Gönderen Konu: Tavana asılan platform ve diaroma planım  (Okunma sayısı 23963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #20 : Ocak 28, 2015, 00:45:52 »
Harun beyin yaptığı ray kesme aletinden alırsan ray döşemekle ilgili her türlü sorunun çözülür.Kurgu yaparken ray kesmek mecburidir ama sonuç güzel olur.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #21 : Mayıs 13, 2015, 18:09:50 »
Çok uzun bir planlama, düşünme, taşınma ve kaşınma evresinden sonra planımın geldiği son hal aşağıdaki gibidir:



Burada neredeyse tüm diaromayı diklemesine havadan geçen, sonra makasla bir sağa, bir sola bölünüp iki yöne doğru viraj dönen ve yokuş aşağı inen bir havai geçiş var. Bunun tamamına yakınında köprü kullanmaya niyetliyim. bazı tepecikler rayın yere değmesini sağlasa da çoğunluğu köprü geçecek. İki yöne bağlantı yapıldığı için burada ARC kullanmak durumundayım. Ancak bu ters bağlantı çok işime yarayacak. Neticede istediğimde bir trenin yönünü değiştirebilmek tam benim gibi tembellere göre.  ;D

Yukarıda gördüğünüz, makaslarla ayrılmış, yanyana 4 ray diaromaya ek olacak trenlerimi topladığım bir platform olacak. Odamda iki kütüphane arasında, monitörümün üzerinde  120cmx30cm'lik bir raf yapabileceğim alan var. 6 parçadan oluşan, modüler diaromamı birleştirince, son parça üzerinde trenler yerleşik vaziyette raf gibi durduğu yerden kaldırılıp, 7'inci parça olarak yerleştirilecek.

Geri kalan diaroma 194 x 248cm. Takribi her platform 65x125 ebatlarında. (bazıları 64, bazıları 66 ene sahip)





Bu şekilde birbirine geçen platformlar kuracağım. Bu platformları yapmak için 4x4, 4x2 ve 2x2 tahtalar kullanacağım. Gene çok tembel olduğum için 9 pinli dişi ve erkek soketler aldım. Bu platformları birleştirdiğimde, elektrik bağlantıları da kendiliğinden yapılmış olacak. Yani, eğilip montaj sonrası soketleri birbirine bağlamaya üşendiğimden değil tabi, bu modüller sökülünce bir dolaba yerleşecek, altlarından sarkan kablo olmaması gerekiyor. O yüzden fiş-priz'in sabit olması gerekiyor. Soketler:


Son olarak dolabımın da dizaynını yaptım. Odada 55x110x77'lik bir IKEA dolabımız, onun üzerinde duran 1970 model bir müzik setimiz var. Toplam 107cm yükseklikte diyebiliriz. O yüzden yapacağım dolabın altı açık. Dolabın altına IKEA dolap girecek. Dolabımız:


Dolaba camlı kapak yapmaya niyetliyim. Bu platformlar da dolabın üst kısmına raf gibi üst üste yerleşecek. Dolabın boyu 244. Buna ayırdığım alana ucu ucuna sığıyor. Boyunu kısamıyorum, çünkü yaptığım planda bu boşluğa ucu ucuna sığacağım gibi gözüküyor.

Her modülün altına ayak yapacağım ve birbirine bağlanan her modüle alttan ikişer tane şunlardan monte edeceğim:


Ayaklar mecburen açılır-kapanır olacak. Sanırım biraz bıngıldayan bir diaroma elde edeceğim.  ;D Açıldı mı sallanmayan açılır-kapanır ayak ekipmanı bulmam lazım. Ancak bunu kuracağım yerin altında bir kanepe olacak. En kötü o kanepeden destek alan ek ayaklar koyar bıngıldamayı keserim diyorum.

Sanırım platform yüzeyini OSB yapamayacağım. Bulabildiğim en ince osb 9mm kalınlıkta. Ben 5mm'den kalın malzeme kullanamıyorum. Platform toplam kalınlığı 5cm'den az olmak zorunda. Sanırım 5mm kavak kontra kullanacağım. Ne dersiniz?

Dolap için bir plaka 18mm mdf bir plaka 8mm mdf gidecek. Elimde yarım plaka 8mm mdf artacak. Artık kesimci hayrını görsün.  ;D

platformlar için 9 metre 4x4 kalas, 14 metre 2x2 çıta, 14 metre 4x2 çıta gerekecek. Bunları becerebilirsem hangi ağaçtan yapmamı önerirsiniz?

Evet, modüler diorama planım bu kadar. Çok yakında işe girişiyorum.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Çift katlı, modüler planım
« Yanıtla #22 : Mart 29, 2017, 20:17:15 »
Selamlar,

Aradan yıllar geçti ve ben hala projelendirme ve malzeme toplama ile meşgulüm. Ancak ilk planlarımı iyi ki hızla uygulamaya geçmemişim. İşin detayında başımı çok ağrıtacakmış. Araştırma yaptıkça farkına vardım ve an itibari ile ilk çıkış noktamı daha uygulanabilir bir projeye çevirdim.

Öncelikle açılır kapanır bir masa iskeleti üzerine modüllerimi yerleştirmeye karar verdim. Masa iskeletinin planı:


Masa kollarını açıyoruz:


Başka yerde sakladığım orta kolu yerleştiriyoruz ve bacakları açıyoruz:


Dolaptan modülleri çıkarıp masa iskeletinin üzerine yerleştiriyoruz:


Tamamının çaprazdan görünüşü:


Alttan görünüş:


Dolap:


Bu da ray planım:


Anyrail'de katman katman çalışmanın yolunu bulamadım. O yüzden alt katı gri, üst katı kahverengi olarak işaretledim. Bir ihtimal alt katı da çift ray hattı geçebilirim. Henüz karar vermedim.

Şehir bu planda sol yarıda kurulu olacak. Sağ yarı kırsal alan olacak.

Sanıyorum şimdi çok daha uygulanabilir bir plan oldu.  ;D

Tablalarda iskelet olarak 2mm aluminyum U profil kullanacağım. Üzerine sadece 1cm kalınlığında Kontra kullanacağım. Amaç mümkün olduğunca ince ve hafif modüller elde etmek. En yüksek modülüm hem altında bir kat daha olduğu için, hem de üstünde yüksek binalar olduğu için 35cm olacak. Dolabın en yüksek noktası 240cm olduğu için, bu modülün en alt noktası yerden 205cm yükseklikte olacak. 59x118 büyüklüğündeki bu modülün 15kg ağırlığı olsa, 185cm boyu olan ben, anca bunu oradan indirebilirim. O yüzden derinliği fazla iki modülüm olacak. Derinliği 27cm civarında olan bir modül daha olacak, diğer modüller 15-17cm derinlikte olacak ki, yerleştirme payı ile birlikte dolaba sığsın...

Buradaki temel korkum açılır-kapanır iskeletin bıngıldak olması... Ona da ayakları birbirine bağlayan bir çift tahta ile çözüm bulurum diye düşünüyorum.




« Son Düzenleme: Mart 29, 2017, 20:26:00 Gönderen: huseyinozsut »

Çevrimdışı atlantis

  • Onur Özdemir
  • Global Moderator
  • Forum Üyesi
  • Yer: İzmir
  • Yaş: 44
  • İleti: 144
    • Truva Linux
Ynt: Tavana Asılan Platform Ve Diaroma Planım
« Yanıtla #23 : Mart 29, 2017, 22:49:10 »
Çok ayrıntılı bir iş yapıyorsunuz maşallah. Uygulamaya geçince bakalım daha neler görebileceğiz. Kolay gelsin.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #24 : Nisan 22, 2017, 00:13:48 »
Sizi sürekli değişen planımla çok yordum, kusura bakmayın; ama son virajdayım. Yakında dolap, açılır kapanır ayaklar ve modüllerin gerçek fotoğrafları ile asıl çalışmayla karşınıza çıkacağım.

Planım tekrar değişti. U profil avına çıktım. Hücum marşı ile çıktığım yolculuğum hüsranla sona erdi. Öncelikle 2mm aluminyum kutu olmadığı sürece esniyor. 4-5mm'ye çıkmak gerek. Hem çok pahalı, hem de amaca ters, çok ağır. İkinci ve daha büyük sorun: isteseniz de neredeyse hiç bir ebat hazır değil. U profil çok tercih görmediği için üretilmiyor. Ellerinde kalıpları var. Ancak 4 boy (24 metre) için ürettiklerine değmiyor.

Dolayısı ile çift katlı diorama planı resmen patlamış oldu. Olsun, biraz daha uygulanabilir bir modele geçiş yaptım. Üstelik kafama çok takılıyordu, şehrimin içinden tramvay geçsin istiyordum. Mikro düzeyde de olsa, sanırım bunu yapmanın bir yolunu buldum.

Öncelikle yeni planımda çift kat olmadığı için dolapta yer kazandım ve dolabın da dioramaya denk gelen kısmını dioramaya katmaya karar verdim.

Son planım:


Turntable'ın olduğu bölüm dolabın içinde. Dolabın içini de kullanarak alanı genişlettim. Dolapla diaromayı oluşturan 7 tabla arasında 15cm kadar bir boşluk var. Bu boşluğu kontraplak zemine monte raylar kullanarak geçeceğim. Tak-çıkar olacaklar. İnternette açılır-kapanır örneklerini gördüm. Aynısının tak-çıkar versiyonu olacaklar ve köprü gibi de olamayacaklar sanırım. Elimden geleni yaparım. Acelesi yok. Öncelikle işlev...

Neyse, şehir planım:


Buradaki binaların kod numarası yazmayanları ve birkaç küçük bina elimde zaten mevcut. Elimde olmayanları ise zaman içinde toplayacağım. Şehrin içinden küçücük bir tramvay hattı geçmekte. Tek hat olduğu için pek gerçekçi değil. Ancak güzel bir hava katacağını düşünmekteyim. Youtube'dan onlarca yol döşeme videosu izledim. Yapması imkansız değil gibi gözüküyor. Beceremezsem de bu hattı kolayca iptal edebilirim.

Modüllerim ve açılır kapanır iskeletim:



İskelette çok ciddi bir değişiklik yaptım. Bacaklar içine kapanıyor. Çok daha sağlam olacağına inanıyorum.

Modüllerde gene aluminyum ve 1cm kontraplak kullanacağım. Kontraplak olarak ne tavsiye edersiniz?

Bu arada, çok enteresan bir yapıştırıcı buldum. Kendi sınıfında dünyanın en sağlam yapıştırıcısı. Aluminyum cepheciler falan kullanıyormuş. Türk teknolojisi. Bir Ar-Ge'ci olarak bu tarz yerli teknolojileri hep sevmişimdir. Hesabıma göre, söz konusu yapıştırıcı kopmadan aluminyum profillerin bükülmesi gerekiyor. O kadar sağlam. Test edeceğim. Eğer doğru ise Aluminyum lehim kaynakla falan uğraşmayacak, yapıştırarak kendim yapacağım.

http://www.glassmakro.com/penloc-gti-yapistirici-10-gram.html

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #25 : Nisan 22, 2017, 00:42:23 »
Bu arada, viraj dönen kaldırımları da dökerek yapmayı düşünüyorum. Daha iyi bir öneriniz varsa söylerseniz çok sevinirim.

Düz bölgelerde ise şu inanılmaz hoşuma gitti. Çok pahalı da değil. Gerçekten kaldırım döşüyor genç:
(6.35'den itibaren izleyebilirsiniz)

Çevrimdışı sedat nişancı

  • Forum Üyesi
  • Yer: İZMİR
  • Yaş: 62
  • İleti: 342
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #26 : Nisan 22, 2017, 09:03:37 »
 Selamlar, öncelikle kolaylıklar diliyorum.Kurgunuz güzel görünüyor.Ancak yeşillik,ağaç,gölet vb. gibi şeyler biraz eksik gibi geldi bana tabii sizin zevkiniz. Dönen viraj,kaldırım,duvar gibi yerlerde seramik hamuru kullanabilirsiniz.

  Selamlar sevgiler,

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #27 : Nisan 22, 2017, 19:07:33 »
Selamlar, öncelikle kolaylıklar diliyorum.Kurgunuz güzel görünüyor.Ancak yeşillik,ağaç,gölet vb. gibi şeyler biraz eksik gibi geldi bana tabii sizin zevkiniz. Dönen viraj,kaldırım,duvar gibi yerlerde seramik hamuru kullanabilirsiniz.

  Selamlar sevgiler,

Teşekkür ederim. Detaylı anlatmadım aslında. Şehir planının gözüktüğü 7 platformluk bölgede sağ üst köşeye bir dağ yapmayı planlıyorum. Böylece dağda hem altta, hem üstte tüneller olacak. Şehrin sağındaki bölge kırsal alan olacak. Sol alt köşeye de üçgen şeklinde bir göl yapma niyetim var. Yani, viraj alan rayların oradan başlıyormuş da, diaromanın bitiminde devam ediyormuş gibi... Ancak diaroma bittiği için jilet gibi kesilecek tabi... Ben sadece şehir kısmını planladım, çünkü şehir toplamda 3 modülün üzerine kurulu olacak ve binaların doğru şekilde sığdırılması gerekiyordu. Kalanını ise çizmedim, çünkü kalanında sığdırma ile ilgili bir problem yok.

Öncelikle kontra olarak ne kullanmamı tavsiye edersiniz? Çeşitli ağaçlar mevcut. Hangisi bu iş için iyidir bilemedim.

Çevrimdışı kemalomay

  • Kemal Omay
  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul
  • Yaş: 25
  • İleti: 2880
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #28 : Nisan 22, 2017, 20:24:08 »
Hüseyin kardeşim , düşüne düşüne yapman çok iyi , sonradan pişman olmazsın.

Bu işin tartışmasız tek ağacı var kavak kontra  ama ne yap ne et iyisini bul , yumuşak ve hafif olsun.

Kolay gelsin.
YAŞLANDIĞIMIZ İÇİN OYUN OYNAMAYI BIRAKMAYIZ , OYUN OYNAMAYI BIRAKTIĞIMIZ İÇİN YAŞLANIRIZ.   G.BERNARD SHAW.

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #29 : Nisan 23, 2017, 15:15:39 »
Hüseyin kardeşim , düşüne düşüne yapman çok iyi , sonradan pişman olmazsın.

Bu işin tartışmasız tek ağacı var kavak kontra  ama ne yap ne et iyisini bul , yumuşak ve hafif olsun.

Kolay gelsin.

"Kavak kontra" deyince ağırlıklarının o kadar fark edebileceğini hiç düşünmemiştim. Ancak mantıklı, sonuçta Kontra kat kat yapıştırılmış ağaç tabakaları, standart olmaları beklenemez. Aklıma gelmemişti. Çok teşekkür ederim.

Şimdilik planımda turntable olmayacak. Sonradan ekleyeceğim. Turntable'ın duracağı bölüm dolabın içinde raf gibi olacağı için, herhangi bir turntable'ı yerleştirmem için gerekli olan derinlik nedir şimdiden bilmem gerekiyor. Ben 5cm boşluk bıraktım mesela. Bu yeterli midir? Büyücenek elektronik bir turntable'ın montaj derinliği nedir mesela?

Turntable konusunda da, manuel bir turntable alıp, step motor ve arduino ile kendim elektrikliye çevirmeye niyetliyim. Ancak tabi bunlar aylar sonra gündeme gelecek projeler... İşin elektronik ayağı konusunda kendimden eminim de, mekanik kısım konusunda, hangi turntable modifikasyona daha uyumludur, onları henüz incelemedim.  :)

Çevrimdışı TRAINMAN

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 205
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #30 : Nisan 23, 2017, 17:13:30 »
Hüseyin bey kolay gelsin diaromanız güzel oluyor, bende elle çizdiğim basit bir diaromayı bilgisayarda ANYRAIL ray çizim programı ile çizmeye başladım ancak test amaçlı olduğu için fazla izin vermiyor, nereden tam olarak indirebiliriz.
İyi çalışmalar selamlar.
Metin TOKMEN

Çevrimdışı huseyinozsut

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 37
  • İleti: 80
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #31 : Nisan 23, 2017, 18:13:29 »
Hüseyin bey kolay gelsin diaromanız güzel oluyor, bende elle çizdiğim basit bir diaromayı bilgisayarda ANYRAIL ray çizim programı ile çizmeye başladım ancak test amaçlı olduğu için fazla izin vermiyor, nereden tam olarak indirebiliriz.
İyi çalışmalar selamlar.
Metin TOKMEN

Çok niş bir işte inanılmaz bir veritabanı oluşturmuşlar. Büyük bir emek var aslında Anyrail'de. Türkiye'de yazılıma para vermeye alışık olmadığımızdan ben de ilk başta uzun uzun aradım programın tam sürümünü. Bulamadım. Satın aldım. Şimdi düşününce, iyi ki almışım. Bu büyük kitlelere hitap eden bir yazılım değil. Biz besleyeceğiz ki devamı gelsin.

Çok büyük bir eksiği var. Şikayetimi de onlara belirttim: Raya eğim verdiğinizde, rayın yatay düzlemde kapladığı alan azalmıyor. Normalde 100cm'lik bir ray eğimsiz ise yatay düzlemde 100cm yer kaplar. Ancak eğim verdiğinizde atıyorum, yatay düzlemde 96cm yer kaplar. İşte bunu hesaplamıyor. Rayınızın 100cm yer kaplayacağını varsayıyor. Modüler çalışacak biri için bu büyük bir problem. Bu eksikliği de giderseler, geçici ray kurulumu yapmadan modüller üzerinde çalışmak ve hatta ray taşıyıcı yatakları (rayın esnememesi için 5mm'lik ahşap plaka mesela) kullanılıyorsa, bunları da çizip, cnc'de iki dakikada kestirmek mümkün olurdu. Ancak şimdi bu tarz ihtiyaçları geçici olarak rayları yerleştirmeden belirleyemiyorsunuz. Bence büyük bir eksiklik.

JRMI da çizim için kullanılabiliyormuş. Bu program ücretsiz. Ancak ben planlamaya uygun şekilde çalıştırmayı beceremedim. Ondan bu programı satın aldım. İndirimliydi ben aldığımda. Çok uçuk bir para vermemiştim. Şimdi 59$ olmuş (OHA!). Düşündüm de, 59$'lık da beslemeyelim. Ayıp etmişler.

Çevrimdışı TRAINMAN

  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 205
Ynt: Tavana asılan platform ve diaroma planım
« Yanıtla #32 : Nisan 23, 2017, 18:45:26 »
Ben elle ölçekli çizdiğim için (biraz zaman almakla birlikte) genelde düz planda bir problem olacağını sanmıyorum,eğimli dağlık planda ise ray keserek devam.Emeğe karşı değilim ancak bir bilemedin iki diaroma için almayı düşünmedim ve onun için sizden öğrenmek istedim.
Teşekkürler.