Gönderen Konu: Hürriyet Treni, TCDD ve Model Trenciler Kulübü  (Okunma sayısı 8913 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Hürriyet Treni, TCDD ve Model Trenciler Kulübü
« : Haziran 27, 2008, 19:05:31 »
Arkadaşlar merhaba,

Bildiğiniz gibi Hürriyet Gazetesi ve TCDD ortak bir proje oluşturup "Hürriyet Hakkımızdır" treni ile Kars'tan Edirne'ye kadar 45 gün sürecek bir aktivite oluşturdular.

Böyle bir proje içinde Model Trenciler Kulübü'nün olmayacağını herhalde hiç biriniz düşünmüyordunuz.

Haklısınız eğer biz olmazsak bu proje eksik kalırdı. :)

2-3 ay öncesinden hem TCDD hem de Hürriyet grubundan bize gelen teklifler ve yaptığımız görüşmeler sonucunda trende yerimize yerleştik.

Model Trenciler Kulübü üyelerimizden İhsan, Kemal beylere dün işlerini bırakıp bize eşlik ettikleri için ve Melih'e (jedi) her zamanki gibi grafik, baskı konularındaki yardımları için çok teşekkür ediyorum. Biliyorum herkes yardım etmek isterdi ama herkese paylaştıracak kadar işimiz olmadığı için biz 3-5 kişilik bir ekiple işlerimiz hallettik.

Sonuç olarak mütevazi, bugün yapsak çok daha güzelini yapabileceğimiz ama bizlere ve bu hobiye çok emek vermiş kurgumuza, emekli etmeden önce son bir görev daha vermiş olduk.

Türkiye'nin dört bir bucağında, henüz hayatında model tren görmemiş binlerce insana "model tren" diye bir şey olduğunu, üstelik bunun bir de forumu ve kulübü olduğunu gösterme görevi.

Bu zevkli görevin ilk 4-5 gününde ben ve Uğur da trende olacağız ve Kars'tan Samsuna kadar olan yolculukta sizlere konaklanacak yerlerden resimler göndereceğiz. Daha sonrasında ise Uğur ve Gürkan değişimli olarak 45 gün boyunca kulübümüzün broşürlerini ve DVD lerimizi dağıtacak ve ziyaretçilere bilgiler verecekler.

Ben de daha sonra müsait olduğum zamanlarda tekrar katılmaya çalışacağım.

Bu arada tabii ki gazeteciler ve TV kanallarının da içinde seyahat edeceği bir trenin hobimize ne kadar faydalı olacağından da hiç şüphemiz yok.

Ayrıca bazı etaplarda trendeki yer durumuna göre bazı üyelerimizi de trende konuk etmeye çalışacağız.

TCDD ile ilişkilerimiz çok yakın ve yepyeni bir döneme giriyor. Bundan sonra TCDD ve MTK arasında, çok farklı ve ses getirecek ve her iki taraf için de çok verimli olacağına emin olduğum aktivitelerimiz olacak.

"Hürriyet Hakkımızdır" projesinde yer almamız sadece bir başlangıç.

Dün akşam İstanbul'a dönmeden önce, artık hepinizin tanıdığı Adnan Ekinci bey'in daveti üzerine, Ankara Gar'ındaki Vagon restoranda ve Atatürk vagonunun hem dibindeki masamızda, Adnan, İhsan, Kemal ve Ümit beylerle önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz projelerimizle ilgili uzun uzun sohbetler yaptık. Bu yemekten bahsetmenin bu konu içinde yeri yok aslında ama özellikle "Atatürk, tren, rakı ve model trenlerin" bir arada olduğu bir sohbetin dayanılmaz güzelliğinden bahsetmeden geçemedim.

Diğer sürprizleri zamanından önce yaşayıp tüketmeyelim ve şimdilik bu güzel projede yer almamızın keyfini hep birlikte yaşayalım.

Trenin güzergahını ve tarihleri gazetelerde görüyorsunuzdur. Ancak bir ara burada da yayınlayacağım ki ziyaret edeceğimiz şehirlerde üyelerimizle de buluşma ve tanışma imkanımız olsun.

Dünkü hazırlıklardan birkaç resimle bitiriyorum.

Selamlar,

Harun








İpler hareket halinde iken kurgu oynamasın diye.



 



 


Çevrimdışı agulday

  • Ali U?u® GÜLDAY
  • Kulüp Üyesi
  • Forum Üyesi
  • Yer: ?stanbul
  • Yaş: 39
  • İleti: 172
Ynt: Hürriyet Treni, TCDD ve Model Trenciler Kulübü
« Yanıtla #1 : Haziran 27, 2008, 23:35:16 »
Herkeze Merhaba,

hürriyet hakkımızdır treni ile ilgili birkaç ufak not...

45 günde, 43 şehirde, 100 ayrı etkinliğin düzenleneceği yolculukta, konserler, tiyatro oyunları ve söyleşiler gerçekleştirilecek.

Akbank, Çocuk Tiyatrosu ve Hürriyet’le birlikte çocuklara hediye edeceği insan haklarını anlatan masal kitabıyla katılıyor yolculuğa.

Canon, yolculuğun fotoğraf çekimlerini, daha sonra hazırlanacak kitabını ve belgeselini destekliyor. Yol boyunca fotoğrafları Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri çekecek.

Uluslararası Af Örgütü, garlarda haklara yönelik atölye çalışmaları düzenleyecek ve materyaller dağıtacak.

Tarih Vakfı’nın, "Hikayemi Dinler misin?" adlı etkileyici sergisi, Hürriyet Hakkımızdır treni ile Kars’tan Edirne’ye Türkiye’yi dolaşacak.

Konda, "hak algısı ve talepler" üzerine bir araştırma yapacak. Akademisyenler, sanatçılar, yazarlar da etkinliklere katılacak, mesajlarıyla projeye önemli katkılarda bulunacak.

Tren her şehirde, o şehrin yerel yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve hakla buluşacak.

Renkli vagonlar

Bir lokomotif ve 10 vagondan oluşan Hürriyet İnsan Hakları Treni’nde, bir tiyatro sahnesi, bir konferans vagonu, ekibin çalışacağı ofisler, tren ve demiryolunun tanıtılacağı "Tren Güzeldir" vagonu ve proje ekibiyle konukların konaklayacağı konforlu kompartmanlar bulunuyor. Tren, şehirlerin insan hakları konusundaki önceliklerini belirleyerek, halkın taleplerini tüm Türkiye’ye duyuracak. Ağırlıkla "eşit eğitim hakkı", "zorla evlendirme", "şiddetten uzak yaşama", "farklılıklara saygı, ayrımcılığa son" gibi konular üzerinde duracak. "İnsan Hakları" ve "aile içi şiddet" konusunda interaktif eğitim çalışmaları yapacak.

Proje, Hürriyet Gazetesi yazarlarının okuyucularıyla bir araya gelerek sohbet etmelerini de sağlayacak. Ayrıca bazı yerlerde Hürriyet Gazetesi’nin yazı işleri toplantısı trene taşınacak ve ertesi günün gazetesi trende yapılacak toplantı ile şekillenecek. Hürriyet İnsan Hakları Treni’nin bu yolculuğu, uluslararası yarışmalara katılması hedeflenen bir belgesele de ilham verecek. CNN Türk trenden ve gardan canlı yayın yapacak.

Trenin tiyatro vagonu 27 kentin garında açılacak ve Akbank Çocuk Tiyatrosu, Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği "Masal Masal İçinde"yi çocuklar için oynayacak.

Tarih Vakfı’nın "Hikáyemi dinler misin? Tanıklıklarla Türkiye’de İnsan Hakları ve Sivil Toplum Sergisi" trenle Türkiye’ye taşınacak.

Ayrıca 6 Temmuz ile 13 Ağustos tarihleri arasında aralarında Gripin, Manga, Yüksek Sadakat, Burhan Öçal, Bulutsuzluk Özlemi, Ferudun Düzağaç ve Fazıl Say'ın bulunduğu sanatçılar ücretsiz halk konserleri verirken, Anadolu Ateşi Grubu gösteriler düzenleyecek. CNN Türk trenden ve gardan canlı yayın yapacak.

Belgeseli şimdiden ödüle aday

Trene konuk olacak Nazlı Eray, Tuna Kiremitçi, Pınar Kür, Selim İleri, Elif Şafak, Ataol Behramoğlu ve daha pekçok yazarın yazacağı izlenimlerden oluşacak tren günlüğü, "Hürriyet hakkımızdır" ismiyle kitaba dönüştürülecek ve İngilizce'ye çevrilecek. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğrencileri de tüm tren yolculuğunu fotoğraflayacak. Yapımcı Ani King Underwood'un başında olduğu BBC ekibi de, trenin belgeselini çekecek. Hedef, "Anadolu'dan bir Hak Treni Öyküsü" adıyla çekilecek belgesel ile uluslararası festivallerde ödül kazanmak.
« Son Düzenleme: Haziran 27, 2008, 23:43:55 Gönderen: agulday »
Uğu®

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Güzergah ve Tarihler




Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: Hürriyet Treni, TCDD ve Model Trenciler Kulübü
« Yanıtla #3 : Haziran 28, 2008, 02:05:42 »
Melih'in (Jedi) hazırladığı afişlerden biri de bu. Trenin durduğu yerlerde vagonun 2 başına reimdeki gibi yerleştireceğiz.




Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: Hürriyet Treni, TCDD ve Model Trenciler Kulübü
« Yanıtla #4 : Temmuz 04, 2008, 10:40:32 »
Erzincan'da, Erzincan Anadolu Meslek Lisesi Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı talebeleri, öğretmenleri ve okul müdürü ile sohbet etmek imkanımız oldu.

Benim sol tarafımdaki bey okul müdürü Bünyamin Aktaş, onun yanındaki ise öğretmenlerden Yalçın sağlam.



Sizden yardım istemek durumunda olduğum konu da burada.

Talebeler, söylemeye gerek yok kurguya bayıldılar. Öğretmenler ise buna çok ihtiyaçları olduğunu, yurt dışına eğitime gittiklerinde okullarda bu tip kurguları gördüklerini söylediler. Ben de eminim, yurt dışındaki okullarda bu tip kurgular bu okulların olmazsa olmazları arasındadır.

Sonuç olarak konu "nasıl yaparız da böyle bir kurguya sahip olabiliriz?" e geldi. Devlet okullarını durumunu biliyoruz. Böyle bir şey için ödenek yok.

Ben, bunu kulübümüzde gündeme getireceğimi ve gerek benim Proses olarak, gerekse Model Trenciler Kulübü olarak elimizden geleni yapmaya çalışacağımızı söyledim.

Nasıl mutlu olduklarını tahmin edebilirsiniz.

Özetle durum şu. Bu okulun benzer bir kurguya ihtiyacı var. Ne yapabiliriz?

Hepimiz fedakarlık ve katkılarımızı birleştirip bu okula bir kurgu hediye edebilir miyiz?



Çevrimdışı Osman Yalçınkaya

  • Osman Yalç?nkaya
  • Forum Üyesi
  • Yer: istanbul - Suadiye
  • Yaş: 35
  • İleti: 172
Ynt: Hürriyet Treni, TCDD ve Model Trenciler Kulübü
« Yanıtla #5 : Temmuz 06, 2008, 18:51:01 »
Burada fotoğraflara tıklayıp tanıdık yüzler arayın, şöyle 5. fotoğraf ve sonrası :)

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=9358006&tarih=2008-07-04

Bu arada Hürriyetin bugünkü pazar ekinde harika bi şekilde anlatılmış tren. 2 tane de çok güzel fotoğraf vardı, tam orta sayfada geniş bir fotoğraf. Tren vagonlarının tanıtımı da yapılmış, ve Model Trenciler Klubu olarak gayet güzel bi anlatımda/tanıtımda  bulunulmuş.Almayanlar gün bitmeden alsın derm.