makrikoni(Bakırköy?), San Stefanos(Yeşilköy), Kutu-Tchek(Küçük Çekmece), Hademkeui(Hadımköy), Tchataldje(Çatalca) istasyon isimleri okunuyor. Altta ise İzmir-Kasaba demiryolunun bir ilanı görünüyor.

Kitabın 5. bölümünün sonunda, 1870 yılında yapılmış olan borçlanmasının 25 Mayıs 1954 tarihinde sonlandığı belirtiliyor.

Sonuç bölümünde 1991 tarihli bir istatistik ile şehirlerarası yolcu taşımacılığının ancak %4.9'unun, yük taşımacılığının da %9.5inin Demiryolu ile yapıldığı paylaşılmış. Hava ve Deniz'in oranı yüksektir diye düşünenler için Karayolu oranları aydınlatıcı olacaktır: Karayolu yolcu taşımacılığı %94.2, Karayolu yük taşımacılığı %81.6.

Kitabın sonuç bölümünde Vahdettin Engin şu yorumu yapmış:

"Son söz olarak denebilir ki, petrol yatakları kıt bir ülke olan Türkiye, ekonomik alanda dışa bağımlılığını azaltmak için, demiryollarına önem vermek zorundadır. Çünkü ortaya çıktığı yılların aksine, günümüzde demiryolu bir emperyalizm aracı değil, bağımsızlık simgesidir".

Çevrimdışı NaciAklan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • İleti: 239
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #13 : Mart 10, 2015, 23:37:20 »
Son yıllarda havayolu ile yolcu taşımacılığında bir artış var ama havayolunun maliyetlerinin karayolundan yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik, hızlı yolcu taşıması bir yana, demiryollarının durumu tartışmalı. Elekrifikasyonun da genişletilmesi ve yaygınlaştırılması şart.

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Yedinci kitabımız Osmanlı İmparatorluğu'nda Nüfuz Mücadelesi - Anadolu ve Bağdat Demiryolları



Kitabımızın tanıtımını daha önce http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=5592.0 konusunda da yapmıştık. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2680 numara ve 978-605-360-761-8 ISBN kodu ile 2013 de yayınlanmış.

İstanbul Üniversitesi Profesörlerinden Murat Özyüksel, 1986 yılında tamamladığı ve rahmetli hocası Halil Sahillioğlu ile birlikte gerçekleştirdiği doktora tezinin konusu Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Demiryolları 1888-1903 başlığını taşıyormuş. 2000 yılında Tarih Vakfı Yurt Yayınları tarafından Hicaz Demiryolu çalışması yayınlanmış. Bu kitap 522 sayfa ve yine muhteşem detaylı ve bilimsel bir çalışma zenginliğinde bir eser.

Kitabın belki de en değişik yönlerinden biri, tamamlayıcı nitelikte 2 DVD ve 1 CD içermesi . TRT1'de 2000 yılında yayınlanan 10 bölümlük Anadolu ve Bağdat Demiryolları kitabını baz alan belgesel(Levent Özarslan ile birlikte) ve Rayların İzinde, Anadolu'da bir Tren Yolculuğu belgesel film müzikleri(Ayhan Orhuntaş ile birlikte) kitabın tamamlayıcıları.

Kitap Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Viyana ve Berlin arşivleri ve Michigan üniversitesinin olanaklarından yararlanılarak hazırlanmış.

Kitap

1. Anadolu Demiryolu
2. Zorlu Bir İmtiyaz Mücadelesi
3. Sözleşmeden Meşrutiyet'e
4. İkinci Meşrutiyet'in Getirdiği Dönüşüm
5. Gecikmiş Anlaşmalar Süreci
6. Sonuç bölümlerinden oluşuyor.

Kitabın Anadolu-Demiryolu bölümünün Haydarpaşa-Ankara hattı altbaşlığındaki bir sayfasında 1906 yılına ait olduğu belirtilen bir hisse senedi verilmiş.



1900 başlarında Bilecik'de bir köprü...



Maden, Ergani yöresinde Dicle üzerinde bir köprü



vee Haydarpaşa



Umarım bu ihtişam ve güzelliği tekrar görebiliriz...

Çevrimdışı Firat Akcay

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 42
  • İleti: 62
  • Demiryolu bir Aşkt?r :)
    • F?rat AKÇAY
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #15 : Mart 11, 2015, 16:10:52 »
Osmanlı İmparatorluğu'nda Nüfuz Mücadelesi - Anadolu ve Bağdat Demiryolları demiryolu severler için güzel bir kaynak hemen edinmek gerek.

Çevrimdışı kamyoncu-itulu1

  • okan
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - bahçeşehir
  • Yaş: 36
  • İleti: 400
    • rc kamyon t?r ve iş makineleri
Ynt: Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları
« Yanıtla #16 : Mart 11, 2015, 18:30:34 »
Çok güzel bir konu olmuş abi eline saglık paylaşımların için
BOSTANCI INSAAT RC Construction Channel

CAT: 345D LME Wedico  Liebherr: LR 634 Carson-Leimbach  Mercedes Benz: Arocs3342AK 6x6 Premacon//SK3544AK 8x8 Premacon//NG2638AS 6x6 Wedico//2624LAK6x6 MAN: F90 35.422VFAK 8x8 Wedico-Prem

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
1856'dan 2006'ya Demiryollarının 150 Yılı
« Yanıtla #17 : Mart 11, 2015, 23:41:01 »
Teşekkürler Fırat

Teşekkürler Okan

Sekizinci kitabımız 1856'dan 2006'ya Demiryollarının 150 Yılı.



309 sayfalık bu kitap Gurup Matbaacılık A.Ş. tarafından 384 73 44-45 koduyla yayınlanmış. Kitabı Gazi Üniversitesi'nden Dr. Fetullah Akın ve Filiz Sultanoğlu birlikte hazırlamışlar. Demiryol-İş Sendikası yayınlanmasına katkı sağlamış.  Genel Başkan Ergün Atalay kitabın önsözünde "150. yılında içinde bulunduğu sorunları ortaya koyduğu kadar, bu sorunların hani yanlış politikalardan kaynaklandığını da tespit ederek, çözümü de içinde taşıyan politikaları ortaya koymaktadır" demiş.

Yine ciddi bir üniversite araştırması niteliğindeki kitap

1. Modern Anlamda Ulaştırma Sisteminin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
2. Türkiye Demiryollarının Günümüzdeki Durumu ve Türkiye Ulaştırmasındaki Yeri
3. Demiryollarının Mali Yapısı
4. Oranlar ve Yakıt Tüketim Miktarlarının Dağılımı
5. Diğer Ülke Demiryollarıyla İlgili Karşılaştırmalar bölümlerinden oluşuyor.

Kitabn sonunda 12 sayfalı bir kaynakça bölümü var ki güncel TCDD bilgilerini adresliyor.

Kitap, belirtildiği gibi durumun detaylı bir analizi, raporu ve neler yapılabileceğine dair önerileri içeren bir araştırma raporu şeklinde.

Kendini gösteren iki sayfa görüntüsü ile devam edelim. Tablolar hernekadar üzücü de olsa gerçeklerimiz. Kitap 2006 yayını bugün durum ne kadar değişebilmiştir ? Hele ki olmayan İstanbul çıkışlı trenler düşünüldüğünde ?






« Son Düzenleme: Mart 11, 2015, 23:44:46 Gönderen: Okan »

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
İstanbul'un 100 Ulaşım Aracı
« Yanıtla #18 : Mart 12, 2015, 00:15:39 »
Dokuzuncu kitabımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları tarafından yayınlanmış, İstanbul'un 100 Ulaşım Aracı adını taşıyor.



2014 baskısı bu kitap 978-605-4595-82-2 ISBN kodlu ve Akın Kurtoğlu ile Mustafa Noyan tarafından hazırlanmış. İstanbul'un tarihinde kullanıldığı bilinen ulaşım araçlarının derlenmesinden oluşan kitapta her araç için en az bir sayfa ayrılmış.

Neler yok ki ;

Atlı Arabalar, Kayıklar, Faytonlar, Her Çeşidiyle Vapurlar, Kömürlü Banliyö Trenleri, Omnibüsler, Şat'lar, Körüklü Otobüsler, Troleybüsler, Şehrimizde bildiğimiz ve gözümüzün aşina olduğu pek çok araç ve bir o kadar da bizden öncesi.

İşte birkaç örnek:



Sağda Taksim meydanında solda Laleli'den Aksaray'a Tramvaylar



Belki de en üzücü kaderi yaşayan araç : Troleybüsler. Tramvaylar'ın akılsızca kaldırılması sonrasında yerine geçmek üzere düşünüldüler, 1947de Ankara, 1954'de İzmir'den sonra ancak 1961'de İstanbul'da bu İtalyan üretimi araçlar kullanılmaya başlandı. Ansaldo San Giorgio, yerlerinde markası çokça yazan bu araçları çokça kullanmıştım. 16 Temmuz 1984 tarihinde bütün İstanbul'dan çekilen araçların bir kısmı İzmir'de kullanılmaya devem etmiş ve 1992 itibarıyla da sonlanmış. 1961-1984 arasında hizmet veren bu araçların gidişi de sessiz olmuş.



ve günümüzün tramvayları 1992 yılından bu yana bizlerle birlikte..

Çevrimdışı Okan

  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • İleti: 1120
Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul
« Yanıtla #19 : Mart 12, 2015, 00:41:41 »
Onuncu kitabımız Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul adını taşıyan bir fotoğraf kitabı.



1951 doğumlu Kadir Can'ın çektiği oldukça geniş açılı fotoğrafların büyük basımından oluşan bu kitap 210 sayfa, parlak kağıda renkli ve siyah beyaz basılı, 978-9944-60-561-8 ISBN kodlu ve İstanbul Ticaret Odası tarafından 2009da yayınlanmış.

Fotoğraflar yakın geçmişimize ve İstanbul'un yaşamına ayna tutuyor. İçinde demiryolu, raylı ulaşım ile ilgili örnek pek az, ancak fotoğraflar doyumsuz. Ayrıca pek çok mekanın güncel fotoğrafı da küçük olarak yer alıyor.

Biri açık, biri de çok şansa yakalanmış iki örnek paylaşıyorum:



Bu açık olan, 1970lerin başı olarak belirtilmiş. Şimdilerde arabalı vapur sırası beklenen ve hala kullanılamayan Sirkeci Garı'nın olduğu yerden Sarayburnu'na doğru bir bakış. Uzakta kırmızı beyaz eski banliyo treni görünüyor.



Bu ise 1978 yılında çekilmiş bir fotoğraf, Salı Pazarı, sol altta Kurbağalıdere görünüyor. Sürpriz sağ üst köşede.

Burası hatırladığım o yıllarda Tramvay Müzesi sonradan İtafiye yapılan yer. Bahçesinde tramvayla küçük geziler yapılıyordu, Fotoğraf böyle bir anı yakalamış sanırım  :)