Gönderen Konu: ses sistemi  (Okunma sayısı 5907 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SERHATPA

  • Ziyaretçi
ses sistemi
« : Şubat 01, 2007, 10:09:01 »
merhabalar Kamil bey, benim sorunum almış olduğum  digital setteki lokomotifin ses sisteminin olmaması, Hobbytime' deki Barış beye sorduğumda ses sisteminin ilave edilemediğini söyledi, almanyaya e-mail ile bu konuyu sorduklarını fakat henüz cevap gelmediğini söyledi. Benim sormak istediğim her digital üründe ( teknik olarak) bu gibi ilavelerin yapılıp yapılamadığı ve anolog olan bir ürünün digitale çevrilip çevrilemeyeceği, Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

SERHATPA

  • Ziyaretçi
Ynt: ses sistemi
« Yanıtla #1 : Şubat 01, 2007, 11:27:43 »
 Erkut bey selamlar, vermiş olduğunuz bilgi içi çok teşekkürler, Bende ki digital lokonun sökülmüş bir fotoğrafını Kamil bey daha önce ki forumlarda göndermiş, bende aynı fotoğrafı  mesajım içinde gönderiyorum. İncelediğim kadarıyla ses sistemi için yeter li yer yok gibi görünüyor. Sağlık olsun.

                      Serhat

ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: ses sistemi
« Yanıtla #2 : Şubat 01, 2007, 13:08:14 »
Serhat bey, lokomotifiniz küçük olmakla birlikte ses dekoderi takılamaz diye bir kural söz konusu değil. Bunun için buhar kazanı içindeki ağırlığı çıkartıp, yerine dekoderi ve hoparlörü birlikte sığdırabilmeniz gerekli. Karar vermeden önce incelemek gerekir. Bunun için gerekli decoder ebatlarını bilmeniz ve piyasada bulunabilecek küçük ebatlı hoparlörleri taramanız yararlı olacaktır.

Örnek olarak Derya bey'in son aldığı Trix lokomotifi gösterebiliriz. Büyük olasılıkla bu lokomotifi kendisi sesli hale çevirecektir:


ktuzunalp

  • Ziyaretçi
Ynt: ses sistemi
« Yanıtla #3 : Şubat 01, 2007, 13:10:30 »
Bir dakika, yukarıdaki lokomotifin dijital oduğunu fark ettim, dolayısıyla işiniz daha kolay. Mevcut decoderi çıkartıp, yerine sesli decoder takacaksınız, geriye hoparlörü bir yere sığdırmak kalıyor (tabi ki esas önemli olan da bu). 

SERHATPA

  • Ziyaretçi
Ynt: ses sistemi
« Yanıtla #4 : Şubat 01, 2007, 13:28:53 »
 Kamil bey  teşekkürler, Söylediğiniz gibi sesli decoder alırsam sorunun hoparlör olacağını söylemişsiniz. Elektronikçilerden en küçük ebatlı hoparlör bulup,orjinal hoparlörün yerine uygulayabilirim diye düşünüyorum ?. ( Ebat ve teknik değerleri uyarsa)

                                    Serhat

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: ses sistemi
« Yanıtla #5 : Şubat 06, 2007, 20:18:20 »
Serhat bey merhaba,

Loksound, ki bu konuda 1 numara, artık Proses ailesine katılıyor.

Size bilgi olması açısından kutusunun ve içinin resmini gönderiyorum.

Yalnız sesli dekoderlerin en kötüleri bile 100 EU nun altında değil. Zaten ilk resimde Avrupa satış etiketi de üstünde görünüyor.

119.90 EU, biz de de en fazla 10 EU dan fazla fark olmaması için gayret ediyoruz.





Ama nereden bakarsanız bakın ucuz bir şey değil, ve daha 2-3 sene de fiyatlarda fazla bir düşüş olmayacağı söyleniyor.

Biz Proses olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama malum üretici firmalar yeni ürünlerde önce biraz kaymağından yemek istiyorlar.

Ancak bunlarda bir özellik var. Diyelim bir BR 52 alıyorsunuz. Siteden BR 52 nin orjinal seslerini download edip programlayabiliyorsunuz. İsterseniz daha sonra bir dizel alırsanız ve o lokoya takarsanız aynı şekilde o model dizelin seslerini download edip progamlayabiliyorsunuz.

Selamlar,

Harun

Çevrimdışı Harun

  • Administrator
  • Forum Üyesi
  • Yaş: 65
  • İleti: 2880
  • herşey MTK yüzünden...
Ynt: ses sistemi
« Yanıtla #6 : Şubat 07, 2007, 03:11:01 »
Okan selam,

Şimdi Esu çok üst düzey bir digital ürünler ve digital kontrol ürünleri yapan bir firma. Bu işin en babalarından yani. Ses konusunda da üstüne yok.

Bunu Hornby ile mukayese etmemek gerek. Hornby ses yapacak ama tam olarak karar vermiş değiller.

Bir kaç seçenekleri var. Ya kendileri yapacaklar ya da başka bir çok firma gibi Loksound ya da benzeri bir firmadan bu tip dekoderleri özel fiyattan alıp lokoların içine koyacaklar.

Mesela Bachmann ın sesli ve digital  modellerinde ve Electrotrenin yeni Amerikan lokosunda (hani şu 26 lambalı olan) kullandığı ses ve dekoder sistemi zaten Loksound. Electrotren de bildiğin gibi Hornby grubu. Yani birçok firma ses için şimdiden ve yanlış hatırlamıyorsam Roco da Loksound kullanıyor.

Ancak bunlar Hornby, belli olmaz gene şaşırtabilirler de.

Yeni seslerin programlamasına gelince.

Loksoundun bir de bilgisayara bağlanan programlama aparatı var. Ancak bu da ucuz birşey değil EU satış fiyatı galiba 130-150 EU arası birşey.

Ama bizde bir tane olunca herkes kullanabilir. Ya da aldığınız lokoya göre programlarız.

Ben de bir tane var gelince çalışıp öğreneceğim artık.

Diğer soruna gelince. Dekoderi çıkarman gerekmiyor. Raya dekoderli lokoyu koyup programlıyorsun, o kadar.

Bu arada Gürkan nasıl bir sürpriz yapmış merak ettim valla...

Selamlar,

Harun