Genel Konular > Kurgular, diaromalar, koleksiyonlar, modeller ...

TCDD Karnıyarık Yolcu Vagonu

<< < (7/8) > >>

Özcan:
Yapımı Eylül-2022 sonu bitirmeme karşın ancak fırsat bulup burada paylaşabiliyorum.
Kadee.com sitesinde özgün çıkartmalar yapılabildiğini öğrendim. Her renk yok. Ama beyaz, gümüş, bronz gibi renkler var. Adobe Illustrator kullanarak beyaz, sarı ve kırmızı renklerden oluşan tasarımı tamamladım. Burada yazıcıya en fazla üç renk takılabiliyor ve üst üste en fazla üç renk vurulabiliyor (mürekkeplerin kalınlık sorunundan dolayı). Firma dosyada her rengi ayrı bir katmanda istiyor. Beyazlar en alt katman ve nefis oldu. Önerim sarı ve kırmızı renklerdeki çıkartmalar da koyu arkaplan (benimki lacivert malum) üzerine uygulanacaksa, karakterler bir kat beyazla yazılıp, ikinci kat sarı ya da kırmızı olsun. Sarıda bu uygulamayı yaptım ve lacivert üzerinde çok okunaklı oldu.

Çıkartmaları henüz montajını tamamlamadığım vagona uyguluyorum. Sonuçlar bu kez ev yapımı olandan çok daha belirgin ve okunaklı.

Çıkartmaların üstüne Modelmaster yarı-mat 50:35 inceltici ile atınca görünümü beğeniyorum.

Özcan:
Henüz monte etmediğim vagonun içine ESU 50708 Ilık Beyaz vagon ışığı dekoderi takmaya karar veriyorum. Bu dekoderin bir ucunda iki adet kırmızı vagon sonu ışığı zaten var. Diğer tarafa da plastik modellerinden kalan kırmızı bir çerçeveden parçalar kesip alıştırıyorum.

SMT 0805 kodlu kırmızı küçük LEDleri poster zamkıyla ışıkların arkasına tutturuyorum.

Önden de fena bir görüntü olmadı.

ESU ışık dekoderi isteğe göre parça parça kısaltılabiliyor. Ben de vagona uygun boyun ötesini kesip ayırıyorum.

Özcan:
Dekoderi ve ışıkları vagon yarı monte iken takmak daha kolaymış. Önce monte edip sonra ışıklandırmaya çalıştığım ilk vagonda daha çok zorlandım.

Dekoder montajı bitince bojileri hazırlamaya başladım. Burada bir tanesi elektrik almak için kullanılacak.

İlk denemelerimde normalde vagonun şasesinin tekerleklerle aynı kutupta olmasını bekliyordum. Ancak sanırım uyguladığım boyadan olsa gerek, şase raylarla açık devre gösteriyordu. Bunun üzerine dekodere direk tekerleklerden elektrik alacak bir düzenek de geliştirmem gerekti. Boji üzerine öndeki tekere iki noktadan değecek bir bakır parçası yapıştırdım.

Sonra dekodere giden kabloları lehimledim. Rayları ortasındaki diğer kutuptan elektrik alacak kablo da kırmızı bir fişe ve oradan Marklin'in standart pabuçuna bağlandı. İzolasyon tamam. Kırmızı fiş hiçbir vagon tekerine değmeden direk dekodere gidiyor.

Tüm bu işlemleri Sevgili Harun'un vagon tutan aparatında yapmak çok kolay oldu.

Özcan:
3166 ve 3186 seri numaraları verdiğim Karnıyarık vagonlarının modifikasyonu böylelikle tamamlanmış oldu.
Değişim, çıkartma gibi, metla saça boya tutmaması gibi beklemediğim sorunlarla planladığımdan uzun sürdü. Ama sanırım aslına en yaklaştığım modifikasyon oldu. Yazılar da oldukça tatmin edici görünüyor.

kemalomay:
Dostum ellerine sağlık , gayet güzel oldular , izninle bu konunun linkini facebook daki  Mtk sayfasına koymak istiyorum , daha fazla insanın okumasını ve faydalanmasını sağlayalım.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git