Model Trenciler Forumu > Yeni başlayanlar için Sorular ve Cevaplar

hangisini seçmeliyim?

<< < (2/6) > >>

Harun:

--- Alıntı yapılan: halil - Ocak 06, 2008, 22:20:11 ---herkeze selamlar,

benim aklım Harun beyin artık bu markaların üretimlerinin çin, romanya ve slovakyada yapıldığını söylemesine takıldı.

Niye Türkiye de yapılmıyor?

bu markalardan bazılarının Türkiyede üretildiklerini düşünebiliyormusunuz? ben şahsen böyle bir fabrikada işçi olmayı kabul ederdim ::)

Laf lafı açmışken eskiyeden  Wiking arabaları Berlinde imal edilirken fanatikleri çöp tenekelerini karıştırıyorlar diye Wiking Berlin belediyesi ile papaz olmuştu.

ekmek fakirin umudu
ye Mehmet ye!

Halil
--- Alıntı sonu ---

Halil selam,

Niye yapılmadığını söyleyeyim.

Bu imalatlar için Türkiye'deki iş gücü çok pahalı geliyor. Slovakya, Çin ve Romanya'da işçi ücretleri aylık 100-150 USD arasında.

Hornby Çin'e geçmeden önce fabrikasındaki işçilere asgari ücret olarak aylık minimum 1,100 Sterlin veriyordu. Marklin zor duruma düşüp maliyet ve fiyat artışları yüzünden son 3 senede %30 satış kaybetmişti ve iflasın eşiğine geldiğinde İngilizlerce satın alındı. Roco zaten iflas etmek üzereydi ve %70 ini, üstelik banka kontrolunda olmak üzere bir Alman işadamı aldı.

Çin ve diğer ülkelerdeki fabrikalarda üretim yapmaya başlayanlar çalışanlarına 1,000 Sterlin, 1,500 EU veren firmalar karşısında hem muazzam oranda maliyet azalması hem de bu fazladan kazandıkları/ödemedikleri paraların bir kısmı ile kaliteyi bana göre aynı muazzamlıkta arttırdılar.

Ucuz iş gücü olan ülkelerde üretim yapmaya geçmek ve bunu yapmayan pazardaki firmaların bir çoğunun iflasın eşiğine gelmesi sonuçta 3 şeye sebep oldu.

Fiyatlar eşitlendi, kalite eşitlendi ve bir çok aslında rakip olan firma, gücü olanların diğerlerini alması sebebiyle birleşti, gruplar oluştu.

Enteresan olan Hornby gibi lokal ve İngiltere eksenli üretim yapan bir firmanın Lima, Rivarossi, Arnold, Electrotren, Jouef ve Heico gibi İtalyan, Alman, Fransız ve İspanyol firmaları alması oldu. Aynı şekilde Kader veya Bachmann grubu da Liliput, Bachmann, Aristocraft, Branchline, Graham Farish, Woodland Scenics i bünyesine kattı.

Bana göre, kapitalizmin acımasız çarkları, firmaların batması, birleşmesi ve sonuçta da Çin, Romanya gibi ülkelerde ekonmik şartları gereği, neredeyse köle durumunda çalışan kesimlerin bu üretimleri yapması sonucunu doğurdu.

Peki iyi olan ne oldu?

Kalite çok arttı, fiyatlar aynı oranda artmadı, birçok marka aynı elden daha düşük stok ve logistik maliyetlerle alınabilir oldu.

Benim (Proses) ve Türkiye için iyi olansa, neredeyse 10-12 ayrı markayı sadece 2 firmadan toplu olarak alabilmek ve genel fiyat politikamız sebebiyle de, bu markaları Avrupa fiyatları civarında (+/- %10) satabilmemiz oldu. Satışlar artarsa emin olun Avrupanın altında  fiyatlarla bile satabiliriz. Bir gruba dahil olmayan Roco ürünlerini %20-25 daha pahallı satmamızın sebepleri de yukarıdaki konularda yatıyor.

İşte bu sebeplerle Türkiye'de üretim yapmak bu firmaların işine gelmez.

Burak, eğer Tepe ye geleceksen Çarşambadan sonra gel, Pazartesi-Çarşamba arası yurt dışında olacağım, geldiğinde orada olmak isterim.

Selamlar,

Harun



Osman Yalçınkaya:
Benim soru karambole gitti galiba, yurtdışından dönmenizi bekliyorum:)
Veya forumda herkes sizin modelleri kullanıyor, yok mu başka şu garanti sorumu cevaplayabilecek?
( küçükken her bişeyi kırıp döken birisi olarak ve şu anda bile kullandığım cihazların garantileriyle çok haşır neşir olduğum için benim için önemli ve merak ettiğim bi kalem )



--- Alıntı yapılan: motorkiran - Ocak 06, 2008, 20:11:41 ---Harun abi kafamdaki bikaç soruya cevap veren bi mesajdı elinize sağlık

Hazır konu varken kirlilik yapmadan buradan sorayım malum ben de tercih dönemindeyim. Harun abi bu sattığınız ürünlerin garantisi geldi aklıma. Bunları siz mi sağlıyorsunuz? ( yani tamiri size mi ait yoksa geldiği ülkeye mi yolluyorsunuz ? ) Bir de garanti süreleri ne kadar ? ( bazı bilgisayar parçaları gibi ömür boyu ise süper :))

Garantileri yok derseniz kafamdaki herşey yıkılacak :))

Şimdiden teşekkürler, saygılar..

( bu arada sevgili Burak Tepe Nautilus daki sergiye mutlaka gitmen gerek, mükemmeldi. )

--- Alıntı sonu ---

Barbaros:
Osman kardeşim alınan satılan lokomotiflerin hatalı arızalı çıkması hani derler ya binde bir ihtimal.iknci ellerde ancak problem olur yeni mamullerde hiç bir sıkıntı cekmezsin.

Okan:

--- Alıntı yapılan: motorkiran - Ocak 07, 2008, 18:44:39 ---Veya forumda herkes sizin modelleri kullanıyor, yok mu başka şu garanti sorumu cevaplayabilecek?

--- Alıntı sonu ---

Osman selam,

Barbaros'a katılıyorum, şimdiye kadar hiç duymadım, sıfır ambalajlı bir dükkan ürününün sorun çıkardığını. Ancak yine de tedbiri elden bırakmayacaksın, lokomotif alırken önce elinde yakından tutarak, dikkatlice inceleyeceksin, baktın beğendin, mutlaka bir kurgunun üzerine koyacaksın veya en basitinden bir raya koyacaksın deneyeceksin. Dünyanın heryerinde model tren satıcıları dükkanlarında satışlarını bu şekilde yapıyor ve böylece satıştan bozuk olasılığı 0a iniyor. Tabii ki satıcıyı tanıyorsan ve güvenebiliyorsan uzaktan da alabilirsin, ancak doğru satıcılar bu kontrolleri kendileri yapıp malı gönderirler ve senin de geldi bozuk deme imkanın olmaz.

Şimdi kim ne kullanıyor: Bu platformda çok arkadaşımız var pek çok marka kullanıyor. Ben kendi deneyimlerimi paylaşayım.

Elimde bir kaç tane Fleischmann var hepsi sorunsuz, birinde tozdan problem vardı bir vida ile üst gövdeyi açıp temizliyorsun ilk günkü gibi.

Bir kaç tane eski Roco var,(yenilerinden de ) hepsi sorunsuz, birinde 12 yıl kutuda beklemekten kardan mili üzerindeki plastik kavrama metalde kayıyordu, üst gövdeyi basitçe açıp yapıştırdım, geçenlerde 3 küsur saat Nautilus'ta aralıksız çalıştı, hala sorunsuz.

Bolca Lima var(tabii eskilerden) hala canavarlar, sanki kendilerinden ses dekoderlı gibi...

Amerikan Atlas, Athearn, Bachman, IHC ve Rivarossi'ler var hepsi 2000 yılı öncesinden alınma ve sorunsuzlar.

Yine 2000 yılı öncesinde kuzenimin eşi Yapı kredi bankasının kart promosyonlarından bir Marklin set hediye etmişti, sorunsuz hala canavar.

Bir de başka bir arkadaşım bir antika müzayedesinden bir Marklin loko, trafo, 3 vagon ve raylarını alıp bana armağan etmişti, kaç yıllık olduğunu ben bulamadım. Eski bir yabancı çocuk yuvasının oyuncaklarının arasından çıktığı söylenmişti, hala canavar gibi gidiyor.

Bendeki iki yeni Hornby'yi de aynı şekilde, raya koy, gerisini düşünme, yada aç dekoder tak öyle kullan...

Bir Piko setim var, oyuncakçıdan denemeden aldım, sorunsuz ve dijital.

Sorunlu bir lokomotifim var ki o da 1978'de rahmetli babamın bana aldığı Piko setin buharlısı. Çocukluk dönemimizde, bilenler bilir, torbayla satılan plastik askerlerden kaç tanesini devirip önünde sürükledi bilmiyorum. Şimdi Nedim ustasının ellerinde tekrar gideceği günü bekliyor. Niye mi garanti düşünmedim Doğu Almanya kalmadı, yeni Piko da o modeli üretmiyor.

İkinci ellere ise aman dikkat, herkesin de art niyetli olması gerekmiyor. Halen gittigidiyorda bir loko var, hem kutusunun hem lokomotifin çeşitli fotografını koymuş, adam altına yazmış sadece bir kırığı var diye, ama kutu üzerindeki resme bakıyorsun olması gereken iki parça lokomotifte yok, üstelik takılı olması gereken  delikleri bile fotograflarda net olarak görünüyor. Sonra diyorki sorunsuz çalışıyor, ne diyelim umalım öyledir, birini üzmüyordur. Tabii herkes de kötü satıcı değil, çokça dürüst sorunsuz satıcı da var. Ama bilmeden girişmek risk almak oluyor.

Denersin sağlamsa alırsın, deneyemiyorsan birilerine güvenirsin alırsın. 

Harun beyin mesajından alıntı yapayım:

--- Alıntı yapılan: Harun Yamanlar - Ocak 06, 2008, 19:43:23 ---Bu iş keyif ve zevk işidir. Hangisi hoşuna giderse, bütçen hangisine uygunsa onu alırsın. ayrıca bir markaya da bağımlı olman gerekmez.

Marklin de, adı geçen diğer firmalar da şu anda dünyada bu hobiye en üst düzeyde ürün üreten markalar.

Bazı insanlar bu hobi konusunda fanatikleşip marka bağımlısı oluyorlar, bu da objektiflikten uzak, haklı haksız yanlış yorumlara sebep oluyor.

Bazıları da ülke bağımlısı oluyorlar. Ben Almansa severim, ben İngilizse severim, onlar iyidir bunlar kötüdür muhabbetleri oluyor.

--- Alıntı sonu ---

Bu konu gerçekten önemli, ne yaparsan yap kendi zevkin, merakın, sevdiğin için yap, marka bağımlılığı 80kuşağının hastalığı sen daha gençsin, bir nevi yeni model olarak bu hastalığın aşısından almışsındır diye umut ediyorum.

uzay:
garanti konusunda bir şu husus varki kullandıgımız şey hassas elektirik devrelerinden ve motorlardan oluşuyor.
raya koyarken yaptıgımız bir kısa devre dekdoeri, bordu veya motoru yakabilir.
normal garantili aldıgımzı ürülerde bile bu tür durumlar granti dışında.
onun dışındaki durumlarda ise okan abinin dediği gibi aldıgında çalışıyosa ve özen gösterirsen hiç bir problemle karşılaşmazsın.
gittigidiyora gelince bende orda hem alıcı hemde yeri geldiginde satıcı konumundayım.
daha bugun gelen bir üründe satıcı motorun içine yag dökmüş ve malesef loko çalışmıyor. ama dün gelen ürün çok güzel çalışıyor. bu biras şans meselesi. tabi ggdeki bozuk ürünü geri yollayıp paranı alma mantıgı güzel ama sana 2 kargo parası ve bir sürü mail trafigine maal oluyor.

okan abinin de dedigi gibi bende farklı marka çeşidi biri olarakda herkesin aaynı markayı kullandıgı kanısına nerden kapıldın bilmiyorum.bendekilerin genelide farklı markalardan oluşuyor. ama  burdayım. marka bağımlılığımız yok. yeterki raya koyunca cufcuflasın....

enver

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git