Model Trenciler Forumu > Türkiye'de Hobi Sektörü

Türkiyenin sorunları

<< < (2/9) > >>

Harun:
Cem bey,

Evet belki ülkeler arasında fark var.

Ama size bir de Alman örnek vereyim. Belki biliyorsunuzdur CMC diye bir Alman die-cast araba modeli firması var.

Biz onun da ithalatçısıyız ve onu da Almanya fiyatlarıyla satabiliyoruz.

Hatta bir de İspanyol firma var onunla da aynı şekilde.

Belki en önemli fark ülke değil de firma yöneticileri veya firma politikası olsa gerek. Hem üretici firma hem de ithalatçı firma açısından.

Yurt dışında bazı firmalara gittiğimde Türkiye'den geldiğimi söyleyince hemen "gayri ciddi" olduğumu düşündüren bir havaya giriyorlar. Belki biraz da bizim kendi yüzümüzden oluyor bazı şeyler. Dediğim gibi malesef Türkleri "taşın altına elini sokmayan", ve dolayısiyle kısa dönemli iş yapabilecek olarak düşünüp başka ülkelere yaptıkları avantajlı listeleri ortaya çıkartmıyorlar.

Bir de tabii "burnu büyük" olmak var. Marklin gibi bazı firmaların burnu fazla büyük olunca bu durum ortaya çıkabiliyor. Rakipleri uluslararası müşterileri ve pazarları da memnun ederken onlar kendi ülkelerinindeki satıcılara göre fiyat yapıp lokal markette yoğunlaşıyorlar. Ama hazin olanı belki de bu politikaları yüzünden sonunda firmayı satmak zorunda kalabiliyorlar. Aklıma geldi Rolls Royce gibi bir firmayı Almanlara kaptıran İngilizlerin de içinde böyle firmalar yok değil demek ki.

Neyse konumuz bu değildi zaten ama bu sektörün hali beni "her markanın alıcısı için"  gerçekten üzüyor. Hak etmediğimiz fiyatlara mallar alıyoruz ya da hiç alamıyoruz. Hobi sektöründe durum malesef hep böyle. Ben firma olarak elimden geleni yapmaya çalışıyorum ama ne kadar faydası olur şimdilik bilemiyorum.

Cem bey, arkadaşlar yanlış anlamasın diye söylüyorum bu konu bir tartışma değil benim açımdan sektör için bir dertleşme gibi oldu.

Selamlar,

Harun

Harun:
Sevgili Cem,

Yapma allah aşkına. Emin ol, o marka, bu marka falan durumu değil.

Zaten mesajımı yazarken sonuna ekledim bu bir tartışma değil diye.

Gerçekten genel olarak sektörle ilgili sıkıntılarımdan bahsediyorum.

Şu hobi konusunun Türkiye'deki durumu 25 senedir bana dert oldu.

Ondan yazıyorum. Bunun markayla kesinlikle ilgisi yok.

Zaten bu konunun yeri "Türkiye'de Hobi Sektörü" bölümü olmaya başladı" onun için oraya taşıyorum.

VE LÜTFEN kesinlikle marka çekişmesi haline gelmesin.

Bence hepimiz için esas problem olan konuyu önemsiz hale getiriyor.

Bugün bana bütün rakip markaların ithalatçıları gelse ve ortak bir hareket yapalım dese emin ol seve seve yaparım.

Yeter ki bu sektör kuvvetlensin.

Selamlar,

Harun

ctekin:
"Adamlar bir defa tamamen kendi standartlarını koyup kabul ettirme derdindeler.Herşeyiyle.Ben mesela Z ölçek denen şeyi bile onlardan başka yerde görmedim.(Bildiğim kadarıyla diğeleri küçük ölçek olarak N kullanıyor).Herhalde ondan dolayı kullanıcıları bu kadar canla başla sarmaş dolaşlar."

Jimmy Cem,

Marklin adının her geçtiği konuda yukarıdakine benzer şeyler yazıyorsun ve ben (ayrıca niye hep ben onu da anlamış değilim, sanki forumda benden başka Marklin kullanıcısı yok) her seferinde "boşver bu da onun fikri" diyorum kendime.

Beğenirsin beğenmezsin o kısmı senin bileceğin iş, ama Marklin gibi bir markanın (ve onun kullanıcılarının) haraket dolu yorumlara, ve işin ötesinde direk hakaretlere hiç mi hiç ihtiyacı yok.

Bir markanın "fanatiği" olmakla aynı markanın "fanatik seviyesinde düşmanı" olmanın aynı anlama geldiğini sen de biliyorsun.

Bu hobi bir beğeni işidir.

Cem.

iceman:
Ya.......  >:(

Benim amacım kesinlikle aşağılama değildi.Herhalde benim eski bir Maerklin kullanıcısı olduğumu ve Maerklin in çocukluk aşkım olduğunu unuttunuz.Benim Harun abiyi aşırı sevmemdeki en büyük etken idealist yaklaşımının yanında içten olması.O huyum çok pis,çok kötü.Ağzım kalbimle beynimin söylemediğini söyleyemiyor.Köprüyü geçene kadar ayıya dayı de,nabza göre şerbet ver gibi kavramlar bana çok ters.Kısacası politika da yapamıyorum diyebilirim.Dolayısıyla bu tarz hareketler ister istemez otomatikman sinirlendiriyor insanı.Bu herhangibir firmanın yaklaşım tarzı olunca da durum aynı.Bugün Maerklin için söylediklerimi otomotiv sektöründe Mercedes içinde söylerim aynen.Maerklin hayranı olabilirsin Cem abi ama ben seni Maerklinci değil insan gözü ile gördüm.Benim ricamı kırmama ve yerine getirme centilmenliğini de elbette unutmam mümkün değil.Sen veya başka bri arkadaşı kırmak en son isteyeceğim şeydir.Ayrıca bildiğim kadarıyla tek Maerklin kullanıcısı sen değilsin.Özgür,Ayhan,Abdurrahman usta gibi daha aklıma gelmeyen baya arkadaş var sanırım.O yüzden alınma v.s. bir pozisyon doğmasını asla istemem.Eleştirdiğim sadece yaklaşım tarzıydı.Çıngar çıkmasını en son isteyeceklerden biriside benim sanırım sen de biliyorsun.Kırdıysam tekrardan özür dilerim kusura bakma...

Saygılar

Jimmy Cem

Harun:
Sevgili Cem ve Cem,

Kusura bakmayın bu konuyu ben açtığım için kendimde bu hakkı bularak her ikinizin de son mesajlarını siliyorum.

Ben gerçekten gene sektörün problemleriyle dertlenirken konu buralara geldi. Üstelik de tahmin etmiş ve son satırlarda bunun bir tartışma olmadığını dertleşme gibi olduğunu belirtmişken.

Jimmy Cem bize çok yararlı ama aynı şekilde AC deki konularda da ctekin bize çok faydalı.

Yani bize herkes lazım. Lütfen uzatmayın ve bu son mesajlarınızı benim sildiğim gibi siz de kafanızdan silin.

Selamlar,

HArun



Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git