Model Trenciler Kulübü

Model Trenciler Forumu => Üyelerimizin diaromaları, çalışmaları, yapım aşamaları. => Koray Cenan => Konuyu başlatan: koraycenan - Ocak 12, 2014, 08:30:57

Başlık: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 12, 2014, 08:30:57
Evet model trenci dostlar Ho ölçek yapayım dedim resmen hanım HoHoHo dedi :) Malum kafamdaki gibi bir kurgu için oldukça fazla alan lazım bende ümitsiz bir şekilde emekliliğimde artık yaparım derken Z ölçekle tanıştım. 3 te 1 az alan olması beni cezbetti muayenehanemde hem hastalarımın görebileceği hemde hergün benim görebileceğim bir z diaroma yapmaya karar verdim. Oldukça şık bir şey olması gerekiyor gerek mobilyası gerekse üztnün pleksi ile toza karşı kapalı olması şart. 3 metre uzunlukta 1 m genişlik olan bir alana kurmaya karar verdim yada 3 m 2 orta masa gibide yapabilirim ama o zaman elektrik kablosu görünür olacağından karar veremedim. Bol miktarda makasların olduğu sanayi ağırlıklı ama yerleşim merkezide olan bir diaroma yapmak istiyorum. En önemlisi ise çok gerçekçi olması gerekiyor. Bunun için araştırmalara başladım plan konusunda hepinizin fikirlerini bekliyorum. Birde z ölçekte acaba dağlar ne kadar yükseklikte olmalı malum pleksi ile kapatıcam çok büyük olursa görüntüsü çirkin olur diye düşünüyorum. Herkese şimdiden teşekkürler.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 12, 2014, 08:45:06
Birde sorum olacak analog olan bu lokolarda hat üzerinde izoleli hatlar yaparak birden fazla treni nasıl yürüteceğiz malum dijitalle başladığım için analog biraz yabancı bana mesela bir yolcu treni bir hat üzerinde giderken bir başka alanda manevra lokosu ile vagon taşımayı nasıl yapabilirim. Ayrı trafolarlamolacak sanırım ama normalde ho lar izoleli bağlantı aparatları vardı z içinde var mı acaba? Evet sabah sabah araştırmaya başlayınca anlaşılan z dekoderle dcc yapacağım en kolayı bu gibi gözüküyor :) 2 decoder siparişi verdim bakalım kocaman bir büyütec lazım şimdide :)))
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(TCDD)
Gönderen: koraycenan - Ocak 12, 2014, 14:58:54
http://m.youtube.com/watch?v=1yIEKwkFTsU
Tcdd çalışması enteresan
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 12, 2014, 15:08:16
Sevgili Koray
3m 2m Z ölçekte biraz zor doldurursun ama verdiğin linkte de sadece dere tepe yapacaksan olabilir
Görsellik için ideal yükseklik 1.50
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 12, 2014, 15:23:51
koray bana da biraz buyuk geldi, buyuk olmasının yanı sıra bir de tasarımda denge oran noktası var 3m 2m alanda z ölçekte kuracağın bir diaroma bakan kişiye tasarım acısından biraz bogucu gelebilir, mesela ne kadar realistic alan yaratırsan yarat karmasa icinde kaybolacaktır, senin farkında oldukların farkındaliıklarını yitireceklerdir... Nacizane benim planım şu olabilirdi farklı ve kucuk faunalardan diyelim ki 70cm lik vs birden fazla diaroma hazırlayıp değişik bir konceptte bunları ilişkilendirmek gibi cok anlatamadım ama vakit bulup örnekleme yapabilirim belkide :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 12, 2014, 15:37:37
Peki yeni ölçüm şu L seklinde uzunluk 1.90 genişlik 65 cm L kısmı ise 120 İhsan abi dağ tepeden ziyade bol makaslı ve köy ve sanayi kısmı olan bir diaroma olacak:) Emirhan dediğine katılıyorum ölçek fazla oldu
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 12, 2014, 15:42:30
Koray abi madem okadar yerin var nenden n ölçek elle tutulur bişey yapmıyon :)
Hem digital ve seslide yapabilirsin
Haızr daha başlamadan
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 12, 2014, 15:50:50
Enver +1 cok tecrübem yok N scale de ama cidden cok begendim kutuda duran "off ne kucuk be kışt kışt "  diye on yagıyla baktığım N scale simdi aklımda baska yerde Z den vazgec diyemem ama ahhh doyumsuzluk işte ne bilim Z de bit kadar be abi :))  birde diaromada gerek lokomatif ses ve digital davranabilmek gerek ek yapı ray aksesuarın bulunabilirliği ve fiyatların makul oluşuda N scale yi bence dikkate deger kılıyor, Z dende vazgec diyemiyorum oda japon sanatı gibi yani o kadar kucuk ve detaylı ki diaroma tren diaroması olmasının yanında bence bir sanat parçası haline dönüşebilir, mesela diaromada eski japonyayı - çini ya da dünyadaki önemli olayları resmedeceksin - ne bilim bombalanmış 1. 2. dünya savaşı fransa-almanya berlin duvarı vs , ya da 19. yy uzak doğu gibi her parçaya özeneceksin sonucta hanım coluk cocuk kovacak evden yanlız basına diaroman ve sen hehehe şaka şaka :))
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 12, 2014, 15:54:27
Aklıma simdi geldi mesela yapıların içine bir italyan havuzu koy - heykel ne bilim mesela dart wader heykeli ya da bir sinema binası afişleri star wars :)) yani bir sürü diaroma var ama sadece gercekçi gorunumde sanayi arazi vs olacağına detaylarında dünyadaki diğerlerinden farklı olsun :) bu arada 3d printerlar cok ucuzladı koray mutlaka incele ( zaten incelediğini düşünüyorum ama )  mesela boyle Z ölçekte heykel - yapı - havuz - daha grift seyler için birebir tavsiye ederim yakından gordum inceledim :)) mesela  -


[youtube=425,350]watch?v=3e9atQtQ9Xk[/youtube]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 12, 2014, 18:15:06
Enverim valla Z ile acayip bişey yapacağım. Z ile az alanda malum çok iyi şeyler çıkartmak mümkün bence bakalım dekoderler gelsin birde dijital oldumu tadından yenmez :) Evet Emirhan farklı olacak ama farklılığı için aklımda haydarpaşa var mesela ölçek küçük olduğu için belki haydarpaşa vapur iskelesi falanda olabilir. Elimde 1/76 star wars karekterleride var ;) onları ho diaroma yaparsam film seti gibi kullanıcam :)
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 12, 2014, 18:37:32
Koray abi dekoder olarak ne sipariş verdin
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 12, 2014, 18:54:58
Dijitrax DZ125 sipariş verdim 2 adet denemek için
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Ocak 12, 2014, 22:55:42
Sevgili Koray, Enver'e katılıyorum. Bence o kadar yerin var ise mutlaka değerlendir.

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 12, 2014, 22:58:29
abi z de analogda her loko için kumanda koyman gerekicek.
digital mantıklı olsada z de dekoder takılacak sayısı bir elin parmağını geçmez.
gerçi alan büyük oldugundan hem analog kullanılabilir
uhlenbrock dekoder vardı bende keske verseydim denerdin :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 13, 2014, 06:37:13
Ferda Abicim N lerde çok güzel ama Z ye aşık oldum diyebilirim. Tam benlik küçük alana çok fazla ray , bina, vs yerleşttirebilirim. Yapılmış z lere baktım maşallah ho yu aratmayacak güzellikte. Enverim biliyorsun o parmaklardan biride benim :D işin şakası bir yana zoru başarmak daha güzel benim için. Yaşasın Z ölçek . Aynı alana ho yapsam 65 cm de ( bu alanı evde koparmayı başardım) genişlik olarak düzgün büyük lokolardan hiçbişey döndüremeyeceğim. Gerçi malzeme sıkıntısı çok olacak ama bakalım :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 13, 2014, 21:01:21
Haydarpaşa garının z ölçeğini yapmaya karar verdim. Zor bir yola gireceğim hertürlü desteğinizi esirgemeyin benden ;)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Ocak 14, 2014, 00:48:46
Koraycım , klübe gelince Haldun abiden de fikir al bence , bir Haydarpaşa maketi gerçekten çok keyif verici olur ama bence sen beceremezsin ( gaz verdiğim belli olmuyor değil mi arkadaşlar )  ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2014, 12:24:02
 ;D valla iyi olduğu bu söylediğin Kemal Abim senin kurguda olmayan Haydarpaşa ve şehirhatları vapurlu bir diaroma olacak. Hainlik yapıyım. Evet Haldun Abiyle bir görüşmem gerekli.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2014, 13:49:28
Bu sefer hazır planlardan biraz yararlanıyım dedim kendime göre tabikide modifikasyon yapacağım. 2 katlı olacak sahne arkası olmazsa olmazlarımdan boyutun küçük olması helix inişler cok kolay olacak diye düşünüyorum. :) iki adet resim yüklüyorum birincisi orjinal plan 2. ise haydarpaşayı koymayı düşündüğüm yer. Bir adette şehirhatları vapuru olacak inşallah. Bir sorum olacak haydarpaşada plaktorna varmı? plandakini koymayı düşünmüyorum. O kısmı madenciğe ayırmayı düşünüyorum. Neyse işte resimler.

(http://imageshack.com/scaled/medium/132/m3xk.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/513/paqi.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Ocak 14, 2014, 14:39:20
Sen yap ben razıyım bende olmayan bişey yapmana , Haydarpaşaya Google earth ile bakabilirsin , içeri doğru bakınca bir plaktorna var , ama Z ölçek için plaktorna nasıl bulunur bilemem.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2014, 14:53:04
Sağol Kemal abim, var marklinin z için :) bakalım elimize bulaştırmadan bu işten çıkarsak süper olacak :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Naci - Ocak 14, 2014, 16:41:44
KORAY BEY...ŞİMDİYE KADAR YAZMAYAYIM DEDİM AMA YARDIMCI OLMAK İÇİN YAZIYORUM.LÜTFEN YAZDIKLARIMI YANLIŞ DEÐERLENDİRMEYİN. BEN SİZİM ABİNİZ SAYILIRIM. DERNEK ÜYELERİ DE BENİ YAKINDAN TANIR. İLK ÖNCE BİRAZ KENDİMDEN VE ÖNCE N KURGUDAN BAHİS EDECEÐİM. BEN BU HOBİ İLE 1965'DEN BERİ İLGİLENİYORUM. BİRÇOK KUR KALDIR ŞEKLİNDE HO KURGULAR YAPTIM.ANCAK TAYİNEN TEKRAR İSTANBUL'A GELDİKTEN SONRA EVİMİN BİR ODASINDA 1X2.62 EBATINDA BİR KURGU YAPTIM. BİRÇOK KULÜP ÜYESİ ARKADAŞ GÖRDÜ. HALENDE ODAMDA DURUYOR. SİTEDEN DE BAKA BİLİRSİNİZ. GELELİM Z,N VE HO KURGU KONUŞMASINA. BU KURGU SEVDASINDA BİLİYORSUNUZ SIRASIYLA İLE 5 HANDİKAPIMIZ VARDIR. 1.EŞ,2.YER,3.EKONOMİ.4.BECERİ VE 5.ARADIÐINI BULABİLME...ANLADIÐIM KADARIYLA SİZİN BU SORUNLARDAN YER İLE BİR SIKINTINIZ VAR. BENİM GÖRÜŞ VE TECRÜBEME VE SİTEDE BAZI ARKADAŞLARIN SİZLERE TAVSİYESİ GİBİ (EÐER BİR MASRAFA GİRMEDİÐİNİZ TAKDİRDE) Z SCALADAN VAZGEÇMENİZİ TAVSİYE EDERİM. BUNA KARAR VERDİÐİNİZ TAKDİRDE LOKO,VAGON,RAY,EV,İSTASYON,AÐAÇ V.B GİBİ ŞEYLERİ ÖLÇEÐİNE GÖRE TEMİN ETMENİZ OLDUKÇA ZORLAŞACAKTIR. BU AŞAMADA BU İŞLE UÐRAŞAN BİR TEK ENVER KARDEŞİMİZ VAR. O DA BU HUSUSTA HERHANGİ DETAYLI BİR KURGU YAPMADI. Z KURGU İÇİN BELİRTTİÐİNİZ ÖLÇÜLER ÇOK GENİŞ. BU ÖLÇÜLERİ NASIL DOLDURACAKSINIZ? Z KURGU İÇİN 60CMX1.00 CM BİLE ÇOK. AYRIYETEN Z KURGU BİR MÜDDET SONRA SİZİ TATMİN ETMEYECEKTİR. ORTALAMA BİR YOL BULMAK İSTİYORSANIZ SİZLERE NACİZHANE N KURGU YAPMANIZI ÖNERİRİM. BU KONUDA SİZLERE ELİMDEN GELDİKÇE YARDIMCI OLURUM. ZAMAN İÇESİNDE YAPTIÐIM N KURGU BENİ KESMEMEYE BAŞLAYINCA N KURGUMUN ÜZERİNE HO KURGU ÇALIŞMAYA BAŞLADIM. ODANIN DURUMUNA GÖRE BİR SİSTEM GELİŞTİRDİM. BU ARADA FİKİR EDİNEBİLMENİZ İÇİN NE ZAMAN İSTERSENİZ BENİM N KURGUMU GÖREBİLİRSİNİZ. AYRICA 60CMX100 EBATINDA KAR EFEKLİ BİR N KURGU DAHA YAPTIM. BU KURGUDA SALONUMDA DURUYOR. OLDUKÇA ŞİRİN BİR KURGU. BEN N KURGUYU CIMBIZ VE BÜYÜTEÇ KULLANARAK YAPTIM. Z KURGUDA BU İŞLER DAHADA KÜÇÜK ÇALIŞMAYI GEREKTİRECEK. İYİ ETÜT EDİP Z KURGUYA ÖYLE BAŞLAYIN. EÐER BAŞLARSANIZ DA EBATLARINI OLDUKÇA KÜÇÜK TUTUN. GÖRÜŞMEK DİLEÐİYLE SEVGİ VE SAYGILARIMI SUNARIM...
  SİZE TAVSİYEM, Z KURGUYA BAŞLAMADAN ÖNCE MUTLAKA BİR N KURGU GÖRMENİZ VE EBATLARI HAKKINDA FİKİR EDİNMENİZDİR.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 14, 2014, 17:52:30
süper görünüyor :) haydarpaşa fikri ise muhtesem yapılabilecek yardım olursa lutfen haber ver, şimdiden hayırlı olsun diliyorum
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2014, 18:05:49
Naci Abicim, yanlış anlamak nedemek :) Sen bizim abimizsin tanışmıştık hatırlarsan abi sende okul diaroması için malzeme yardımında bulunmuştun abi. Hayalin normalde ho yapmaktı ama 3 mX1 m masa üzerinde bol raylı yaptığım kurgu öncesi bile beni tatmin etmedi malum katar oluştursam diğer trenleri bekletmem gerekiyor uzunluğundan dolayı haliyle kara kara düşünürken N lerle 7 sene önce tanıştım aslında ölçüsü güzel ama nedense ısınamadım (ne cok büyük ne çok küçük) Z yi biliyordum ama aklımın ucundan gecirmemiştim takiii ilk Z yi elime alıncaya kadar gerçekten kalitesi harika ( tahminlerime göre ) biraz araştırma yaptım evet ho yada n kadar geniş bir ürün yelpazesi yok heleki ülkemizde hiç yok ama aradıklarımı buldum ( henüz almadım:)) kataner sistemleri, ışıklı figürler , arabalar dcc decoderler evler peronlar vs. En büyük arzum haydarpaşayı yapmaktı ho da fakat büyüklüğü ho da ciddi sorun teşkil ediyordu ama z scalada bunu yapabileceğimi görünce heyecanlandım ayrıca bol raylı bir diaroma yapmayı planlıyorum etüd aşamasındayım . Bulduğum malzemeler heyecan verici benim için dcc olacak ( elbette bazı modellere takmak su an imkansız ama bu sorununda aşılacğını düşünüyorum ilerde ) sistem. 0.2 mm ledlerle sinyalizasyonlar yapmışlar ve harika görünüyorlar. Uzun soluklu bir yol olacak belki meslekten gelme ama ne kadar küçükse beni o kadar heyecanlandırıyor. O zamanda konuşmuştuk mutlaka gelip görmek isterim N kurguyu. Kısmetse bu sene ontraxx a gidiyorum herşeyi ayarladım orada da umarım güzel kurgular görebilirim. Mesleki olarak kullandığımız aletlerle ufak çalışmalar yapmak benim için oldukça kolay. Malum sevgili meslektaşım İhsan abimiz gibi bende detayları ve minyatürü çok seviyorum . Elimde çok ciddi Ho loko vagon bina kataner figür vs vs dolu var ama bu kadarlık bir alanda yapabileceklerim çok kısıtlı. Her zaman hertürlü eleştirinize ve desteğinize açığım. Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2014, 18:17:20
Sağol Emirhan mutlaka haber vereceğim. Bu arada 3d hazır modeller varsa sende isteyebilrim. Küçültüp direkt cnc den cıkartıcam.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 14, 2014, 18:22:36
çok detaylı 3d model yok haydarpasa ile ilgli calışmalar var ama en detaylısı http://www.turbosquid.com/3d-models/maya-tcdd-haydarpasa-train-station/715225  burada bir bakıp incelemek lazım - planlar resimler detaylar cok onemli gerisi sorun değil biraz ugrasırsak seve seve yaparız :)) ihyiyacın olan diger yapı vs resim isim bilgi gonderirsen haber verirsen yapabileceklerimi yaparım :))
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 14, 2014, 18:29:23
Sadece gar binası Z ölçek olabilir ama önündeki iskele binası için ne düşünüyorsunuz
İskele binası en fazla 30/35 mm arası bir yükseklik olurki bence gar binasından daha fazla detay var
Bunu CNC çözebilirmi?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 14, 2014, 18:32:43
bence parçalı planlanırsa normal lazer kesim ve plexi ile de çözülebilir, lazer hem kesimi yaparken detaylar kazıma yöntemi ile tüm detaları oluşturabilir, sonrasında sadece boyama işlemi kalır...

3D versiyonunu ve dış giydirmelerini ( koray ) sana mail attım - obj dosyası olarak :)) bak bakalım
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Naci - Ocak 14, 2014, 19:35:24
.BENİMKİ SADECE BİR TAVSİYEYDİ..SEN KARARINI VERMİŞSİN..HAYIRLI OLSUN..O ZAMAN BİRAZ YANINDA YER ALAYIM..Z SCALA İLE N SCALA ARSINDAKİ EBAT, HO İLE N ARSINDAKİ GİBİ UÇUK DEÐİL.. BU BAKIMDAN N SCALA BAZI MATERYALLERİ Z KURGUDA RAHATLIKLA KULLANABİLİRSİN.BEN KULLANDIM,FARK EDİLMİYOR.MESLEKİ OLARAK ÇALIŞMA ZORLUK VERMEYECEKSE BU DA İYİ BİR AVANTAJ..KURGUNDA ZEMİN ÇALIŞMASINDA BEN SANA YARDIMCI OLURUM..BEN N KURGUDAN SONRA HO KURGU  YAPARKEN AYARLAMADA BAYAÐI BİR ZORLUK ÇEKTİM..KURGUYA BAŞLAMADAN ÖNCE GEL BENİM N KURGULARIMI GÖR..SANA BÜYÜK FİKİRLER VERECEKTİR..AYRICA Z KURGUYA UYACAK OLDUKÇA MALZEMEM VAR..SANA VEREBİLİRİM..YAPACAÐIN Z KURGU İNŞALLAH TÜRKİYE'DE TEK OLUR..BU BAKIMDAN ŞAHSİ OLARAK BEN HER ZAMAN YANINDAYIM..BİR DE Z SCALA KURGUMUZ OLACAK.. NE MUTLU BİZLERE..NE ZAMAN İSTERSEN GELEBİLİRSİN..BENİM TELEFONUM 0532-7742526..GÖRÜŞMEK DİLEÐİYLE...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2014, 21:21:30
Çok sağol Naci abicim mutlaka yanına uğrayacağım :) Emirhan bakacağım iyi planlama bu işte şart. İhsan abi 1mm aralıkla ne istersen yapabilirim hatta döküm bile . Frezin çapı 1 mm ama teknisyenle konuştum daha incesinide takmayı deneyebiliriz dedi . Yeterki elimde iyi bir model olsun gerisi çözülür tabi ultra detay olmacaktır ama o havayı versin. Bir tanede Z ölçek gemi yapacağım şehir hatları vapuru zaten hali hazırda bit gemi yapmaktayım yüzde 70 i bitti. Masamı salonda duracağı için çok şık yapmam gerekiyor. 2 katlı olacak şekilde. Ve kolay ulaşılır olması da gerekiyor çizimlere başlıyorum .
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 15, 2014, 00:09:20
abi elindeki z leri n le değiştiririm fazlasıyla :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 15, 2014, 01:02:37
koray gonderdigim obj dosyasını acamassan diye iş arasında şoyle bir video render aldım bakabilirsin -
not: ışık - kullanmadım - bump( giydirmede derinlik vs )  yapmadım cunku render suresi feci feci uzuyor :) ama bump ve doğal ışık hali ile düzün texture giydirmeyi imgelen lütfen - binanın onunde kucuk bir insan figuru var goz kararı kapı boylarına oranlı aldım buyuk ya da kucuk gelirse onada aldırma lutfen biliyorsun bizim işin mantığında malesef boyut denilen sey yok sadece birbirlerine gore oranları var :)) umarım işine yarar
eger begenirsen bu dosyanın obj si sende oldugu icin solid vb bir sey ile ister dökebilirsin (tek parça döküm ya da 3d printing )  istersende cnc ya da lazer kesim ile ugulama yapabilirsin - binalar - sutunlar - merdivenler - catı - pencereler yani elemanlar ayrıştırılmış şekildedir:))

[youtube=425,350]watch?v=UEeXQ_RscJg&feature=youtu.be[/youtube]



 
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 15, 2014, 10:00:52
Sadece 10mm lik bir Z figürü baz alırsanız yanılabilirsiniz

Bana göre
Diyelimki gara yedi hat giriyor altı preon var
Z ölçek rayları masaya yatırıp peron boşluklarını bırakıp  çıkan ölçü baz alınmalı
Sonra yükseklikle oynarsınız
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 15, 2014, 11:45:43
Emirhan süper olmuş :) ellerine sağlık dosya gelmemiş dünde baktım bir daha yollayabilirmisin. Evet ihsan Abi deneme yanılma yoluyla halledeceğiz galiba. parçalı olarak yapıp birleştireceğim. Emirhan.Çok teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 15, 2014, 12:57:45
Haydarpaşa garının peron sayısı hakkında bilgisi olan varmı acaba ?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kubilayelmas - Ocak 15, 2014, 18:17:08
haydar pasa peron sayısı 6 olması lazım 2 tande manevra hattı vardı
eskısehırlıyım ama gıdıp geldıkce hatırlardıgım kadarıyla bu sayıydı
1 tane bufelerın yanında arada bosluk 2 tane peron sonra banlıyo peronu 3 tane
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 15, 2014, 21:41:21
Bugün Harun abinin yanına gittim N scale birkaç bina aldım tek parça olanlardan . Haldun abimle haydarpaşayı nasıl yaparız diye konuştuk sağolsun sevgili Emirhan hem haydarpaşa hemde kız kulesinin 3d modellerini gönderdi. Sıra modelleme için ölçüm işlerine geldi gelişmelerden haberdar edeceğim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kubilayelmas - Ocak 16, 2014, 08:18:02
bu vıdeoyu ızlersen  peronlar aynı haydarpasa yanlızca 2 peron arasındakı raylar 2 ser tane
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 16, 2014, 10:32:38
Sevgili Koray
Bence bölgeye gidip bol bol resim çekmelisin
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 16, 2014, 13:36:56
Evet İhsan abi bu gidişle öyle olacak boyut hakkında fikrim yok henüz.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(sinaylizasyon)
Gönderen: koraycenan - Ocak 19, 2014, 10:40:06
Dcc de sinyalizasyonla ilgili bilgi toplamaktayım kurgumda çok güzel bir sinaylizasyon yapmak istiyorum. Yaptığım araştırmalarda izoleli raylarla ve chiplerle yapmak gerektiğini anladım. Hali hazırda kurgusunda kullanan yada bilgisi olan varsa bilgi veririse çok sevinirim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 19, 2014, 18:05:30
Biraz araştırma yaptım digitraxın sec8c sinyal boardunu ve bdl 168 i kullanan kimse varmı? Yoksa ilk benmi olucam:)
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 19, 2014, 18:10:59
Abi bu yaho mail gurubu üye olmanda fayda var
Direk dosyaların oldugu linki veriyorum
Digitalle ilgilide bilgi çok

https://groups.yahoo.com/neo/groups/z_scale/files?prop=eupdate
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(sinyalizasyon sistemim)
Gönderen: koraycenan - Ocak 21, 2014, 14:26:31
Sevgili model trenci dostlar, kurgu için hazrılıklarım devam etmekte ama iyi planlama malum olmazsa olmazlardan. Özellikle sinyalizasyon konusu çok fazla beni uğraştırdı. Ama sinyalizasyonu sonunda çözdüm. Sizlerlede paylaşmak istiyorum. 2 tip sinyalizasyon yapmak mümkün 1. tanesi sadece görselliği olup gerçekçi olmayan sinyalizsayon. Bu tip sinyalizasyonu ya bir düğme yardımıyla kontrol panelinden açıp kapatmak şartıyla yapıyorsunuz yada biraz daha gerçekçi olması için dijital dekoderler yardımıyla kumanda üzerinden makasların pozisyonlarıyla beraber kullanıyorsunuz. 2. Gerçekçi olan tip sinyalizasyon ise (benim yapmaya çalıştığım) kurgu üzerinde kurguyu segmentlere ayırmak gerekiyor. Mesela 2m bir kurgu var uzunluk olarak 4 parçaya bölüyorsunuz bunu herbir segmente A-B-C-D diye ayırıyorsunuz. Bundan sonrası biraz karışık ama anlatmaya çalışıyım. Digitrax kumandalarda onlar tarafından geliştirilmiş LOCONET adında bir sistem mevcut. Tıpkı ev telefonu soketleri gibi girişi olan bir network sistemi. (hornbyde de var ama bu 2 kumandayı yada bilgisayara bağlamak için) Bu sistemin avantajı dijital elemanları birbirleri ile kolayca bağlıyabilmek. Bu nedemek oluyor şimdi sinyalizasyon için 1 devreye ihtiyaç var bu devre tren geçtiği zaman yada makas değiştiği zaman ışıkların rengini değiştriyor. Tabi bunu yapabilmek içinde kurgu üzerindeki giden yada duran trenlerin nerde olduğunu mikroişlemcinin bilmesi gerekiyor. İşte bu işler içinde 2. bir devreye ihtiyaç var. Yani A-B-C-D segmetlerinde dolaşan yada duran tüm trenleri bilmesi gereken bir devre ve bu devreninde 1. devreye bağlı olması gerekiyor. Böylece aralarında sürekli bir iletişim oluyor tüm bu devreler ise ana kumandaya bağlı. Kısaca sistem şöyle çalışıyor bir A segmentindeki tren segmenten geçtiği anda segment tanıyıcı (bu devre ray üzerindeki akım şiddetine göre çalışıyor tren dursa bile üzerindeki dirençten dolayı lokoyu tanıyor) bu bilgiyi loconet bağlantısı üzrinden sinyalizasyona gönderiyor ve sinayalizasyon hemen yeşil olan ışığı kırmızıya çeviriyor. Segment bölücüye bu bilgi gidince segment bölücü buradaki akımı kesiyor. Farzedelim arkadan 2. bir tren geliyor D den A ya giriyor işte akım olmadığından tren ışıkta kırmızı yandığından dolayı duruyor. Böylece gerçeklik artmış oluyor. Bu sistem çok yaygın olarak yurtdışında kullanılıyor bende aynı sistemöi Z scalam için uygulayacağım. Sonuçları hep beraber göreceğiz. Bu arada bunun kadar gerçekçi olmasada MTH kullanan arkadaşlar gerçi biliyorlardır bu kumanda yardımı ile makasları ve trenleri bir mini senaryo üzerinde kurgulayıp (sadece makaslar için dijital decoder kullanarak) kullanmak mümkün. Aynı şekilde Horby elite ile anyrail yazılımı ile ama bu yazılımlar tamamen motorların tahmini hızlarına göre hareket ediyorlar. Başta kalibrasyon yapıyorsunuz inçeleğim kadarıyla. Bu loconet sistemli Digitraxında Pc bağlantısı ve yeni çıkan ipad ve iphone uygulamasıda var. Şimdilik aktaracaklarım bu kadar.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 22, 2014, 08:40:25
Araştırma devam etmekte :) masa dizaynı çok önemli ikinci bir konu o yüzden masamı 2 parça olarak yaptıracağım ilerde taşıma problemim olmaması açısından. Bir başka önemli konuda elektronik aksamın yerleştireleceği alan için hareketli bir yer yapmayı düşünüyorum mudahale gerekirse kolay olması acısından. Gelelim en önemli kısma tozlanma ve korumak için ise akrilik acılabilir 2 adet kapak yapmayı düşünüyorum. Yakında cizimleri paylaşıcağım.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: sururkip - Ocak 22, 2014, 20:46:28
Selamlar,
Modeltrenciler forumlarında bu işi anlatan bir bölüm okumuştum.
http://modeltrenciler.com/forum/index.php?topic=3488.0

 Bunun dışında şu adreste bulgu bulabilirsin.
http://www.ontracks.co.uk/library_guides/22_guide_fleischmann_trainnav.htm

Ayrıca benim bildiğim bir starter navigasyon seti vardı.
Fleischmann 6831
 Train-Navigations-Start-Set
Bunlardan daha iyi yerler de bulabilirsiniz, şimdilik benim rastladıklarım bunlar.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (Kurgunun bilgisayarda yerleşimi resimli)
Gönderen: koraycenan - Ocak 22, 2014, 22:31:20
Çok teşekkür ederim bu iyi oldu Süruri Bey, olayı iyice kavradım siparişleri geçtim subat sonu mart başı elimde olacak komple sistemi digitrax ile değiştiriyorum. Bu işte bir numaralar. Gelince tüm kurulum ve denelerden haberdar edeceğim. Bugün kurgumun üst katını tam olarak çıkarttım. Bedava ve sınırlı olamayan basit ve harika bir yazılım olan SCARM ı kullanarak kurgumun ilk katını hazırladım. 2 Helixle alt kata inecek trenler. 2.5 turla 220mm kurpla inderebilirmiyim? Fikri olan varsa cok sevinirim. İşte kurgum her türlü eleştiriye açığım :)

(http://imageshack.com/a/img850/5332/cdjz.jpg)

(http://imageshack.com/a/img819/3426/jlc8.jpg)

tünelden içeri giriş yapacağım :)

Birazda 3D  :P

(http://imageshack.com/a/img41/6254/iy08.jpg)

(http://imageshack.com/a/img163/6305/5lkj.jpg)

(http://imageshack.com/a/img850/1976/vzko.jpg)

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Ocak 23, 2014, 08:47:25
abi ne oldu haydarpaşa ? :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 23, 2014, 10:42:59
Yapacağım sadece o iş biraz uzun soluklu olacak ilk etapta bu şekilde kuracağım sonra Haydarpaşa işine başlayacağım. 3D printer bulabilirsem bakalım.. :) Ama asıl su sıralar elektronik işler kafamı kurcamaya devam ediyor kurguda bilgisayar desteği alacağım gerçekçi sinyalizasyon için.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Aynur&Sermet - Ocak 23, 2014, 13:21:46
Merhaba Koray bey,

öncelikle kolay gelsin. Z ölçeğin faziletleri tabbii ki küçük bir alana bir çok aktivite sığdırmak mümkün. bu nedenle kurgunuz bence keyifli tren yürütmeleri için, oldukça yeterli görünüyor. siz nasıl tren yürütmekten hoşlanıyorsunuz bilemem (ben hem sürekli çalışmalarından hem de interaktif kullanmaktan hoşlanıyorum) ama bence iki tren hattınız sürekli tren yürütmek için tam olarak uygun değil. istasyonda 6 adet makası ayarlayarak sürekli hale geliyor. Bunu bilerek mi yaptınız ? Bence daha az makas kullanarak sürekli dönmeleri daha uygun çünkü her makas yoldan çıkmalar için bir olasılık oluşturuyor.

selam ve sevgiler.

Sermet Eray
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 23, 2014, 18:07:51
Merhaba Sermet Bey, Bende aynı sizin gibi hem sürekli hemde interaktif olarak kullanmayı çok seviyorum. Makas ve sinyalizasyon konusunu bilgisayar destekli olarak yapacağım. Yani makaslar otomatik olarak değişecek arada bende mudahale edeceğim. Makasları çok seviyorum biraz bilerek oldu :) İstasyona yaklaşan sürekli dönen trenlerin hızları  otomatik olarak düşecek hatta bazıları bekleyecek diğer treni) Bende kereste ve lokomotif hangarında aralarda dolaşağım (hayal ama yapacağım inşallah tüm sistemi buna göre planladım) Evet bende başta makaslardan korkuyordum ama marklinin z makasları inanılmaz başarılı buharlı arkasında  6 yolcu vagonlu treni bile tersten makasa defalarca soktum ve raydan cıkmadı. Ho larda sürekli sorun oluyor bu :) Ama eleştiriniz dikkate alacağım akşam çalışmaya devam neler yapabilirim diye helixe inen hattı hiç değilse düz hat yapabilirim. :) Teşekkür ederim ilginize.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(hat düzenlemesi)
Gönderen: koraycenan - Ocak 24, 2014, 19:40:56
Biraz daha yeniledim çok uzun süreli ortadan kaybolan bir loko hattım oldu. Alt kısma makas koymadım malum cok küçükler alt kısmı park yeri olarak kullanmayı düşünmüyorum. 2. resimde mavi renkli olan hat helixle iniş ve çıkışlar.Kısa devre var mı bilemedim :D ama kısa devre önleyicide ekledim siparişe  ;D

(http://imageshack.com/a/img687/9572/up0i.jpg)

(http://imageshack.com/a/img35/8153/am7l.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(ufak bir modifiye daha :))
Gönderen: koraycenan - Ocak 24, 2014, 19:53:23
Şehrin ortasından da bir hat geçirdim. Bu hat eşya indirme bindirme deposuna giden hat burda kısa devre oluştu :) makas  sayımı 20 ye tamamladım nedeni 20 adet dijital makas kullanabiliyor olmam senaryomda (5 makas dekoderim var) Yorumlarınızı bekliyorum.

(http://imageshack.com/a/img541/2364/jjc6.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 24, 2014, 20:27:22
Abi sana hava alanı lazım. Herpanın 1/200 uçak ve hava alanı ekipmanlarını ni incele istiyosan.
Onlarada hayran kalırsın bence :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 24, 2014, 23:20:44
Enverim önce su işten bir çıkayım :D hava alanından önce liman var kafamda :) Bu arada istatistiklerime baktım gerçek hayattaki 6.6 km ye eşit ray döşemişim :) 30 metre toplamda  ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (gerçek sinyalizasyon)
Gönderen: koraycenan - Ocak 26, 2014, 15:24:53
Model trenci dostlar sinyalizasyonla ilgili sorum var yerleri konusunda
1- basit bir sola makas düşünün bu makasının sinyalizasyonu nasıl olmalıdır.
2- sacede ışıklı kırmızı-yeşil olanlarımı kullanmalı yoksa sarıyıda işin içine katmak gerekiyormu?
3- gerçek hayatta bu sinyalizasyonların yeri nereler oluyor makas öncesimi sonrasımı tünel girişimi?
Cevap verebilecek olan olursa çok makbule geçeçek. Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: CAN - Ocak 27, 2014, 01:07:49
Koray bey merhaba,

Kurgu yapmaya başladığım zaman sinyalizasyon konusunda biraz araştırma yaptıydım, sonra bu konuyu kurgu bitene kadar rafa kaldırdım. Sebebide kurguda PC kullanmadan sinyalizasyon yapmak isteyişim. Hala da bu konuyu kurgu bitene kadar düşünmek istemiyorum, zira sinyalizasyon bayağı karmaşık bir konu, neyi ne kadar gerçekçi yapacağınıza ve bunu tren işletim sistemine ne kadar entegre edeceğinize bağlı. Süper entegre bir sinyalizasyon sistemi gerçekleştirmek isterseniz, en doğrusu bunu PC üzerinden yapmak. Tabii bunu gerçekleştirmek isterseniz maliyetleride düşünmek lazım. Sinyalizasyon sistemini benim kurgum için hesapladığımda (3.0 mt x 0.40 mt ve 2.30 mt x 1.30 mt ebatlarında bir kurgum var), 1.800.- Euro gibi bir fiyat çıkmışdı iki sene önce. Bunu istediklerimi anlattığım Kanadalı bir modelcinin yardımıyla yaptık. Bu rakama programlama, arabirimler, kablaj ve sinyalizasyon elemanları dahildi. Viessmanın sitesine bakarsanız dijital bir sinyal modülünün ciddi pahalı olduğunu görebilirsiniz.

İkinci bir konuda bu konuda bilgi eksikliği. Türkiyede uygulanan sinyalizasyon konusunda doğru dürüst bilgi toplamak mümkün olmadı. Daha doğrusu ben ulaşamadım. Bu yazıyı okuyan üyelerimiz bize yardımcı olabilirlerse sevinirim. Mevcut sistemlerde çifte standart olduğunu biliyorum, ama yeni sistemlerde ne standartlarda uygulama yapıldığını bilemiyorum. Birbirine benzemeyen sinyal direkleri var burada.

Üçüncü konu ise sizin sorduğunuz makas sinyalizasyonu. Benim gözlemlediğim, gerek Avrupada ve gerekse Türkiyede makas sinyalizasyonu diye bir şey yok. Uygulamalar İstasyon sinyalizasyonu ve ana hat sinyalizasyonları. İstasyon giriş ve çıkışlarında yeşil ve kırmızı ışığın yanında sarı ışıkda mevcut, bu ise giriş veya çıkışın sapmalı yani makas değiştirmeli olacağını anlatıyor. Ana hatlarda zaten blok sinyaller bu görevi üstleniyorlar. Makasa gelirken 150 km/saat giden bir trene makasın açık yahut kapalı olduğunu göstermenin bir anlamı yok.

Burada yazdıklarım sadece size yardımcı olmak içindi. Ne kadarı doğru ne kadarı yanlış bilemiyorum. Umarım bu konuda daha fazla bilgisi olan üyelerimiz size ve bana daha fazla bilgi aktarabilirler. İşin enteresan tarafı, üyelerimiz ve arkadaşlarımız arasında, kurgusu olanlar içinde ilk defa bu konuyu dile getirenin siz oluşunuz. Sinyalizasyon konusunda öğrenebilidiğiniz herşeyi benimle paylaşırsanız sevinirim.

Saygı ve sevgilerimle,

Can

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 27, 2014, 08:13:48
Can Bey merhaba,


Öncelikle bu konuda kendimi oldukça yanlız hisettiğimi söylemeliyim. Günlerdir konuyu araştırmaktayım ama malesef ülkemizdeki sistem hakkında hiç bir şey bulamadım. Planlamamı yaparken tamamen sistematik bir biçimde gidiyorum öncelik ray hattımdı bunu hallettim. İkinci benim için öneemli konu sinyalizasyondu bu konu oldukça teknik bir konu. Bu konuyu çok zorlandım ama sonunda çözdüm. Daha öncede açıklamıştım çok az firma hem kontrol kumadasını ve yanında sinyalizasyonunu birlikte uyguluyor. Yada DIY ile yapan yurtdışında modelciler var. Maliyetler oldukça yüksek dediğiniz gibi. Benim bulabildiğim çözüm ise şöyle :

Teknik kısım:
1- digitrax kontrol ünitesi
2- digitrax BDL168 blok kesici
3- digitrax SE8C sinyalizsayon ünitesi
4- digitrax dijital makas dekoderi
5- digitrax pc usb bağlantısı
6- friwald tren kontrol programı
Bu teknik kısım ne kadar tak ve çalıştır olsada çok iyi incelemek ve okumak gerekiyor. Bu kısmı hallettim yaparken detyalandıracağım internette bazı videolar var ama benim gibi fikri olmayanlar için oldukça karışık.

2. En önemli kısım sinyalizasyonların yeri tüm yukarıdaki sistemi ona göre planlayıp kurmak gerekiyor. Son geldiğim nokta şöyle. Genelde bulabildiğim sistemler hep amerikan sinyalizasyonları ingilizce olduğundan dolay. Eminim almancam olsa avrupadakiler hakkında da pek çok bilgi bulmak mümkün. Burda  iki amac için sinyal sistemi kullanılıyor. Birincisi uzun hatlarda ki sinyaller bu sayede tren bu sinyalizasyonun olduğu hattan tek başına geçtikten sonra ışık kırmızıya dönüşerek arkadan gelebilecek olası trenin durmasını sağlıyor. Üç ışıklı kırmızı, sarı, yeşil tren geçtikten bir süre sonra ışık sarıya dönüşüyor bu dikkat anlamına geliyor dha sonrada yeşile ve arkadan gelen tren devam ediyor. Bu sayede kurgu üzerinde olası çarpışmalar engellenmiş oluyor. Bu kısmı çok kolay zor olan kısmı ise makasların olduğu istasyon kısımları . Burdaki sinyalizasyon anlayabildiğimmkadarıyla şöyle oluyor sola makas olan basit bir ayrımda 4 adet sinyalizasyon kullanılıyor. Makasın olduğu yerde 1 adet ikili sinya lambası üstte olan ana yolu alttaki ise makas dönen yolu gösteriyor. Eğer makas kapalı yani düz gidiyorsa üstteki sinyal yeşil yanıyor alttaki ise kırmızı. Makası değiştirseniz üstteki kırmızıya geçerek alttaki cüce diye tabir edilen sinyal yeşile dönüyor böylece makinist makasın açık yada kapalı olup olmadığını anlıyabiliyor. Makastan sonra her iki hattın ters tarafına gelen makinist tarafı değil karşı taraftan gelen trenler içinde her iki hatta birer tane daha sinyal var. Bunlarda 3 ışıklı bu sinyallerde makasın durumuna göre yolun açık yada kapalı olduğunu yadada tren geçişsinden dolayı hattın bir süre kapalı olduğunu gösteriyor. Bu sistem bana mantıklı geldi ama yanlışta anlamış olabilirim. Kurgumda bu sistemi uygulmaya karar verdim. Z ölçek sinyaller oldukça küçük ama yeni nesil micro ledler sayesinde yapabilmek mümkün tek sorun doğru yerleştirmek. İnanılmaz bir kablo işi var lehimleme var tam bana göre. Altın kural ise sitematik ve çok düzenli gitmek. Birde çift renkli yana bilen ledlerlede ikili yada tekli sinyallerde kullanmak mümkün. Otoyol geçişlerinde mesela dikkat sinyalizasyonları. Şimdilik aktarabileceklerim bunlar. Umarım konuyla ilgili bilgisi olanlar yanlışlarım varsa beni aydınlatabilir.

Teşekkür ederim.
Koray
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 27, 2014, 11:47:46
Anlatmak istediğim şöyle birşey:


(http://imageshack.com/scaled/medium/89/kj61.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/827/j6kc.jpg)


Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: MERTDURUDAS - Ocak 28, 2014, 01:51:15
Koray Bey,
Merhaba, ben de kurgularda sinyalizasyonun fonksiyonel olarak kullanılmasını düşünenlerdenim. Zamanında bu konu hakkında imkanlar dahilinde epey araştırma yapmıştım. Elimde, TCDD nin yayınladığı, Haydarpaşa - Ankara arasında kullandığı CTC tipi Sinyalizasyon sisteminin prensiplerini anlatan yönetmelik kitapçığı var. Sistem hakkında her şeyi anlatıyor. Bir ara forumda paylaşmaya çalışmış fakat yüklemeyi becerememiştim, daha sonra ailevi sağlık nedenleri ile iki senedir klüpten de uzak kaldım. Maalesef, büyük bir çoğunluk gibi zamanında bilmemezlik ve 90 lı yıllarda çeşidin azlığından dolayı küçük ölçekler yerine Ho ile başladım. Şimdi elimde o kadar çok malzeme birikti ki artık geri dönüş imkansız gibi bir şey.. Tüm trenlerim kutularında, bir yer bulup ta kurgu yapabileceğim günleri bekliyor. Sizin için de uygunsa, tanışarak, bir araya gelip çalışmalarınızı görmek ve sinyalizasyon ve dijital sistemler hakkında sohbet etmek isterim. Ben forum üyesi olduğum için kimsenin bilgilerini göremiyorum. Bu yüzden sizin de telefon numaranızı göremiyorum. Benim telefon numaram 544.349 80 22. Arasanız sevinirim.
Görüşmek dileğiyle,

Mert
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 28, 2014, 08:02:41
Mert Bey,

Merhabalar. Evet malesef bende baştan beri Ho toplayan biriydim taki Z ölçekle tanışana kadar. Evet çok küçükler malzeme sıkınıtısı çok fazla ama yeri olmayan bizler için bence birebir. İlerde gözler iyice bozulunca Ho ları devreye sokacağım. Ama şu an için Z alternatifsiz benim için. Sistemim ay sonu elimde olacak yapmaya başlayınca herzaman beklerim tüm modeltrenci dostları. Sinyalizasyon için sizi arayacağım. Yardım için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 29, 2014, 08:44:25
Evet çalışmalar bilgi toplama anlamında devam etmekte. Önemli bir konu olan masaya sıra geldi. Malum masa evdeki salonda duracak direk basit bir masa olması imkansız. O yüzden masanın cizimlerine başlıyorum. L şeklinde olacak masam. Kurgunun oturacağı kısımda kavak  kullanacağım acaba bu zemini komple mantarla kaplasam mı? 2 kat olması gerekiyor bu yüzden sahne arkası olan kat yerden kaç cm olmalı ? Birde kurgunun kontrol mekanizmlarıda çekmece gibi bir düzenek içinde olmalı? Yani kapatınca herşey ortadan kalkmalı malum salondan atılırsam kötü olur :) sahne arkasını kaidelerle takılıp çıkarılan kapatmayı düşünüyorum fikirlerinizi bekliyorum.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: CAN - Ocak 30, 2014, 02:23:40
Koray bey merhaba,

Cevabınız için teşekkürler. Sinyalizasyon konusunda yapacaklarınızı aktarmaya devam ederseniz çok sevinirim.

Ben hem yer kazanmak açısından, hemde derli toplu bir sistem kurma amacıyla kumandalarımı çekmeceli yaptım. Size bir fikir verir sanırım.

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/c59a6e6e.jpg)

Görüşmek üzere,

Selamlar

Can
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 30, 2014, 19:02:03
Can Bey, çok teşekkür ederim. Tek sıkıntım kurgu 2 katlı olacağı için çekmecenin aşağıda kalması. İşte resimler çizimini yaptım.
2 kat arası 25 cm helix için azmı bilemedim. Deneme yapmam gerekiyor en kısa zamanda helix için. Toplam yükseklik 90 cm de.
Renkler aldatmasın  üst kısımdaki mavi alanlar cıkabilir şekilde planladım olurda kurgu altına müdehale gerekirse. Aynı şekilde dolabın tüm yan kapakları tamamen çıkabilir şekilde yapılacak. Belki kendim bile yapabilrim. Kestirip parçaları alabilirim. Çizimi tam ölçekli olarak yaptım.
(http://imageshack.com/scaled/medium/20/awr9.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/35/vl8e.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/802/27nc.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 31, 2014, 12:15:16
Sonunda masanın cizimleri bitti sıra yaptırılmaya geldi. En son teknikk çizim. Hatalı yada eksik varsa görüşlerinizi bekliyorum. Üst kısım kavak 5mm kesmesi kolay olsun diye.

(http://imageshack.com/scaled/medium/191/92hz.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: oruc - Ocak 31, 2014, 18:41:02

  5 mm kavak kontra ince ve bulması zor onun yerine 10 mm OSB kullanın bem 8 mm kullandım biraz ince oldu.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Ocak 31, 2014, 18:50:39
Sevgili Koray,

Bu kadar planlı, hesaplı, kitaplı ve acele etmeden çalıştığın için seni tebrik ederim. Kurgun rehber bir çalışma olacak. Tabi bütün bunlarıda A dan Z ye  bizler ile paylaştığın için teşekkürler.

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 31, 2014, 21:40:03
Oruc bey önerinizi dikkate alacağım osb oldukça güzel bir malzeme. Dayanıklıda kesmesi kolay mı acaba? Malum helix için yer açmam gerekecek. Ferda abicim sağolasın paylaştıkça öğreniyoruz :) tamamını paylaşacağım.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: oruc - Ocak 31, 2014, 21:43:23
  Elektrikli Dekapaj testere ile kesiyorum.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Aynur&Sermet - Ocak 31, 2014, 22:59:25
Koray Bey  merhaba,

kurgunuz epey şekillenmiş görünüyor. Çizimlerde bir şey dikkatimi çekti. mavi alanlar kapak olup çıkacak diyorsunuz ama, alt ve üst katı bir birine bağlayan o kadar çok düşey bağlantı elemanı varki, alt kat kurgunuzu bence iyi göstermez, sayılarının daha az olması gerekir (dayanıklılık için bazı bağlantıları kurgunun ortasına koyarak ve kamufle ederek bu sağlanabilir) , böylece görüş alanı artar ve gerektiğinde daha kolay müdahale edilebilir.

selam ve sevgiler.

Sermet Eray
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 31, 2014, 23:56:19
Merhaba Sermet Bey,
Ön kısımlarda 6 adet düşey bağlantı var evet dediğiniz gibi biraz hareket alanım kısıtlanacak ancak alt kısımda hiç makas kullanmayı şu an için düşünmüyorum sadece zaman kazanmak amaçlı. Üst kısımda 10 mm lik osb kullanırsam zaten ağırlık oluşacak 6 adette extradan mobil düşey bağlantı kullanıcağım. Helixlerin kapladığı alana ve elektrik aksamların durumuna göre yerleşimi sağlamayı düşünüyorum. Ama bu söylediğinizi düşüneceğim nasıl uygulayabilirim diye olmadı üst ön bağlantı parçaları sabit yaptırmam ve helixlere göre sabitleyebilirim. Şu an en büyük sıkıntım 3 tam turla 25 cm yüksekliği çıkabilecekmiyim. İlk denememi köpükle yapmayı düşünüyorum. Eğer sıkıntı olmazsa kontradan  yapıp hazırlıklara devam edeceğim. Yorumunuz için teşekkür ederim.

Oruç Bey, elimde dekupaj var o zaman sıkınıtı olmayacak.

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Şubat 01, 2014, 09:46:44
Değerli meslektaşım

Niye 10mm osb?
6mm veya 8 mm kavak kontra daha hafif olur işlemesi daha kolay elde tornavida ile  delebilirsin
Sermet hocam haklı bukadar düşey bağlantı yerine tabla altına kayıt koymak esnemeyi rahatlıkla önler


(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i22763_adsz.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: oruc - Şubat 01, 2014, 11:03:50

   Burda satılan kavak kontralar kaliteli değil çok çabuk dönüyor, İhsan beyin dediği şekil makül ve 8 mm uygun.
   Benim masa yaklaşık 30 m2 gerektiğinde üstune çıkabiliyorum onun için 8 mm kullandım 10 mm olsaymış daha iyi
   olurmuş.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 01, 2014, 11:35:13
İhsan Abicim, kavak esnermi diye korktum 8mm kavak banada iyi bir çözümmüş geldi. Tabla altına kayıt koyamıyorum sadece 1 tane belki nedeni helix yerlerini görmem gerekiyor. Ön kapakların olmayan halinin resmini koyuyorum. Birde kesit resimleri. Dikmeleri helixlerin durumuna göre yerleştireceğim.

(http://imageshack.com/scaled/medium/844/08iy.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/197/bhk8.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 04, 2014, 07:34:06
Evet model trenci dostlar çalışmalar ve denemeler sürmekte sürekli okumaktayım. Sinyalizasyon ve makaslarla ilgili 2 problemim kaldı. Fikri olan varsa süper olucak:
1. Bilgisayar destekli olarak yapılandırdığım kurgumda aynı zamanda swichlerlede makasları kontrol etmek istiyorum zaman zaman mevcut sistem buna izin veriyor gibi ama bunu deneme yapmadan tam olarak anlamak pek mümkün olmayacak galiba. Bu yüzden teknik detayları okumaya devam ediyorum. Se8c ile 8 adet slow motion olarak tabir edilen içinde servo motorlu makas motorlarını sinyalizasyonla beraber kullanmak mümkün böylece bir makasta 3 er adet ışıklı 4 sinyal bağlanacak bu sistem aynı zmanda blok ayırıcısınada  bağlanarak herhangibir değişiklik olduğu zaman direkt olarak hat acılacak yada kapanacak. Sorun elimdeki makas motorları selenoid yapısında bu yüzden extra slow motoin motora ihtiyacım var siparişini geçtim. Ama en erken martta elimde olacak. Geriye kalan 12 adet makas dekoderlere bağlanacak ve ışıklandırması olamayacak. Tüm bu kombinasyonları sırasıyla denemem gerekecek. Yani tamamen anahtarsız digital bir makas kontrolümü yoksa hem anahtarlı hemde digital bir makas kontrolümü.
2. Makaslarımda gerçekçiliği arttırmak adına selenoid kısımları keserek makaslarda ayırmaya ve masa altına yeni bir düzenekle saklamaya karar verdim. Bununla ilgili yapılmış çalışmalarda var aynı yöntemi uygulayarak bende makasaları daha gerçekçi hale getirmeyi düşünüyorum. Yakında ilk denememi yapacağım.
3. Helix için raylarımın bir kısmı geldi dün akşam kurdum deneme için . Harun abiyi bekliyeceğim kolaylık adına onun ürettiği helixlerden alacağım. Yaptığım denemelerde 5 cm yükseklikteki raya cok rahatlıkla trenlerin vagonlarla cıkabildiğini gördüm. Ama asıl deneme tam 3 katlı helix ile yapılacak böylece sahne arkasının yüksekliği tam netleşecek.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 04, 2014, 14:04:21
Kabaca sistem söyle olacak.

(http://imageshack.com/scaled/medium/854/lgjg.png)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 05, 2014, 09:33:12
Evet model trenci dostlar sonunda tam istediğimi buldum nasıl yapacağımı. Hem manuel hemde digital olarak aynı anda tüm sistemi yönetebileceğim. Se8c sinyal devreme 8 adet digital dekoderlere 20 adet toplamda 28 adet açma kapama düğmesi ekleyerek makasları istediğim zaman manuel istediğim zamanda pc den yada kontrol ünitesinden yada aynı anda hepsinden birden kontrol edebileceğim. Tüm dizaynı buna göre yapacağım. Şimdi madem manuel makas kontrolude ekliyorum birde ledli tablo yapmak gerekiyor açık kapalı durumunu gösteren bu konu üzerine çalışmaya başlıyorum.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 08, 2014, 08:00:37
Trenci dostlar çalışmalar okuma ve hazırlık bazında devam etmekte. Kurgumun alt yapısıyla halen çalışmalarım devam etmekte ay sonu masayı yaptırıyorum. Normalde kurgu bloklayıcım 1 adetten 2 adette çıktı malum makas sayısının fazlalığından dolayı. Bilgisayar işin içinde olacağından dolayı transpordingde ( hangi blokta hangi tren var) eklemeye karar verdim. Böylece ses hariç herşey tamamlandı. Ses içinde değişik bir çözüm buldum. Soundtraxx dsp60 diye bir alet var. Bu bir ses dekoderi ama kurgunun altına yerleştiriliyor. Transpording sayesinde aynı anda 9 lokomotifi eş zamanlı olarak sesli hale getirebiliyor. Değişik bir çözüm yolu ama şimdilik inceleme aşamasındayım.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kubilayelmas - Şubat 08, 2014, 08:55:05
calısmalarını ınsallah bır vıdeo olarak bızlerede gosterırsın abısı bırde bılgısayar sınyalızyon kullancagım dıyorsun trenler ıstasyona geldıgı zaman otomatık durup yenıden hareket etmesı karsı yonden gelen trenı beklemesı v.b olacak tahmın ettıgım kadarıyla oyle bır vıdeo ızlemısdım cunku dedıgım gıbı merakla beklıyoruz abısı kolay gelsın
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 08, 2014, 09:43:25
Evet çalışmalar sabahın erken saatlerinde başlıyor hanım uyurken. Oldukça karmaşık bir sistem olacak video çekeceğim. Aynen söylediğiniz gibi sinyallere ve hatlardaki doluluklara göre trenler kurguda hareket edecek. En az 10 lokomotif aynı anda çalışacak tüm sistemi buna göre planladım. İnsan yaparken sürekli şuda olsun buda olsun derken iş gittikçe karışıklaştı. Çok fazla teknik kısım ve parça bir araya gelecek. Hepsini paylaşacağım malum böyle sistemi olanlar ya yer altında yada hiç yok. :) Yapılmış üsütünden gitmek çok daha kolay. Soracak kimse olmaması çok kötü inşallah çıkacağım işin içinden. Sürekli klavuzlara ve şemalara bakmaktan szölerim şaşı oldu. Ne kadar tak ve çalıştır densede tamamen yalan  ;D Aynen tak ve dua et gibi .  8) yakında herşeyi hep beraber göreceğiz. 
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kubilayelmas - Şubat 08, 2014, 20:38:19
kolay geldın abısı sorma hanımlar herseyden daha cokbela parca buluyoruz ama evde yer bulmak varya sormaaaa ama hepımız senın yanındayız ınan ben merakla beklıyorum
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 11, 2014, 11:31:49
Evet trenci dostlar. Araştırmalar devam etmekte. Kataner sistemimide planladım. Digitraxın dijital decoderlerin bir özelliği sayesinde slow motion olarak tabir edilen makas motorlarını kullanarak led sinyalizasyon extra yapmak mümkün olarak gözükmekte. Bu özellik sayesinde 8 makas sinyalizasyonla 4 makasta dekoder ile sinyalizasyonlu olacak. Toplamda 36 adet sinyal lambası kurgu üzerinde yer alacak. Selenoid yapısı olanlarda malesef dekoder ledi desteklemiyor. Anlık olarak elektrik geldiğinden dolayı.Z ölçekteki en büyük zorluk bence model arabalar konusunda döküm arabalar var onlardan bulmaya çalışıyorum. Plastik olan arabalarda pek detay yok malesef. 
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Şubat 11, 2014, 12:31:58
www.micronart.com

http://www.micronart.com/ZSCALE_Vehicles.html

o motosikleti hayal bile edemiyorum ne kadar küçüktür
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 11, 2014, 13:13:19
İhsan abi cok sağol link için martta ikinci parti mallarım geliyor burdanda kamyonları alıyım. Kit olarak burda toplıyacağım :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 16, 2014, 10:26:38
Evet model trenci dostlar, son durumu özletliyim:

1- kurgunun yapılacağı yerdeki akvaryumu bozdum. Önümüzdeki hafta kalkacak ve bende masamı yerleştiricem.

2- alt yapıyla ilgili teorik çalışmayı tamamladım. Şimdi işin en zor kısmına geldik pratik kısmı. Önümüzdeki çarşamba 1. Parti elektronik aksam geliyor. İlk önce basitten başlayıp karmaşığa doğru denmeler yaparak gideceğim. Malum raylarda kesikler yaparak bölgeleri belirlemek gerekiyor kolay olması açısından ve elimde çokça olduğundan dolayı ho raylarla denemeler başlayacak. Daha sonra z raylara uygulama yapacağım. Böylece ray kaybımı en aza indirmek benim için çok önemli.

3- kurgu üstünde 16 bölge tanımlanacaktı ama bunu biraz daha geliştirerek 32 ye çıkartmaya karar verdim. Nedenine gelince 2 ana hat ve yan dalları olaraka ( makas kısımları) ayırmam sistemin sağlığı açısından önem kazanıyor. Birde transpording ( hangi loko nerde) için daha iyi olacak. Sistemde 12 adet slowmotoin makas motoru 8 adette selenoid tarzda makas motoru kullanılacak. 8 adet tranpording alıcısıylada kim nerde pc ye aktarılacak. Burdaki amaç hangi hattın dolu olup olmadığının yanında hangi tren o hatta bunu belirlemek için. Buda senaryo hazırlandığı zaman çok önemli. Blok ayırıcı sadece hangi blok dolu onu gösterip pc ye aktarıyor ama hangi blokta hangi decoder takılı lokomotifi aktaramıyor. İşte transpording denilen olay burda devreye giriyor bu sensörler hangi bloke hatta hangi tren var onu iletiyor. Buda pc destekli kurguda senaryo için büyük kolaylık.

4- sinyalizasyonda ise 16 adet 3 renkli ve blok kesiciyle beraber çalışan sinyal ışıkları ve digital makas decoderine bağlı 4 adet 2 renkli olmak üzere toplam 20 adet sinyal olacak. Sinyalizasyonların dış görünümünü kendim yapacağım. Ledler ise bir kısmını hazır getirtiyorum görmek ve nasıl yapıldığını anlamak için bir kısmınıda kendim yapacağım. Geriye kalan kısımların sinyalizasyonları için ise henüz bir planım yok. Digital makas decoderleri aslında bu işe izin veriyor ama slowmotoin makas motorları kullanılırsa.

5- manuel makas düğmelerini kullanabileceğim tüm makaslar için. Aynı zamanda bu gösterge panelinde doluluğuda gösteren 2.bir led tablo daha olacak. 32  bloğu gösteren. Kart üzerinde direk led çıkışları var buraya kolayça bağlıyarak tablo üstünde görmek mümkün. Aslında pc de de bu gözüküyor ama pc. Açmadan kullandığım zaman bana fikir vermesi açısından önemli olarak düşünüyorum.

6- pc programının 3 adet farklı versiyonu var başlangıç orta ve ileri gibi. Normalde başlangıçla başlıyacaktım ama orta seviyeden başlamam gerekiyor. Nedenine gelince orta seviye ekipmanlarımın özelliklede blok denetleyicilerimi otomatik olarak tanımaya izin vermesi. Bir diğer önemli husus ise transpordingi sadece orta ve ileri seviye destekliyor. Başalangıç seviyesi blok denetleyicileri ile tespit yapabiliyor.

7- z dekoderler elime ulaştı yakında ilk örneklerini ortaya çıkarıcağım. Malum manevra lokomotifleri en büyük sıkıntı ama 2 farklı çözüm yolu var. 1. Kaporta içinde çok hassas aşındırma ve kesme yöntemiyle yerleştirme büyüteç altında. 2. Enverin tavsiyesi arkasına kapalı bir yük vagon koyarak bu işi yapmak. 2. Yöntem daha kolay ama kablo sorunu var birde 4 adet elektrikli küplor ayırıcı aldım. Amacım kurgu üzerinde bu ayırıcılarıda kullanmak ama manevranın arkasında yük onun arkasında da yolcu vagonlarını taşımak gerçekçilik açısından beni pek memnun etmiyor. 1. Yöntemle deneme yapılacak ve durum değerlendirmesi ondan sonra.

8- En önemli konularda bir tanesi ise 3 kutuplu motorların 5 kutuplu olanlarla değiştirilmesi. Elimde 4 adet 5 kutuplu 7 adette 3 kutuplu loko var. İlk dijital cevirim denemelerimde 3 kutuplu olanlar ho larda çok düşük hızlarda kesik kesik gidiyorlardı. Ama yeni nesil kumandalarda digitraxttad ilk hareket voltakj akımını proglamak mümkün . Hornbyde kalkış için stepler vardı tüm modları defalarca denedim gerçi fena olmadı ama tam o yumuşak kalkışı yapamadılar bu yüzden bu konuyla ilglili çalışmalar yapılacak. Gerekiyorsa motorlar 5 kutuplu olarak değiştirilecek.

9- makas motorlarının modifikasyonları. Tüm selenoid kısımlar kesilecek yakında uygulamayı paylaşacağım. Malesef bu kısımlar gerçekçiliğ bozuyor o yüzden keilecek ve masa altına yerleştirilecek sadece 8 tanesi geri kalanlar slow motoin motorlarla çalışacak onlarda alt kısma yerleştiriliyor.

Tüm bu teknik kısım kurgu üzerine raylar ve helixlerle (Haldun abim yapacak) yerleştirip iyice testlerden geçtikten sonra zevkli olan 2 . Aşamaya dekorlar yüzeylerin ve eskiltme çalışmalarına başlanılacak. Şu anda elimde 5 istasyon 15 adette sanayi tarzı maketler var henüz köy çalışması için gerekli malzeme toplanmadı. Kataner sisteminin 1 kısmı toplandı insan figürleri toplanmakt tek sorunum arabalardı istediğim tarzda bunun için İhsan abinin gönderği linkler ayrıca benim bulduğum marklin metal araçlar kibrinin plastik olanlar ( bunlar ışıklı olacak) toplanmakta. Her türlü eleştirye açığım ve her zman dostları beklerim. Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Harun - Şubat 16, 2014, 13:24:10
Koray şu ray çaplarını göndersene tekrar.

Bir de kalkışın yumuşak olması olayı sadece steplerle ilgili değil. Kalkış voltajının ayarlanması lazım. MRC kumandada o iş çok kolay hallediliyor. Bir tane loko ile biraz ray getirirsen burada ayarlamaya çalışırız.

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 16, 2014, 20:43:23
Yarıcap 220 mm dış tarafiç taraf 195 mm yarıçaplı Harun abi 3 tam tur. Bu arada evet biliyorum Haun abi aynı kalkış oltajı digitraxxtada var. Merak ediyorum bakalım nasıl olacak.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Harun - Şubat 16, 2014, 22:42:16
Yarıcap 220 mm dış tarafiç taraf 195 mm yarıçaplı Harun abi 3 tam tur. Bu arada evet biliyorum Haun abi aynı kalkış oltajı digitraxxtada var. Merak ediyorum bakalım nasıl olacak.

Nasıl 3 tam tur? Girdiği taraftan çıkması için 3.5 tur olması lazım.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 17, 2014, 00:06:03
3.5 tur tabikide  ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 17, 2014, 11:20:33
(http://imageshack.com/scaled/medium/843/44d1.jpg)

daha fazla bilgi istersen söyle abi bu arada abi 3 tur olacak 1. helix iniş için 3 turlu 2. ise çıkış için 3.5 turlu yani 2 ayrı helixe ihityacım var abi.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(kataner)
Gönderen: koraycenan - Şubat 20, 2014, 11:59:34
Evet birazda kataner sistemimden bahsedeyim. Malum kurguda bana göre gerçekçilik açısından vazgeçilmez olan unsurlardan bir tanesi kataner. Elimden geldiğinince gerçekçi bir sistem yapmaya çalışıyorum. Malum raylar döşendikten sonra bence sonrasında kataner eklenmeli. Sonradan yüzey şekilleri yapıldıktan sonra eklemek görüntüyü bozabilir diye düşünüyorum. Makas kısımları ve istasyon kısımları biraz karışık olan kısımlar. Ama Marklin bunada çok güzel bir çözüm üretmiş. Yiğidi öldürelim ama hakkını verelim herşeyi düşünmüşler. Sadece tren vagon değil tamamlayıcı tüm unsurlarıda üreten 1 kaç firmadan bir tanesi bence. İşte kataner sistemimim birinci kısmı.
Bu kataner kitini mantığını anlamak için aldım. Nasıl çözüm yolları var diye. Gerekirse kendimde yapabiliyim diye. Şimdilik 2. kısmında siparişini geçtim. Gelişmeleri anlatmaya devam edeceğim.İşçiliği yine oldukça yüksek. Ara teller 2 farklı yapıda geliyor. Uzatılıp kısaltılabilenler ve boyu sabit olanlar. Toplam uzunluk 165mm bir çok bağlantı parçasıyla farkli konfigürasyon yapmak mümkün. İşte resimler.   
(http://imageshack.com/scaled/medium/27/wijs.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/823/vulo.jpg)

Telin açık hali

(http://imageshack.com/scaled/medium/31/fps4.jpg)

kapalı hali bu bana büyük avantaj sağlıyacak. böylece gerekli kısımlarda ayarlama yapabileceğim.
(http://imageshack.com/scaled/medium/850/1jrn.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(alt yapım geldi :))
Gönderen: koraycenan - Şubat 21, 2014, 00:23:49
Evet model trenci dostlar bu işi çok ciddiye aldım ve sistematik bir şekilde ilerlemekteyim. Alt yapımın 1. kısmı geldi sonunda. Mayısta 2.kısım gelecek. İşte malzemeler. Basitten başlıyıp zora doğru ilerleyeceğim. Böylece hem sistemi tanımış olucam hemde olası hataları kolayca elimine etmeyi düşünüyorum. İşte malzemeler :

sinyalizasyon

(http://img839.imageshack.us/img839/8202/bowm.jpg)

blok ayırıcısı

(http://img543.imageshack.us/img543/2661/3974.jpg)

kolay sinyalizasyon bağlantısı

(http://img838.imageshack.us/img838/8964/47go.jpg)

hazır 3 renk sinyalizasyon ışıkları sms ledli

(http://img543.imageshack.us/img543/4465/xuhm.jpg)

anakumandam gerçekçi gibi hız ileri geri yavaşlama :)

(http://img21.imageshack.us/img21/3069/vqab.jpg)

dekoder ve kablo test edici

(http://img577.imageshack.us/img577/44/k5mx.jpg)

armut hat için kısa devre önleyici

(http://img545.imageshack.us/img545/3554/ns0c.jpg)

dijital makas dekoderleri

(http://img534.imageshack.us/img534/2097/c312.jpg)

z ölçek dekoderler transpording destekli

(http://img809.imageshack.us/img809/536/9ne7.jpg)

z voltaj düşürücü

(http://img513.imageshack.us/img513/1097/gjx5.jpg)

bilgisayar ve ses dekoderleri için ses yükleyici

(http://img41.imageshack.us/img41/9976/u0gh.jpg)


Ve hepsi sadece bunları birleştirmek kaldı geriye o kadar  ??? ;D ;D ;D neyseki hazırım.

(http://img197.imageshack.us/img197/331/2dyy.jpg)

(http://img853.imageshack.us/img853/3295/uqu7.jpg)

(http://img268.imageshack.us/img268/5641/8u2x.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 21, 2014, 14:37:56
Evet trenci dostlar son parti raylarımda geldi. Z ve fleksi daha ne diyim :)

(http://imageshack.com/scaled/medium/89/zijq.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Şubat 21, 2014, 14:51:44
Sevgili Koray
Güle güle kullan
Katenerler ne marka? Direklerin yüksekliği nedir?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 21, 2014, 15:09:39
Sağol İhsan Abicim, senden hertürlü Z figür bekliyorum :) Kataner Marklin Z tam ölçmedim abi. Ölçerim en kısa zamanda.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Şubat 21, 2014, 15:42:15
Katenerler sanki biraz kaba gibi
Fotoğraftanda olabilir bilemiyorum
Bende almak niyetindeyim

Can abinin kullandığı sommerfeld daha zarif acaba onunun Z ölçeği varmı?
Stoğa  baktımda 8/10 tane Z figür var bir ara sana ulaştırırım
N istersen çook var ama boyasız.........
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Şubat 21, 2014, 15:58:23
Sevgili Koray,

O paketleri gelince açmak ne keyiftir ama. Hepsini iyi günlerde kullan. Son partidekilerin ray olduğuna eminsindeğil mi? bana H0 ölçek merdiven gibi geldiler :).

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 21, 2014, 17:30:43
İhsan abicim telefonla çektim çok zarifler tam tersine :) işçiliği çok iyi. Daha güzel resimler çekerim. Ferda abicim valla acayip birşey. Raylar aynı merdiven gibi valla :) teşekkür ederim yapıyıp beraber de yürütürüz. 
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 21, 2014, 22:46:06
İhsan Abicim katanerler 3.5 cm. Evet çalışmalar yemek masasında ufaktan başladı. Önce aletleri check ettim çalışıyorlarmı diye 2 kart  haric denemeleri tamamladım. Ama daha yapacak çok iş var. Kumanda genel olarak çok başarılı 30 fonksiyon destekliyor kullanımı çok rahat. Özellikle hız kumandası çok başarılı. Hem sesli hemde z ölçeklerle denemeler yaptım. Problemsiz. İşte resimler. Yorgunluktan çok inceleyemedim detaylı incelemem yakında. Z voltaj düşürücü ve dekoderleri taktım. Yarın loconet bağlantılarını yapıp dekoderlerle makas kontrolüne başlayacağım. İşte bir kaç kare.Bu arada basit ama güzel bir düşünce kumadanın ledli olması karanlıkta kullanım kolaylığı sağlıyor.

(http://img845.imageshack.us/img845/7955/92gn.jpg)

(http://img827.imageshack.us/img827/8954/e2x1.jpg)

kataner denemesi

(http://img35.imageshack.us/img35/2386/7dbp.jpg)

Abi kardeş bir arada :)

(http://img842.imageshack.us/img842/7135/77i2.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (biraz teknik bilgi)
Gönderen: koraycenan - Şubat 22, 2014, 15:01:42
Tren dekoderlerinin konfigürasyonları

Kısaltmalar : CV =dekoderlerin konfigürasyon seçenekleri
             DCC= dijital DC akım için dekoderler.
Malum hepimiz dijital teknolojinin nimetlerinden yararlanmak istiyoruz. Ama pek çoğumuz çok kısıtlı olarak fabrika ayarlarıyla kullanıyoruz. İşte araştırmalarım sırasında bu konuya açıklık getirmeye ve bilmeyenleri bilgilendirmek için bu yazıyı hazırladım. Ben dijitraxın dekoderleriyle ilgili bilgi vereceğim. Ama burada yazdıklarım pek çok dekoder firması için geçerlidir.

Bir çok DCC dekoder çok farklı konfigürasyon seçenekleri sunar. Bu konfigürasyonlar firmadan firmaya farklılık gösterebiliyor. Bu Cv ler sayesinden trenlerimizin kalkış hızlarını, maximum minimum hızlarını, ışıklarını , seslerini programlayarak farklı ve isteğimize uygun biçimde programlamak mümkün. Tabi bunları yapabilmek için Cv read (konfigürasyonları okuyabilen) ve Cv Wr (yeni konfigürasyonları chipe yazabilen) kumanda sistemine ihtiyacımız var. Şu an için piyasadaki pek çok kumanda bu işi kolaylıkla yapabilmektedir.

Her CV özelliği dekoderin karakteristikliğini belirler. Başlamadan önce elinizdeki dekoderin üreticisinin CV özelliklerini kullanım kılavuzundan okumanız ve ona göre programlamanız gerekmekte. Bu şu anlama geliyor A firmasının dekoderinde ışıklar 3 numaralı fonksiyon tuşana atanmış olarak gelirken B firmasının dekoderinde 5 numaraya atanmış olabilir. Başlangıçta alışana kadar fabrika ayarlarıyla kullanmakta yarar var tecrübe arttıkça kendi istekleriniz doğrultusunda yeni programlamalar ve değişiklikler yapmanız mümkün.

Digitraxın dekoderleri fabrika ayarlı olarak 03 adresli olarak geliyor. Bu şu demek yeni bir dekoder aldınız taktınız ve çalıştıracaksınız. Kumandanızdan 03 numaralı lokomotifi seçmeniz gerekiyor. Aksi takdirde çalıştıramazsınız. Tabi elimizdeki lokomotif sayısı arttıkça bu numaraları değiştirmek gerekiyor. İşte bu numaraları değiştirmek demek aslında CV ayarlarını değiştirmek demek. En basit anlamda bu şekilde farkında olmadan CV write yaptırıyoruz.

Digitrax kontrol panelinde bunu yapmak için 2 farklı programlama bulunmakta.

1. Servis modunda programlamak.

Bu modda izole edilmiş ayrı bir ray parçası üzerinde servis programlaması yapılmakta. Bu sayede ana hatlarımızdaki diğer lokomotiflerin ciplerinde herhangi bir değişiklik olmamakta. Bu yöntem genellikle model trenciler tarafından sıklıkla kullanılan yöntem.

2. Operasyon modunda programlamak

Bu ise mevcut kurgumuz üzerindeki bir lokomotifi diğer lokomotifler varken değişiklik yapmak istediğimizde  lokomotifin adresini girerek sadece o lokomotif üzerinde Cv değişikliği yapmak. Burada şunu unutmayalım kurgumuz üzerinde farz edelim 5 lokomotif var ve bunların hepsinin baştan farklı adreslere atanmış olmaları gerekir. Yanlışlıkla 2 lokomotifin adresi aynıysa mesela 3 olduğunu farz edelim. Bu lokomotif üstünde değişiklik yaparsak her iki lokomotifte bu durumdan etkilenecektir.

Bu Cv ler sayesinde yapılabilecek ve yapılmış pek çok uygulama var. Can beyin ışıkları yanıp sönen manevra lokomotifinden tutunda farklı hızlara sahip lokomotiflerin hızarının sınırlandırılmasından, frenleme ve kalkış mesafesinden, başlangıç,orta ve maksimum voltaj ayarlarına kadar hepsini değiştirmek ve kendi isteğinize göre ayarlamak mümkün. Konuyla ilgili daha detaylı bilgi isterseniz programlama örneklerini paylaşabilirim. Ama malum bende digitrax var ama çoğu firmanın kumandaları benzer yöntemle aynı işi yapıyorlar. Herkese kolay gelsin.

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 24, 2014, 06:58:23
Evet dostlar, kumandanın genel fonksiyonlarını öğrendim. Makas dekoderlerinide bağlıyarak denemdlere başladım. 1 den fazla makas dekoderi kullanıldığı zaman her 1 dekodere id numarası vermek gerekiyor bu şekilde sistemdeki çakışmaların önüne geçiliyor. Her birine id numaraları verilerek yaptığım denmeler hatasız oldu. Her bir makasa yeni numaralar atandı böylece kumanda üzerinden isteğim makası kontrol etmek mümkün oldu. Sırada hem manuel hemde dijital olarak makas kullanımın deneme çalışmalarına gelindi. Bu deneme yapıldıktan sonra blok denetleyicisini kurup makas+blok denetleyici çalışmalar başlıyacak sonrasında da ilave olarak sinyalizasyon. Şimdilik denmeler olumlu yönde.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(sinyalizasyonla ilgili son gelişme)
Gönderen: koraycenan - Şubat 26, 2014, 22:13:51
Bloktan önce sinyalizasyon konusuna yönelmeye karar verdim. Bunun sebebi sinyalizasyonu hem makas motorlarıyla hemde hemde blok denetleyicisiyle beraber kullanabilcek olmam. Elimdeki sinyalizasyonla slow motion makas motorlarıyla makas değiştirdiğim zaman 4 adet sinyalizasyon otomatik olarak değişmekte. Ancak burdaki problem sadece makas motoruyla mı yoksa hem makas hemde blok denetleyicisiyle beraber çalıştırıp çalıştırmamak. Bu şu anlama geliyor eğer tek başına makas motoruyla çalışırsa makas motoru değiştiğinde yol durumunu gösteren bir sinyalizasyon olacak. Ama her ikisini birden kullanırsam makas motoru değişmese bile karşı taraftan gelen bir tren geldiğinde makas bölgesindeki sinyalizasyon değişecektir. Doluluk algılayıcısıyla beraber. En azından böyle olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden ilk denememi  blok algılayıcısız sadece makas motorlarıyla yapıyorum. Tabi burada şunu asla unutmamak gerekiyor zaten kullanım kılavuzunda da yazdığı gibi tam olarak bu kartın nimetlerinden yararlanabilmek için bilgisayar desteği gerekmekte. Bunun sebebi sadece dcc olarak kullanıldığı zaman bu tip seçimler yapmak gerekmekte. Bu sebepten dolayı bilgisyar için denemelere devam etmekteyim. Yakında bir video çekeceğim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(dekoder çalışması)
Gönderen: koraycenan - Mart 03, 2014, 10:34:13
Evet trenci dostlar çalışmlar devam etmekte bir yandan sistemi incelemeye devam etmekteyim bir yandan da trenleri yavaş yavaş hazırlamaktayım. İlk dekoder çalışmam başladı. Eletrikli bir lokomotif üzerinde. Marklinin yaptıklarına hayran kaldım desem yalan olmaz. Lokonun sağ ve sol raylarından elektrik akımını çok zekice plastik izolasyonlu üst kalıba 2 uç vererek geçirmişler. Buda işleri bayağı bir kolaylaştırıyor. Pek çok Ho lokomotifte olmayan bir özellik (eskilerden bahsediyorum) Ana kartı üzerinde biraz oynama yapmak gerekiyor (kesme işlemi) böylece dekoder takabilmek mümkün olabilmekte. Çok ince işçilik gerekmekte. Resimler yakında.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Mart 04, 2014, 00:54:43
Koraycım hep aynı şeyi yazıyorum ama pratikten önce bu kadar çok teorik çalışman harika. Tabi tüm bunları da  bizlerle paylaşmanda başka bir harika. Teşekkürler.

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 05, 2014, 13:07:59
Sağol Ferda Abicim, tüm gelişmeleri paylaşıyorum. Umarım benim gibi kişilere faydası olur. Gelelim geldiğim son noktaya. Katener eksiğimi tamamlamak üzereyim. Toplamda 165mm lik katener bağlantısından 150 adet gerekiyor. Kurgu için olmazsa olmazlardan benim için 100 adedini temin ettim. Kalanlarıda toplamaya devam ediyorum.Kurgu üstündeki görünen kısımın toplam uzunluğu 25metre. Baştan iyice planlamak gerekiyor sonradan eklemek oldukça zahmetli. Eğer kurguda kataner yapılacaksa özellikle köprü kısımları iyi planlanmalı. Nedeni köprü bağlantıları daha farklı olmakta. Birde özellikle istasyonlarda 3 lü yada 5 li kataner parçaları mevcut. Bu sayede daha gerçekçi görünümler sağlamak mümkün olabiliyor. Masa üstünde önce raylar sonra kataner döeşemesi yapıldıktan sonra yerleri işaretlenecek. Daha sonra tüm kataner sökülüp balastlalma ve eskitme işleminden sonra katanerler tekrar yerine yerleştirilecek. Böylece kolaylık sağlanacak. Tabi alt yapıdan sonra. Yoğunluktan resimleri yükleyemedim çok yakında.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Mart 05, 2014, 13:33:04
Z ölçekte katener direkleri arası ne kadar olması gerekiyor?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 05, 2014, 13:37:30
İhsan abi ara mesafe 165mm ile 180mm arasında değişiyor.Ama daha uzunda mesela 2X165 mm koyup 2 direkle yapmakta mümkün.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Mart 05, 2014, 14:40:53
Ben de Marklin düşünüyorum

Ray bu alttaki tablayamı oturuyor,direk tabla birbirinden ayrılıyormu?


(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/0b0b3898.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 05, 2014, 14:59:41
Evet ayrılabiliyor İhsan Abi, tablayı önce raya sabitleyip sonrada direği takıyorsun. Gayet başarılı.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma( MicroDenthist Z ekibi Metehanzade)
Gönderen: koraycenan - Mart 08, 2014, 11:32:14
Evet model trenci dostlar çalışmalar devam etmekte. Tesadüfen forumumuzun üyesi meslektaşım aynı zamanda öğrencim olan Metehanzade ile karşılaştık. Sohbet muhabet derken z ölçekten konu açıldı. Kendisi evime çok yakın bir yerde oturuyor. Elindeki Z fleksi rayları ve makasları bana verdi. Kendisiyle beraber çalışma kararı aldık. Madem Loxx Bostancı var karşı atağımız MicroDenthist Z ekibi olarak kendimizi ilan ediyorum  :P. Metehanzade'nin daha önceden yapmış olduğu çok güzel kesit diaroması var. İhsan Abiyide gruba katarsak harika olacak. Artık dişhekimi hassasiyetiyle bakalım neler çıkacak. Metehanzade nin elinde fallerın car systemi var. Bir kaçını beraber inceleme altına alarak mevcut Z kamyonetleri faller cara çevirip hareketli hale geçirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili yapılmış çalışmalar var. Bu konu inceleme altında. Bakalım neler çıkacak. Bir elin nesi var iki elin sesi var. MicroDenthist Z izlemeye devam edin  ;D çok yakında......
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma( MicroDenthist Z ekibi Metehanzade)
Gönderen: ihsan - Mart 08, 2014, 12:36:27
İhsan Abiyide gruba katarsak harika olacak.


Ne demek seve seve katılır yardım ederim
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Mart 08, 2014, 16:50:43
Vaaaaay ,  paralel oluşum ha ,  savaş başlamıştır............. ;D

Kim bilir ne montajlar yaparsınız artık....... :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: haldunabi - Mart 08, 2014, 21:13:46
paralel oluşuma haldunabi de katılmıştır....
koraycığım ben de bir kaç şeyle kurgunda tuzum bulunsun istiyorum...
neler olabilir ,bir ara konuşuruz...
sevgiler...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 08, 2014, 23:37:44
Süper Haldun Abiyide paralel helix yapısına aldık daha ne isterim. İhsan abimde var . Loxx bostancıya micro cevabımızı vericez. Az zamanda çok işler başarıcaz .yaşasın Microdenthist Z :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Harun - Mart 08, 2014, 23:53:04
Denemeleri pleksi yerine kartondan yaptım, ama o bile gayet iyi oldu gibi.

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i22982_zhelix1.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 09, 2014, 08:08:11
Harikasın abi süper olmuş. Emeğine sağlık.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 09, 2014, 08:12:08
Çarşamba günü rayları ve lokomotifi getirip deneme yapalım abi .
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(ilk dekoder takıldı :) )
Gönderen: koraycenan - Mart 13, 2014, 19:52:40
Evet Trenci dostlar çalışmalar devam etmekte. İlk tren dijitale çevrildi. Genel olarak evet oldukça zahmetli bir iş. 2 yol vardı önümde ya kart tasarımı yapacaktım yada direkt lehimleme yapacaktım. 2. yöntemi kullanarak dijitale çevirdim. Çevirme işlemimde dijitrax dz 125 2 fonksiyonlu transpording destekli chip kullandım. Işıklarıda bağladım. Böylece ışıklı dijital ilk trenim olmuş oldu. Toplamda 2 saat mesai harcadım bunun sebebi hem ilk oluşu hemde resim çekme gayretlerim oldu. 3 kutuplu bir motora sahip olduğundan endişelerim vardı ama cv lerle oynama şansım olması umut vericiydi. İnanılmaz bir şekilde hiç bir cv oynaması yapmadan çalışma şekli düşük hızlarda harika oldu. Çok şaşırdığımı söyliyebilirim. Hazır açmışken tamamen dağıttım lokoyu ve genel temizliğini yaptım. Normalde bu lokolar çok küçük olmalarına rağmen aşırı hızlı gidiyorlar (analogda) bunu hız sınırlandırması ve ivme değişkenleriyle değiştireceğim. Böylece sonuna kadar gaz verilse bile gerçekçi bir hızda gidecek. Yaşasın digital teknoloji :) neyse işte resimler:

Lokomotifimiz.
(http://img39.imageshack.us/img39/2712/lvgd.jpg)

Dikkatlice açıyoruz malum çok küçük :)

(http://img203.imageshack.us/img203/9372/mnmu.jpg)

Üzerindeki vidaları ve 2 adet ışığı çıkartıyoruz. Marklin ışıklar için kolay ve basit bir yöntem uygulamış. Soket tarzındaki yere direkt takıp çıkartıyorsunuz.
(http://img855.imageshack.us/img855/4213/qi8g.jpg)

Görüldüğü üzere motor kısmına ulaşıyoruz. Yine marklin hem motor pabuçları hemde motor için çok kolay takılıp çıkartılan sistem yapmış. Bunada bayıldım çok rahat 2 dakikada motoru sökmek yada motor kömürlerini değiştirmek mümkün.

(http://img196.imageshack.us/img196/6606/fejp.jpg)

Tüm parçalar çok küçük olduğundan oldukça dikkatli ve düzenli çalışmak gerekiyor. (Kemal Abim bu sanaydı  ;D )

(http://img854.imageshack.us/img854/4229/8reh.jpg)
tüm parçalar bir arada amul parçalar küçüldükçe iş zorlaşıyor ve iyi planlama yapmak gerekiyor.

(http://img163.imageshack.us/img163/1742/x7il.jpg)

İşte çok güzel bir yöntemle + ve - kutuplar birbirinden ayrılmış. Metal kısımlardan bir tanesi artı kutup ötekisi ise eksi kutup. Voltmetre ile kısa devre durumuna bakarak durum tespiti yapıldı.

(http://img19.imageshack.us/img19/2899/bqsl.jpg)

Kullandığım dekoder üstte koruyucu kılıflı hali. Malum Z ile çalışınca mm ler önemli oluyor mevcut kaidemin plastik olmasından dolayı izolasyona ihtiyacım olmadığından kılıfı çıkarttım.

(http://img691.imageshack.us/img691/9705/fuwk.jpg)


Ufak tırnaklar yüzünden oturmayan yerleri törpüledim ve durum değerlendirmesi yaptım. Herşey yolunda sıra klavuza bakmaya geldi.

(http://img35.imageshack.us/img35/9049/onnu.jpg)

kömürler oldukça kirlenmişti  ve motor temizlik işleri yapıldı.
(http://img801.imageshack.us/img801/1747/wfsz.jpg)

(http://img23.imageshack.us/img23/7003/r9bw.jpg)

Malum üzerinde kendi devresi var bu devre üzerinde modifiye yapmak gerekiyordu. Gerekli değerlendirmeden sonra kesilecek yerleri belirledim ve kestim.

(http://img812.imageshack.us/img812/143/zle2.jpg)



(http://img32.imageshack.us/img32/6739/im0a.jpg)

Daha sonra lamba kısımları lehimlendi ve makaronla yalıtım sağlandı. Özellikle lamba kısmı ön taraftaki metal elektrikli alanda olduğu için izolasyon sağlanmalıydı.

(http://img706.imageshack.us/img706/5026/96n1.jpg)

(http://img19.imageshack.us/img19/7175/8b38.jpg)

Tüm lehimleme işlemleri kılavuza göre yapıldı. Bu arada 3 adet bağlantı dekoderde koptu bu kısımları tekrar lehimledim. Oldukça minik lehimlerdi. Fazla kablolar sağa sola çevrilmeye gelmiyorlar. :)

(http://img836.imageshack.us/img836/6030/acyt.jpg)

Buda son hali. Herşey yerli yerinde makaronlar daha sonra ısıtılarak sabitlendi. İlk denemeler yapıldı süper çalışıyor.Temizlenmiş olmasıda çalışma durumunu çok değiştiriyor. Böylece Z ölçekte yapılabilecek dekoder çalışması ve çalışma şekli hakkında fikrim oluştu. Herşey yolunda Z ye devam :) Kapanmış halini çekmeyi unutmuşum oynamaya başlayınca aff ola :)

(http://img40.imageshack.us/img40/8553/6j6z.jpg)

(http://)




Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: copen - Mart 13, 2014, 23:04:29
Koray muhtesem gorunuyor
bu arada tam zanaat işi olmuş o kadar kucuk ki ya da parmakların 1:1 hehehe neyse o kadar kucuk ki inanılmaz bir sey yapıyorsun bence bir saatçi büyütecide lazım :)) eline sağlık
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: CAN - Mart 14, 2014, 02:01:54
Koray bey merhaba,

Önce ellerinize sağlık. Çok güzel bir çalışma oluyor, paylaşımlarınızda çok güzel.

Digitrax DZ125 çok güzel bir decoder. Ben HO ölçek araçlarımda çok kullanıyorum. Digitrax decoderlerin ortak olumsuz tarafı bağlantı kablolarının ve pin soketlerinin kaba oluşu. Malum Amerikalıların ilk tercihleri sağlamlık. Ben genelde soketleri ve kabloları tamamen değiştirerek kullanıyorum. Montajda esneklik sağlıyor. Bilginiz olsun istedim.

Güzel çalışmalarınızın devamını bekliyoruz.

Sevgiler, selamlar

Can
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 14, 2014, 07:31:47
Emirhan çok sağol gerçekten küçücük ama yapmasıda bir okadar zevkli. Arada biraz insanı sinir edebiliyor :)

Can Bey teşekkür ederim. Evet harika bir dekoder dediğiniz gibi kabloları pek sevmedim. Kolayca kopabiliyor. Daha ince ve mümkünse tek damarlı kablo öneriniz varmı acaba? Malum z de yer sıkıntı. Birde pico micro lehim makinası almayı düşünüyorum elektronikçi bir hastam tavsiye etti ısı ayarlı ne dersiniz? Elektronikçiler çarşısına gidince kabloda almak istiyorum ne olarak istemem gerekiyor acaba?

Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Mart 14, 2014, 20:43:50
Koraycım , lokonun ağırlığı çok az olduğu için 3 kutuplu motor kolayca kalkış sağlıyor , hepsini rahat rahat dijital yapabilirsin ( heh he 2 saat uğraşmak da ne rahat ama  ;D Akıllı işi mi bu yav )

Dediğin gibi tüm lokolarını yavaş gitmeye ayarla , vıyıl vıyıl giden lokolar hiç hoş gözükmüyor.

Kolay gelsin , hatta sana çok kolay gelsin demek lazım  ;D       ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: CAN - Mart 14, 2014, 22:19:37
Koray bey merhaba,

Ben dekoder ve loko montajlarında 0.14 mm2 kablo kullanıyorum. Bu kablo tek değil çok telli ve dekoder renk kodlarında üretiliyor. Viessmann ve Brawa bu kabloyu satıyor. Türkiyede bulmak olanaksız. Üç hafta sonra Dortmunda gidiyorum, isterseniz alıp getiririm.

Ben yaklaşık 35 senedir 24 V. Weller soldering station kullanıyorum, sanırım ölene kadarda beni idare edecek. Ancak böyle bir havyanın Karaköy fiyatı şu anda 800 TL civarında olması lazım. Sadece kurgu işlerinde kullanacaksanız daha uygun fiyatlı havyalar bulabilirsiniz. Ancak Weller, Ersa v.b tanınmış markalar olsunki, aradığınızda yedeklerini bulabilesiniz. (Bir müddet sonra yedek veya farklı uç ihtiyacı doğuyor). Örneğin şu anda elimde dostumuz Tufan beye ait arızalı Viessmann havya var. (350 Euro). Ne tamir ettirebiliyoruz, nede parçası var. Zaten Viessmann da üretimden kaldırmış.

Görüşmek üzere,

Selamlar, sevgiler,

Can
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: oruc - Mart 15, 2014, 00:05:10
 
    Elkatek Elektronik ltd sti
    www.elkatek.com.tr

    VELLEMAN
    VTSSC60
    model lehim istasyonunu tavsiye ederim. Çok kullanışlı fiyatıda EUR 90.- cıvarındaydı.

    230 volt ile çalışıyor fakat 24 volt ile lehim yapıyor 150-450 C sıcaklık arası ayarlanabiliyor.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 15, 2014, 10:55:06
Can Bey,

Çok teşekkür ederim. Bu hobi işleri hep böyle en basit kablo bile burda yok malesef. Ö.M den iletişim bilgilerim atıyorum size zahmet vermek istemem ama getirebilirseniz harika olur. Oruç Bey, baktım lehim istasyonuna yerli malı olan Ersa daha cazip geldi sanki pico modeli. Linkini veriyorum nedersiniz? Ersanın havya ucu daha ergonomikmiş gibi duruyor. Küçüklüğünden dolayı.
Teşekkür ederim.

http://www.cigirelektronik.com/detay?u_id=84108
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 15, 2014, 11:53:32
Koraycım , lokonun ağırlığı çok az olduğu için 3 kutuplu motor kolayca kalkış sağlıyor , hepsini rahat rahat dijital yapabilirsin ( heh he 2 saat uğraşmak da ne rahat ama  ;D Akıllı işi mi bu yav )

Dediğin gibi tüm lokolarını yavaş gitmeye ayarla , vıyıl vıyıl giden lokolar hiç hoş gözükmüyor.

Kolay gelsin , hatta sana çok kolay gelsin demek lazım  ;D       ;D

Evet Kemal Abim haklısın hafifler ama motorları çok güçlü, kesinlikle katılıyorum vıyıl vıyıl gidince hoşolmuyor. Tüm ayarlamalar yapılacak. Akıllı işi değil ama bir o kadarda keyifli yeri olmayanlar için.  ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(proses üretimi helix ilk deneme videosu)
Gönderen: koraycenan - Mart 17, 2014, 12:44:41
Evet trenci dostlar hafta sonu Klüpteydim. Sağolsun Harun Abi, helixin prototipini yapmıştı. Aynı zamanda Z ölçek için balast dökücü yaptı bana. İyiki kulübümüz var :) Hemen helixin kurulumunu yapıp denemelere başladım. 6 yolcu vagonuna kadar çıkış başarılı oldu. Ama biraz zorlandı. 4-5 yolcu vagonu yada 8-9 adet yük vagonuyla başarılı bir şekilde çıkış yapmak mümkün olarak gözükmekte. İlk çekimi telefonla yaptım. Malum salonda yemek masasındayıdım ve atıldım  ;D Ama daha iyi çekimler ve denemeler yapılacak. Balast resimlerinide yakında. İşte video:

[youtube=425,350] _EA9UVVRZ6w[/youtube]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Mart 17, 2014, 14:13:06
Mükemmel
Bu süratte geri giderken vagonlar dray olmaması çok iyi
Ray birleşimlerine çok dikkat edilmesi gerekir parmak ucuyla yokla yükseklik farkı hissedersen siyah lastik diskle düzelt malum Z ölçekte 1mm büyük mesafedir
Lastik disk bulamazsan bende var
Bilhassa makas ve X geçişlerde balastlamaya aşırı dikkat etmeni öneririm
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 17, 2014, 15:48:37
Evet İhsan Abi, harikaydı. Kaldıki daha henüz deneme raylar sabit değil bazı yerleri oynuyor arada sabilenince kusursuz olucak. Lastiklerim bende de var abi çok sağol. Tam hızda değildi tam hızda bile deray olmadılar.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(son gelişmeler)
Gönderen: koraycenan - Mart 22, 2014, 06:47:05
Trenci dostlar çalışmalar son hızla devam ediyor. Serkana gönderdiği parçalar için teşekkür ederim. Son amerika siparişi önümüzdeki hafta geliyor böylece transpording ve slow motoin swicth motorlarıda elime ulaşınça alt yapı eksiğim kalmıyor. Pazar günü akvaryum çıkıyor haftaya masa geliyor ve resmi olarak microdenthist z grubu çalışmalara başlamak üzereyiz. Bu hafta en zor operasyonu tamamladım v60 manevra lokomotifime dekoder taktım. Bu dekoder en zor olandı metalde traşlama yapmak gerekiyordu. Çalışma sırasında ilk dekoderimi malesef yakmış oldum.  ;D ama en azından o dekoder artık şablon olarak kullanılıyor. Toplamda 20 lokoyu ilk etapta dijitale çevireceğim. Kataner sistemim tamamlandı eksik kalmadı sıra makasların modifikasyonuna sıra geldi. Tüm makasların motorlarını sökeceğim ve tabla altına koyacağım böylece gerçekçilik artmış olacak. Helix süper oldu şimdi akrilikten yapılacak. Masa yüksekliğinide 110 cm e yükseltmeye karar verdim. Kemal abimin uyarısıyla. Vagon sayısı 40 oldu sıra köy ve şehir evlerinde onlar yavaş yavaş toplanmaya başlanıcak. Buharlı lokomotiflerde dekoderleri traşlama yapmak yerine tendera takmaya karar verdim çok ince soket ve tel için beklemedeyim. Hareketli kamyonlar için Metehanzadeyi bekliyorum faller sistemi baz alınarak yapılacak. İhsan abi içinde araba kitlerinden getirtiyorum kabul ederse birkaçının montaj ve boyamasını kendisine vericem . Şimdilik gelişmeler böyle resimler yakında.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Mart 22, 2014, 09:59:08
Tabii ne demek evleride montajlar boyarım
Bende birkaç N ölçek evler var onları biraz uzağa yerleştirip kullanabilirsin
Bu arada miadı geçmiş kompozitleri atma sana lazım olacak
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Harun - Mart 22, 2014, 13:14:20
Balast dökūcüyü deneyebildin  mi?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 22, 2014, 15:09:12
Bir türlü yapamadım bu hafta sonu yapacağım. Sadece biraz iterken takılıyor. Akşam resimliyeceğim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(Made by Proses :) Z ölçek balast dökücü)
Gönderen: koraycenan - Mart 22, 2014, 20:44:15
Evet Harun Abi üretimi z ölçek balast dökücü. Balast malzemesi woodland fine balast . Fleksi üzerinde yaptım tam dolu yaklasık 30-35 arası dökebiliyor . Ellerine sağlık Harun Abi :) Tek bir sorum var bir keremi yoksa  iki keremi geçmek gerekiyor?

(http://img801.imageshack.us/img801/8869/iwxi.jpg)

(http://img812.imageshack.us/img812/3329/t9ct.jpg)

(http://img19.imageshack.us/img19/6064/o1n5.jpg)

(http://img89.imageshack.us/img89/5605/0rr1.jpg)

(http://img834.imageshack.us/img834/2507/4nct.jpg)

(http://img600.imageshack.us/img600/2097/ymo1.jpg)

(http://img34.imageshack.us/img34/7361/zakd.jpg)

(http://img819.imageshack.us/img819/5711/vjfj.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: CAN - Mart 22, 2014, 23:33:22
Koray bey merhaba,

Bir seferde bu kadar dökebiliyorsanız yeterli. Balast prensip olarak traversin üst seviyesini geçmemeli.

Selamlar,

Can
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Mart 22, 2014, 23:40:17
Evet Koraycım Can abinin dediği gibi yeterli , daha fazla dökersen lokolar zor yürüyor.

Çok ince tel , soket ve lamba için Barbarosla konuş muhakkak.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 23, 2014, 10:08:41
Can abi, Kemal abim tamamdır. Tek sefer geçicem o zaman. Barbaros abiyle konuşucam. Teşekkürler.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(elektrikliler)
Gönderen: koraycenan - Mart 27, 2014, 13:47:54
Evet çalışmalar devan etmekte. Akvaryum nihayet gitti yer açıldı sıra masada. Bu arada lokolar çevrilmeye devam ediyor. Kim demiş z ölçekte krokodil olmaz diye işte birkaç kare. :)
Hepside dijital.
(http://imageshack.com/scaled/medium/46/dtdc.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/18/47s3.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/513/1z3a.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/845/lszqk.jpg)

(http://imageshack.com/scaled/medium/69/p2hg.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 31, 2014, 11:50:29
Evet trenci dostlar çalışmalar devam etmekte. En zor çevirim işlerinden biri olan V60 manevra lokomotifini dijitale çevirdim. Oldukça zor olduğu söylemeliyim bayağı bir kesme ve traşlama işlemi yapmak gerekti ama sonunda oldu. Bir video çekeceğim V60 la. Tüm lokomotiflerin genel yapısını oldukça iyi anlamış bulunmaktayım. Dijitale çevirme konusunda en sıkıntılı olan kısım tank ve manevra lokomotifleri. Benzer şekilde buharlılarda pek kolay olmayacak gibi gözükmekte. Tendara koymaya ve arada micro soketle bu problemi çözmeyi düşünüyorum. Hazır bunu yapmışken tendara kırmızı ışıklandırma koyacağım. Son parti malzemler çarşamba günü elimde olacak alt yapı tamamlanmış oldu. 19 adet dijitale çevrilmiş lokomotif olacak elimde kalan lokolar zaman içinde çevrilmeye devam edecek. Masayı beklemekteyim ama bu sırada lokomotiflerle uğraşmaya devam ediyorum. Marklinin özelliklede 20 sene üstü lokomotiflerin işcişiğine ve mühendisliğine hayran oldum desem yalan olmaz. Bu kadar küçük lokomotiflerde tüm tekerleklerden çekiş sağlanmış olması ve tüm dişlilerin metalden yapılmış olması hayret verici bir durum. Kömürlerinin çok kolayca değişebilmesi ise olayın farklı bir yönü. Temizlikten sonra çalışmaları ise tek kelime ile muhteşem. Şimdilik aktaracaklarım bu kadar video en kısa zamanda.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(alt yapı son eklemeler)
Gönderen: koraycenan - Nisan 05, 2014, 10:45:57
Evet trenci dostlar. 4 adet dijital Z ölçek iki tanesi manevra lokomotifi ile helixlerde iniş ve çıkış denemeleri yaptım. Sonuçlar harika kusursuz çalışıyorlar. Son parti alt yapı malzemlerimde gelmiş bulunmakta. Kalan lokoların dekoderleride elime ulaştı.Z ölçek araba kitleride geldi. İnanılmaz ince parçalar işlenmiş pirinç levha üzerine. İşte bir kaç kare.

2.blok denetleyicisi 32 ayrı hattı bloklayacağım 10 adet tren kendi başına hareket edecek inşallah  ;D
(http://img703.imageshack.us/img703/8529/5ikf.jpg)

yavaş hareket eden makasc motorları.

(http://img853.imageshack.us/img853/485/ro53.jpg)

araçlar

(http://img59.imageshack.us/img59/1834/b2pc.jpg)

transpording chipleri hangi loko kurguda nerede sahne arkasında kim yada kimler var tespit aynı zamanda ses içinde.

(http://img833.imageshack.us/img833/782/pmi1.jpg)

Tek eksiğim masam oda gelmidi çalışmalar başlıyor. Faller car system iceleme altına alınmak üzere bakalım sonuçları hep beraber göreceğiz.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(tender lokolar)
Gönderen: koraycenan - Nisan 08, 2014, 13:36:00
Evet trenci dostlar çalışmalar fırsat buldukça devam ediyor. Son gelen lokomotifler.
Bir türlü Ho da almak kısmet olmamıştı. Z ye kısmetmiş :)
Pervanesi dönüyor ışıklı daha ne diyim :)
Hepsi dijitale cevrilecek uzmanı oldum bu lokomotiflerin.
(http://img856.imageshack.us/img856/6648/cx0s.jpg)

(http://img823.imageshack.us/img823/1433/8toa.jpg)

(http://img713.imageshack.us/img713/3532/o73i.jpg)

(http://img837.imageshack.us/img837/2529/7cfh.jpg)

(http://img833.imageshack.us/img833/8254/tkzy.jpg)

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: NaciAklan - Nisan 08, 2014, 16:07:53
Çok güzeller, güle güle eskit.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Nisan 08, 2014, 17:10:25
Sağol Naci :) her zaman beklerim ;)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Nisan 14, 2014, 11:40:56
Evet Trenci dostlar son durum değerlendirmesi. Lokomotiflerle ilgili çalışmalar devam etmekte dijitale çevirme işlemleri. Faller car system arabalar elime ulaştı inceleme altındalar. İlk olarak Z tıra koyma çalışması yapmaya karar verdim. Amerikan messing kitten toplanacak ve car sytem olarak kullanılacak. Bu arada faller car systemin teline alternatif olarak kullandığınız bir tel varmı? Elimde hiç tel yok malesef? Tabi bu sistemide kattığımdan dolayı yollarıda güncellemem gerekecek. Yakında resimler geliyor......
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Nisan 14, 2014, 17:45:03
Mıknatısa tutunabilecek ince bir tel olabilir
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(durum güncellemesi)
Gönderen: koraycenan - Mayıs 31, 2014, 08:12:41
Evet dostlar çalışmalar devam etmekte. Son durum güncellemesi yeni 5 kutuplu motorlar elime ulaşmaya başladı bu sayede daha iyi performanslı lokolarda elimde oldu. Dijital cevirme işlemleri devam etmekte. Video bu akşam koyacağım. Masa hala beklmede duvarın boyanmasını bekliyor. Binalar için çalışmalara başladım. Hepsini airbrusla boyayarak yapmaya karar verdim. İlk çalışmam gaz deposu resimler yakında. Sanmayınki çalışmıyorum  ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Mayıs 31, 2014, 22:47:19
Haydi bastır Koraycım , eline kuvvet , kurgunu  bitirdiğinde bana hatırlat da sana iyi bir göz doktoru ismi vereyim...... ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (öylesine)
Gönderen: koraycenan - Haziran 06, 2014, 17:35:20
Evet dostlar su sıralar diğer işlerle uğraşmaktan zevkli olacak olan kısmı hayal etmekten başka care kalmayınca sevgili Metehanın verdiği kesit diaroma üzerinde bir kaç resim çekip eklemeler yaptım. İşte resimler sanmayınki microdent z grubu boş duruyor :)

Bastırıyorum Kemal abim :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)

Yeni nesil 5 kutuplu loko Br24
(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/f8e332e1.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/5a53336c.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/ed806f03.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/db6c6026.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/8f5dd76a.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/2d8e6187.jpg)

çalışan işciler biziz :)
(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (öylesine part 2)
Gönderen: koraycenan - Haziran 06, 2014, 18:18:28
devam ediyorum.

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)


(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/5a53336c.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/ed806f03.jpg)

Bu arkadaş dijital en zor cevrilenlerden biri oldu dekoderi direk içine yerleştirdim daha sonrakiler çok kolay oldu :) performansı harika..

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/db6c6026.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/8f5dd76a.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(gas tankı ilk airbrush)
Gönderen: koraycenan - Haziran 10, 2014, 19:01:00
Evet dostlar ilk yapılar yavaş yavaş çıkmaya başladı. Fallerın gas tankını yapmaya başladım. Malum plastik ve renkler çok kötü geldi gözüme bu yüzden airbrusla tüm parçları boyamaya karar verdim.Önce parçları çıkartıp çapakları temziledikten sonra birleşmey işlemini parçaları yapıştırmadan yaparak deneme yaptım. Bazı parçların özellikle merdiven ve küçük klübenin bazı kısımlarının yapıştırma işleminden sonrasına karar vererek bazı parçaları topladım. Airbrustan sonra kirletme işlemine başladım ve devam etmekteyim. İşte resimler :

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)
 
(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/8f5dd76a.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/ed806f03.jpg)
Ana tanka kirletme yapmaya başladım hafif sulandırılmış boyayla cok ince bir kat attım sırada pas ve kirlenme izlerini yaratmaya geldi. Telefonla çektiğim için çok iyi çıkmamış  klübe ve merdivenlerde flat alüminyim rengi kullandım çok başarılı oldu. Alt zeminide  boyadım.
(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/5a53336c.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: diesel - Haziran 10, 2014, 19:41:10
Koray Bey.Çalışmalarınızı merakla izliyorum.Ortaya çok güzel bir sonuç çıkacak.Z ölçek diorama için Allah G ölçek sabır versin.Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Haziran 11, 2014, 00:28:21
Ali Rıza bey güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Malum bu iş öyle bir iş ki herşeyden anlamak gerekiyor iyi birşeyler çıkartmak için. Elektrik,elektronik, maket yapımı, boyama eskitme, yüzey şekilleri ve yapımı birde en önemlisi hayal dünyası. İş Z olunca G kadar sabır şart oluyor ;D yakında ilk Z araç kitimi toplıyacağım bakalım neler olacak :) Gözü görmeyen abilerimizide loopla açılışa davet edicem :)
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: diesel - Haziran 11, 2014, 12:12:50
Ben de gözlüğümle katılırım kısmetse...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Haziran 11, 2014, 13:32:59
Koraycım harika oluyor. Ellerine ve emeğine sağlık  (http://www.smilies.4-user.de/include/Sprechblasen/smilie_sb_001.gif) (http://www.smilies.4-user.de). Ben açılışa teleskopla gelmeyi düşünüyorum.

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Haziran 11, 2014, 14:40:39
Sağol Ferda Abicim  ;D paralıteleskoplardan koyacağım acılışta :) yavaş yavaş sindire sindire ilerliyorum. Boyama inanılmaz farkettiriyor özellikle pastel renklere boyuyorum böylece o plastik havası tamamen yok oluyor.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Haziran 12, 2014, 10:55:32
Koray, yaptığın çalışmalar her zaman ki gibi harika, ellerine sağlık...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Haziran 14, 2014, 10:22:19
Çok sağol Mesut :) elimizden geleni yapmaya çalışıyorum. Airbrusha çok sardım dual action tarzı .3,.5,.8 iğneli airbrush aldım boyama işlemleri devam etmekte.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(gaz istasyonu eskitme)
Gönderen: koraycenan - Temmuz 07, 2014, 12:07:57
Evet ilk yapı sonunda bitti. Airbrusla boyama işleminden sonra sulu boya ve kuru pastel boya ile kirletme işlemlerini tamamlamış bulunmaktayım. Sıra ışıklandırmaya geldi hem klübe hemde sokak lambası ışıklı olucak. İşte resimler yeni binanınn yapımına başladım. Çalışmalar devam etmekte.

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/db6c6026.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/8f5dd76a.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Temmuz 07, 2014, 13:13:00
Sevgili Koray

Mat vernikten önce  deponun tepe kısmına ince bir şekilde uzaktan gri atarsan sanki tozlanmış görüntüsü elde edebilirsin
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Temmuz 07, 2014, 13:15:02
İyi fikir İhsan Abi, tamam atıcam. :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Temmuz 07, 2014, 13:21:09
Şimdi dikkatimi çekti sokak lamba direği kalın gibi
Kumpasla bir ölçsene acaba çap nedir?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Temmuz 07, 2014, 13:26:13
İçinden çıktı abi o onu elimdeki çalışan tiptekiyle değiştiriceğim ama o biraz daha kalın yarın resimleri koyarım.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Temmuz 22, 2014, 01:27:38
Evet model trenci dostlar çalışmalar 2 koldan birden devam etmekte. gündüzleri mua. boş kaldığım vakitlerde ve evde hanım izin verdiği zamanlarda devam etmekte :) Maket evlerin boyanması ve eskitilmesi işlemlerine ağırlık verdim. Boyama işini fabrikasyon yapmaya karar verdim aynı anda 6 binayı birden boyuyorum sürekli minicik yapılar için boya hazırlamak çok zahmetli olduğundan aynı renkteki çatı beton gibi kısımları bir boyamaya karar verdim. Lokomotifler dijitale dönüşmeye devam ediyor hali hazırda 10 tanesi hazır durumda bazılarınıda 5 kutuplu hale cevirdim. Bu kısımları yavaş yavaş bitirmeye çalışmaktayım yakında resimler. Sanmayınki gözlerim bozuldu ve ara verdim :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: NaciAklan - Temmuz 22, 2014, 09:06:34
Ne güzel. Hoşuna gidecek iki katalog buldum. Belki bugün bırakırım.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Temmuz 22, 2014, 11:05:19
ok :) beklerim :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(v60 digital test)
Gönderen: koraycenan - Ağustos 04, 2014, 11:31:53
evet trenci dostlar çalışmalar devam etmekte. Malum binaların yapımı devam etmekte birazda trenlerle oynama vaktidir diyerek ufak bir hat kurdum. V60 ve br 89 en küçük lokolardı dijital performansları harika oldu. Z ölçek gerçekten çok küçükmüş vidoada tam 40 tane vagon var ama yok gibi :) İşte video:

[youtube=425,350]1hDiDNhf1IU&feature[/youtube]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ekim 17, 2014, 10:45:43
Sevgili Okan gelişmelerden biraz bahsediyim. Çalışmalar devam ediyor. Z ölçekleri dijitalleştirme işleri bir yandan ama asıl beni oyalayan binalar şu sıralarda. Tek tek boyamak zor olduğundan komple hepsini birden boyamaya karar verdim parçaları ayırmaya devam ediyor şu ana dek 5 yapıyı parçalarını boyama için hazırlamış durumdayım. Bir yandan da malzeme toplamaya devam ediyorum Kölnden Z ölçek alacağım inşallah. Amerikadan dekoderlerim gelecek toplamda 30 adet dijital Z lokomotifim olacak. Masa işi biraz karıştı. Nasılsa vaktim var diyerek asıl zor olan binalarla uğraşmaktayım. Boyama ve eskitme. Birde asıl arabaları toplamam lazım o işi binaları bitirdikten sonra yapmayı düşünüyorum. Birde ofise vitrin alıp Ho trenlerimden birkaç parça koydum. Resimler yakında.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ekim 17, 2014, 13:33:05
yeni vitrinim :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)


(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ekim 17, 2014, 14:52:57
Sevgili Koray

BLMA models Z ölçek radıo anteni
Gerçekten çok zarif ben çok beğendim

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i25254_New1004413.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: utkan - Ekim 17, 2014, 15:56:19
yeni vitrinim :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)


(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)

Kutulardan kurtulmuşlar.....ne güzel... :D :D güle güle kullanın ve de seyredin Koray Bey.... ;)

Saygılar....

m.utkan
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ekim 17, 2014, 18:16:39
Koray abi adreside versene :)
Bu eski ilaç dolabı değilmi ?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Ekim 17, 2014, 19:18:57
Yaa evet Koraycım benim de çok dişim ağrıyo , adres neydi hakkaten  ;D

Şaka şaka...

Ama çok ciddi başka bir durum var , Köln'e gelmek için oymak başı Ufuk Baysal'a adını yazdırmamışsın ve bu durumda  gruba katılman mümkün değilmiş maalesef.

Ama merak etme sadece bir loko rüşvet verirsek sorun çözülür ( ben aracılık yapıyorum rüşvete , Ufuk harama el sürmez   :D )
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: NaciAklan - Ekim 17, 2014, 23:52:22
Yaa evet Koraycım benim de çok dişim ağrıyo , adres neydi hakkaten  ;D

Şaka şaka...

Ama çok ciddi başka bir durum var , Köln'e gelmek için oymak başı Ufuk Baysal'a adını yazdırmamışsın ve bu durumda  gruba katılman mümkün değilmiş maalesef.

Ama merak etme sadece bir loko rüşvet verirsek sorun çözülür ( ben aracılık yapıyorum rüşvete , Ufuk harama el sürmez   :D )

Abi sen önce şu kurban işini halletsen :)

Yok eğer Budistim diyorsan; a. Onlar İnek kesmiyor, Boğa değil, b. Rhama + Dharma = Ramazan ve Karma + Dharma Kurban  :D :D :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ekim 18, 2014, 13:52:38
Sevgilii dostalar teşekkür ederim. Enverim eski değil ama o tarz ikeadan aldım cok güzel bir vitrin tavsiye ederim. İhsan Abi çok güzelmiş gerçekten. Tüm modelci dostları beklerim.

Kemal Abim, gruba alınmazsam dişçinin kölndeki intikamı çok fena olur :)

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma ve tehdit
Gönderen: kemalomay - Ekim 18, 2014, 22:51:43
Sonunda bu camiada ben de tehdit edildim , öğlende Korayla konuştuk , bana diş matkabının markasını söyledi ve çok fena oyduğunu anlattı  :D hemen aramızda anlaştık rüşvetsiz gruba alındı.

İhsan abim de dişçi ama hiç matkabının markasını söylemedi bu güne kadar , ah bu gençler çok fena... :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Ekim 19, 2014, 19:20:22
Koraycım vitrin çok şık. Güle güle kullan. Bina yapım aşamalarından mahrum etme bizleri (özellikle beni :) ).

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: c.doğan - Ekim 20, 2014, 00:25:20
Koray bey mich cal 2 harika görünüyor. ;D

Tebrik ederim
Esenlikler
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(br89 çalışması)
Gönderen: koraycenan - Aralık 20, 2014, 11:49:11
Evet dostlar en zorlu çalışmalarımdan bir tanesini daha bitirmiş durumdayım. Elimdeki 2. Br 89 a-z ye elden geçti. Bu lokomotifte biraz daha ileriye giderek motorun içindeki 3 kutuplu şaftı çıkartıp yerine 5 kutuplusunu çaktım. Oldukça zorlu oldu diyebilirim. Motor alıştırma testlerinden geçtikten sonra dijital için chip yerleştirme işlemi yapıldı. Bu lokomotifte 1 adım daha ileri gidip boyama eskiltme ve ufak tefek defetler oluşturmaya karar verdim ortaya böyle bir sonuç çıktı. Bu arada br89 ile ilgili araştırma yaparken gerçekte bu lokomotiften sadece 10 adet üretildiğini marklin ise bu lokomotiften 5.milyon tane üretmiş . İlginç geldi işte resimler. 100 mm macro ile çektim.

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26212_IMG8160.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26211_IMG8159.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26210_IMG8149.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26209_IMG8146.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26208_IMG8144.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26213_IMG8168.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Aralık 20, 2014, 13:05:48
Kardeşim bu boyut adamın ömrünü yer, yazık sana daha gençsin  ;)

Eline ve sabrına sağlık...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 22, 2014, 12:08:06
Mesut kardeşim çok sağol ö.m den telefonunu göndersene bana ;)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (handcar calışması)
Gönderen: koraycenan - Aralık 29, 2014, 17:36:43
Evet dostlar işler bir yanda bir yanda z ölçek çalışmaları devam etmekte. Bugün z ölçek handcar çalışmamı bitirmiş bulunmaktayım. Toplam 18 pirinç parçadan oluşmakta. Ortadaki kol kısmı hareketli, tekerleklerde dönmekte motoru bulunmamakta.  Oldukça keyifli bir çalışma oldu. İşte resimler :

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26303_IMG8224.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26302_IMG8215.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26304_IMG8227.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Aralık 29, 2014, 22:51:41
İşte bu harika olmuş Koraycım , son aldığın Köf ve bunun ray üzerinde bir resimlerini de koyar mısın lütfen.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 30, 2014, 09:30:00
Tamamdır abi , koyacağım  :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(bisiklet çalışması :))
Gönderen: koraycenan - Ocak 02, 2015, 14:37:57
Evet dostlar gittikçe küçülmeye devam ediyoruz işte son çalışmam bisiklet :) direksiyonu selesi pedalı zinciri farı fren kolu arkada oturma yeri mevcuttur :))) Bir sonraki hedef bisikletlere led ışık takmak :))

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26383_IMG8232.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26382_IMG8234.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26381_IMG8233.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(at arabası)
Gönderen: koraycenan - Ocak 13, 2015, 10:38:27
evet dostlar çalışmalar devam etmekte. her yeni bir kit bittiği zaman dahada heyecan verici olmakta. bisikletlerden toplamda 8 adet yaptım üzerine figür yerleştirdim. Figürleri diş hekimliği dolgu malzemesi ile modifiye ediyorum ve pozlarını değiştiriyorum. En son at arabası yaptım oldukça zevkli bir o kadarda zor oldu diyebilirim. Gerçeğindeki nerdeyse tüm detay olunca iş oldukça zorlaştı. en zor kısmı fnerlerini yapmak oldu swarokski taş koymuşlar onları kullanarak ve 1-1.5mm kare pirinci bükerek yapılıyor :) iç tarafında kapıları var.. neyse işte resimler :) sürücüsü yapım aşamasında aynı zamanda ata eğerde yapmaktayım :)



(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26473_1991141hansomcab6729.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26474_IMG5833.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26477_IMG5845.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26476_IMG5841.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26475_IMG5835.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 13, 2015, 10:49:59
Sevgili Koray

Kompozitle ben sonuç alamadım
Soğuk akril kullandım

Merak ettim sen ne kullandın?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 13, 2015, 11:30:23
İhsan Abi ben 3m kompozit kullanıyorum kolay oluyor akrilik malum şekillendirmesi zor ..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 13, 2015, 11:45:06
Plastik figür üzerinde kompozit..........çok denedim charısma gradıa tetrıc
Yapışmıyor sen nasıl fixledin
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 13, 2015, 11:59:30
Araya çok hafifif yapıştırıcı sürüyorum. Thin olandan.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(at arabası)
Gönderen: koraycenan - Ocak 23, 2015, 18:19:56
evet sürücü ve yan taraflarındaki lambalar bitti.

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26521_atarabas.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Ocak 23, 2015, 23:00:27
Haydi bastır Koraycım , kurgu açılışına gelicez mikroskoplarımızı alıp.... ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 24, 2015, 13:21:18
ehehe hain Kemal abim sana loop verecem  ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Ocak 24, 2015, 14:14:18
Koray, ben yemek yerken bu tür şeyleri masa da bırakma sonra üzülürsün !  ;) :D

Eline sağlık, biz normalini yapamazken sen neler beceriyorsun  8)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 25, 2015, 00:51:44
Hehehe Mesut valla doğru diyorsun Kemal abi cayına şeker diye atar valla :) Sağol kardeşim elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(motorsiklet hemidee figürlüüüü :))
Gönderen: koraycenan - Ocak 27, 2015, 14:28:54
Evet trenci dostlar çalışmalar devam etmekte elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum. Son olarak motorsiklet yaptım. Üzerine güzelce bir adam yerleştirip kask ve sakal yaptım. Pozunu değiştirdim ve birde ışık taktım ön ve arka :) Daha ne yapıyım :))))
İşte resimler:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26616_IMG6047.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26617_IMG6052.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26620_IMG6057.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26619_IMG6055.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26618_IMG6046.jpg)



Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 27, 2015, 15:06:21
Ne zaman hareket etcek bunlar :)
Sabırsızlıkla bekliyoruz
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 27, 2015, 15:16:18
Olmamış...... ışığın şiddeti Z ölçek değil
Valla helal olsun ellerine sağlık
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 27, 2015, 15:34:59
Hareket yakında :). Hareketli arabalar olacak yakında onlarla uğraşıyorum. Sağol İhsan Abicim :) elimizden geleni yapıyoruz. sakalı senin yaptığın gibi yaptım pamuktan ama micro miktarda :)))
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 27, 2015, 15:37:47
Değerli meslektaşım

Mikroskopun varmı?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 27, 2015, 15:45:00
Loopom var 5X büyütmeli :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(gel gel bisiklete gel bayan bisikletimizde var)
Gönderen: koraycenan - Ocak 27, 2015, 17:49:55
Evet dostlar bunlarda bisikletler toplam 8 adet yaptım sürücülerinide yapmaktayım.

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26625_IMG6072.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26624_IMG6071.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26623_IMG6065.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26622_IMG6064.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26621_IMG6063.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Ocak 28, 2015, 00:36:36
Koraycım , keşke motorlu adamın ayağına platin çivi de yapsaydın ,çok gerçekçi olurdu , genellikle sonuç bu oluyor da. ;D      ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(lokolardan kareler :)
Gönderen: koraycenan - Şubat 02, 2015, 00:23:03
Evet dostlar harıl harıl kitleri ve dijital çevirme işlemlerim devam etmekte. Biraz resim çekmek istedim. Beğininize :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26648_IMG9423.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26647_IMG9446.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26646_IMG9443.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26645_IMG9428.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26644_IMG9430.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 02, 2015, 00:27:29
Devam :

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26658_IMG9411.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26657_IMG9412.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26656_IMG9414.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26655_IMG9421.jpg)

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 02, 2015, 23:50:02
Evet biraz çalışma biraz resim  çekmece :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26717_IMG9475.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26716_IMG9474.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26715_IMG9473.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26714_IMG9469.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26713_IMG9468.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 02, 2015, 23:52:35
devam..
Su sinyalde tam 4 adet led bulunmakta...

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26722_IMG9477.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26721_IMG9448.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26720_IMG9454.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26719_IMG9459.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26718_IMG9464.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Şubat 08, 2015, 20:07:53
Koraycım, sen neler yapmışsın (http://www.smilies.4-user.de/include/Schock/smilie_sh_024.gif) (http://www.smilies.4-user.de). Resimlere bakarken bir çok kişi bunların nasıl olağanüstü yetenek ve sabır gerektirdiğini fark edemeyebilirler ki ben Z ölçek çalışmanı geçtim H0 ölçek için bile çok zorlayıcı işler hepsi. Tebrikler. Ellerine ve emeğine sağlık.

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 09, 2015, 20:30:47
Cok sağol Ferda Abicim.. Elimden geleni yapıyorum looplar falan :) devamı geliyor yakında...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Şubat 09, 2015, 23:34:46
Koraycım bu hafta sadece 3 gün gelip çalışıcam sende , perşembe ve cuma işim var yokum , aman ha lokolara ve diğer işlere sakın elini sürme ben yokken , sonra düzeltmesi daha zor oluyor , ona göre.

Aaaay çok affedersin , bunu özelden yazacaktım yanlışlıkla buraya yazdım , yahu nasıl siliniyordu mesaj be , bak , onu da bulamıyorum , neyse artık gören gördü zaten naapalım.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 10, 2015, 10:07:23
Hehehe Dokunmam Kemal Abim artık deşifre olduk. Benim z leri Kemal Abim yapıyor :) Her ne kadar göremesede :) Haftada 3 yetmiyor abi malum böyle giderse bu iş çok uzayacak ...  ;D ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: biall - Şubat 10, 2015, 13:31:37
bakıyorumda decoder in kabloları tren tekerlerinden büyük neredeyse nasıl sığdı içine :). helal olsun
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (bak postacı geliyor selam veriyor )
Gönderen: koraycenan - Şubat 12, 2015, 19:15:18
Teşekkür ederim Bilal Bey :)
Bu postacı Kemal Abime loko getiriyor yanlız gümrüğe takılmış  ;D ;D ;D
Evet son çalışmam motorsiklet postacı :) Adamımız biraz şişman bir postacı kafasında şapkası motorunun arkasında çuvalı ile hizmetimize girmiştir. :) İşte resimler:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26783_IMG6233.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26782_IMG6232.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26781_IMG6229.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26780_IMG6227.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26779_IMG6226.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Şubat 12, 2015, 22:36:10
Koraycım yaptıklarını her zaman bir adet 1 TL yanında resimlersen daha iyi olacak .Ne kadar ufak bir şey yaptığın  tam olarak anlaşılsın.
Ellerine sağlık.( bak durumu düzelttim senin yaptığına inanacaklar )
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 13, 2015, 12:38:44
Evet haklısın abi unutmuşum çekeceğim... :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: sedat nişancı - Şubat 13, 2015, 17:54:50
 Motorsiklet Jawa herhalde ?? :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 14, 2015, 09:38:54
Evet valla Jawa :)))
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(işin mutfak tarafı)
Gönderen: koraycenan - Şubat 17, 2015, 10:30:20
merak edenler için loop alında kaliteli cımbızlarla ve özel ech büküm aletleritle kitlerimi toplarken :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26854_IMG6286.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26853_IMG6284.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26852_IMG6280.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26851_IMG6278.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Şubat 17, 2015, 11:20:03
Değerli meslektaşım
Eğer bu yıl IDS e gideceksen bundan bir tane al mesleki ve hobi olarak çok işine yarar


http://www.dt-shop.com/index.php?id=22&L=1&artnr=86000&pg=8&aw=103
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 17, 2015, 12:18:02
Off süpermiş İhsan Abicim, bu bende olsa neler yaparım. Malesef katılmıyorum.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(yangını var yangını var yetişin a dostlar :))
Gönderen: koraycenan - Şubat 23, 2015, 18:20:45
Evet dostlar çalışmalar devam etmekte. En son olarak cıtayı biraz daha yükselttim ve bu yaptığım modelle amatör model yarışmasında katılmaya karar verdim. Photo ech bir kitten topladım. Boyama işlerini ana kasayı airbrushla boyadım ve tabi olmazsa olmaz olan ledleride taktım. toplamda 3 adet figür yaptım. Malum figürleride boyadım kask ve pozisyon değiştirmesi v.s yaptım. Bir adet daha araç yapmaktayım. İşte beğininize. :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26903_IMG6431.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26902_IMG6432.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26901_IMG6434.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26900_IMG6435.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26899_IMG6447.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26908_IMG6428.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26907_IMG6416.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26906_IMG6417.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26905_IMG6419.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i26904_IMG6421.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ozan Dik - Şubat 23, 2015, 19:15:07
elinize daha doğrusu gözünüze sağlık... :) çok küçükler
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: utkan - Şubat 23, 2015, 22:34:18
Tek kelimeyle fevkalade olmuş.... :o


tebrikler Koray'cım... :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: sener - Şubat 24, 2015, 04:48:24
Tek kelimeyle bravo...
Elinize,gözünüze,sabrınıza sağlık.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: fvefa - Şubat 24, 2015, 09:22:35
Anladık gençsin gözlerin güzel görüyor. Bir zaman sonra sende HO dan G ye geçersin :) Dekoder bile girmiş o ufacık şeye vay be.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 24, 2015, 10:34:56
Hehehe çok teşekkür ederim modelci dostlar.. Elimden geleni yani gözümden geleni yapıyorum :) Bu yaptıklarımdan mini kesit diaromasıda yapacağım yakında..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: GOKHAN OZKAN - Şubat 25, 2015, 21:27:24
Ço güzel olmuş.
Saygılarımla
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 27, 2015, 10:31:55
Çok teşekkür ederim..

1 kare daha...

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i27016_it1.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ferda - Mart 01, 2015, 16:53:32
Koraycım ellerine ve özellikle gözlerine (http://www.smilies.4-user.de/include/Schock/smilie_sh_024.gif) (http://www.smilies.4-user.de) sağlık. Harika olmuş.

Sevgiler

Ferda
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Haziran 09, 2015, 12:16:42
Evet dostlar z ölçek çalışmalar fırsat buldukça devam etmekte. İlk yaptığım kurgu düzenine göre rayları ayarlamıştım ama aldığım ev fabrika v.s gibi parçaları koyunca nasıl olacağı hakkında açıkçası cok bir fikrim yoktu bende üşenmeyip tüm ev ve yapıları istasyon peron v.s hepsinin ölçeklerini alıp tek tek kurgum üzerine yerleştirdim gördümki iyi ide görmüşüm yeterli alanım ve mesafelerim bir çok yerde yokmuş. Birde işin içine turntablı sokunca iş iyice karıştı bende yeniden çizdim halen olgunlaştırma aşamalarındayım mavi gözüken raylar kurgu altına giden raylardır.  Açıkçası bu işi yaparken çok iyi hesap yapmak gerekiyormuş bir daha anlamış bulunmaktayım. İşte son planım:

Genel görüntü
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i28370_turnluz1800.jpg)

Detaylı görüntü
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i28369_turnluz1.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Haziran 09, 2015, 12:18:43
Bu arada belirtmeyi unutmuşum

Yeşil Binalar: Tren binaları

Siyah Binalar: Endüstriyel Binalar

Kırmızı binalar : Şehir tipi ve içi binalar

Mavi binalar köy tipi binalar.
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Haziran 09, 2015, 12:37:01
abi tabla kaça kaç
loko deposunu dikdörtgenmi kullanıcaksın
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Haziran 09, 2015, 12:38:21
2.60 X 110 cm yok loko tablasının sınırları o  :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Haziran 09, 2015, 15:11:24
Böyle dümdüzmü olacak...eğim yokuş çukur tepecik düşünmüyormusun
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Haziran 09, 2015, 16:03:20
İhsan abicim sol üst ve sağ üst taraf tepecikli aynı zamanda tamamında kot farkları yapmaya çalışacağım yani mümkün mertebe düz alan olmayacak.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Temmuz 20, 2015, 14:00:14
Evet dostlar bayramı hazır fırsat bilip hemen masaüstü ufak bir ray planı yapıp üzerinde son cevirdiğim trenleri denedim. Sonuçlardan cok memnunum oldukça başarılı oldu.  Telefonla ufak bir video cektim videodaki tüm trenler dijitale cevrildi. Burda birşeyi daha söylemeden edemeyeceğim hazırladığım rayda 2 ana hat vardı toplam 9 makas kullandım öyle bir güzergah hazırladım ki 6 makastan gecen tipte. Hem makaslar hemde locolar birkez daha beni çok şaşırttı hem yüksek hem düşük hızlarda bile ne raydan çıktılar nede durdular. Hayran oldum desem yalan olmaz. 4adet   çok yavaş hızda giden tren setleri 20-25 dakika hiçbir müdahalem olmadan güzel güzel dolaştılar. Bunu neden söylüyorum kurguda senaryo olacak ve sahne arkası bölgeler olacak bu kısımların cok iyi çalışması ayrı önemli bir konu. Özellikle makaslardan gecerken trenlerin deray olmaması yada durması. Anlıyacağınız Bayram en cok bana yaradı :) işte kısa video.
[youtube=425,350]a8GLq7lCwY0[/youtube]

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: utkan - Temmuz 20, 2015, 14:15:22
Hem makaslar hemde locolar birkez daha beni çok şaşırttı hem yüksek hem düşük hızlarda bile ne raydan çıktılar nede durdular. 4adet   çok yavaş hızda giden tren setleri 20-25 dakika hiçbir müdahalem olmadan güzel güzel dolaştılar. Özellikle makaslardan gecerken trenlerin deray olmaması yada durması...

Ellerine sağlık Koray....muhteşem olmuşlar....ancak yukardaki şaşırma konularını pek anlayamadım...tren neden deray olsun, ya da kurguya nasıl müdahele edilir, düşük hız yüksek hız falan filan... :o ??? ::)

Naçizhane küçük bir tavsiyem olacak yaş kemale ermeden kurgunu bitir, zira 60 yaş üstünde  yurt dışında tanıştığım çoğu trenci Z öiçek için büyük pişmanlık içindelerdi... ;)

Bir kez daha ellerine sağlık... :)

Selamlar,

m.utkan
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Temmuz 20, 2015, 23:13:53
Çok sağol Mehmet abicim.. Tabi marklinciler bu konulara biraz uzak oluyorlar :)  ;D ama. Yiğidi öldür hakkını ver z ölçekte tekler başka yapan 1-2 japon firma var ama asıl olay marklin. Hani insan hayran olmadan yapamıyor adamlar her ölçekte varlar sadece treni değil yan yapılarıyla berbarer. Yaş konusunda haklısın abi elimden geldiği kadar çabuk yapmaya çalışıyorum ama hadi buda olsun şöyle olsun diye diye bu noktalara geldik bakalım ;) bu arada bu kadar küçük bir ölçek ama tüm dişliler metal bozulması o kadar zorki ... Almanlar biliyor bu işi...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: utkan - Temmuz 21, 2015, 08:58:53
Çok sağol Mehmet abicim.. Tabi marklinciler bu konulara biraz uzak oluyorlar :)  ;D ama. Yiğidi öldür hakkını ver z ölçekte tekler başka yapan 1-2 japon firma var ama asıl olay marklin. Hani insan hayran olmadan yapamıyor adamlar her ölçekte varlar sadece treni değil yan yapılarıyla berbarer. Yaş konusunda haklısın abi elimden geldiği kadar çabuk yapmaya çalışıyorum ama hadi buda olsun şöyle olsun diye diye bu noktalara geldik bakalım ;) bu arada bu kadar küçük bir ölçek ama tüm dişliler metal bozulması o kadar zorki ... Almanlar biliyor bu işi...

Ne güzel doğru yolu bulmuşsun... ;)

Çalışmalarını zevkle izliyorum, Koray'cım.... :D

Selamlar,

m.utkan
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: fvefa - Temmuz 22, 2015, 16:43:36
Bunlar Z ölçekmi ? HO mu  :o
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Temmuz 22, 2015, 17:46:05
:) Bakış acına göre değişiyor ... ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Temmuz 23, 2015, 10:55:45
Yakından bakınca HO sanırım  ;)

Koraycım güle güle kullan masaromanı, artık başlasan diyorum şu dioramana...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ağustos 04, 2015, 09:50:35
Sağol Mesudum .. Valla başlayacam da birtürlü başlıyamıyorum şu bu derken :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(durum güncellemesi)
Gönderen: koraycenan - Şubat 02, 2016, 23:09:49
Evet dostlar çalışmalar devam etmekte. Malum daldan dala atlamayı çok severim. Z ölçek için 3d printer da çalışmalarım devam ediyor. Modellemeleri benim yapmam gerektiğinden işler biraz daha uzadı. Çıkan sonuçlardan oldukça memnun olmaya başladım. Her türlü binayı yapabiliyorum. İster z ölçek ister ho ölçek. Bu printerlarla işin ucu bucağı yok. Z ölçekte loko alternatifleri artmaya devam etmekte envanterime ho su olan kittelin z si de  katmak üzereyim. yeni araçların ve binaların yapımı devam etmekte. Yakında yeni resimlerle güncellemeye devam edeceğim. Z ölçek kendime lokomotif üretmeye karar verdim. Çalışmalarım devam etmekte...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 02, 2016, 23:15:03
ho figür denem :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29669_12369110101534181571531911876019932763355613n.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29668_12241280101534175752031919087613791449913402n.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Şubat 03, 2016, 18:28:53
Bence çok zorlama aleti yav ,  figür olmamış gibi , çünkü figürlerin yüzlerinde çok ince ayrıntı var .

Şu andaki printer lerden bu kadar ince iş çıkacağını düşünmüyorum.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: oruc - Şubat 03, 2016, 21:42:45

 Reçine baskımı?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 04, 2016, 12:04:42
Reçine baskı evet Oruc abi, Kemal abi figür yakından oldukça güzel ama zaten amaç insan figürü değil arabalar,evler sokak lambaları gibi , yada tren parçaları gibi oldukça detaylı yapabiliyor.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 04, 2016, 13:40:05
birde şunu unutmayalım 3d printerın hassasiyeti 0.05 mm kada basabiliyor. En önemlisi doğru ve düzgün model olması. Mesela bu bastığım figür aslında fallout diye bir oyun var onun figürü normalde 10cm ve üzeri için modellenmiş. Ben direkt olarak küçültüp koyunca detaylar kayboluyor. Kendiniz modellerseniz makina çıkartır. Bu figürdeki adamın elindeki başparmak mesela yakından görseniz gayet başarılı. Yani model hayati önem taşıyor. Elimdeki 3d le kuyumculuk kalitesinde modeller çıkartmak mümkün. Reçineyle çalışıyor.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 14, 2016, 18:11:21
evet modelci dostlar  z ölçek için araba yapma çalışmlarım çok güzel sonuçlar çıkarmaya başladı. citroen cv marka arabalarımı toptan yapmış durumdayım. astar attım şimdilik. Z ölçek printer için en zoru Ho da ne istesem yapabilecek konuma geldim. :)  Z de araba sıkıntısı vardı bu yüzden araba traktör gibi araçları yapmaya karar verdim.  işte ilk toplu ürünüm :) Maliyet hepsi için 40 tl. 17 araç..
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29733_IMG9404.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29732_IMG9403.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29731_IMG9401.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29730_IMG9402.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 14, 2016, 18:16:22
14  olacaktı. Araçlar 1.8 cm boyutunda.  ;D
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Şubat 14, 2016, 18:46:48
Abi ççok güzel olmuş
Adresimi yollimmi
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 14, 2016, 20:16:06
Sağol Enverim yolla  ;D buldozer yapıyorum z ölçek yakında....
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Şubat 15, 2016, 13:40:08
Ben siparişimi sonra vereceğim, eksiklerimi belirleyeyim de,
Bırak bu küçük işleri diorama yap kardeşim   ;)  :)  :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 15, 2016, 22:49:01
Eyvallah Mesudum :) yapacam az kaldı :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(hayal değil gercek :))) sonunda
Gönderen: koraycenan - Şubat 29, 2016, 00:13:11
Evet modelci dostlar çalışmalar yavaş ama çok sağlam adımlarla devam etmekte. Model evlerim ve araçlarımı hazırlmaya devam ediyorum ama asıl en zorlu olan kısmı sonunda başarmanın verdiği mutluluğu sizlerle paylaşıyorum. Dijital alt yapı ile ilgili kafamda binlerce soru vardı ama sonunda hemen hemen hepsini yok etmeyi başardım. Deneme düzneği hazırladım hemde eksiksiz olara. Kullandığım sistemle ilgili sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım. Hani avrupada kurgularda görüyoruz tren geçince ışıklar değişiyor yada arkadan gelen trenler duruyor gerçekçi olarak işte tüm bunları senaryo yapıp isteğim gibi kullanabiliyorum. Tabi bunca dijital içinde analoguda unutmadım ister dijital ister analog ister ikisi birden kullanabiliyorum. İşte resimler ve video :

resimler:

Genel görüntü:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29926_IMG9682.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29925_IMG9684.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29924_IMG9686.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29923_IMG9683.JPG)

dünyanın en tatlı kızlarımdan küçük olanı Eylül ilk defa tren gördü yürürken :)
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29922_IMG9697.JPG)

şimide sistemi anlatıyorum buyrun :) tabi önce ho da denemeler yaptım malum z malzeme bulmak zor :)

upload biter bitmez yükleyeceğim.

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Şubat 29, 2016, 01:11:37
Ooooooh , bi Ada'nın resmini koy , bi Eylül'ün , olmayanlar çatlasın ( başta ben tabi )
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 29, 2016, 02:00:30
sadece bir artı ve eksi kutupla başlayan 12 voltluk trenler ne hale geldi sevgili dostlar. Analog içinde devreler ardından dijital dekoderler ve sonunda geldiğimiz nokta. Altı üstü tren yürüyecek ve çarpışma falan olmayacak diye diye bu noktaya kadr geldim. Neyse lafı uzatmayım işte video:
 ps: yanlış bilmiyorsam bu kurduğum düzenek gerçek hayattaki düzeneğe oldukça yakın.
 Kemal Abim :)

[youtube=425,350]/8gzGYIH9oz4[/youtube]

Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: ismail Hakkı GÖRCÜN - Şubat 29, 2016, 06:36:56
Koray bey emeginize sağlık gerçekten çok güzel
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 29, 2016, 10:58:37
Teşekkür ederim İsmail Bey.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Şubat 29, 2016, 16:21:19
Tık tık halletmişsin olayı  ;)  :)  :D
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: ismail Hakkı GÖRCÜN - Şubat 29, 2016, 16:36:24
Koray bey bu sistem tam benim hayalimdeki sistem
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 29, 2016, 17:22:29
Evet İsmail Bey, inanın o kadar güzel bir sistem ki gerek parçaların birbiriyle uyumu gerekse programın esnekliği o kadar çok şeye izin veriyorki.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(otomatik loco videosu 1) :)
Gönderen: koraycenan - Mart 02, 2016, 15:30:10
Evet dostlar çalışmalar ev halkı izin verdiği sürelerde devam ediyor :) Tüm ekipmanı çalıştırıp tüm adressleri yaptıktan sonra sıra kurguda otomatik çalışmaya geldi. Meşhur olmaz olmaz çok zor denilen olaya :) işte 1 video iyi seyirler

[youtube=425,350]watch?v=uuxl5SJ4r3o[/youtube]

&feature=youtu.be
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (hallerin gerçek oluşu video 2) :)
Gönderen: koraycenan - Mart 02, 2016, 16:13:46
Evet işte geldiğim son nokta ve artık kurgum için alt yapı dijital çalışmam tamamen hazır hale gelmiş durumda. Buyrun işte hayalimizdeki kurgu alt yapısı :

[youtube=425,350]XFZEWu1Z9II[/youtube]

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ali osman manav - Mart 02, 2016, 17:35:54
Koray bey calısmanız harika tebrik ederim size bişi sorucam blok denetleyicisi mınereden temin edebilirim
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 02, 2016, 18:15:07
Teşekkür ederim maalesef ülkemizde satılmıyor. Amerikadan getirebilirsiniz tabi gümrüğe takılabilme olasılığı var.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Mart 02, 2016, 18:45:28
Eveeeeeet , miniatur wonderland'ın , loxx-berlin'in trenleri nasıl hiç problemsiz gidiyormuş anlamış olduk böylece.

Koraycım seni tebrik ediyorum , dediklerimi güzel uygulamışsın , sadece otomatik cızbırtlama modülünün , ekofırtmırt ile bağlantısı hatalı olmuş , hatanı yazmıyorum , sen bul................
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 02, 2016, 19:12:04
Sagol Kemal abim ogrettiklerini uyguluyorum. O kismi buldum galiba alttan klipsli ustten davlumbazli kismi atlamisim ;) hehehe
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ibrahim - Mart 03, 2016, 08:26:39
Koray bey,

Elinize sağlık, seviyeyi epey yukarı taşıdınız :) paylaşımınız için de ayrıca teşekkürler.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 03, 2016, 10:36:05
Teşekkür ederim İbrahim Bey, modelci dostlar yeni video yolda 2 senaryo yaptım. Tam otomasyonla. Peronda durup beklemeler yolcu indir bindirler gibi :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 03, 2016, 23:21:13
Evet sevgili dostlar, programla çalışmalarım devam etmekte ufak senaryom ve tam bilgisayar kontrolu işte video4:

[youtube=425,350]1escHbtFdiw[/youtube]

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(bilgisayarlı programlı cift loko videosu)
Gönderen: koraycenan - Mart 03, 2016, 23:44:24
evet buda son hazırladığım video:

[youtube=425,350]aZPtv9vcMn8[/youtube]

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(z ölçek hayvanlar ve buldozer 3d taze taze)
Gönderen: koraycenan - Mart 07, 2016, 19:22:55
evet dostlar calışmalar devam ediyor. 3d printerdan dokulebilir recine ile yaptığım z ölçek bunları ister boyayıp isterseniz istediğiniz metalden döküp kullanabiliyorsunuz. Mesela 24000 gibi lokonun detay parçalarıni yapıp metalden dökülebilir. işte resimler.:


unutmadan atın kafasından yuksekliği 14mm bilginize:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29998_IMG9784model.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29997_IMG9781mmm.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i29996_IMG9779mmm.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: c.doğan - Mart 07, 2016, 21:14:02
Muazzam.Tebrikler
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 07, 2016, 21:44:27
Teşekkürler Doğan :)

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Mart 08, 2016, 14:35:57
Acelem yok, illaki sana yaptıracak bir şey bulurum  ;)  :)  :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 09, 2016, 01:16:19
Her zaman Mesudum :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(hemzemin geçit ve ışıklar video)
Gönderen: koraycenan - Mart 16, 2016, 23:51:05
Evet dostlar dijital çalışmalar devam ediyor. Geldiğim son nokta artık masalara sıra geldi. Barbaros abimle yakında masaları yapacağız. İşte video  :

[youtube=425,350]/VAg9IB67xcE[/youtube]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: GOKHAN OZKAN - Mart 17, 2016, 09:04:27
Koray Bey,
Çalışmalarınız çok güzel. Zevkle bakıyorum.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 17, 2016, 11:29:00
Teşekkür ederim Gökhan Bey, malum bu konu çok havada idi en azından yapıp ne kadar zor yada kolay olabileceğini göstermek istedim. Umarım yardımcı olabiliyorumdur.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: bvicil - Mart 17, 2016, 14:39:55
Koray Bey mükemmel gidiyorsunuz. Bu kadar uğraştan sonra eminim ki harika bir de kurgu ortaya çıkartacaksınız ve ağzımızın suyu daha da fazla akacak.

Ellerinize, yüreğinize ve aklınıza sağlık.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 17, 2016, 21:51:08
Teşekkür ederim Bünyamin Bey, bu arada sizin aurdino ile turntable kontrolu ne durumda acaba?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(Atlar ve yol bakım araçları :))
Gönderen: koraycenan - Mart 18, 2016, 22:48:15
Evet dostlar bu printer çıktı işlerinde gittikçe güzel ve detaylı modeller çıkarmaya devam ediyorum. İşte yol bakım araçları ve atlar inekler :) Boyamayada başladım..


(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30085_IMG9826xxx.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30084_IMG9827xxx.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30083_IMG9829xxx.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30082_IMG9830xxxx.jpg)
Almanyadan aldığım Z ölçek mini traktörle orantısı

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30081_IMG9833xxx.jpg)

araçlarıda ufaktan boyamaya başladım
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30080_IMG9834xx.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ali osman manav - Mart 18, 2016, 23:12:24
harika koray bey ellerinize sağlık
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Mart 18, 2016, 23:25:31
Abi tek kelimeyle müthiş
Merak ettiğim detayların sağlamlıgı nasıl
Kırılganmı
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 18, 2016, 23:30:34
Tesekkur ederim :) Enver soyle soyliyim kirilgan ama bu dokulebilir olan recine ayni recinenin saglam olanida var ondan da gelecek o da cok saglam bunlarda saglam ama zorlmaya gelmez . Gunes altinda durunca 1 saat tas gibi oluyorlar.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: oruc - Mart 19, 2016, 19:06:48
 
  Sevgili Koray ,
 
   Kıskandırıyorsun insanı,  ''Z '' ciler çok şanslı sayende.
   Bari bir adet ''HO'' figür basta bizim gönlümüzde olsun.

   
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 19, 2016, 22:14:38
Oruc Abim sen istersinde yapmazmıyım bir sonraki baskıda 1 adette Ho cıkartıyım. Şöyle söyliyim ineklerim çok güzel detay olarak Ho da tüm detayları çıkar  inek çıkartıcam. ;)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (kim derki bu locoların z side olurmu )
Gönderen: koraycenan - Mart 20, 2016, 20:54:30
Evet dostlar çalışmlar devam ediyor. Z ölçek loco yapmaya karar verdim yakında gelişmleri paylaşacağım. Z ölçek yapılmış özel lokolar :Henüz bende yok :)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30103_BahlsT0.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30102_1VT133DRG.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30101_150414TeIII72.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30100_15101amitmuenze.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30099_5GlaskastenPtL22K.Bay.Sts.B..jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Mart 21, 2016, 11:30:35
Koraycım bunlar motorsuz olmalı...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 21, 2016, 13:02:13
 ;D hepsi motorlu :) hatta bazıları dijital desem daha da ileri gittiler birde uzun diesellere ses koydular  :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(belediye ekibim hazırım :)
Gönderen: koraycenan - Mart 24, 2016, 13:17:33
Evet dostlar çalışmalar devam ediyor boyama işlerini yapmaya başladım. Devam ediyorum sulu çıkarmaya ihityacım var Caterpillar yazan fikri olan varsa sevinirim. işte resimler:

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/8f5dd76a.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/ed806f03.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/5a53336c.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Mart 24, 2016, 13:32:32
Müteahhhit mi oldun yoksa ?
Z ölçek uzmanı oldun bu arada, tam ekmek arası kıvamındalar  ;)  :)  :D
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: Teoman Kardaşlar - Mart 24, 2016, 15:28:57



Koray Bey, merhaba. Çalışmalarınız çok güzel elinize sağlık.
Sulu çıkartma konusunda aşağıdaki linki incelemenizde yarar var.
http://www.care.com.tr/Transfer_kagidi_DCT.html
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 24, 2016, 22:02:21
Teşekkür ederim Teoman Hocam, verdiğiniz link yararlı oldu.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 24, 2016, 22:05:26
Mesudum ya müteahhit olacam yada bakırköyde olacam. Z ölçek inanılmaz güzel ama birşeyler yapmak inanılmaz zor deneme yanılmalar 6-7 saatleri alıyor  :)
çok ilerleme kaydettim su lokomotifide bir yaparsam tamamdır. :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Mart 25, 2016, 10:32:31
Korayım, bravo sana, bu kadar zamanı iyi kullanan seni gördüm, hem iş hem hobi malum epey vakit demek,
Bu arada Teoman Hocamın paylaştığı linkteki firma Perpa'da, birgün uğrada bakalım istersen.

İyi çalışmalar
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 25, 2016, 23:51:46
Sağol Mesudum evet bakalım beraber.. Valla sabahtan kuruyorum akşama hazır oluyor modeller :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma (faller car sytemi ve magno rail hakkında bilgi)
Gönderen: koraycenan - Mart 26, 2016, 22:05:28
Evet dostlar çalışmalar devam etmekte dijital trenlerin alt yapsını uygulamalı olarak tamamlamış bulunmaktayım sıra arac sistemini kurmaya geldi.Malum ülkemizde zaten zar zor yürüyen bu hobide bu araç kısmıylada pek uğraşan yok iş başa düştü diyor ve başlıyorum. Araba sistemleri ile de ilgili küçük bir demo hazırlayacağım. Şimdi z ölçek için malum bırakın araba sistemini nerdeyse araç bile bulmak çok zor. O yüzden alternatif sistemleri denemek şart oldu. Bu yüzden magnorail (https://www.magnorail.com/site/en/) sistemini almıştım. Bu sistemin en büyük avantajı z ölçekten  ho ya kadar hertürlü aracı basit bir şekilde hareket ettirebiliyorsunuz. Mantık çok basit bir dc motor ve esnek bir plastik zincir takımı ve bu zincir takımına bağlı mıknatıs sistemiyle araçları hareket ettiriyorsunuz.
Avantajları :
- Sadece düz yüzey değil engebeli yokuş aşağı  ve yukarı yapabiliyorsunuz.
- Fiyat gayet uygun.
-Araçlar için motor v.s gibi karışık ekipmanlara gerek yok her araç hareket ettirilebilir.
-Kurulumu basit.
-Fallerde olmayan nerdeyse gerçekçi bisiklet (sadece Ho da)  hareketine izin veriyor.
-Tüm ölçeklerde çalışıyor
-Çarpışma riski hiç yok

Dezavantajları:
-Senaryo yapamıyorsunuz.
-Gerçek trafik simule edilemiyor.
-Hep aynı hızda giden araçlar.
-Bir araçın diğerini geçmesi yada bir araç durup ötekisine yol veremiyor.
-Araçların ön tekerleri dönmediği için bazen gzöü rahatsız edebiliyor özellikle dönüşlerde.
 işte sistem

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30193_blogentry70670325043001355345536.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i30192_IMG0237.jpg)

[youtube=425,350]watch?v=erkZegJ3NIY[/youtube]


Faller araç sistemi:

Bu sistem ilk çıktığı günden bugüne kadar pek çok yenilikleride beraberinde getirdi. Şu an 2 sistemi mevcut analog ve dijital. Analog olan sistem aynı model trenler gibi içinde sadece motor ve pil ve maynetik tetikliyicen oluşan arabalar ve bu arabaları kontrol eden elektronik devrelerden ve sensörlerden oluşuyor. Analog Faller Car system
Avantajları:

- Oldukça gerçekçi trafik simulasyonu. (duraklarda duran araçlar ışıklarda durup kalkan araçlar.)
-Dijitale göre fiyat olarak avantajlı oldukça
- Farklı hızlarda gidebilen araçlar
-İstenildiği kadar yoku yukarı ve yokuş aşağı kullanım.
-Gerçekçi dönüş.
-Kısıtlı senaryo imkanı
 Dezavantajları.

-Magnoraile oranla pahalı
-Araç çarpışması olabiliyor yada yoldan çıkma(pil zayıfladığında mesela)
-Karmaşık bileşenler ve kablolama
-Herbir araç ve hat için komponent uygulaması yapılması
-Zaman içinde biten şarjlı piller ve şarj yapılma zorunluluğu
-eskiyen lastik ve motorlar,piller (değişmesi gerekiyor)
-pahalı araçlar
-tüm yol için kablo yuvası açılması gerekiyor.
-Sadece Ho ve N sistemi var.  Bu sistem listemde araştırma kısmı bitti bununlada ilgili bir uygulama yapacağım.


işte faller analog araba sistemi:
[youtube=425,350]watch?v=bcpP99Ma0Fk[/youtube]

Gelelim son sisteme yine fallerın araç sistemi fakat bu sistem tamamen dijital. Sistem ana 3 parçadan oluşuyor. Bilgisayardaki trafik kontrol programı, araçlardaki wireless komutları alan ve bilgisayara usbden bağlanan elektronik komponent ve uydu adı verilen (şekil olarakta uydu şeklinde kurgunun tepesine asılan) araçlardaki wireless komutları alarak kurgu uzerindeki yerlerini ub-sb alıcıya ileten parça.  Sistem şu şekilde çalışıyor her araç içinde wireless özellikli dijital cipler var bu cipler uydulara aracın komutlarını gönderiyor ve bilgisayar tüm araçları belirli bir düzen içinde kontrol ediyor. Bir araç diğerine çok yaklaşırsa fren yaptırıyor yada isterseniz sollatabiliyorsunuz. Tüm bunlar tam gerçekçi olarak yapılıyor fren yapan araçlarda arka stoplar yanıyor yada araçlar sinyal veriyor. Muhteşem güzel bir sistem sadece Ho kurgular için var.

Avantajları:
-Tam birebir gerçekçi trafik simülasyonu (hayal dünyanıza kalmış)
-Senaryo yapabiliyorsunuz. Ambulansa, polise  oncelik v.b.
-Mükemmel görsellik
-Trafik üzerinde tam hakimiyet.
-daha az analoh komponentler

Dezavantajları:


-Cok pahalı sistemler (başlangıç seti 700 euro)
-Aşırı pahalı arabalar (250-350 euro ışıklı araçlar)
-Kurulumu zor bilgisayar bilgisi gerekir.
-Hassas sistemler.

[youtube=425,350]watch?v=OTS3JBPFYr0[/youtube]

umarım fikir vermiştir bol trenli günler yakında araba sistemi demosuyla görüşmek üzere..


Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Mart 27, 2016, 01:23:14
Koraycım galba Z ölçekte gavurlara parmak ısırtacak bişey yapmak istiyorsun , haydi bastır , yol doğru yol , bitince gavur kardeşlerimizin ( Avrupalı anlamında komik bir söz olarak kullanıyorum , yanlış anlama olmasın )  forumlarına koyalım bari , yapılanlar görülsün.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 27, 2016, 01:34:49
Evet Kemal Abim bu yola baş koydum.. Yapabileceğimin en iyisini yapacağım :) Bu saatlere kadar çalışıyorum... Ev halkı uyuyunca işler daha kolay oluyor ..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Naci - Mart 27, 2016, 19:02:26
Faller Car Sistem'in Z scala modeli var mı? Ben basit bir N scala kurgu yaptım. Dijital sistemi bilmiyorum. Analok sistem pek zor değil gibi. Ancak biraz uğraşı gerektiriyor. Koray kardeşim. Başarılar ve kolay gelsin diliyorum. Bendeki basit sistemi ne zaman istersen göre bilirsin.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 27, 2016, 21:39:40
Selam Naci abi z scala malesef yok ama ben yapacağım :) İlk fırsatta yanına uğrayacağım abi teşekkür ederim . Analog sistem su an için daha mantıklı gözüküyor. Hem fiyat hemde kurulum açısından.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 27, 2016, 21:47:41
Naci abi senin sistemde trafik lambası varmı?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Naci - Mart 27, 2016, 23:16:44
Yok. Koymadım. Elektrik ve elektronik bir şey kullanmadım. Sadece fallar car sistem ve tünelli bir kurgu. Her zaman beklerim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(a-z yapılmış bir kurgu fikir vermesi acısından )
Gönderen: koraycenan - Nisan 07, 2016, 19:50:36
z ölçek bir kurgu a-z ye dikkatinizi çekerim bir sürü ray döşendi ama görünen kısmı az sahne arkası ile zaman kazanılıyor...

http://www.zettzeit.ch/Julierbahn.html

http://www.zettzeit.ch/Julierbahn.html (http://www.zettzeit.ch/Julierbahn.html)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Nisan 09, 2016, 09:49:18
Aynı başarıyı senden bekliyorum 
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Nisan 10, 2016, 01:18:12
Bende :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: irfantprk - Nisan 10, 2016, 15:33:38
n scale 33000 lik kabini yaparsan , 2 adet alırım,kato sd 40 lokomotifin üzerine uygulamaya çalışırım,maksat yenilik olsun :) :) :)
selamlar....
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Nisan 14, 2016, 14:22:09
Selam İrfan eğer z ölçeğini yaparsam olabilir. :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Kasım 29, 2016, 19:59:09
Evet sevgili dostlar uzunbir aradan sonra tekrar çalışmalara başladım. Uzun bir süre yaklaşık 8 sene boyunca sürekli okudum gözlemledim ve teknik konulara oldukça önem verdim. Tüm çizimlerimi bilgisayar ortamında yaptım ve gerekli tüm ekipmanı yıllar içinde topladım. Şimdi sira hepsini bir araya getirmeye geldi. Masalar için bugün bauhause gittim ve mevcut kereste uzunluklarını syinceledim. Keserteleri uzunluğuna göre önce alıyorsunuz sonra kestiriyorsunuz o yüzden tüm uzunluğu ve parçaları önceden hazırlamak gerekiyor. Bu kısmıda hallettim siparişi verdim. Yarın alıp masalarımı kuracağım. İşte masamın detayları bu masadan 2 adet yapıyorum toplam uzunluk 270 cmX125 cm  yerden yükseklik 112cm stoplu tekerlek sistemli. masa istendiğinde kolayca demonte edilebiliyor.8-10 mm kavak kontrası kullanıcam. Rayların altında 5mm lik mantar kullanıcam ve raylar tahta üsütünde ve kot farklı olarak yerleştirilecek. Yapım aşamalaınıda paylaşacağım. işte masa detayları

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31330_masasonnn.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31329_masayenizlekxxx.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Kasım 30, 2016, 10:53:27
Bravo, çok tekniksin  :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 01, 2016, 09:47:58
Evet modelci dostlar çalışmalar su sıralar hız kazandı. 2 adet masamı yapmış bulunmaktayım. Sonuctan memnunum. Şimdi sıra önce rayları düz olarak yerleştirmek daha sonrada yükseltileri yaparak rayları segmentlere ayırmak ve tüm bu sonucları iyice test edip balastlama ve cevre yapılara gecmek. Bir kaç kare:

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/db6c6026.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/8f5dd76a.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Aralık 01, 2016, 20:38:29
Sıkı bir kurgu yapacağından eminim Koraycım , kolay gelsin.............
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Aralık 02, 2016, 23:37:09
Abi hayırlı olsun
Z ölçekde tek olma yolunda ilerliyo.
Heycanla bekliyorum
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 04, 2016, 13:42:58
Teşekkür ederim Kemal abi, sağol Envercim valla çok uzun zamandır hazırlanıyorum bakalım.. Bu arada rokuhanı yakında alabilirim :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 08, 2016, 22:25:41
evet dostlar çalışmlalarım devam etmekte masa yapımını takiben ozalitciye giderek tüm ray planını bastırdım. Bu sayede olası hataları görebileceğim ve aynı  zamanda ray yatakları için gerekli kavak ve mantar kesimlerini yapıştırarak yapacağım. tüm rayları birleştirmeden yerlerine yerleştiriyorum daha sonra birleştirip tren yürütüp ray ve makas durumlarına bakacağım. Tüm bu işlemlerden sonra ise yükseltiler yapılacak mantarlar keilecek ve yine denemeler yapılacak. Neyse son durum :

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31339_IMG4031.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31338_IMG4030.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31337_IMG4028.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31336_IMG4027.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Aralık 09, 2016, 09:51:15
Z ölçek balast .......toz gibidir
Bu kadar ray Allah kolaylık versin....sabır işi
Bence her aşamada paftalara ayırıp çalış
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 09, 2016, 13:19:22
Sagol İhsan abicim zaten bizim
Meslek sabir isi o yuzden sikinti yok sadece balast olarak noch un en incesiyle ve woodlandin balast finei ile yapicam tabi harun abinin balast dokucusiyle  :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: oruc - Aralık 09, 2016, 18:50:35
Ne ray kullanacaksın ?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 09, 2016, 21:00:31
Marklin mini club abi raylar
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Aralık 11, 2016, 18:43:17
Koraaaaaay , napıyosun öyle be , aynı bir Alman gibi çalışıyosun , plan program , hayret bişi Türksün kardeşim sen , hatırla hemen ve aslına dön.........................
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 11, 2016, 20:37:22
 ;D dogru diyorsun abi once raylari balastlamali sonra lehim yapmali :) elimden geldigi kadar sistematik gidiyorum ki olasi hatalari basindan elimine ediyorum kaldiki 1-2 hata cikti hemen degisiklik yaptim. Bu hafta duz zeminde ilk lokomotifler donecek insallah asil zor kisim yukselti ve helixlerden sonra ikinci bir sablon daha yaptim kavak kontrayi kolay kesmek icin birde kil testere aldim malum aletsiz olmaz bi isler :) yeni resimler bu hafta. Tum masa ustu makaslar yavas tipteki servolu olanlardan. Bu arada bir bilgi daha veriyim bu Almanlar gercekten cok cinsler friweld goldu aldim programi calistirmak icin bana usb yolluyorlar ici bos gelince haber vericem adamlara ve bana seri numaryi gonderecekler ve o usb e calisaca komik olan normal posta ile yollamislar hem trackingi bile yok :) artik postanin elime kaldik hem dunya para aliyorlar program 15 mb yani duduk kadar ama bir o kadarda cimriler :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 17, 2016, 18:02:22
evet dostlar çalışma devam ediyor Harun abinin helixlerini bekliyorum. Dün sonunda programın usb si almanyadan geldi. Program sorunsuz olarak lisanslı olarak çalıştı. Hemen bloklama için gerekli tüm hattı çizerek blokların yerlerini belirledim. Kemal abimin tavsiyesine uyarak sahne arkasında bir de armut hat oluşturdum ve onuda bloklara dahil ettim. İşte geldiğim son durum sırada düz zeminde lokomotiflerin yürürünü kontrol daha sonra helixlerle kontrol ve lehimleme işleri geliyor. 32 bloğa ayırdım kurguyu:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31421_hat.jpg)

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 21, 2016, 18:20:38
evet dostlar programın kullanım kitapcığını bastırdım. Ders kitabı niteliğinde. :) Hobi beni nerelere götürdü. Ama itiraf ediyim çalıştığım en zevkli ders. 360 sayfa :) O kadar cok secenek varki... yakında kurgum üzerinde göreceğiz hep beraber:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31439_IMG4083.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31438_IMG4084.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31437_IMG4085.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 24, 2016, 22:27:03
Evet dostlar bekledigim masa alti makas motorlari bugin elime ulasti . Yeni nesil bu motorlar dcc yani icinde dekoder var. Ayni trenler gibi digital sisteme tanitip makaslari ister kumandanizdan ister maniel bir acma kapama dugmesiyle kontrol edebiliyorsunuz.

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31442_IMG4100.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31441_IMG4099.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 02, 2017, 21:22:26
evet güncelleme:

Masa ve ray yapımından sonra cim ekme makinamı da yapmak için kolları sıvadım. Bu amacla 2 adet iyonizer ,pvc boru ,plastik kap,12v adaptör kullanarak makinayı yaptım. Yaptığım denemeler son derece başarılı oldu. Harun abiden aldığım helixleri kurarak yerlerini delip masaya sabitledim. Tüm ray planında ray yükseltilerini yapmak için kenar cizimleri cetvel ve pergel yardımıyla cizdim. Bu parçaları band yardımıyla 4mm kavak kontrasına numaralayarak yapıştırdım. Bu sayade tüm ray altlıklarını cıkarmış olacağım . Daha sonra mantar kesilmesi ve esas önemli olan kısma rayları lehimlemeye ve makas motorlarını söküp yavaş tarzdakileri koymaya sıra gelecek. Şimdilik bu kadar işte resimler:

çim makinası

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31464_IMG4132.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31463_IMG4133.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/1277a9d5.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/upload/39d90889.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31466_IMG4147.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31465_IMG4148.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31471_IMG4156.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31470_IMG4155.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31469_IMG4136.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31468_IMG4153.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31467_IMG4152.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 03, 2017, 11:49:00
Bakıyorum bakıyorumda yanlış meslekmi seçmişiz acaba?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 03, 2017, 14:27:07
Valla abi nediyim sanki :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 04, 2017, 21:37:33
sonunda kablolamayı yaptım ufffff...  ::) bir tren yolu için nelere katlandım...  :P

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31472_signalingctcmachinebackbig.jpg)

şaka bir yana ingiliz bir adamın kurgu alt yapısı..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: sknturk - Ocak 05, 2017, 14:10:18
Merhaba Koray abi, siz bir soru sormak istiyorum. 2 adet iyonizer'i nereden temin ettiniz? Heryerde aradım ama bulamadım. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?
Saygılarımla Süleyman
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 05, 2017, 14:27:29
abi adam gerçek şehir alt yapısı gibi projelendirip çalışmış :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 05, 2017, 23:14:22
Merhaba iyonizeri alibabadan getirttim tanesi 10 dolar. Ordan alabilirisniz. Enver evet valla benim calismada buna benziyecek ;)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Tekin Aşkun - Ocak 06, 2017, 11:11:08
   Elektronik sinek raketlerinin içinde var. Raketleri internetten bulmak mümkün. Geçen sene tanesi 6-7 liraydı. İki tane al parçala kullan. Ben yaptım oldu.İnternettte nasıl yapılacağına dair detaylı videolar var.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 06, 2017, 11:39:25
evet sinek raketinden de yapmak mümkün ama bunlar kadar performanslı olmuyorlar diye biliyorum.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 06, 2017, 11:43:07
12v luk iyonizer.

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31473_IMG4183.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 06, 2017, 12:04:37
Çalışma devam ediyor sabahları erkenden işe gidip çalışıyorum :) Mantarları kesme aşamasına geldim. Mantarı tahtaya yapıştırmak için ne tavsiye edersiniz? Beyaz tutkalmı?

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31477_IMG4182.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31476_IMG4180.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31475_IMG4178.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31474_IMG4177.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 06, 2017, 12:50:09
Beyaz tutkal......sulandırarak kullan yoksa yükseklik yapar
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: Teoman Kardaşlar - Ocak 06, 2017, 13:21:01


Koray Bey, merhaba.
Çalışmalarınız çok güzel gidiyor. Kolay gelsin.
Mantarları zemine en iyi şekilde sorunsuz yapıştırmanız için ayakkabı yapıştırıcısı kullanmanızda
yarar var.
Aşağıdaki markanın ürünlerinden çalışacağınız alana göre tespit yaparak  o kadar ölçüde temin
edebilirsiniz.


(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31478_Derbyyapistirici.png)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Ocak 06, 2017, 18:59:52
Koraycım tavsiye edilen 2 yapışkan da işini görür , her ikisi de sağlam yapıştırır kolay sürülür ancak derby biraz oyalanırsan kurur ve hatayı  affetmez , hemen tutar , yani çok dikkatli çalışman gerekir.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 07, 2017, 08:36:55
Beyaz tutkal......sulandırarak kullan yoksa yükseklik yapar
deneme yaptım bakalım sonucunu göreceğiz abi



Koray Bey, merhaba.
Çalışmalarınız çok güzel gidiyor. Kolay gelsin.
Mantarları zemine en iyi şekilde sorunsuz yapıştırmanız için ayakkabı yapıştırıcısı kullanmanızda
yarar var.
Aşağıdaki markanın ürünlerinden çalışacağınız alana göre tespit yaparak  o kadar ölçüde temin
edebilirsiniz.


(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31478_Derbyyapistirici.png)

güzel yorumlarınız için teşekkür ederim Teoman Hocam. Derby yanlış hatırlamıyorsam bayağı kokulu bir yapıştırıcı idi ama deniyeceğim zira beyaz tutkal cok geç donuyor.

Koraycım tavsiye edilen 2 yapışkan da işini görür , her ikisi de sağlam yapıştırır kolay sürülür ancak derby biraz oyalanırsan kurur ve hatayı  affetmez , hemen tutar , yani çok dikkatli çalışman gerekir.
Sağol abicim tamamdır dikkate alıcam.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 07, 2017, 19:15:52
iyonizer için link..

https://tr.aliexpress.com/item/Free-shipping-Sale-air-purifier-negative-ions-generator-AC230V-AC110V-anion-ionizer-density-8-million-whole/32622639412.html?spm=2114.13010608.0.0.NEZM6G&detailNewVersion=&categoryId=613
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: sknturk - Ocak 10, 2017, 13:49:46
Çok çok teşekkür ederim, Koray abi.

Saygılarımla Süleyman
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 10, 2017, 23:33:04
Çok çok teşekkür ederim, Koray abi.

Saygılarımla Süleyman
Nedemek rica ederim. Paylaştıkca hersey daha güzel buda linki yapım videosu.2 adet var bu gövde sonra da elektrik kısmı oldukça basit.

[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=8gYmeRaaaL8[/youtube]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 10, 2017, 23:33:24
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: GOKHAN OZKAN - Ocak 11, 2017, 13:16:06
Koray bey,

Bu güzel öğretici paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 12, 2017, 21:57:03
Koray bey,

Bu güzel öğretici paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

rica ederim..:)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 13, 2017, 17:26:46
Sevgili model trenci dostlar çalışmam devam ediyor. Tüm ray yataklarını tahtadan kestikten sonra mantar yataklarını kesip beyaz tutkalla yapıştırdım. tüm parçalara numara numara vermiştim bu numaralara göre masa düzlemi üzerinde tüm parçaları bir araya getirdim. Bu sayede saplama vidalarının özellikle makas aksamlarından ve alt masa kaidesinden uzak olmasını sağlamış oldum. Aksi takdirde bazı bölgeler makaslara denk gelebilir ve buda sorun teşkil edebilirdi. Saplama vidalarını 33 cm olarak belirledim ve kestim. Bu saplama vidaları sayesinde olası eğim hatalarını vidaları sıkarak yada gevşeterek sorunu ortadan kaldırmak açısından yarar sağlıyacak ve oldukçada sağlam bir yapı elde etmiş olacağım. Şimdilik bu kadar..

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31530_IMG4211.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31529_IMG4212.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31528_IMG4213.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31532_IMG4222.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31531_IMG4221.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31534_IMG4223.JPG)
eğimler için olmazsa olmaz su terazisi. :)
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31533_IMG4224.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(de22000 için resim toplama)
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2017, 18:17:46
evet model trenci dostlar bir yandan kurgu yapımına devam ederken tcdd de22000 lik lokoyu z ölçek olarak yapmaya karar verdim. Alt aksamı amerikan dizellerinden birini kullanıcam sadece ust kısmını yapmaya karar verdim. Resim toplamam gerekiyor malum 3d olarak çizeceğim(elinde 3d si olan varsa o cok daha iyi olur formatı farketmez  :)) ve recineden tek parça olarak detaylı bir şekilde çıkaracağım. Printer olayı artık çözmüş bulunmaktayım. Bu yüzden sizlerden ricam bildiğiniz iyi linler yada resimler heryönden gerekmekte varsa paylaşabilirseniz yada cd ye cekim gönderebilirseniz cok makbule gececek. Tüm yapım aşamalarını burdan sizlerle paylaşacağım. Çok zor olmayacağını düşünmekteyim. şimdiden herkese teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 14, 2017, 18:59:40
Kullanmayı düşündüğüm lokomotif..

http://www.azldirect.com/azl-locomotives/gp38/62507-2 (http://www.azldirect.com/azl-locomotives/gp38/62507-2)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 19, 2017, 11:44:44
güncelleme.. m5 vidalarla sabitleme işlemlerim devam etmekte.. fazla vida başlarını avuçiçi taşlama makinası ile traşlamaktayım.. birde sokakta budanmış ağaçlar gördüm ve toplayıp ayıkladım bunları ağaç yapımında kullanmayı düşünüyorum..

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31642_x5.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31641_x4.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31640_x8.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31639_x3.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31638_x9.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31644_x6.jpg)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31643_x7.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 19, 2017, 12:06:22
Sevgli Koray
Mantarla birliktemi vidaladın?
Eğer öyle ise bu boşluklar raylarda sıkıntı yaratabilir
1 mm yaklaşık 20 cm ye tekabül eder buda trenin yukarı aşağı dalgalı gitmesine neden olur



(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31645_x8.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 19, 2017, 16:04:55
Evet abi ama hiçbiri raya denk gelmiyor o boşuklarda kapatılacak
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: TRAINMAN - Ocak 19, 2017, 17:54:24
Yapacağınız 22000 lokomotif 6 akslı GP38-2  4 akslı dır. İncelerseniz başlamadan.Aynı durum bende de var.HO ölçek GP38-2 undecorated aldım Amerika dan.Sonradan fark ettim ki bizim lokolar 6 akslı onun için.yeniden HO SD 35 almayı planlıyorum.
Kolay gelsin.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 19, 2017, 18:05:04
EVet  haklısınız ben 6 aks zannetmiştim 6 aks olanlarda sanki biraz fazla uzun gibi ..olmadı kasayı keseceğim..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: TRAINMAN - Ocak 19, 2017, 18:24:54
Çok az fark ediyor birbirlerine çok benziyorlar,birbirine çok yakın nesil.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 20, 2017, 21:42:52
güncelleme.. iç hat döşemesi bitti sırada dış hat var verebildiim kadar tatlı eğimler vererek kot farkları oluşturdum...dış hattan sonra rayları döşiyerek ilk denemelere başlıyacağım sonrasında kataner yerleri ve dijital alt yapı yapımı geliyor....

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31650_IMG4281.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31649_IMG4280.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31648_IMG4278.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: uzay - Ocak 21, 2017, 00:53:05
Abi ofistemi uyuyon
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 21, 2017, 10:58:17
Abi ofistemi uyuyon
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Ocak 21, 2017, 11:33:50
Ooo raylar havalanmış bile, bravo kardeşim,
gördüğüm kadarıyla ofiste diorama yapma tercihin çok isabetli olmuş.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 21, 2017, 21:46:04
kesinlikle Mesudum fırsat buldukça birşeyler yapman iyi oluyor.. yapacak çoook iş var daha :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: TRAINMAN - Ocak 22, 2017, 17:19:17
Koray bey ilk yapılan 18000 lik dizel lokolar bazı hatlar ve hafif olması için motor kapasitesi daha düşük ve 4 akslı olarak imal edilmişler.Bahsettiğiniz modelle 18000 lik yapabilirsiniz.Bende elimdekini o şekilde değerlendireceğim anlaşılan.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 22, 2017, 23:27:59
tesekkur ederim Metin bunu degerlendirecegim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 24, 2017, 13:50:46
ray yatakları sonunda yangın cıkmadan bitti  ;D sıra raylara geldi denemeler yakında..

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31656_IMG4350.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31655_IMG4347.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31654_IMG4346.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31653_IMG4334.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31652_IMG4326.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(ilk video)
Gönderen: koraycenan - Ocak 25, 2017, 21:18:30
çalışma devam etmekte tüm ray yükseltileri hazırlandıktan sonra sıra rayları yerleştirmeye geldi. Ozalitciden aldığım çıktı sayesinde hatasız olarak rayları yerleştirdim. Plan bence bu işin olmazsa olmazlarından. Olası hataları en aza indiriyor. Rayları 1 kaç civi ile yerleştirdim ama pek cok yerde havada duruyor amac bu ksımda eğimleri kontrol etmek ve helixleri kontrol etmek. İlk denemelerden memnunum. Lokomotifleri ddc olarak hazırlamıştım. İlk heyecan bir başka oluyor:) bazı yerlerde raylarda temizlik gerekiyor.Malum yıllardır yatıyor raylar. sonrasında makasları ve lehimliyerek digital alt yapıyı tamamlamak gerekiyor.buyrun resim ve videolar:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31662_IMG4347.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31661_IMG4350.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31660_IMG4355.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31659_IMG4356.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31667_IMG4366.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31666_IMG4365.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31665_IMG4364.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31664_IMG4358.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31663_IMG4357.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31669_IMG4376.JPG)

[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=--rrBLyRscs[/youtube]


(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31668_IMG4371.JPG)

[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=j-QrKh_wFic&t=10s[/youtube]
[yt=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=j-QrKh_wFic&t=10s[/yt]

[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=ZocZwiZsAHg[/youtube]

[yt=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=ZocZwiZsAHg[/yt]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Ocak 27, 2017, 11:57:15
Korayım, artık aldın hızını 2 ayda bitirirsin sen bu kurguyu  :)  rayları sabitle de oynayalım biraz  :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 28, 2017, 18:45:57
Aynen Mesudum valla hareket edince trenler iş zevkli oldu.. helixleri kurdum denemelere başladım oksitlenmiş olan rayları lastikle temizlemeye devam ettim sonuçlar oldukça iyi.. alt kata armut hattıda kurdum ama henuz bağlamadım malum lehim gerekiyor bu hafta lehime başıyacağım.. yani oynama kısmını ertelemek zorunda kalacağım bitene kadar tren yürütemeyeceğim..birkaç kare ve video..

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31674_IMG4389.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31673_IMG4385.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31672_IMG4384.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31671_IMG4380.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31670_IMG4379.JPG)

[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=0XcuidobHts[/youtube]


[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=2k2V7Z-8ayw[/youtube]

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 30, 2017, 14:33:51
Bence temizlik için erken

Bunun balast yapıştırıcısı,kirletmesi,ilehimi var raylar gümüş katkılı olduğundan kolay oksitleniyor
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 30, 2017, 20:01:43
evet abi ön temizlik diyim daha cok iş var rayları komple kirleteceğim. Bu arada sol hızlı makas lazım z ölçek olan varsa elinde çok makbule gecer. İhsan Abi sadece lastikliliyorum doğrudur dimi?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: ihsan - Ocak 31, 2017, 10:35:40
İnce grenli mavi lastik doğru
Biliyorsun siyah lastik daha kalın grenli döner aletle raya dikkatli uygulamalı rayı aşıdırabilir
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Ocak 31, 2017, 15:19:29
Temel gidiş testlerim sona erdi sonuclar daha sabitlenmemiş raylarda bile oldukça iyi durumda. Sıra makas motorlarını yapmaya geldi capraz gecişler hariç tüm makasların motorlarını masa altına taşıyarak daha gerçekçi bir görünüm sağlamayı düşünüyorum. O yüzden çalişmalara başladım. ilk sonuclar:
önce
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31683_IMG4408.JPG)
sonra
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31682_IMG4407.JPG)

Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 01, 2017, 20:56:13
güncelleme.. Sahne arkası armut hattı iptal ettim. Cunkü blok denetleyicimden 4 adet götürüyor yani 1 hat için aşağıda 3 bloktan vazgecmem lazım onun yerine sahne arkasına 2 bloklu 2 makaslı istasyon tanımladım. Bu sayede masa altında 2 adet üst sahne arkasında 3 adet lokomotif yatırabileceğim. Kurugu üzerinde de yaklaşık 5 adet yatırıcam toplam 9 adet yatan hareket halinde de yaklaşık 5 loko olacak. Makaslar bu hafta biterse lehim haftaya başlar...resimler yakında..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(ludmilla dijital cevirim)
Gönderen: koraycenan - Şubat 05, 2017, 23:43:51
evet dostlar hazır evdeyken bir lokoyu daha digitale cevirmeye karar verdim ama bu sefer nispeten tak ve kullan seklindeki digitrax decoderimi kullanarak değişimi sağladım. Lokomotifin kendi analaog devresini cıkardım ve yeni baskı devreyi takıp led ışık kısımlarını lehimledim yaklaşık 15 dakkika sürdü. Bu model için sesli olanıda var velmo marka ama fiyatı ucuk . İşte resimler:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31691_IMG4574.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31690_IMG4578.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31689_IMG4584.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31688_IMG4585.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31687_IMG4586.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31696_IMG4587.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31695_IMG4588.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31694_IMG4589.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31693_IMG4591.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31692_IMG4593.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 08, 2017, 17:35:57
Evet modelci dostlar çalışma devam etmekte lehim işlemlerine başladım. Benim sistemimde blok denetleyiceli olduğundan rayları izole edip her blok için ayrı elektrik hattı bağlamak gerekiyor. 32 Blok olduğundan yaklaşık 60 farklı kesme işlemiyle rayları biribirinden ayırarak lehim yaptım. Lehimle işlemin rayların arka kısmından plastik parçaları keserek yapıp delikle rayların altına gecirdim tepeden bakıldığından hiçbir şey gözükmemiş oluyor. Özellikle helix kısımlarının tamamında her dairede extra besleme yaptımki zaten 6v calışan sistemim olası voltaj zayıfalıklarını ortadan akldırmak için. Bu arada sahne arkasını alt kısımda tekrardan düzenledim yolu masanın arka tarafına taşıdım bu sayede olası durumlarda masanın arka tarafı acık olacağı içim mudahale şansım olacak. Aynı zamanda yol uzadığından bana extra zaman kazandırmış oldu. Test sürüşlerimden oldukça memnunum. Sırada turntable montajı var bu hafta ve daha sonrada kataner yerleşimini yapıp tüm rayları sabitlemeyi düşünüyorum. Bu arada turntable için kafamda acaba dijital yapsam mı diye gidip geliyorum şimdilik manuel kullanmayı düşünüyorum. işte resim ve video... Bu arada forum son derece ölü durumda kimse birşey paylaşmıyor acaba herkes nerde... çalışma örnekleri görsek güzel olacak..

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31701_IMG4613.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31700_IMG4616.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31699_IMG4617.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31698_IMG4619.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31706_IMG4622.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31705_IMG4623.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31704_IMG4624.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31703_IMG4625.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31702_IMG4632.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31697_IMG4620.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31710_IMG4636.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31709_IMG4637.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31708_IMG4640.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31707_IMG4643.JPG)


[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=zO0CrHTQlLQ[/youtube]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Şubat 08, 2017, 17:46:46
Korayım mesleğe ara verdin galiba  :) bu kadar işi kısa sürede hallettiğine göre ya hasta almıyorsun ya da evden kovuldun  :D :D :D
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 08, 2017, 21:17:18
Korayım mesleğe ara verdin galiba  :) bu kadar işi kısa sürede hallettiğine göre ya hasta almıyorsun ya da evden kovuldun  :D :D :D
hiç sorma Mesudum yıllarca ac olunca :) Sabah erkenden ve hasta aralarında 1 lehim 1 lehimdir mantığıyla ilerliyorum ama yapacak iş cok ...:)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: CAN - Şubat 09, 2017, 00:52:33
Koray selam,

Hepsi süper vallahi.

Ama korktum dostum, iyiki hastan değilim. Bu kadar işin arasında Can abinin azılarıda  bloklayayım dersen..... ;D ;D ;D

Kolay gelsin arkadaşım,

Sevgiler,

Can
 
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Şubat 09, 2017, 01:20:36
Vallahi Koraycım , çalışma hızını ben de hayretler içinde izliyorum , bir Barbaros vardı böyle eli çabuk artık seni de listeye ekledim.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Şubat 09, 2017, 14:38:03
Koray selam,

Hepsi süper vallahi.

Ama korktum dostum, iyiki hastan değilim. Bu kadar işin arasında Can abinin azılarıda  bloklayayım dersen..... ;D ;D ;D

Kolay gelsin arkadaşım,

Sevgiler,

Can
 
Abilerin abisi cok sağol valla fırsatı yakaladım mı yapıyorum. Hastalara ses dekoderi takıcam yakında :)


Vallahi Koraycım , çalışma hızını ben de hayretler içinde izliyorum , bir Barbaros vardı böyle eli çabuk artık seni de listeye ekledim.

Hihihi büyükşehir çalışıyor valla o kadar çok parça varki takılacak bu hızda yapmazsam seneler sürer.. selamlar
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(kataner)
Gönderen: koraycenan - Şubat 13, 2017, 18:58:56
Evet modelci dostlar sıra katanerlere geldi malum balastlamadan sonra kataner yerleştirmek çok yanlış balastlama bozulabileceğinden önden yerlerini belirlemek gerekiyor bu yüzden katanerleri deneme amaclı olarak dizmeye başladım.. bir kaç kare..

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31714_IMG4673.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31713_IMG4672.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31712_IMG4671.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31711_IMG4670.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(cataner video)
Gönderen: koraycenan - Şubat 16, 2017, 21:24:33
evet dostlar katanerler sistemimi yerine yerleştirdim. Amaç daha fazla gerçekçilik sağlamak ama fonsiyonsuz olacak malum sistem dcc. Bir sonraki adım rayları ve katener bağlantılarını yapıştırmaya başlamak olacak. Bu arada kataner tellerini finalde lehimleyeceğim. İşte video:

[youtube=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=1XYrseYo4Bg&t=28s[/youtube]
[yt=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=1XYrseYo4Bg&t=28s[/yt]
&t=28s
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 05, 2017, 00:02:39
Güncelleme çalışma devam etmekte, hemzemin gecitler için gerekli parçalar elime ulaştı yakında denemesini yapacağım. Makas kontrol üniteleri için kasalar yaptım bu kasalar takıp cıkarılan şekilde tasarladım. aynı şekilde elektronik ekipman için gerekli cekmece düzneğinide yaptım. Tüm bunları yaparken yeni z ölçek araçlarımıda print ettim detayları çok güzel oldu onlarıda arada boyayacağım bir kaç ressim son durumlardan:

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31748_IMG4773.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31747_IMG4772.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31746_IMG4770.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31745_IMG4768.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31744_IMG4764.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31752_IMG4784.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31751_IMG4783.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31750_IMG4782.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31749_IMG4774.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: atlantis - Mart 05, 2017, 00:05:32
İnsanın elinde imkan olsa neler yapılabileceğini kanıtı burda. Merakla takip ediyoruz sizi :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 05, 2017, 00:45:41
Tesekkur ederim. Birde extra vakit olsa :) daha neler neler yapacagim..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: atlantis - Mart 05, 2017, 01:01:29
Kafa dağıtmak için gerçekten güzel bir hobi. Zaman hepimizin en büyük sorunu. Ben anca geceleri yapabilirsem yapıyorum işlerimi. Model tren işinde ise daha bir tane ray bile alamadım :(
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 05, 2017, 08:57:14
Kesinlikle evet kafadağıtmak için birebir. Acele etmeye gerek yok ben 7 senede topladım ve öğrendim bu hobiyi. En önemlisi bol bol resim ve youtube seyretmek öğrenmek açısından ve iyi gözlem yapabilmek.
Başlık: Ynt: Z ölçek Diorama ön çalışma
Gönderen: atlantis - Mart 05, 2017, 12:58:54
Devamlı inceleme, araştırma modundayım. Trenleri çok sevdiğim için fazlası ile heyecan var ama paldır küldür bu işe girmenin de sıkıntılı olacağının farkındayım. O nedenle uygun zaman ve ortamı kolluyorum. Örnekleri canlı canlı görmek daha faydalı olacak bana. İmkan oldukça çevremdeki arkadaşlarla görüşmeye çalışıyorum bu nedenle.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 15, 2017, 01:08:55
modelci dostlar rayların sabitlenmesi kısmına neredeyse gelmek üzereyim, hattımda 2 adet köprü bulunmakta bu köprüler sabitleme işleminden önce yerlerine yerleştirilmesi gerekmekte. Malum plastik renkler gerçekçi değil bu yüzden önce airbrusla köprüyü boyadıktan sonra, pigment ve wash teknikleriyle kirletme çalışması uyguladım. İşte sonuç :

acık sarı renk plastiğin orjinal rengi, kremit rengi için 4 renk karıştırdım kahverengi,beyaz,salı ve kırmızı
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31773_IMG4950.JPG)
airbrush sonrası ortaya cıkan güzel renk pırıl pırıl ama gerçekçilikten halen yoksun
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31772_IMG4949.JPG)
kirletme sonrası hali daha da eksikleri var.. yeşil yosunlaşmayı yapmadım henüz..
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31771_IMG4952.JPG)
yağ,toz ve pas efektleri kullandım,
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31770_IMG4953.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31775_IMG4956.JPG)
karşılastırmalı görünüm
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i31774_IMG4955.JPG)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: TRAINMAN - Mart 15, 2017, 10:34:26
Çok güzel oluyor Koray ,köprüler hangi firma imalatı.
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Mart 15, 2017, 11:38:46
Teşekkürler fallerin..
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma(kış çalışması başladı)
Gönderen: koraycenan - Ekim 29, 2017, 20:18:48
Evet dostlar malum kış geldi çalışmlar başladı motor makaslarını yerleştirmeye devam ediyorum, aynı zamanda rayları yapıştırıyorum.Tüm bunlar arasında yavaş yavaş binaları toplamaya ve birlştirmeye başladı. Hortumum patladı airbrush yapamıyorum. Arada Kemal abimin aracını bitirip onuda paylaşıcam :) resimler yakında...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 02, 2017, 21:47:56
evet modelci dostlar calışmlar devam ediyor Kemal abimin kiti bitti ardından tün raylar ve makas motorları yerine yerleşti. tekrar deneme sürüşlerine başladım iyikide başlamışım ufak tefek hatalar tespit ettim ve en önemlisi ray yükseltilerim sayesinde fazla eğimler için ince ayarlar yapabildim buda çok işe yaradı. Masa üzerinde birsürü delikler deldim ve kablolama işlerine başladım ilk 8 makası dijital olarak bağladım ve ilk kontroller başladı. Harun abiden aldığım makas kontrol uniteleri yeniden yaptım ve ddc ye uygun hale getirdim o kadar yapmışken lambalarınıda çalışır hale getirdim ledlerde çalışıcak bu sayede resimler sonunda da video

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32930_IMG7886.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32929_IMG7887.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32928_IMG7888.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32927_IMG7889.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32926_IMG7890.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32935_IMG7891.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32934_IMG7892.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32933_IMG7894.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32932_IMG7895.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32931_IMG7897.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32940_IMG7898.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32939_IMG7899.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32938_IMG7900.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32937_IMG7901.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32936_IMG7902.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32945_IMG7923.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32944_IMG7924.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32943_IMG7925.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32942_IMG7927.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32941_IMG7928.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32950_IMG8006.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32949_IMG8017.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32948_IMG8018.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32947_IMG8020.JPG)

(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32946_IMG8021.JPG)

[yt=425,350]https://www.youtube.com/watch?v=XvPAIzprZOI[/yt]
[youtube=425,350]watch?v=oA-l55M8waw[/youtube]
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: kemalomay - Aralık 02, 2017, 23:51:22
Koraycım tebrikler , weinert metal kiti çok başarılı yapmışsın , imtihanı geçtin yani.

Bu kiti ben yapıcaktım ama Koray " abi ben yapıyım da biraz elim alışsın " deyince ona verdim , güzel yapmış valla.............. ;D ;D ;D ;D

Ne zaman geliyorum almaya......................?
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 03, 2017, 10:08:24
 ;D aynen abi elim alıştı fenada olmadı carşamba günleri diaroma yapıyorum haberleşelim istediğin bir çarşamba gel abi. şidilik ana vitrinde sergileniyor senin ki :)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Aralık 04, 2017, 14:35:55
Korayım, her yer kablo her yer ray !
Eline sağlık iş arasında çıkardın demek bunca şeyi  ;)

Kemal abinin aracı da harika görünmekte...
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: Ozan Dik - Aralık 04, 2017, 19:36:26
ÇOK ÇILGIN BİR SEY OLACAK
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: koraycenan - Aralık 05, 2017, 21:35:29
Tesekkur ederim dostlar kablolama devam ediyor o kadar cok kablo varki....
(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32985_FullSizeRender.jpg)(http://www.modeltrenciler.com/files/out.php/i32984_FullSizeRender.jpg)
Başlık: Ynt: Z ölçek diorama ön çalışma
Gönderen: mesut kurt - Aralık 06, 2017, 13:24:45
Delisin sen  :D :D :D