Model Trenciler Forumu > Yeni başlayanlar için Sorular ve Cevaplar

03-Model Trencilikte Ölçek, Rayaralığı,Ray Yüksekliği,Birleştirici ne demektir ?

<< < (3/3)

emrah82:
ilginize teşekkür ederim.. ben yine kendi raylarım üzerinden devam edim, lima yakımında vardı istersen kullan dedi ama uyumsuz olduğundan işime yaramaz demek. 2.el olarak 73 adet profi ray aldım, gümrükten çıkmış ama 2 gündür torbaya eklendi yazıyor, gerisi yok :)

öfa38:
selamlar 1/87 ölçek ile 1/75 ölçek arasında fark var mıdır? varsa ne kadardır?

Arda Tırmaş:
Selam, 1/76 ölçek boyut olarak 1/87 den biraz daha büyüktür ama aynı rayı kullanır, 1/76 OO olarak da geçer ve ingiliz modellerinde kullanılıyor

aliaksin:
OO'dan ziyade 00 yazmak daha doğrudur. Ama İngilizce okunurken 0 yerine O dendiği için bu kavramlar karışır. Aynı şekilde HO da yazılmaz, doğrusu H0'dır. Anlamı Half Zero'dur. H0 ray aralığı 0 ölçek ray aralığının yarısı anlamındadır. Märklin tarafından 1935 yılında model demiryolu dünyasına geliştirilerek sunulmuştur.

Bu arada ölçek (scale) ve ray aralığı (gauge) başka kavramlardır. Ölçek küçültme oranı iken ray aralığı iki ray arasındaki uzaklıktır. Ölçek 1:87 gibi bir kesirsel oranla ifade edilirken ray aralığı 0, 1, 2, 3, 00, H0 gibi isimlerle ifade edilir. İngilizler bu kavramları çorba etmişlerdir ve zaman içinde bazı Almanlar da kafaları karışarak çorbaya tuz-biber ekmişlerdir. Günümüzde bu kavramlar "ne dersen olur" hale gelmiştir. Bahsettiğim 0, 1, 2, 3 aralıklarını da 1900lerin başında ve öncesinde yine Märklin standardize etmiştir.

AA

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git