Model Trenciler Forumu > Türkiye'de Hobi Sektörü

Hobi sektörü üzerine şahsi fikirlerim...

<< < (2/6) > >>

ctekin:
Sabri selamlar,

Dediğin gibi bir hobi ile ilgilenen kesim ne kadar bilinçlenirse ithalatçı/satıcılar da o kadar "yola geliyor" (Harun lafım sana değil yanlış anlama).

Ama bu harala gürele içinde işin sosyolojik/psikolojik yönünü düşünürsek eksik/defolu/ruh hastası olmaya aday nesiller yetiştiriyoruz. Harun Türkiye'deki oyuncak satış rakamlarını yazmıştı bir zaman: yılda adam başı (balki de çocuk başıdır tam hatırlamıyorum) 5 dolar.

Bence Türkiye'nin hobi konusundaki problemi de (diğerleri gibi) döner dolaşır nüfus artışı ve işsizliğe dayanır. Günde 10 saat çalışmak artık bizler için standart halinde. İstemezsen kapıda bekleyen bir sürü adam var. 10 saat çalış, 1 saat git-gel, 8 saat uyu, 2 saat yemek ye = 21 saat. kaldı 3 saat.

Bu 3 saat içinde el-yüz yıkama, gazete okuma, duş falan, çöpü atmak, ve hobi var. Ama hobi; para varsa var.

Geçen günlerde Uygur ile bu muhabbetlere girdik ve fena halde canımız sıkıldı açıkçası; bir sürü (ama gerçekten bir sürü) insanın aile geçindirdiği parayı hobilerimize yatırmanın ahlaki yönü gerçekten üzerinde tartışmaya değer bir olay - yani buna niye ihtiyaç hissettiğimi biliyorum hatta daha da ötesinde "benim etim ne budum ne ki bunları düşünüyorum" diyorum kendi kendime; "yüzbinlerce euroluk otomobillere binenler düşünsün" diyorum ama bir tarafım yine de rahatsız oluyor. Bilmem böyle hisseden başkaları da var mı?

Sevgiler,

Cem.

Not: biraz konudan konuya atladım kusura bakmayın.

ihsan:
Değerli Arkadaşlar
Benim şöyle bir huyum var
Örneğin 800 eur luk bir mala 1000 eur ödemeyi seve seve yapar ve kendime dert etmem
Lakin 10 eur luk bir mala 30 eur istenirse beni enayi yerine koymak istediklerini düşünürüm bir daha o satıcıyla alış verişimi keserim
GG de satış yapanlar diğer hobi dükkan (Prosess hariç) sahipleri mutlaka bunları okuyorlar kendilerinden ricam lütfen bu % 300 gibi abartılı etiket koymayın
Artık herkes uyandı
SYGLR

SERHATPA:
Cem Tekin Bey,

  Marklin Goliath vinç seti hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu setin çok gelişmiş digital sistemle donatılmış olmasından dolayı fiyatının 788 Euro civarında olmasının nedenini de öğrenmiş olduk.

  Ayrıca bu Fotoğrafı yayınlamamın nedeni, Almanyada bir dükkanda satışı yapılan model trenlerin fiyatlarının aşağı yukarı ne kadar olduğunu, görsel olarak göstermekti. Yoksa Hassas olduğunuz Marklin modeller hakkında bir kıyas ve örnekleme yapmak için yapılmış bir işlem değildir.(Fotoğrafa dikkatli bakarsanız bir çok Marklin ürününün diğer modellerle bir arada olduğunu görebilirsiniz.)

  Marklin goliath vinç ise benim daha önce bahsettiğim vinç konusunda en beğendiğim vinç setidir. Fiyat olarak diğer digital model trenlerden farklı olarak neden bu kadar yüksek fiyatta olduğunu , sizin açıklamalarınızda öğrenmiş olduk. Bu açıklama bizim için faydalı olmuştur, bunun için tekrar teşekkür ederim.


Not : 
1- Konuyu yanlış başlık altında açmış olabilirim, ama bu konununda bu sektörle ilgili olduğunu düşündüm.

2- Bu forumda açmış olduğum hiç konuda bir olumsuzluk orta mı yaratmak için yazı yazmıyorum. Bilgilerinize. ( Paylaşım, Paylaşım) ;) :) :)

driver-x:
Selam Cem,

Bahsetmek isteyip değinmediğim birkaç konuyda girmişsin.Bende devam edeyim.
Haklısın yaşam koşullarımız ne AB nede diğer gelişmiş toplumlarla mukayese olmaz.Benzer sorgulamaları aramızda bizde yaparız.Bir tren setine yada diğer hobi uğraşılarına verdiğimiz paralarla bu ülkede pek çok kişi aile geçindirmeye uğraşıyor.Hatta o insanların bir kısmının kendince hobileri bile var ki zar zor ortaya birşeyler çıkartmak için uğraşıyorlar.
İnan "Yüzblerce euroluk" arabalara binenelerin hayatta başka kaygıları ve beklentileri var.Çoğu bizim uğraşılarımızla hasbelkader karşılaştıklarında "..vay be demek böyle şeylerde varmış.." diyebiliyorlar.

Günde bir saat yada bir kaç dakikada olsa herşeyden sıyrılıp rahatladığım ve yalnızca kendime ait o anı sonunakadar değerlendirme niyetindeyim.Elimdeki tek şey o çünkü.

Selamlar

Sabri




 

ctekin:
Serhat bey selamlar,

Mesajda anlatmak istediğim yaptığımız kıyaslamalar ile ilgili, Marklin hassasiyeti değil yani :) Sonuçta sorun hepimizin sorunu. Teşhis doğru olursa tedavi kolay olur diye düşünüyorum.

Bence özellikle eBay ve gg gibi siteler başta olmak üzere internet, maduriyetimizi bir derece azalttı. Tabi Harun gibi dürüst ve ülke gerçeklerine uygun fiyat politikası olan ithalatçı/satıcı sayısı da buna paralel artıyor. Örneğin artık Marklin ürünleri çoğu dükkanda katalog fiyatından satılıyor. Ama (sanırım siz İzmir'desiniz ve bu yüzden şanslısınız) bilen bilir bizim Anadolu yakasında bazı dükkanlar var ki aman aman: bir Rivarossi vagona €120 istedi bir tanesi geçen gün.

Aslında problem istemesi değil ama bu bahsettiğim dükkanlar fazlasıyla ayak altı yerlerde: adam hafta sonu almış çocuğunu geziyor, dükkanı görüp "bir fiyat soralım bakalım çok pahalı değilse oğlana bir tren seti alırım" diyor - ve sonuç: bir daha ömrü boyunca model trenlere yaklaşmıyor bile (tabi çocuğunu da yaklaştırmıyor).

Yani neresinden tutsan elimizde kalan bir durum var. Bence ancak bizim gibi hobisine gönül vermiş kişilerin "birlikte" çabaları ile gelişir bu hobi - yoksa tek başımıza hiçbirşey olmaz. Önemli olan daha geniş "kitlelere" bu hobinin "gerçeklerini" ulaştırabilmek.

Sabri, ne güzel yazmışsın. Biraz olsun içim rahat etti; hem diğer arkadaşların da bu tür şeylere kafa yorduğunu bilmek güzel hem de "BMW X5'li magandanın" bizim trenleri görünce "vay be" demesi.

Cem.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git