Çok uzun bir planlama, düşünme, taşınma ve kaşınma evresinden sonra planımın geldiği son hal aşağıdaki gibidir:

Burada neredeyse tüm diaromayı diklemesine havadan geçen, sonra makasla bir sağa, bir sola bölünüp iki yöne doğru viraj dönen ve yokuş aşağı inen bir havai geçiş var. Bunun tamamına yakınında köprü kullanmaya niyetliyim. bazı tepecikler rayın yere değmesini sağlasa da çoğunluğu köprü geçecek. İki yöne bağlantı yapıldığı için burada ARC kullanmak durumundayım. Ancak bu ters bağlantı çok işime yarayacak. Neticede istediğimde bir trenin yönünü değiştirebilmek tam benim gibi tembellere göre.

Yukarıda gördüğünüz, makaslarla ayrılmış, yanyana 4 ray diaromaya ek olacak trenlerimi topladığım bir platform olacak. Odamda iki kütüphane arasında, monitörümün üzerinde 120cmx30cm'lik bir raf yapabileceğim alan var. 6 parçadan oluşan, modüler diaromamı birleştirince, son parça üzerinde trenler yerleşik vaziyette raf gibi durduğu yerden kaldırılıp, 7'inci parça olarak yerleştirilecek.
Geri kalan diaroma 194 x 248cm. Takribi her platform 65x125 ebatlarında. (bazıları 64, bazıları 66 ene sahip)

Bu şekilde birbirine geçen platformlar kuracağım. Bu platformları yapmak için 4x4, 4x2 ve 2x2 tahtalar kullanacağım. Gene çok tembel olduğum için 9 pinli dişi ve erkek soketler aldım. Bu platformları birleştirdiğimde, elektrik bağlantıları da kendiliğinden yapılmış olacak. Yani, eğilip montaj sonrası soketleri birbirine bağlamaya üşendiğimden değil tabi, bu modüller sökülünce bir dolaba yerleşecek, altlarından sarkan kablo olmaması gerekiyor. O yüzden fiş-priz'in sabit olması gerekiyor. Soketler:

Son olarak dolabımın da dizaynını yaptım. Odada 55x110x77'lik bir IKEA dolabımız, onun üzerinde duran 1970 model bir müzik setimiz var. Toplam 107cm yükseklikte diyebiliriz. O yüzden yapacağım dolabın altı açık. Dolabın altına IKEA dolap girecek. Dolabımız:

Dolaba camlı kapak yapmaya niyetliyim. Bu platformlar da dolabın üst kısmına raf gibi üst üste yerleşecek. Dolabın boyu 244. Buna ayırdığım alana ucu ucuna sığıyor. Boyunu kısamıyorum, çünkü yaptığım planda bu boşluğa ucu ucuna sığacağım gibi gözüküyor.
Her modülün altına ayak yapacağım ve birbirine bağlanan her modüle alttan ikişer tane şunlardan monte edeceğim:

Ayaklar mecburen açılır-kapanır olacak. Sanırım biraz bıngıldayan bir diaroma elde edeceğim.

Açıldı mı sallanmayan açılır-kapanır ayak ekipmanı bulmam lazım. Ancak bunu kuracağım yerin altında bir kanepe olacak. En kötü o kanepeden destek alan ek ayaklar koyar bıngıldamayı keserim diyorum.
Sanırım platform yüzeyini OSB yapamayacağım. Bulabildiğim en ince osb 9mm kalınlıkta. Ben 5mm'den kalın malzeme kullanamıyorum. Platform toplam kalınlığı 5cm'den az olmak zorunda. Sanırım 5mm kavak kontra kullanacağım. Ne dersiniz?
Dolap için bir plaka 18mm mdf bir plaka 8mm mdf gidecek. Elimde yarım plaka 8mm mdf artacak. Artık kesimci hayrını görsün.

platformlar için 9 metre 4x4 kalas, 14 metre 2x2 çıta, 14 metre 4x2 çıta gerekecek. Bunları becerebilirsem hangi ağaçtan yapmamı önerirsiniz?
Evet, modüler diorama planım bu kadar. Çok yakında işe girişiyorum.