Genel Konular > Aksesuarlar

SMD Parçalı Vagon Aydınlatma Devresi

(1/3) > >>

ilker Kurtoğlu:
Merhaba,

Geçenlerde ebay de gördüğüm bir aydınlatma devresinin benzerini kendim yaptım ve sizlerle paylaşmak istedim. Hazırlamış olduğum devre AC ve DC akımla çalışabilmekte. Ben en fazla 0-14 volt ile test ettim ancak teoride 20 volta kadar çalışmakta. İdeal olarak ise 5-20 volt arası AC yada DC akım diyebiliriz. Daha ilk denemem olduğu için görsel açıdan çok iyi olduğu söylenemez, ama zaten gözükmeyeceği için çokta önemli değil diye düşünüyorum  :)

Parça listesi aşağıda. Ben 7 adet smd led kullandım, siz tercihinize göre daha fazla yada daha az kullanabilirsiniz.

- Delikli Baskı Devre Plaketi
- 2 Adet 3mm Kırmızı Led
- 7 Adet SMD Beyaz Led (Tercihe göre sarı renkte olabilir.)
- 4 Adet 1N4148 SMD Diyot
- 9 Adet 120 ohm SMD Direnç
- 1 Adet LM7805 SMD

SMD parçalar ile çalışılacağı için ince bir uca sahip havya ve yine ince br lehim teli kullanmak daha iyi olacaktır. Benim bulduğum LM7805 8 bacaklı idi, 3 bacaklı olanlarınıda bulabilirsiniz. Hangi bacakların giriş çıkış ve negatif olduğunu aldığınız parçaya göre internetten bulabilirsiniz.
Benim kullandığımda 1. bacak +5V çıkış, 8. bacak +V giriş, 3. ve 6. bacaklar -V idi. Diğer bacaklar ise pasifti.

Toplam maliyet olarak 7-8 YTL arası bir maliyeti var. Tabi bu fiyat bir delikli plaketten bir kaç tane yapabileceğinizi düşünerek ortalama alınarak hesaplandı.

ilker Kurtoğlu:
Öncelikle delikli plaketimizi kesiyoruz. Ben genişlik olarak 5 delik tercih ettim buda yaklaşık 1.5 cm falan yapmakta. Paketin boyu ise 21 cm, ortalama bir yolcu vagonu ile uygun ölçüde.

Devre şemasını elden geldiğince çizmeye çalıştım, ekteki resimde görebilirsiniz.
Parçaların yaklaşık yerleşimini belirledikten sonra ilk önce diyotları yerleştirdim, 4 diyotu lehimledikten sonra köprü diyot görevi gördükleri için AC girişli akım DC ye çevrilmiş oldu. Her aşama sonunda bir ölçü aleti ile hazırladığınız kısmını kontrol etmenizi tavsiye ederim. Parçalar ufak olunca arıza tespiti yapmak güçleşiyor. Ben alttaki resimdeki gibi bir yerleştirme tercih ettim. 1-1, 2-2 ve 3-3 rakamları ile belirtilmiş bölümler plaketin altından birbirleri ile bağlantılı. Plakete SMD ledleri mümkün olduğunca eşit aralıklarla dağıtmaya çalıştığım için voltajın ilk girdiği ve LM7805 ile +5v da sabitlendiği bölüm biraz karmaşık oldu denebilir. Voltajı dengelemek ve özellikle ledlerin uzun ömürlü olması açısından her led için 1 direnç kullandım.

ilker Kurtoğlu:
Devrenin devamında belirli aralıklarla 1 direnç + 1 SMD led kullanarak delikli plaket üzerinde eşit aralıklarla aydınlatmayı sağlamaya çalıştım. En sona gelindiğinde ise 2 adet arka kırmızı lamba için gerekli 2 tane direci lehimledikten sonra yeteri uzunlukta kablo ile kırmızı ledleri plakete lehimledim.

Devreyi daha önce sayın ktuzunalp 'in hazırlamış olduğu dökümandaki gibi vagona monte edebilirsiniz.

avsalı:
ilker bey ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş. ayrıca açıklamalı anlatımınızda çok güzel.

uygun:
İlker bey;
Gerçekten güzel bir çalışma teşekkürler.
Mehmet UYGUN

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git