Genel Konular > Modelcilikle İlgili

TCDD İş Vagonlarının Model Tadilatları

(1/46) > >>

Teoman Kardaşlar:




Saygıdeğer modeltrenciler,

Sevgili Mahmut Zeytinoğlu’nun önerisi ve arşivindeki fotoğraflarının paylaşımı doğrultusunda, kendisi ile bir ortak proje
planlayıp, yine kendisine ait bazı vagon modellerinin, TCDD iş vagonlarına benzetme çalışmalarını içeren vagon modelleri
tadilatları yapmaya karar verdik.

TCDD’nin ahşap ve metal gövdeli  çeşitli tipte yolcu ve yük vagonlarını esas kullanımları dışında  tadilat ederek iş
vagonlarına dönüştürmesi, Mahmut Bey’in ilgisini çekmiş ve iş vagonlarının gerçekleri ile ilgili bir çok fotoğrafı arşivinde
biriktirmiştir.

Demiryolu modelciliğinde, tren sevdalısı modeltrenciler çeşitli konular üzerinde çalışmalar yapmaktadırlar.
Mahmut Bey’in  demiryolu modelciliğinde, alışılagelmiş tren modellerinin yanı sıra, farklı bir çalışma olarak nitelendirebileceğimiz
iş vagonu modelleri üzerinde bir seri oluşturmak istemesi, bizi iş vagonları modellerinin modifiyesi ile ilgili çalışmalara yöneltmiştir.

Konumuzun içinde yapacağımız çalışmalardan bir örnek vermek istiyorum. Aşağıdaki model vagonun, TCDD ahşap yük
vagonlarından birinin, iş vagonuna dönüştürülmesi  örnek alınarak, Fleischmann üretimi 1/87 model vagonu üzerinde
TCDD iş vagonuna benzetmek amacı ile kapı, pencere, boya, yazı vb. tadilatlar yapılmasıdır.



Geçmiş yıllarda yük taşımacılığında kullanılan eski bir ahşap yük vagonlarından birini TCDD iş vagonu konumuna getirmiş
belli bir süre bu yük vagonu iş vagonu olarak kullanımda kalmıştır.

1986 yılında Akhisar İstasyonu yakınında Mahmut Bey bu vagonu görüntüleyip, fotoğraf arşivine eklemiştir.





TCDD ahşap iş vagonu benzeri olan Fleischmann yük vagonunu tadilat yaparak iş vagonu görüntüsüne dönüştürmeye
çalışacağız.





İş vagonu tadilat çalışmalarımızda; vagon üzerinde yapacağımız, pencere, pencere üstü kafes, sürgülü kapı yerine
farklı şekilde içeri doğru açılır yeni bir ahşap kapı, vagon gövde renginin TCDD rengine uygun olarak yeniden boyanması,
beyaz TCDD yazısı, ay ve yıldız yapımı ile vagon gövdesi üzerinde eskitme çalışmalarıdır.

Bu çalışmalar öncesi tasarım olarak vagon üzerinde yapılacak çalışmaları önceden görmek adına bir çizim ile belirliyoruz.




Çeşitli boylarda yolcu ve yük vagonlarından oluşan bu çalışmamızı sizler ile paylaşarak konumuzu sürdüreceğiz.




Sevgili Mahmut Zeytinoğlu Bey, bu konu hakkında daha kapsamlı bilgiler vererek konumuzun amaçlarını sizlere aktaracaktır.






 

mahmutzey:
Değerli arkadaşlar,

Teoman hocamla uzun zamandan beri bu projeyi olgunlaştırmaya çalışıyorduk.
 
Biliyorsunuz, vagonlar genellikle yolcu vagonu ve yük vagonu olarak imal ediliyorlar. Ekonomik kullanım sürelerinin sonuna doğru bir kısmı hurdaya ayrılıyor, bir müddet daha kullanılabilecek olanlar da eldeki malzeme, boya vs ile tadil edilerek işçi vagonu haline dönüştürülüp iş katarlarında kullanılıyorlar. Bu tip vagonlar benim özel ilgi alanıma girdiği için seyehatlerde bu vagonların resimlerini özellikle çekiyorum. Zaman içinde de elimde geniş bir arşiv oluştu.

Teoman Hocamla konuşurken modellerini hazır olarak bulamayacağımız bu vagonları yaratabilir miyiz diyerek konuyu olgunlaştırmaya başladık. Arşivden ve webden prototip olarak kullanılabilecek işçi vagonlarının resimlerini taradık. Diğer taraftan da gerek model imalatçılarının ürünlerini inceleyerek gerekse ebay'i tarayarak bu tip vagonlara baz teşkil edecek prototipe uygun modelleri belirleyip önemli bir kısmını getirttik. Eldeki modellerin çoğu kesilip biçileceği için aldığımız modellerin çok iyi durumda olmaları gerekmiyordu. Bir kaç istisna dışında bu tip ürünler 3-10 Euro + nakliye olarak alınabiliyor. Modelleri tadil ederken bozmak diye bir endişeye de gerek yok, çünkü işçilere atölye veya yaşam alanı olarak hizmet veren bu vagonların her hangi bir tadilat standartı da yok. Tamamen eldeki malzemeye bağlı olarak pencere açılıyor (veya kapatılıyor), kapı monte ediliyor.

Bu çalışmanın bir sonraki etabı da bu şekilde hizmet gören vagonların kaçınılmaz sonu yani ıskat. Gerek iş vagonlarının gerekse diğer çeken ve çekilen araçların kesim öncesi kurbanlık koyun gibi bir araya getirilip kesimi bekledikleri mazbaha benzeri alanlar var. Bunlardan birini Bilecik yakınlarında Pelitözü mevkiinde görmüştüm. YHT çalışmaları nedeni ile bu alan kaldırıldı, trenle son geçtiğimde sadece tek bir ahşap yük vagonu duruyordu. Bir diğer benzer alanı da K.Maraş'ta görmüştüm. Ne yazık ki resim çekme imkanı bulamadım.

Tarif etmeye çalıştığım bu tip alanlara Teoman Hocamla "ISKATHANE" ismini taktık ve ölümden bir önceki evredeki bu vagonları da model olarak yaşatmak istedik. Demiryolu jargonunda böyle bir kelime var mı bilmiyorum, yoksa da biz böyle adlandıracağız.

Bu çalışmalar için sizlerin de katkılarını bekliyoruz. Özellikle istediklerimiz arşivlerinizdeki işçi vagonu ve iskat yazılı vagonların resimleri ve değerli fikirleriniz. Bizlerle paylaşırsanız çalışmalara yeni bir boyut veya örnek ilave edebilirsiniz. Ne yazık ki ahşap vagonlar da hızla yok oluyorlar, kolay kolay gözümüze çarpmıyorlar. Özellikle tavanları düz olanların imal tarihleri 1890'lara kadar dayanıyor.

Bu emektar ve cefakar vagonları el birliği ile hiç değilse resimlerde ve modellerde yaşatalım.....

kemalomay:
Arkadaşlar , bir kaç gün  önce Mahmut bey ile görüştük , bana " yakında sürpriz projeler var " demişti.

Ben de "  zaten Teoman hocadan ses çıkmıyordu  bir şeyler hazırladığını tahmin ediyordum "  dedim.

Mahmut beyin sevdiği bu kırık dökük işçi vagonlarına ben de bayılıyorum , elimde bir şeyler var ama kolilerin içinde , bir gün kurgu biterse bulacağım inşallah.

Yeni sezonda yine keyifli bir Teoman hoca konusu başlıyor....................Kolay gelsin.

Ozan Dik:
teoman bey elinize sağlık çok güzel bir çalısma

koraycenan:
Valla okullar acılıyor bizimde model tren sezonumuz acılıyor. Yine titizlikle hazırlanmış bir çalışma şimdiden başarılar diliyorum. Umarım güzel bir sezon geciririz.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git