Genel Konular > Multimedya Örnekleri

Demiryolu, Tren, Tramvay, Ulaşım ve Şehir kitapları

<< < (4/12) > >>

Firat Akcay:
Osmanlı İmparatorluğu'nda Nüfuz Mücadelesi - Anadolu ve Bağdat Demiryolları demiryolu severler için güzel bir kaynak hemen edinmek gerek.

kamyoncu-itulu1:
Çok güzel bir konu olmuş abi eline saglık paylaşımların için

Okan:
Teşekkürler Fırat

Teşekkürler Okan

Sekizinci kitabımız 1856'dan 2006'ya Demiryollarının 150 Yılı.



309 sayfalık bu kitap Gurup Matbaacılık A.Ş. tarafından 384 73 44-45 koduyla yayınlanmış. Kitabı Gazi Üniversitesi'nden Dr. Fetullah Akın ve Filiz Sultanoğlu birlikte hazırlamışlar. Demiryol-İş Sendikası yayınlanmasına katkı sağlamış.  Genel Başkan Ergün Atalay kitabın önsözünde "150. yılında içinde bulunduğu sorunları ortaya koyduğu kadar, bu sorunların hani yanlış politikalardan kaynaklandığını da tespit ederek, çözümü de içinde taşıyan politikaları ortaya koymaktadır" demiş.

Yine ciddi bir üniversite araştırması niteliğindeki kitap

1. Modern Anlamda Ulaştırma Sisteminin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
2. Türkiye Demiryollarının Günümüzdeki Durumu ve Türkiye Ulaştırmasındaki Yeri
3. Demiryollarının Mali Yapısı
4. Oranlar ve Yakıt Tüketim Miktarlarının Dağılımı
5. Diğer Ülke Demiryollarıyla İlgili Karşılaştırmalar bölümlerinden oluşuyor.

Kitabn sonunda 12 sayfalı bir kaynakça bölümü var ki güncel TCDD bilgilerini adresliyor.

Kitap, belirtildiği gibi durumun detaylı bir analizi, raporu ve neler yapılabileceğine dair önerileri içeren bir araştırma raporu şeklinde.

Kendini gösteren iki sayfa görüntüsü ile devam edelim. Tablolar hernekadar üzücü de olsa gerçeklerimiz. Kitap 2006 yayını bugün durum ne kadar değişebilmiştir ? Hele ki olmayan İstanbul çıkışlı trenler düşünüldüğünde ?






Okan:
Dokuzuncu kitabımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları tarafından yayınlanmış, İstanbul'un 100 Ulaşım Aracı adını taşıyor.



2014 baskısı bu kitap 978-605-4595-82-2 ISBN kodlu ve Akın Kurtoğlu ile Mustafa Noyan tarafından hazırlanmış. İstanbul'un tarihinde kullanıldığı bilinen ulaşım araçlarının derlenmesinden oluşan kitapta her araç için en az bir sayfa ayrılmış.

Neler yok ki ;

Atlı Arabalar, Kayıklar, Faytonlar, Her Çeşidiyle Vapurlar, Kömürlü Banliyö Trenleri, Omnibüsler, Şat'lar, Körüklü Otobüsler, Troleybüsler, Şehrimizde bildiğimiz ve gözümüzün aşina olduğu pek çok araç ve bir o kadar da bizden öncesi.

İşte birkaç örnek:



Sağda Taksim meydanında solda Laleli'den Aksaray'a Tramvaylar



Belki de en üzücü kaderi yaşayan araç : Troleybüsler. Tramvaylar'ın akılsızca kaldırılması sonrasında yerine geçmek üzere düşünüldüler, 1947de Ankara, 1954'de İzmir'den sonra ancak 1961'de İstanbul'da bu İtalyan üretimi araçlar kullanılmaya başlandı. Ansaldo San Giorgio, yerlerinde markası çokça yazan bu araçları çokça kullanmıştım. 16 Temmuz 1984 tarihinde bütün İstanbul'dan çekilen araçların bir kısmı İzmir'de kullanılmaya devem etmiş ve 1992 itibarıyla da sonlanmış. 1961-1984 arasında hizmet veren bu araçların gidişi de sessiz olmuş.



ve günümüzün tramvayları 1992 yılından bu yana bizlerle birlikte..

Okan:
Onuncu kitabımız Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul adını taşıyan bir fotoğraf kitabı.



1951 doğumlu Kadir Can'ın çektiği oldukça geniş açılı fotoğrafların büyük basımından oluşan bu kitap 210 sayfa, parlak kağıda renkli ve siyah beyaz basılı, 978-9944-60-561-8 ISBN kodlu ve İstanbul Ticaret Odası tarafından 2009da yayınlanmış.

Fotoğraflar yakın geçmişimize ve İstanbul'un yaşamına ayna tutuyor. İçinde demiryolu, raylı ulaşım ile ilgili örnek pek az, ancak fotoğraflar doyumsuz. Ayrıca pek çok mekanın güncel fotoğrafı da küçük olarak yer alıyor.

Biri açık, biri de çok şansa yakalanmış iki örnek paylaşıyorum:



Bu açık olan, 1970lerin başı olarak belirtilmiş. Şimdilerde arabalı vapur sırası beklenen ve hala kullanılamayan Sirkeci Garı'nın olduğu yerden Sarayburnu'na doğru bir bakış. Uzakta kırmızı beyaz eski banliyo treni görünüyor.



Bu ise 1978 yılında çekilmiş bir fotoğraf, Salı Pazarı, sol altta Kurbağalıdere görünüyor. Sürpriz sağ üst köşede.

Burası hatırladığım o yıllarda Tramvay Müzesi sonradan İtafiye yapılan yer. Bahçesinde tramvayla küçük geziler yapılıyordu, Fotoğraf böyle bir anı yakalamış sanırım  :)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git